ACTUALITATE
Dr. Streinu-Cercel: Accesul la serviciile de sănătate în rural, sub 50% faţă de perioada de dinainte de 1989. E dramatic
Dr. Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balş” din Capitală, a afirmat vineri că accesul la serviciile de sănătate în mediul rural a scăzut sub 50% faţă de perioada de dinainte de 1989, ceea ce, spune el, este dramatic.
„Dacă e să se facă o comparaţie cu sistemul sanitar de dinainte de 1989, practic accesul la serviciile de sănătate în sectorul rural a scăzut sub 50%, ceea ce este dramatic. Şi vorbim aici de copii, vorbim de vaccinare, vorbim de multe alte lucruri care sunt probleme de asistenţă socială în mare parte”, a declarat pentru AGERPRES medicul.
Prezent la conferinţa „Credinţă şi sănătate în satul românesc”, Adrian Streinu-Cercel a apreciat drept firească abordarea problemelor din sănătate prin colaborarea cu Patriarhia Română.
„Este o abordare firească. Dacă la oraş lucrurile cât de cât sunt stabile, în rural, din păcate, lucrurile nu merg bine. Nu peste tot. Sunt zone în care lucrurile sunt aşezate şi sunt pe făgaşul lor, dar în majoritatea zonelor sunt mari probleme. Una dintre probleme este dată de lipsa de doctori. Ca atare, personalul medical nu mai este statornic în mediul rural şi atunci trebuie să găsim modalităţi prin care să creştem accesul persoanelor din zona rurală la serviciile de sănătate”, a spus medicul.
El consideră că remedierea acestor deficienţe poate fi rezolvată prin contribuţia tuturor.
„Noi toţi. Cine are o idee şi şi-o poate pune în practică trebuie să vină şi să o expună. Nu poate o singură persoană să vadă absolut tot. Da, vederea de ansamblu este la Ministerul Sănătăţii, la Ministerul Educaţiei, pentru că sunt două ministere care trebuie să lucreze împreună. Inclusiv Biserica se implică. Pentru că la ţară cine este pole position? Este preotul, este primarul, secretarul primăriei şi profesorul sau învăţătorul. Ăştia sunt pilonii, pe ăştia trebuie să-i folosim”, a mai spus Streinu-Cercel.
În prezentarea din cadrul conferinţei „Credinţă şi sănătate în satul românesc”, medicul a vorbit despre „Urgenţele în bolile infecţioase”, realizând o trecere în revistă a acelor afecţiuni care pot să pună viaţa în pericol imediat – meningita, bronhospasmul, pneumoniile atipice. AGERPRES
Citește mai mult pe Botosani24.ro