Connect with us

EVENIMENT

Două țări au decis să mărească intervalul dintre dozele de vaccin la 12 săptămâni

Publicat

Autoritatea sanitară finlandeză a recomandat miercuri distanţarea la 12 săptămâni a intervalului dintre cele două doze ale vaccinurilor împotriva COVID-19, aşa cum a procedat şi Marea Britanie, apreciind că acest demers va permite creşterea numărului de vaccinări fără a afecta eficacitatea acestora, informează AFP.

”Comitetul naţional de experţi în problema vaccinării a ajuns la concluzia că, în contextul epidemiologic actual, este recomandată extinderea intervalului dintre doze pentru toate vaccinurile împotriva noului coronavirus la 12 săptămâni”, faţă de trei săptămâni, intervalul actual, a indicat autoritatea de sănătate publică (THL) într-un comunicat.

Distanţarea dozelor pe model britanic permite creşterea numărului de persoane care primesc prima doză, însă este o practică controversată, fără avizul fabricanţilor.

Pe fondul unei penurii de vaccinuri, această opţiune permite oferirea unei mari părţi a populaţiei ”o protecţie rezonabil de bună”, a argumentat Hanna Nohynek, medic în cadrul acestei autorităţi, citată într-un comunicat.

Autoritatea finlandeză, care ”recomandă ca a doua vaccinare a celor care au primit deja prima doză să fie amânată conform noii recomandări”, a evocat chiar şi posibilitatea unei mai bune eficacităţi în momentul în care dozele sunt distanţate.

”O persoană vaccinată are în general o mai bună protecţie cu o diferenţă importantă între doze, întrucât imunitatea corpului uman se maturizează şi se întăreşte”, a afirmat Hohynek.

Această recomandare finlandeză se referă la cele trei vaccinuri aflate în prezent pe piaţa Uniunii Europene: cel produs de Pfizer/BioNTech, cel de la Moderna şi cel de la AstraZeneca/Oxford, autorizat cel mai recent.

După ce Marea Britanie a ales să distanţeze dozele, BioNTech şi autoritatea care reglementează comercializarea medicamentelor în Statele Unite, FDA, a avertizat că nu există suficiente date clinice pentru asigurarea eficacităţii.

În prezent, Pfizer şi Moderna recomandă trei săptămâni între cele două administrări, iar AstraZeneca între 4 şi 12 săptămâni.

În Uniunea Europeană, Danemarca a autorizat de asemenea distanţarea până la şase săptămâni a intervalului dintre doze.

Potrivit unui studiu al Universităţii Oxford dat marţi publicităţii, în curs de evaluare de revista The Lancet, vaccinul AstraZeneca reduce cu 67% riscul de a contacta virusul după prima doză şi cu 76% pe acela de a dezvolta simptome. Potrivit acestui studiu preliminar, eficacitatea creştea de asemenea atunci când distanţa dintre doze creşte.

Finlanda, una dintre ţările europene cel mai puţin afectate de virus, a anunţat de asemenea miercuri că rezervă persoanelor cu vârsta sub 70 de ani vaccinul AstraZeneca, o decizie comparabilă cu cele mai multe ţări europene din cauza datelor considerate insuficiente în cazul vârstnicilor. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Ciprian Paraschiv (AUR): Legea Sportului deturnată în interes politic. Miroase a trafic de influență!

Publicat

ciprian paraschiv aur.jpg

Deputatul AUR Ciprian Paraschiv, președintele Comisiei pentru Tineret și Sport, acuză coaliția că a deturnat în interes politic Legea Sportului, un act normativ esențial pentru sportul românesc, dar care, prin amendamentele propuse de PSD, devine o lege favorabilă traficului de interese și clanurilor politice.

Raportul comisiei a fost adoptat fără vot, în absența președintelui comisiei și a staff-ului acesteia, care nu au primit și nici nu au putut analiza…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Consiliul Județean Cluj modernizează drumul spre Stațiunea Muntele Băișorii și pârtia Buscat

Publicat

dj 107r buscat demarare 16.jpg

Consiliul Județean Cluj a demarat o serie de lucrări de întreținere pe drumul județean DJ 107R (DJ 107M) Băișoara – Muntele Băișorii – Stațiunea Muntele Băișorii – pârtia de schi Buscat. Acestea au drept principal scop asigurarea unei circulații rutiere normale, în condiții de deplină siguranță.

Lucrările vizează sectorul de drum în lungime de peste 22 de kilometri, cuprins între pozițiile kilometrice 28+650 și 50+850. De asemenea, tronsonul în lungime…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună. Măsură analizată de Guvern (surse)

Publicat

zile libere 2025: sărbători legale și minivacanțe pentru români. zilele

O săptămână de concediu fără plată pentru bugetari, în fiecare lună: Guvernul ar pregăti o măsură dramatică pentru reducerea cheltuielilor statului.

Astfel, angajații din sectorul bugetar ar putea fi trimiși în concediu fără plată timp de 5 zile în fiecare lună. Adică o săptămână de lucru, completă.

Informația a fost publicată în exclusivitate de Profit.ro, care citează surse sindicale credibile.

Nu este clar la acest moment câte luni s-ar aplica o astfel de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, programată pentru 1 iulie, se anulează. PROIECT, la Ministerul Finanțelor

Publicat

alertă anaf: mesaje sms false în numele fiscului, cu privire

Ministerul Finanțelor vrea să anuleze reorganizarea ANAF – Antifraudă pe structuri județene, prevăzute să funcționeze în paralel cu structurile regionale de la 1 iulie 2025. Se propune astfel păstrarea organizării actuale a Direcției generale antifraudă fiscală, cu structuri teritoriale doar la nivel regional.

În acest sens, pe site-ul Ministerului Finanțelor a fost publicat luni, 30 iunie, un proiect de OUG privind abrogarea articolului 3 alineatul (2) din Ordonanța de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe