Connect with us

ACTUALITATE

Două documentare româneşti, nominalizate la premiile Academiei de Film Europene 2020

Publicat

Documentarele româneşti ”Acasă”, în regia lui Radu Ciorniciuc, şi ”colectiv”, regizat de Alexander Nanau, au fost nominalizate la cea de-a 33-a ediţie a premiilor Academiei de Film Europene (EFA Awards), care vor fi anunţate în cadrul unei serii de evenimente virtuale programate în perioada 8-12 decembrie, potrivit site-ului oficial al evenimentului.

”Pentru a lărgi platforma unui număr cât mai mare de filme europene în vremuri atât de dificile pentru cinematografia şi artiştii europeni, conducerea EFA a decis să crească în mod excepţional numărul de nominalizări la categoriile de lungmetraj şi documentar de la cinci la şase”, a precizat Mike Downey, preşedinte consiliului director al EFA.

La categoria „cel mai bun film european” au fost nominalizate peliculele ”Another Round” (Danemarca, Olanda, Suedia), în regia lui Thomas Vinterberg, ”Berlin Alexanderplatz” (Germania, Olanda), regizat de Burhan Qurbani, ”Corpus Christi” (Polonia, Franţa), regizat de Jan Komasa, ”Martin Eden” (Italia, Franţa), regizat de Pietro Marcello, ”The Painted Bird” (Cehia, Ucraina, Slovacia), regizat de Vaclav Marhoul, şi ”Undine” (Germania, Franţa), regizat de Christian Petzold.

Nominalizările la categoria „cel mai bun documentar” cuprind producţiile: ”Acasă” (România, Germania, Finlanda), de Radu Ciorniciuc, ”colectiv” (România, Luxemburg), de Alexander Nanau, ”Gunda” (Norvegia, Statele Unite), de Victor Kossakovsky, ”Petite Fille” (Franţa), de Sebastien Lifshitz, ”Saudi Runaway” (Elveţia), de Susanne Regina Meures, ”The Cave” (Siria, Danemarca), de Feras Fayyad.

„Acasă”, care spune povestea unei familii care a locuit 18 ani în Delta Văcăreşti şi care luptă pentru acceptare şi propria definiţie a libertăţii, este primul documentar românesc de debut nominalizat la Premiile Academiei de Film Europene, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

„Această nominalizare este una din cele mai importante şi frumoase recunoaşteri ale muncii noastre. Este o oportunitate enormă pentru a pune în lumină temele umane şi sociale pe care filmul ‘Acasă’ le atinge, într-un context mai larg, european. Iar cel mai mare merit îl are familia Enache, personajele principale ale filmului. Lor le mulţumim pentru încredere şi pentru că au acceptat să fie parte dintr-o poveste care are puterea de a uni, de a ne reda încrederea în semeni. Pentru că doar împreună, prin toleranţă, grijă şi răbdare vom putea fi cu adevărat puternici – iar asta este cea mai însemnată lecţie pe care povestea familiei Enache o spune”, a declarat regizorul Radu Ciorniciuc.

Documentarul „colectiv”, în regia lui Alexander Nanau, spune povestea primului an de după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015, şi este propunerea României la premiile Oscar 2021 la secţiunea „cel mai bun lungmetraj internaţional”, potrivit unei comisii a Centrului Naţional al Cinematografiei (CNC).

La capitolul scurtmetraje, au fost nominalizate producţiile: ”All Cats Are Grey in the Dark” (Elveţia), de Lasse Linder, ”Genius Loci” (Franţa), de Adrien Merigeau, ”Past Perfect” (Portugalia), de Jorge Jacome, ”Sun Dog” (Belgia, Rusia), de Dorian Jespers, ”Uncle Thomas, Accounting for the Days” (Portugalia, Canada, Franţa), de Regina Pessoa.

Cineaştii Agnieszka Holland (”Charlatan”), Jan Komasa (”Corpus Christi”), Pietro Marcello (”Martin Eden”), François Ozon (”Summer of 85”), Maria Sodahl (”Hope”) şi Thomas Vinterberg (”Another Round”) concurează la categoria ”cel mai bun regizor european”.

La categoria ”cea mai bună actriţă europeană” au fost selectate interpretele Paula Beer (”Undine”), Natasha Berezhnaya (”DAU. Natasha”), Andrea Braein Hovig (”Hope”), Ane Dahl Torp (”Charter”), Nina Hoss (”My Little Sister”) şi Marta Nieto (”Mother”).

Actorii Bartosz Bielenia (”Corpus Christi”), Goran Bogdan (”Father”), Elio Germano (”Hidden Away”), Luca Marinelli (”Martin Eden”), Mads Mikkelsen (”Another Round”) şi Viggo Mortensen (”Falling”) concurează în cadrul categoriei ”cel mai bun actor”.

La categoria ”cel mai bun scenarist european” au fost propuşi cineaştii Martin Behnke şi Burhan Qurbani (”Berlin Alexanderplatz”), Costa-Gavras (”Adults in the Room”), Damiano şi Fabio D’Innocenzo (”Bad Tales”), Pietro Marcello şi Maurizio Braucci (”Martin Eden”), Mateusz Pacewicz (”Corpus Christi”), Thomas Vinterberg şi Tobias Lindholm (”Another Round”).

Câştigătorii vor fi desemnaţi prin votul celor 3.800 de membri ai Academiei de Film Europene.

În 2019, lungmetrajul ”The Favorite”, regizat de Yorgos Lanthimos, a fost desemnat cel mai bun film european în cadrul unei gale organizate la Berlin. AGERPRES

Sursa foto: European Film Awards/Facebook.com

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

De când vor fi eliberate buletine cu CIP pentru copiii sub 14 ani și ce documente sunt necesare

Publicat

de când vor fi eliberate buletine cu cip pentru copiii

Publicitate

Începând cu luna iunie, România face un pas important spre digitalizare: și copiii sub 14 ani vor putea obține cărți de identitate cu cip. Documentul vine cu o serie de beneficii, de la semnătură electronică la utilizarea ca pașaport în UE, scrie playtech.ro.

Noul buletin electronic, disponibil și pentru cei mici

O schimbare majoră intră în vigoare din 2 iunie 2025: și minorii cu vârste sub 14 ani, inclusiv nou-născuții, vor putea avea propria…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: „Procesul etichetelor” la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani, o activitate interactivă despre alegeri alimentare și sănătate

Publicat

foto: „procesul etichetelor” la colegiul tehnic „gheorghe asachi” din botoșani,

Publicitate

Luni, 7 aprilie 2025, la Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi” din Botoșani, a avut loc o activitate specială dedicată  deschiderii programului național „Săptămâna Verde” și ”Zilei Mondiale a Sănătății. 
În parteneriat cu Asociația pentru Protecția Consumatorilor (APC) Botoșani, elevii au participat la o dezbatere interactivă având ca temă interpretarea etichetelor produselor alimentare și impactul acestora asupra sănătății….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Un tânăr de 23 de ani a vrut să ajute, dar s-a ales cu dosar penal

Publicat

un tânăr de 23 de ani a vrut să ajute,

Publicitate

Polițiștii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Stânca efectuează cercetări cu privire la un cetățean român, care s-a prezentat la controlul de frontieră cu un autovehicul care figura radiat din circulație.

În data de 05 aprilie a.c., în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca–ITPF Iași, s-a prezentat pentru efectuarea formalităților de control necesare trecerii frontierei, pe sensul de ieșire din țară, un cetățean…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Titularizare 2025: Lista posturilor, actualizată după cererile de pretransfer. Situația din Botoșani și din țară

Publicat

titularizare 2025: lista posturilor, actualizată după cererile de pretransfer. situația

Publicitate

Titularizare 2025: lista posturilor a fost actualizată după depunerea cererilor de pretransfer, în Botoșani și în țară. Ministerul Educației a actualizat datele, în 7 aprilie.

Proba scrisă a concursului de angajare în învățământ va avea loc pe 15 iulie, potrivit calendarului oficial. Înscrierile se desfășoară între 5 și 16 mai.

Titularizarea este examenul prin care profesorii pot obține un post pe perioadă nedeterminată într-o școală….

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe