ACTUALITATE
Două operații complexe, la paciente cu cancer mamar, efectuate la Spitalul Universitar de Urgență București

Medicii de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti au realizat miercuri două mastectomii subcutane cu prezervarea complexului areolo-mamelonar, urmate de reconstrucţie imediată cu implant.
Potrivit unui comunicat de presă al unităţii medicale, intervenţiile au fost efectuate în cazul a două paciente în vârstă de 31 de ani şi de 33 de ani care fuseseră diagnosticate cu cancer mamar.
În cazul pacientei de 31 de ani a fost făcută excezia glandei mamare, cu păstrarea tegumentului, areolei şi mamelonului. Intervenţia a presupus tehnica „ganglionului santinelă”, care reprezintă una dintre cele mai moderne şi eficiente proceduri existente în chirurgia oncologică.
Pacienta de 33 de ani, pentru că a mai avut o operaţie înainte cu biopsie excizională în care tumora nu s-a scos complet, a suferit o limfadenectomie axilară.
„În cazul celor două paciente pe care le-am operat astăzi am făcut tehnica ganglion santinelă, adică au fost scoşi doar ganglionii care erau cel mai probabil să fie afectaţi de tumoră şi o limfadenectomie axilară, adică s-a scos tot ţesutul din axilă, deoarece pacienta respectivă mai avea o sectorectomie făcută înainte. Tratamentul cancerului de sân este într-o permanentă schimbare şi inovaţie, iar noi suntem la curent cu schimbările care se fac în protocoale şi lucrăm în echipe mixte, totul pentru binele pacientului”, a declarat dr. Sebastian Grădinaru, medic primar în chirurgie generală, citat în comunicat.
Echipa chirurgicală a fost alcătuită din dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurg, dr. Cătălin Aliuş, medic chirurg, şi dr. Ina Petrescu, medic primar în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă.
Cele două paciente au ajuns la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti ghidate de navigatorul medical Victoria Asanache.
Anul trecut, la SUUB a fost inaugurat Centrul Integrat pentru Sănătatea Sânului. Aici pacientele pot efectua analize imagistice precum ecografia şi mamografia, dar şi analize imagistice de înaltă performanţă cum ar fi tomografia computerizată, scintigrafia osoasă sau limfoscintigrafia, şi, nu în ultimul rând, puncţia biopsie cu diagnosticul de certitudine histopatologic şi imunohistochimic. Toate aceste analize se fac în funcţie de patologia fiecărei paciente şi la stricta recomandare a comisiei pluridisciplinare.
„În cadrul Centrului Integrat pentru Sănătatea Sânului de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti fiecare caz în parte beneficiază de o abordare modernă, pluridisciplinară, fiind analizat de o comisie de medici specialişti care se întruneşte săptămânal. Din cadrul echipei multidisciplinare fac parte oncologi, radiologi, chirurgi generali, ginecologi, chirurgi plasticieni şi anatomopatologi”, a declarat dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti. AGERPRES

…
Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
Alocațiile și ajutoarele sociale vor fi plătite în AVANS înainte de Paște. ANPIS a anunțat data virării banilor

Citește mai mult pe Botosani24.ro