Connect with us

EVENIMENT

Două minore au rămas orfane de tată, după ce acesta a fost omorât cu brutalitate de un cioban. Ce pedeapsă a primit criminalul

Publicatarestat catuse
Un conflict între doi ciobani, izbuncit de la niște baloți de paie, s-a sfârșit tragic: unul dintre ei a fost omorât în bătaie, două fete au rămas orfane de tată, iar criminalul a fost condamnat la 6 ani și 6 luni de închisoare cu executare, pentru omor.

Crima s-a petrecut în luna august a anului 2019, la o stână din Sibiu. La sfârșitul lui martie 2020, Tribunalul Sibiu a dat o primă sentința, dar în urma apelului, dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

Momentan, L.Ilie, bărbatul condamnat pentru omor se află încarcerat la Penitenciarul Aiud.

Ce s-a întâmplat în seara de 11 august 2019, potrivit motivării Tribunalului Sibiu

Între L. Ilie și victima, C.N. exista un conflict mai vechi. Ilie, alături de fratele său își pășteau oile pe terenuri învecinate cu C.N. Cel din urmă l-a acuzat pe Ilie la un moment dat că din fânul cosit, acesta ar fi sustras mai multe cantități, iar din acest motiv, între cei doi au existat mai multe conflicte verbale.

În seara crimei, în jurul orei 22.00, L. Ilie s-a dus să îi ducă mâncare fratelui său, care se afla în relații bune cu C.N și chiar în acea seară se aflau împreună la stână.

În momentul în care Ilie a ajuns la stână, C.N. a început să se certe cu acesta, a luat un topor în mână și s-a îndreptat către bărbat.

Atunci, Ilie l-a deposedat pe acesta de topor și l-a lovit pe C,N cu coada toporului de vreo două ori peste cap, se arată în motivarea Tribunalului Sibiu, dar după ce a aruncat arma nu s-a rezumat la atât.

”După ce a dezarmat victima, inculpatul s-a îndreptat spre mașina sa de unde a luat bâta din lemn pe care o folosea la oi și a revenit spre zona în care se afla persoana vătămată C.N.”, se mai arată în documentul citat.

L.Ilie l-a lovit pe bărbat cu bâta în cap de mai multe ori și mai mult de atât, după ce victima a căzut la pământ, acesta a continuat să îl lovească.

L-a lovit în piept, pe spate, în zona mâinilor, peste picioare, până când bâta s-a rupt în mai multe bucăți.

La fața locului se aflau și fratele inculpatului, alături de un alt bărbat. Deși cei doi au vrut să intervină, pentru a-l calma pe Ilie, când au văzut violența de care dă dovadă, au fugit de la fața locului.

”….ar fi intervenit pentru a aplana conflictul dintre cei doi, însă ulterior, văzând manifestările deosebit de violente ale inculpatului (care lovea în mod repetat și cu putere victima, inclusiv după ce aceasta se prăbușise la pământ) și observând că după ce i s-a rup bâta inculpatul a pus mâna pe topor, de frică au fugit de la locul faptei”, se arată în motivarea instanței din Sibiu.

După ce și-a bătut cu bestialitate victima, bărbatul a plecat de la fața locului.

Inițial nu a recunoscut fapta și a încercat să ascundă adevărul

Noaptea, cuprins de remușcări a vrut să sune la 112, dar nu a dus la bun sfârșit apelul. Decesul victimei a fost anunțat de cei doi martori, în dimineața zilei de 12 august.

Potrivit medicilor legiști, victima a suferit hemoragie internă și externă, fracturi multiple la oasele feței și la coaste.

”Inițial, inculpatul L. Ilie nu a recunoscut comiterea faptei, arătând că nu a exercitat acte de agresiune asupra victimei, negând faptul că în seara precedentă ar întâlnit victima și că ar fi avut vreun conflict violent cu aceasta și precizând că nici nu a atins-o (nici măcar a doua zi dimineață când fratele său l-a anunțat despre decesul persoanei vătămate C. N. și au mers împreună la locul unde a fost identificat cadavrul victimei).

Referitor la faptul că atât pe mâini cât și pe haine avea urme de sânge, inculpatul a declarat că în ziua precedentă a curățat cu un briceag copitele ovinelor, iar acel sânge provine de la animalele sale”, se arată în documentul citat.

Însă afirmațiile au fost contrazise de probele preluate de anchetatori, care au demonstrat că urmele de sânge erau ale victimei.

”Ulterior, fiind reaudiat în data de 4.09.2019 și în data de 30.10.2019, inculpatul L. Ilie a recunoscut că  în noaptea de 11/12.08.2019 a exercitat multiple acte de agresiune asupra persoanei vătămate C. N., precizând însă că s-a manifestat violent întrucât a fost nevoit să se apere, persoana vătămată fiind cea care a provocat conflictul, luând toporul în mână și sărind la bătaie.

Totodată, inculpatul susține că acest conflict violent pe care l-a avut cu persoana vătămată C.N. a durat foarte puțin – aproximativ 15 minute, după care el s-a urcat în mașina sa și a plecat” se mai arată în motivarea instanței.

Cum a judecat Tribunalul Sibiu cauza

Instanța a reținut că bărbatul a uzat de procedura recunoașterii învinuirii și nu a mai cerut să fie administrate alte probe. De asemenea, s-a reținut în favoarea inculpatului scuza provocării.

”Instanța a ținut cont de împrejurările și modul de comitere a infracțiunii, precum și mijloacele folosite, de starea de pericol creată pentru valoarea ocrotită, de natura și gravitatea rezultatului produs ori a altor consecințe ale infracțiunii – omor față de victima C.N., de motivul săvârșirii infracțiunii și scopul urmărit, de faptul că nu are antecedente penale, că în cursul procesului a avut o atitudine sinceră, în fața instanței de judecată recunoscând fapta comisă, de aspectul potrivit căruia a săvârșit fapta pe fondul consumului de alcool, cetățean român, studii 10 clase, căsătorit, are o fiică, ocupație cioban.

Conform referatului de evaluare, efectuat de Serviciul de Probațiune Alba, perspectivele de reintegrare în societate sunt puternic condiționate de îmbunătățirea capacității de autocontrol comportamental și exprimare constructivă a furiei, responsabilizarea și implicarea în activități constructive”, se mai arată în document.

Pedeapsa

Pe lângă cei 6 ani și 6 luni de închisoare, bărbatul a mai fost obligat la plata a 736 lei, ( câte 368 lei lunar pentru fiecare minoră), către cele două fiice ale bărbatului ucis, până când acestea devin majore.

Mai mult, a fost obligat la plata a 42.500 de euro, daune morale către cele două fete, mama și surorile victimei.

Sentința a fost dată în 25 martie 2020, iar în urma apelului, dosarul a ajuns la Curtea de Apel Alba Iulia, unde primul termen se va judeca în 12 mai.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

VIDEO: Bătaie între români în sala de așteptare din Aeroportul Luton – Londra

Publicat

Imagini revoltătoare au fost filmate pe Aeroportul Luton din Londra, unde mai multe persoane despre care se spune că ar fi români s-au luat la bătaie în sala de așteptare.

Bătaia a fost filmată de alți români, care comentau contrariați de faptul că poliția nu a intervenit.

Din imagini se vede că scandalul a pornit de la doi bărbați, apoi conflictul a degenerat într-o bătaie generală, la care au participat mai mulți bărbați, care s-au lovit cu pumnii și picioarele.

Filmulețul, postat de un român pe Facebook, a strâns rapid mii de distribuiri dar și comentarii.

Majoritatea celor care au comentat și-au arătat revolta față de comportamentul scandalagiilor, dar și de faptul că poliția nu a intervenit pentru aplanarea scandalului.

Sursa video: Facebook

Citește mai departe

EVENIMENT

Maramureș: Doi migranţi africani care intenţionau să ajungă în Europa de Vest, opriţi de poliţiştii de frontieră

Publicat

frontiera
Arhivă Foto

Poliţiştii de frontieră sătmăreni au depistat într-un autoturism doi cetăţeni din Camerun şi Senegal care intenţionau să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, cu scopul de a ajunge în Vestul Europei, a informat, vineri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră (ITPF) Sighetu Marmaţiei, Iulia Stan.

“Colegii noştri au observat pe comunicaţia Carei – Urziceni, judeţul Satu Mare, un autoturism înmatriculat în România din care au ieşit doi cetăţeni de origine afro-asiatică. Deoarece nu-şi justificau prezenţa în zona de frontieră, persoanele respective au fost conduse la sediul instituţiei pentru cercetări suplimentare. Din primele verificări s-a constatat că cei doi cetăţeni sunt din Camerun şi Senegal, în vârstă de 34, respectiv 35 de ani, şi că aveau intenţia să treacă ilegal frontiera din România în Ungaria, cu scopul de a ajunge în Vestul Europei”, a spus Iulia Stan.

Potrivit aceleaşi surse, în cauză se fac cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de tentativă de trecere frauduloasă a frontierei de stat.

Cercetările sunt continuate sub directa supraveghere a procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Carei, urmând ca la final să fie luate măsurile legale ce se impun.

AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 300 de focare de pestă porcină, active în România. În ultima săptămână s-au înregistrat 11 focare noi

Publicat

Arhivă foto

Numărul focarelor de pestă porcină africană active era, joi, de 310, în ultima săptămână fiind înregistrate 11 focare noi, conform datelor publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din totalul focarelor active, şapte erau în exploataţii comerciale şi unul în exploataţii comerciale de tip A. Un număr total de 140.163 de porcine erau afectate în focarele active.

În intervalul 7 – 13 mai 2021 s-au înregistrat câte un focar nou în judeţele Alba, Bacău, Bistriţa Năsăud, Gorj, Giurgiu, Maramureş, Satu Mare, Vâlcea şi trei focare în judeţul Cluj.

În perioada menţionată au fost stinse 51 de focare de PPA, respectiv: 10 focare în judeţul Arad, 14 în judeţul Bihor, un focar în judeţul Cluj, unul în judeţul Călăraşi, cinci în judeţul Covasna, şase în judeţul Maramureş, trei în judeţul Mureş, cinci în judeţul Teleorman şi şase focare în judeţul Vâlcea.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.618 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. Dintre acestea, 24 de cazuri noi au fost înregistrate în intervalul 7 – 13 mai 2021.

AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 40.000 de elevi din România cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani s-au vaccinat anti-COVID

Publicat

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că zeci de mii de elevi cu vârste cuprinse între 16 ani și 18 ani s-au vaccinat împotriva COVID 19. Totuși, în prezent, autoritățile nu se gândesc să organizeze o campanie de vaccinare în școli, a precizat demnitarul.

Declarațiile au fost făcute joi, la finalul ședinței de Guvern. Ministrul Sorin Cîmpeanu a spus că în momentul de față sunt peste 10.000 de elevi în vârstă de 16 ani care s-au vaccinat anti-COVID.

De asemenea, sunt vaccinați aproximativ 14.000 de elevi care au 17 ani și circa 21.000 de elevi care au împlinit 18 ani.

Ministrul Educației a mai spus că în prezent nu se discută despre o campanie de vaccinare în școli.

„Pentru a avea o campanie de vaccinare în școli va trebuie să așteptăm să fie autorizat vaccinul pentru această categorie de vârstă sub 16 ani. Apoi, trebuie să fie autorizat de cei îndreptătiți în țară. Doar după vom avea o discuție”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Un vaccin pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12 ani și 16 ani este în curs de autorizare.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate