Connect with us

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Două siameze cu craniile şi creierele unite au fost separate cu succes de chirurgi în Marea Britanie

Publicat

YouTube video

Două siameze unite în zona capului au trecut cu bine printr-o intervenţie chirurgicală de separare a craniilor, creierelor şi vaselor de sânge, efectuată la un spital din Marea Britanie, a anunţat marţi echipa de medici, citată de Reuters.

Intervenţia chirurgicală extrem de complexă a implicat mai multe proceduri la care au fost supuse Safa şi Marwa Ullah, venite pe lume în Pakistan în ianuarie 2017. Fetiţele s-au născut cu o formă de alipire numită craniopagus, cu craniile şi unele zone ale creierelor unite şi interconectate.

”Craniopagus este o afecţiune excepţional de rară şi complexă”, a declarat David J. Dunaway, unul dintre specialiştii care au condus echipa de chirurgi.

Intervenţia chirurgicală, efectuată în luna februarie, a fost cea mai complexă procedură de separare pe care echipa medicală a realizat-o până în prezent, a precizat Dunaway.

Astfel de cazuri de siamezi uniţi în zona capului, cu craniile sudate şi corpuri separate, sunt consemnate în mai puţin de 1 din 1 milion de naşteri, iar situaţiile în care alipirea se extinde la ţesutul cerebral sunt şi mai rare.

Se estimează că anual, la nivel mondial, se nasc circa 50 de seturi de siamezi craniopagus, dintre care doar aproximativ 15 supravieţuiesc o perioadă mai mare de 30 de zile.

Dunaway a explicat că la reuşita procedurii a contribuit şi tehnologia de ultimă oră utilizată – precum realitatea virtuală sau tehnici avansate de imagistică şi de prototipare rapidă tridimensională – care a permis chirurgilor să se folosească de imagini ale creierelor şi vaselor de sânge ale fetiţelor pentru a plănui şi pune în practică operaţia cu posibilităţi minime de apariţie a unor complicaţii.

Intervenţia chirurgicală s-a desfăşurat la Great Ormond Street Hospital din Londra, iar patru luni mai târziu fetiţele au fost externate, la data de 1 iulie.

”Creierele lor erau interconectate mult mai în profunzime faţă de alte cazuri de siamezi craniopagus, ceea ce a făcut ca aceasta să fie cea mai complicată separare efectuată până în prezent”, se arată într-un comunicat emis de spital.

La cinci luni de la ultima operaţie, recuperarea fetiţelor Safa şi Marwa se desfăşoară încet dar sigur, au dat asigurări medicii adăugând că ”o perioadă ulterioară de recuperare şi reabilitare este esenţială pentru maximizarea recuperării”.AGERPRES

Sursa Video:  Great Ormond Street Hospital and Charity/youtube

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Echipa Rotar și-a depus candidatura pentru Blaj. Cine se află pe lista PNL, pentru viitorul consiliu local

Publicat

echipa rotar și a depus candidatura pentru blaj. cine se află

Echipa Rotar și-a depus candidatura pentru Blaj: Primarul din Blaj, Gheorghe Valentin Rotar și-a depus miercuri, la Biroul Electoral de Circumscripție al municipiului, candidatura pentru un nou mandat de primar al municipiului și, de asemenea, lista de candidați ai partidului pentru viitorul Consiliu Local.

”Ca de obicei, suntem primii! Pentru viitorul mandat propun blăjenilor o echipă sudată, bine pregătită, oameni cu abilități dovedite în administrație și cu o atitudine…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale. Directorul general: „depinde când ne intră banii în conturi”

Publicat

poşta română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale. directorul

Poşta Română poate distribui pensiile înainte de sărbătorile pascale. Procesul depinde de data la care compania primeşte banii, a declarat, miercuri, directorul general al operatorului poştal de stat, Valentin Ştefan.

„Răspunsul scurt este <da, până de sărbători putem livra pensiile>. Acum să vă dau câteva detalii. Data de 2 mai este zi lucrătoare. În companie vom lucra.

Citește și Pensiile ar putea fi virate înainte de sărbători. Când intră pensiile pe luna mai…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

L-AȚI VĂZUT? Minor de 17 ani, DISPĂRUT dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca. Sunați la 112

Publicat

lacatus claduiu e1713958161185.jpeg

La data de 24 aprilie a.c., Poliția municipiului Cluj-Napoca – Secția 5 Poliție a fost sesizată despre faptul că, în cursul zilei de ieri, 23 aprilie a.c., minorul Lăcătuș Claudiu, în vârstă de 17 de ani, ar fi plecat voluntar dintr-un centru de plasament din Cluj-Napoca, iar până în prezent nu s-a întors la domiciliu.

SEMNALMENTE – înălțime aproximativă 1.70 m, 65 de kilograme, constituție atletică, păr negru tuns scurt, față ovală, ochi…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Peste 100 de șoferi testați în Alba, pentru alcool sau droguri la volan, în 24 de ore. Ce amenzi au dat polițiștii și jandarmii

Publicat

peste 100 de șoferi testați în alba, pentru alcool sau

Peste 100 de șoferi au fost testați în Alba, pentru alcool sau droguri la volan, în ultimele 24 de ore. Polițiștii și jandarmii au continuat acțiunile în sistem integrat.

În cadrul activităților desfășurate, marți, au fost legitimate, prin intermediul aplicației eDAC, 391 de persoane. Au fost verificate 224 de autovehicule, potrivit IPJ Alba.

Au fost constatate 156 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe