Connect with us

ACTUALITATE

Noi proiecte cu fonduri nerambursabile la Brașov. Terminal pentru transferul călătorilor de la gară și reabilitarea colegiului ”Transilvania”

Publicat

Prin două noi proiecte finanțate în cadrul Programului Operațional Regional REGIO 2014-2020, municipalitatea din Brașov continuă investițiile dedicate dezvoltarii celui mare oraș din Regiunea Centru.

În decurs de câteva luni au fost semnate contracte de finanțare pentru investiții în mobilitatea urbană, pentru reconversia în spații verzi a unor terenuri nefuncționale dar și pentru modernizarea sistemului de educatie.

Cele doua proiecte – privind realizarea terminalului de transport călători din proximitatea gării brașovene și cel referitor la modernizarea corpului principal de clădire al Colegiului Tehnic ”Transilvania” – se înscriu în același context, susținând creșterea calității vieții în oraș.

Cele două proiecte au fost semnate de către primarul George Scripcaru și de Simion Crețu, directorul general ADR Centru, pentru finanțare prin două priorități distincte ale Axei Prioritare 4 din cadrul Programului REGIO, coordonat la nivel regional de catre Agentia pentru Dezvoltare Regionala Centru. Valoarea totala cumulata a celor doua cereri de finantare depaseste 25 milioane lei.

 Vorbind despre noile proiecte semnate pentru Brasov, domnul primar George Scripcaru, a precizat: ,,Astazi am semnat alte doua contracte de finantare de aproape 25,5 milioane de lei, care vizeaza doua dintre principalele obiective de dezvoltare ale Municipalitatii pentru perioada urmatoare, cel al mobilitatii urbane, cu accent pe transportul in comun, si educatia.

Sunt proiecte care isi propun sa asigure brasovenilor o mobilitate crescuta, cu un transport ecologic, si, implicit, un aer mai curat, dar si cresterea calitatii serviciilor in educatia tehnica si profesionala. Avand in vedere ca 98% din valoarea eligibila a acestor proiecte o reprezinta fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeana, putem spune ca si in acest exercitiu financiar dezvoltarea orasului nostru se bazeaza, in principal, pe atragerea de fonduri nerambursabile, mai ales ca aceste doua proiecte se aflau pe lista de rezerva.

Unul dintre proiecte se refera la amenajarea unui terminal pentru transportul in comun modern la gara, astfel incat turistii, dar si navetistii, sa fie interesati sa utilizeze ca mijloc de transport spre Brasov trenul si apoi mijloacele de transport in comun.

Noi facem tot ce depinde de noi pentru ca transportul spre Brasov sa fie cat mai atragator pentru cei care vin cu treaba sau in concediu la Brasov, dar sper ca si CFR sa implementeze proiectul de modernizare a garii. Cel de al doilea proiect se refera la lucrari de eficientizare energetica a corpului A al Colegiului Tehnic Transilvania.

Este a doua unitate de invatamant liceal pentru care am accesat fonduri in acest exercitiu financiar, dupa ce in decembrie am semnat contractul de finantare pentru Colegiul Tehnic Maria Baiulescu.

Ma bucur ca am reusit sa semnam contractul de finantare si pentru acest colegiu tehnic, cu atat mai mult cu cat Colegiul Tehnic Transilvania este una dintre unitatile de invatamant care a inteles ca trebuie sa existe o corelare intre educatia copiilor si piata muncii.

In zilele urmatoare vom semna inca doua contracte de finantare, astfel incat sa putem lansa cat mai repede licitatiile, pentru a putea demara lucrarile si achizitiile din acest an“.

 Scurta descriere proiecte:

1.           Proiectul cu titlul Terminal transport urban Gara Brasov” isi propune sa creasca atractivitatea sistemului de transport public si sa incurajeze cetatenii sa realizeze schimbarea modala – de la transportul auto privat, la transportul public – fiind amenajat in acest scop un terminal modern in zona Garii CFR.

Astfel, se doreste realizarea unui transfer eficient, rapid si confortabil pentru calatori, precum si reducerea emisiilor poluante. Investitia va fi realizata pe o suprafata de aproximativ 9000mp, din cele peste sase hectare de teren din fata garii brasovene.

Fondurile sunt alocate prin Axa Prioritara 4 din cadrul Programului Operational Regional 2014-2020, pentru investitii privind promovarea unor strategii cu emisii scazute de dioxid de carbon pentru toate tipurile de teritorii, in special pentru zonele urbane, inclusiv promovarea mobilitatii urbane multimodale durabile. Valoarea totala a proiectului este de 14.345.209,68 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de AM POR este de 14.006.431,66 lei, respectiv peste 3 milioane euro. Edilii estimeaza ca proiectul se va finaliza in luna martie 2022.

Lucrarile presupun constructia unui terminal intermodal in suprafata de peste 500mp spatii de incinta pentru calatori si aproximativ 6500mp carosabil si trotuare, pentru pietoni si mijloacele de transport in comun.

Vor fi amenajate 12 peroane pentru autobuze RATBV, se va reamenaja actualul peron de troleibuz de pe bulevardul principal, vor fi realizate noi platforme de imbarcare si debarcare a calatorilor, iar peste peroane va fi construita o copertina pe care se vor monta panouri fotovoltaice.

 2.           Proiectul avand denumirea Eficientizare energetica a cladirilor publice din Municipiul Brasov – Colegiul Tehnic Transilvania, corp A” este finantat in cadrul aceleiasi Axe Prioritare 4 din cadrul Programului REGIO, dar pe prioritatea vizand investitiile in educatie si formare, inclusiv in formare profesionala.

Obiectivul proiectului este de a creste calitatea infrastructurii educationale relevante pentru piata fortei de munca, prin reabilitarea termica si modernizarea cladirii corpului ”A” apartinand Colegiului Tehnic ”Transilvania” si dotarea unitatii de invatamant cu echipamente necesare procesului de invatamant. Valoarea totala a proiectului este de 11.031.724,75 lei, din care valoarea finantarii nerambursabile alocate de AM POR este de 10.740.122,27 lei, respectiv peste 2,3 milioane euro.

Edilii estimeaza ca proiectul se va finaliza in luna iulie 2022, ceea ce inseamna ca din toamna anului respectiv, cei peste 500 de elevi si cadrele didactice, precum si personalul administrativ, adica mai mult de 570 persoane, vor beneficia de conditii de pregatire mult mai bune. Acest lucru se va intampla ca urmare a lucrarilor de reabilitare termica a intregii anvelope a cladirii, de reabilitare a sistemului de incalzire si a sistemului de furnizare a apei calde de consum, concomitent cu modernizarea sistemelor de climatizare si ventilare mecanica.

Vor fi instalate si sisteme alternative de producerea energiei electrice si/sau termice pentru consum propriu, vor fi modernizate instalatiile de iluminat in cladire, ar totul va fi monitorizat printr-un nou sistem integrat de management energetic.

Cladirea care face obiectul proiectului este o constructie D+P+2E, avand la demisol 5 cabinete scolare, un birou, 5 cabinete de lucru si o anexa, spatii de depozitare, statie de pompe, centrala termica si grupuri sanitare; la parter existand o sala de consiliu, o sala lectura, biblioteca, cancelaria, alte 4 birouri, secretariatul, arhiva, un oficiu, depozit si grupuri sanitare.

La cele doua etaje se afla 2 sali de clasa, 3 cabinete, un birou, un laborator metrologie, un depozit informatica si grupuri sanitare, pentru primul nivel si inca 2 sali de clasa, 6 cabinete, o anexa si grupuri sanitare, pentru cel de-al doilea nivel.

Toate aceste spatii vor fi modernizate si dotate corespunzator.

 ”Pentru municipiul Brasov am semnat zece proiecte REGIO, in mai putin de sase luni.

Valoarea totala a acestor proiecte depaseste 55 milioane euro, investitiile fiind concentrate pe dezvoltarea sistemului de transport si pe domeniul invatamantului.

Pe langa acestea, edilii reabiliteaza si spatiile urbane nefunctionale, iar in scurt timp vom mai contracta cereri de finantare pentru modernizarea infrastructurii de transport precum si pentru invatamant. Valoarea totala a proiectelor finantate din fonduri europene care vor fi implementate pana in anul 2023 in Brasov va depasi 76 milioane euro, ceea ce este de doua ori mai mult decat in perioada 2004-2015.

Traversam acum o perioada de criza, din punct de vedere medical, dar echipa tehnica si conducerea acestui mare municipiu din Regiunea Centru privesc spre viitor, solutia revenirii economice constand in continuarea investitiilor din surse publice nerambursabile si pe sustenabilitatea proiectelor deja implementate.

In orasele mari este nevoie de o viziune integrata privind mobilitatea, lucru inteles si valorificat de brasoveni, aspect are ne face sa consideram ca municipiul va deveni un exemplu pentru marile centre urbane din regiune si din tara, in ceea ce priveste oferta de facilitati moderne, mijloace de transport de ultima generatie si spatii de invatamant adaptate noilor cerinte educationale”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Sute de mii de euro aruncați pe un centru pentru sinistrați într-o zonă fără calamități. „E frumos tare, dar gol”

Publicat

index 9 1000x600.webp.webp

Publicitate

Autoritățile locale din Cândești au ridicat, cu 700.000 de euro, un centru pentru sinistrați în caz de calamități naturale, care zace nefolosit de doi ani. Clădirea urma să adăpostească potențiali sinistrați într-o zonă unde s-au înregistrat inundații o singură dată în trei decenii, scrie ADEVĂRUL.

Comuna Cândești se află pe malul stâng al Siretului, la granița cu județul Suceava și la aproximativ 50 de kilometri de municipiul Botoșani. Este o zonă frumoasă care a făcut cândva parte din Bucovina Habsburgică renumită mai ales pentru bisericile din lemn și peisajele absolut superbe din lunca Siretului. Comuna a ajuns însă faimoasă și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: O nouă pictură stradală în Parcul Primăriei din municipiul Botoșani

Publicat

fb img 1713984892592 668x600.jpg

Publicitate

În Parcul Primăriei Municipiului Botoșani se găsește de astăzi o nouă pictură stradală, realizată în cadrul proiectului ,,Orașul nostru în straie de sărbătoare”, pregătit de Centrul Creatiei Botosani în parteneriat cu Școala Gimnazială ,,Elena Rareș” și în colaborare cu Liceul de Artă ,,Ștefan Luchian” Botoșani.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe