Connect with us

ACTUALITATE

Noi proiecte cu fonduri nerambursabile la Brașov. Terminal pentru transferul călătorilor de la gară și reabilitarea colegiului ”Transilvania”

PublicatPrin două noi proiecte finanțate în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, municipalitatea din Brașov continuă investițiile dedicate dezvoltarii celui mare oraș din Regiunea Centru.

În decurs de câteva luni au fost semnate contracte de finanțare pentru investiții în mobilitatea urbană, pentru reconversia în spații verzi a unor terenuri nefuncționale dar și pentru modernizarea sistemului de educatie.

Cele doua proiecte – privind realizarea terminalului de transport călători din proximitatea gării brașovene și cel referitor la modernizarea corpului principal de clădire al Colegiului Tehnic ”Transilvania” – se înscriu în același context, susținând creșterea calității vieții în oraș.

Cele două proiecte au fost semnate de către primarul George Scripcaru și de Simion Crețu, directorul general ADR Centru, pentru finanțare prin două priorități distincte ale Axei Prioritare 4 din cadrul Programului REGIO, coordonat la nivel regional de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Valoarea totala cumulata a celor doua cereri de finantare depaseste 25 milioane lei.

 Vorbind despre noile proiecte semnate pentru Brasov, domnul primar George Scripcaru, a precizat: ,,Astazi am semnat alte doua contracte de finantare de aproape 25,5 milioane de lei, care vizeaza doua dintre principalele obiective de dezvoltare ale Municipalitatii pentru perioada urmatoare, cel al mobilitatii urbane, cu accent pe transportul in comun, si educatia.

Sunt proiecte care isi propun sa asigure brasovenilor o mobilitate crescuta, cu un transport ecologic, si, implicit, un aer mai curat, dar si cresterea calitatii serviciilor in educatia tehnica si profesionala. Avand in vedere ca 98% din valoarea eligibila a acestor proiecte o reprezinta fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, putem spune ca si in acest exercitiu financiar dezvoltarea orasului nostru se bazeaza, in principal, pe atragerea de fonduri nerambursabile, mai ales ca aceste doua proiecte se aflau pe lista de rezerva.

Unul dintre proiecte se refera la amenajarea unui terminal pentru transportul in comun modern la gara, astfel incat turistii, dar si navetistii, sa fie interesati sa utilizeze ca mijloc de transport spre Brasov trenul si apoi mijloacele de transport in comun.

Noi facem tot ce depinde de noi pentru ca transportul spre Brasov sa fie cat mai atragator pentru cei care vin cu treaba sau in concediu la Brasov, dar sper ca si CFR sa implementeze proiectul de modernizare a garii. Cel de al doilea proiect se refera la lucrari de eficientizare energetica a corpului A al Colegiului Tehnic Transilvania.

Este a doua unitate de invatamant liceal pentru care am accesat fonduri in acest exercitiu financiar, dupa ce in decembrie am semnat contractul de finantare pentru Colegiul Tehnic Maria Baiulescu.

Ma bucur ca am reusit sa semnam contractul de finantare si pentru acest colegiu tehnic, cu atat mai mult cu cat Colegiul Tehnic Transilvania este una dintre unitatile de invatamant care a inteles ca trebuie sa existe o corelare intre educatia copiilor si piata muncii.

In zilele urmatoare vom semna inca doua contracte de finantare, astfel incat sa putem lansa cat mai repede licitatiile, pentru a putea demara lucrarile si achizitiile din acest an“.

 Scurta descriere proiecte:

1.           Proiectul cu titlul Terminal transport urban Gara Brasov” isi propune sa creasca atractivitatea sistemului de transport public si sa incurajeze cetatenii sa realizeze schimbarea modala – de la transportul auto privat, la transportul public – fiind amenajat in acest scop un terminal modern in zona Garii CFR.

Astfel, se doreste realizarea unui transfer eficient, rapid si confortabil pentru calatori, precum si reducerea emisiilor poluante. Investitia va fi realizata pe o suprafata de aproximativ 9000mp, din cele peste sase hectare de teren din fata garii brasovene.

Fondurile sunt alocate prin Axa Prioritara 4 din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, pentru investitii privind promovarea unor strategii cu emisii scazute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, in special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilitatii urbane multimodale durabile. Valoarea totala a proiectului este de 14.345.209,68 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de AM POR este de 14.006.431,66 lei, respectiv peste 3 milioane euro. Edilii estimeaza ca proiectul se va finaliza in luna martie 2022.

Lucrarile presupun constructia unui terminal intermodal in suprafata de peste 500mp spatii de incinta pentru calatori si aproximativ 6500mp carosabil si trotuare, pentru pietoni si mijloacele de transport in comun.

Vor fi amenajate 12 peroane pentru autobuze RATBV, se va reamenaja actualul peron de troleibuz de pe bulevardul principal, vor fi realizate noi platforme de imbarcare si debarcare a calatorilor, iar peste peroane va fi construita o copertina pe care se vor monta panouri fotovoltaice.

 2.           Proiectul avand denumirea Eficientizare energetica a cladirilor publice din Municipiul Brasov – Colegiul Tehnic Transilvania, corp A” este finantat in cadrul aceleiasi Axe Prioritare 4 din cadrul Programului REGIO, dar pe prioritatea vizand investitiile in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala.

Obiectivul proiectului este de a creste calitatea infrastructurii educationale relevante pentru piata fortei de munca, prin reabilitarea termica si modernizarea cladirii corpului ”A” apartinand Colegiului Tehnic ”Transilvania” si dotarea unitatii de invatamant cu echipamente necesare procesului de invatamant. Valoarea totala a proiectului este de 11.031.724,75 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de AM POR este de 10.740.122,27 lei, respectiv peste 2,3 milioane euro.

Edilii estimeaza ca proiectul se va finaliza in luna iulie 2022, ceea ce inseamna ca din toamna anului respectiv, cei peste 500 de elevi si cadrele didactice, precum si personalul administrativ, adica mai mult de 570 persoane, vor beneficia de conditii de pregatire mult mai bune. Acest lucru se va intampla ca urmare a lucrarilor de reabilitare termica a intregii anvelope a cladirii, de reabilitare a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, concomitent cu modernizarea sistemelor de climatizare si ventilare mecanica.

Vor fi instalate si sisteme alternative de producerea energiei electrice si/sau termice pentru consum propriu, vor fi modernizate instalatiile de iluminat in cladire, ar totul va fi monitorizat printr-un nou sistem integrat de management energetic.

Cladirea care face obiectul proiectului este o constructie D+P+2E, avand la demisol 5 cabinete scolare, un birou, 5 cabinete de lucru si o anexa, spatii de depozitare, statie de pompe, centrala termica si grupuri sanitare; la parter existand o sala de consiliu, o sala lectura, biblioteca, cancelaria, alte 4 birouri, secretariatul, arhiva, un oficiu, depozit si grupuri sanitare.

La cele doua etaje se afla 2 sali de clasa, 3 cabinete, un birou, un laborator metrologie, un depozit informatica si grupuri sanitare, pentru primul nivel si inca 2 sali de clasa, 6 cabinete, o anexa si grupuri sanitare, pentru cel de-al doilea nivel.

Toate aceste spatii vor fi modernizate si dotate corespunzator.

 ”Pentru municipiul Brasov am semnat zece proiecte REGIO, in mai putin de sase luni.

Valoarea totala a acestor proiecte depaseste 55 milioane euro, investitiile fiind concentrate pe dezvoltarea sistemului de transport si pe domeniul invatamantului.

Pe langa acestea, edilii reabiliteaza si spatiile urbane nefunctionale, iar in scurt timp vom mai contracta cereri de finantare pentru modernizarea infrastructurii de transport precum si pentru invatamant. Valoarea totala a proiectelor finantate din fonduri europene care vor fi implementate pana in anul 2023 in Brasov va depasi 76 milioane euro, ceea ce este de doua ori mai mult decat in perioada 2004-2015.

Traversam acum o perioada de criza, din punct de vedere medical, dar echipa tehnica si conducerea acestui mare municipiu din Regiunea Centru privesc spre viitor, solutia revenirii economice constand in continuarea investitiilor din surse publice nerambursabile si pe sustenabilitatea proiectelor deja implementate.

In orasele mari este nevoie de o viziune integrata privind mobilitatea, lucru inteles si valorificat de brasoveni, aspect are ne face sa consideram ca municipiul va deveni un exemplu pentru marile centre urbane din regiune si din tara, in ceea ce priveste oferta de facilitati moderne, mijloace de transport de ultima generatie si spatii de invatamant adaptate noilor cerinte educationale”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Arafat: La plajă cu siguranță masca nu va fi obligatorie, iar oamenii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au test negativ

Publicat

Șeful DSU, Raed Arafat, a spus că la plajă cu siguranță nu va fi obligatorie masca și că turiștii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au fost testați.

Întrebat marți seara la Digi24 dacă există diferențe între restricțiile impuse la evenimentele organizate în aer liber și cele din interior, Raed Arafat a răspuns: „Fără discuție, și cu siguranță vor fi luate în considerare. La plajă de exemplu cu siguranță nu va fi obligatorie masca”, a declarat Arafat, care a admis că la plajă oamenii nu vor fi verificați dacă sunt vaccinați sau au test negativ.

Șeful DSU a anunțat că toate aceste măsuri vor fi anunțate de autorități până la 1 iunie.

El a spus că și turiștii care vor să plece în străinătate trebuie să fie atenți.

„Oamenii care vor pleca în excursii trebuie să fie atenți, pentru că țările sunt foarte precaute: fie se cere certificat de vaccinare, fie se va cere testare, fie se va cere ceva care să dovedească că nu ești pozitiv, că ai fost bolnav în ultimele 90 de zile”, a spus Raed Arafat despre condițiile pe care atât țările UE, cât și cele din afara uniunii le-ar putea impune.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

Slovacia SUSPENDĂ vaccinările cu prima doză de AstraZeneca. Se investighează un deces provocat de tromboză

Publicat

Slovacia a suspendat marţi vaccinările cu prima doză de vaccin anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, după ce a anunţat că investighează cazul unei persoane decedate în urma unui cheag de sânge format după ce i-a fost administrat vaccinul, relatează AFP şi Reuters.

”Numai persoanele aflate în aşteptarea celei de-a doua doze din acest vaccin sunt în prezent vaccinate cu AstraZeneca. Folosirea vaccinului acestei societăţi pentru primele doze a fost suspendată”, a anunţat Ministerul Sănătăţii slovac.

Agenţia de reglementare sanitară slovacă a declarat săptămâna trecută că decesul unei femei în vârstă de 47 de ani este probabil să fie legat de vaccin din cauza unei condiţii medicale preexistente.

Mai multe alte state din UE au limitat vaccinările cu AstraZeneca după ce a fost stabilită o legătură între acest vaccin şi formarea de tromboze, cazuri foarte rare dar de multe ori mortale.

Danemarca a renunţat complet la acest vaccin, în timp ce experţii britanici au recomandat ca persoanelor cu vârste sub 40 de ani să li se administreze un vaccin alternativ.

Germania, care luase decizia să administreze serul AstraZeneca numai la persoanele cu vârste de peste 60 de ani, a anunţat săptămâna trecută că acest vaccin va redeveni disponibil pentru toate persoanele adulte supuse în prealabil unui consult medical.

Mai multe state braziliene, printre care Sao Paulo şi Rio de Janeiro, au anunţat marţi că au suspendat administrarea vaccinului AstraZeneca în cazul femeilor însărcinate. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aplicație prin care persoanele fizice și instituțiile pot încărca poze cu zonele frecventate de urși

Publicat

Arhivă Foto

Ministrul Mediului Barna Tánczos a anunțat că autoritățile intenționează să creeze o aplicație prin care persoanele fizice și instituțiile să poată încărca poze sau documente despre zonele frecventate de urși.

Ministrul Mediului Barna Tánczos a amintit marți care sunt problemele cu care se confruntă în gestionarea populației de urs din România. Printre acestea se numără lipsa centralizării datelor privind populația de urs, faptul că monitorizarea și evaluarea populației de urși nu sunt încărcate într-un sistem GIS și lipsa localizării exacte a evenimentelor, a întâlnirilor, a atacurilor, a pagubelor.

Astfel, ministrul a anunțat că este necesară crearea unei aplicații în care orice persoană fizică sau instituție poate încărca poze și documente și poate localiza cu coordonate GIS orice eveniment legat de specia urs. Este vorba de pagube, atacuri, poze referitoare la întâlniri om-urs, monitorizări ale autorităților sau ale gestionarilor fondurilor cinegetice.

„Trebuie să existe un management adecvat. Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor are ca responsabilitate gestionarea durabilă a resursei cinegetice”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Acesta a mai spus că statul trebuie să asigure un sprijin financiar celor care administrează habitatul natural al speciilor strict protejate și trebuie să suporte cheltuielile de intervenție, pe cele de monitorizare, de relocare sau extragere, deoarece acestea se fac în interesul ocrotirii vieții umane și a bunurilor.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pandemia de COVID-19 ar putea conduce la o mai mare obezitate în rândul copiilor

Publicat

Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) a avertizat că pandemia de coronavirus ar putea avea efecte neprevăzute – ducând la o mai mare obezitate în rândul copiilor, relatează dpa.

Un raport al biroului regional al OMS publicat marţi a constatat că închiderea şcolilor în timpul perioadelor de lockdown ar putea avea consecinţe negative asupra nutriţiei şi exerciţiilor fizice în rândul copiilor, în condiţiile în care aceştia sunt privaţi de activităţi şcolare.

“COVID-19 ar putea amplifica una dintre cele mai îngrijorătoare tendinţe din regiunea europeană a OMS – creşterea obezităţii la copii”, a declarat Hans Kluge, director regional al biroului OMS pentru Europa.

Kluge a declarat că supraponderalitatea şi obezitatea sunt legate de boli care pot pune viaţa în pericol, precum bolile cardiovasculare, diabetul şi cancerul.

Pentru a evita un impact negativ asupra viitorului copiilor, oficialul OMS a cerut implementarea de politici bazate pe ştiinţă pentru promovarea dietelor sănătoase şi a activităţii fizice – cum ar fi taxele pe băuturile îndulcite, conform raportului.

Studiul a constatat că aproape unul din trei copii din regiune cu vârsta cuprinsă între şase şi nouă ani era supraponderal, conform unui sondaj realizat în 36 de ţări.

Cea mai gravă situaţie a fost constatată în ţările mediteraneene, deşi se remarcă o îmbunătăţire treptată în state precum Grecia, Italia, Portugalia şi Spania, afirmă OMS. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate