Connect with us

EVENIMENT

Două clădiri importante ale Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, revendicate de Biserica Romano-Catolică

Publicat

universitate

Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia cere în instanță restituirea a două dintre cele mai importante clădiri ale Universității ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Este vorba despre corprurile A și B, care constituie fațada instituției de învățământ superior din Alba Iulia.

Ba mai mult în cele două clădiri cerute de Arhiepiscopie, peste 1000 de studenți și cadre didactice își desfășoară zi de zi activitatea universitară, iar mai multe facultăți ale Universității, își au decantele și secretariatele în cele două imobile.

În anul 2003, Arhiepiscopia a înaintat o cerere Comisiei speciale de retrocedare a unor bunuri imobile care au aparţinut cultelor religioase şi comunităţilor minorităţilor naţionale din România. După 14 ani, Comisia a respins cererea de retrocedare a imobilului, iar în 2018 Arhiepiscopia a contestat, la Curtea de Apel Alba Iulia, decizia acesteia.

Clădirea în care îşi desfăşoară activitatea Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este revendicată de către Arhiepiscopia Romano-Catolică, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Solicitarea de retrocedare a imobilelor de către instituţia religioasă ar avea la bază faptul că acolo a funcţionat un liceu maghiar.

Arhiepiscopia solicită restituirea în natură a imobilului din Alba Iulia, strada Nicolae Iorga (Unirii) nr. 11-13, care este în prezent sediul Universității ”1 Decembrie 1918”.

În anul 2003, Arhiepiscopia Romano-Catolică din Alba Iulia a formulat o cerere către Comisia specială de retrocedare a imobilului.

CITEȘTE ȘI: Biblioteca Batthyaneum rămâne în proprietatea statului român. Arhiepiscopia Romano-Catolică a pierdut procesul

După 14 ani, în 2017, Comisia a respins cererea Arhiepiscopiei. Ca urmare, Arhiepiscopia a contestat la Curtea de Apel Alba Iulia decizia Comisiei.

Potrivit rectorului Daniel Breaz, clădirile revendicate de Arhiepiscopie sunt corpurile A și B ale Universității. Acesta a subliniat că Universitatea nu este parte în acest proces și că litigiul este între Arhiepiscopia Romano-catolică din Alba Iulia și Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților prin Comisia Specială de Retrocedare.

De asemenea, Breaz a mai declarat că ANPR a câștigat în proporție 99% procesele pe care le-a avut pentru restituirea unor bunuri imobile.

Mai mult, rectorul Universității a spus că instituția pe care o conduce se va implica în procesul de retrocedare doar dacă aceasta va fi citată de către instanța de judecată.

Imobilul are o istorie veche şi interesantă. Mai întâi, pe acest loc a fost o biserică catolică a ordinului dominican (complex monahal ce era compus din mai multe corpuri de clădire ce închideau o curte interioară), apoi a devenit biserică catolică iezuită (Biserica Bathory) şi gimnaziu iezuit (1753).

Ulterior clădirea a devenit Liceul romano-catolic Majlath (1899-1900). După aceea  în clădire a funcţionat Liceul Militar Mihai Viteazul, Liceul Industrial nr. 4, iar din 1991, Universitatea “1 Decembrie 1918”.

Interiorul celor două imobile a fost bogat ornamentat, cu obiecte specifice sfârşitului secolului XIX şi începutul secolului XX.

CITEȘTE ȘI: Peste 10.000 de obiecte de muzeu, revendicate de Eparhia Reformată din Ardeal. Proces la Curtea de Apel Alba Iulia

Dosarul a fost înregistrat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia în 19 ianuarie 2018, iar, după mai multe luni de judecată, instanța a rămas în pronunțare cu un termen stabilit pentru data de 22 octombrie.

 

EVENIMENT

Carambol cu patru mașini implicate pe un drum județean din Teleorman. A fost anunțată o victimă

Publicat

arhiva foto

Un accident rutier în care au fost implicate patru autoturisme s-a produs, marți după-amiază, pe DJ 5-6 în județul Teleorman. A fost anunțată o victimă.

Potrivit ISU Teleorman, accidentul s-a produs pe DJ 506, între localitățile Beiu și Cervenia.

Patru autovehicule au fost implicate, iar în urma impactului a fost anunțată o victimă, neîncarcerată.

La fața locului intervin pompierii militari din Alexandria cu o autospecială de stingere și o ambulanță SMURD.

Știre in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO/VIDEO: Mașină distrusă de flăcări, pe o stradă din Iași. Focul s-a extins la un alt autoturism din parcare

Publicat

incendiu 2

Un incendiu a izbucnit, marți după-amiază, la un autoturism parcat în campus pe Strada Tudor Vladimirescu din Iași. Focul s-a extins la o alt mașină.

Potrivit ISU Iași, pompierii au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un autoturism parcat în campus, pe strada Tudor Vladimirescu.

incendiu 3

La sosisrea echiajelor de pompieri, incendiul se manifesta generalizat, la întregul autoturism.

incendiu 1

Focul s-a extins, fiind afectat un al doilea autoturism aflat în apropriere.

Potrivit ISU Iași, la fața locului au intervenit pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Iași cu un echipaj de stingere cu apă și spumă.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu patru victime la ieșirea din Brașov pe DN 1

Publicat

arhiva foto

Patru persoane au fost rănite într-un accident rutie produs, marți după-amiază, pe DN 1, la ieșirea din Brașov.

Potrivit ISU Brașov, accidentul s-a produs ieșirea din Brașov pe DN1, în zona hotelului Ramada.

În urma accidentului au rezultat patru victime.

La fața locului s-au deplasat o autospeciala cu apa si spuma, o autospeciala pentru descarcerare, un echipaj SMURD și două ambulanțe.

Știre in actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

A fost AMÂNATĂ închiderea circulaței pe Transfăgărășan

Publicat

Închiderea circulației pe Transfăgărășan, între Piscu Negru și Bâlea Cascadă, stabilită pe 20 octombrie, a fost amânată pentru că vremea este încă blândă.

Comisia de Revizuire Specială din cadrul CNAIR s-a întrunit pentru analiza închiderea circulației pe Transfăgărășan și a decis amânarea termenului de 20 octombrie, având în vedere condițiile meteorologice favorabile din prezent.

Normativul privind circulația rutieră pe drumurile montane, DN 7C și DN 67C, prevede închiderea circulației pe Transfăgărășan, începând cu data de 20 octombrie.

Iarna, când condițiile meteo nu permit circulația rutieră în condiții de siguranță, traficul este interzis pe Transfăgărășan între Piscu Negru şi Cabana Bâlea Cascadă.

De asemenea, comisia întrunită pentru analiza viabilitatea circulației pe Transalpina, între Rânca și Obârșia Lotrului, a decis menținerea închiderii traficului pentru toate categoriile de autovehicule pe acest tronson de drum montan. Aici, închiderea circulației s-a decis pentru siguranța participanților la trafic, având în vedere fenomenele meteorologice imprevizibile ce pot apărea în orice moment în această zonă.
(sursa: Mediafax)

Citește mai departe