Connect with us

EVENIMENT

Droguri în București: Polițiștii au destructurat o importantă grupare infracțională. Opt persoane, trimise în judecată

Publicat

droguri

O grupare infracţională specializată în trafic internaţional de droguri, din care făceau parte cetăţeni români şi albanezi, a fost destructurată de poliţişti şi procurorii DIICOT.

Potrivit unui comunicat transmis, duminică, de Poliţia Română, în dosar au fost trimise în judecată opt persoane – şase români şi doi albanezi. Trei dintre aceştia sunt în arest preventiv, trei – sub control judiciar şi doi în stare de libertate.

Cei opt sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate şi spălare de bani.

”Capul” grupării, un cetățean albanez, ajutat inițial de doi cetățeni români. 12 kilograme de droguri, introduse în țară

Anchetatorii spun că, în mai 2021, un bărbat de cetăţenie albaneză ar fi iniţiat constituirea unui grup infracţional organizat pentru trafic internaţional de droguri de mare risc (cocaină şi heroină), respectiv activităţi de procurare, disimulare, transport şi introducere pe teritoriul României a unor cantităţi de droguri de mare risc, cuprinse între 10-12 kilograme/transport.

Grupul ar fi fost constituit împreună cu alţi doi cetăţeni români şi a activat până în august 2022.

În cursul anului 2022, la grup ar fi aderat un al patrulea bărbat, de cetăţenie albaneză, grupul fiind sprijinit pe parcursul activităţii infracţionale de alte persoane, cetăţeni români.

Mașini modificate pentru transportul drogurilor

Drogurile de mare risc ar fi fost preluate din afara ţării, de cele mai multe ori pe teritoriul Olandei – Rotterdam sau Albaniei, în principal de la cetăţeni albanezi, pentru a fi transportate în alte ţări, cu preponderenţă în România. Pentru transport ar fi fost achiziţionate autovehicule, înmatriculate atât în nume propriu, cât şi pe numele rudelor, arată anchetatorii.

Potrivit acestora, maşinile aveau spaţii special amenajate pentru ascunderea drogurilor, operaţiune care se efectua în service-uri auto, de regulă în străinătate.

Locaşurile în care erau introduse stupefiantele nu erau accesibile decât prin intervenţia, într-un service auto, a unui personal specializat sau prin desfacerea unor componente ale maşinii şi montarea lor la loc, după introducerea/scoaterea substanţelor (de exemplu, în bordul maşinii, în plafon, în zona în care se află frâna de mână, etc).

După pregătirea autoturismelor pentru transportarea unor cantităţi de droguri cuprinse între 10 şi 12 de kilograme, membrii grupului infracţional organizat s-ar fi deplasat cu maşinile în Belgia (Bruxelles) şi Olanda (Rotterdam), în locaţii prestabilite, şi ar fi introdus în autovehiculele modificate, în compartimentele special create, drogurile de mare risc.

Ulterior, aceştia s-ar fi deplasat către destinaţiile unde drogurile erau comercializate, în diferite oraşe din România, Italia, Franţa, Spania, Albania.

Pentru a asigura conspirativitatea acţiunii infracţionale, după o anumită perioadă de timp, membrii grupului ar fi schimbat proprietarul autoturismelor şi, implicit, numerele de înmatriculare, iar, în unele cazuri, le-ar fi modificat culoarea, pentru a nu atrage atenţia autorităţilor privind frecvenţa trecerii frontierelor, spun poliţiştii.

Drogurile, depozitate într-un apartament din Ilfov

În România, drogurile erau scoase din compartimentul special amenajat şi depozitate în judeţul Ilfov, într-un imobil în care nicio persoană nu şi-a declarat domiciliul. Substanţele ilicite ar fi fost, apoi, vândute către diverse persoane din Bucureşti şi zonele limitrofe, către clienţi fideli ai grupului, alimentând astfel piaţa internă subterană cu importante cantităţi de droguri de mare risc (cocaină).

Anchetatorii au documentat, pe parcursul urmăririi penale, două astfel de transporturi, respectiv în perioada 1-4 aprilie 2022 şi 4-8 august 2022, cu ocazia celui de-al doilea transport fiind depistate peste 10 kilograme de cocaină.

Sumele de bani obţinute din traficul de droguri de risc ar fi fost investite în bunuri de lux, achiziţionate pe numele altor persoane, pentru a ascunde provenienţa ilicită a veniturilor.

Cu privire la infracţiunea de punere în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate s-a reţinut că unul dintre membrii grupării ar fi deţinut, în vederea punerii în circulaţie, 400 de euro din bancnote contrafăcute, având cupiurile de 50 de euro.

S-au confiscat peste 10 kilograme de cocaină și peste 500 de grame de heroină

Prin rechizitoriu, s-a solicitat confiscarea şi distrugerea, cu păstrarea de contraprobe, 10.553,67 grame cocaină şi 501,04 grame de heroină.

În plus, s-a solicitat confiscarea echivalentului cantităţii de droguri care a fost introdusă în România în luna aprilie 2022, respectiv 250.000 de euro, valoare de achiziţie, şi un milion de euro, valoare de piaţă, precum şi confiscarea autoturismului modificat în vederea disimulării drogurilor, precizează Poliţia Română.

De asemenea, s-a solicitat menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse în cauză (sume de bani, două imobile, un autoturism, bunuri mobile) şi confiscarea extinsă a acestora.

Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluţionare, Tribunalului Bucureşti. Activităţile au fost efectuate cu sprijinul Institutului Naţional de Criminalistică. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi Criminalistic din cadrul DIICOT-Structura Centrală.

Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Atenție, șoferi! Trafic cu restricții din cauza unor transporturi agabaritice

Publicat

controale desfășurate de polițiștii din harghita. au fost aplicate amenzi
Arhivă foto

Traficul se va desfășura cu restricții luni, 27 martie, din cauza a trei transporturi agabaritice.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliției Române informează că astăzi, 25.03.2023, se vor efectua trei transporturi agabaritice, astfel:

La ora 20:00, pe ruta: Călărași – DN 21 – DN 3A – DN 3B – DN 2A – Giurgeni – Gălbiori – DN 22C – Murfatlar – A 4 – Port Constanța – Poarta 10; transport format dintr-un camion cu masa de 74 tone, lungimea de 24 metri și lățimea de 3,95 metri;

La ora 20:00, pe ruta: Agigea Port Constanța – DN 39A – DN 39 – A 4 – Ovidiu – DN 2A – Hârșova – Slobozia – Urziceni – DN 2 – DN CB – A 1 – Căteasca; transport format din 2 camioane cu masa de 82 tone, respectiv 107 tone, lungimea de 22,5 metri, respectiv 30 metri și lățimea de 4, 2 metri, respectiv 4 metri;

La ora 23:30, pe ruta: SC. FAUR SA. – DN CB – A 1 – Curta de Argeș – Râmnicu Vâlcea – Boița – Centura Sibiu – A 1 – Chișcădaga; transport format dintr-un camion cu masa de 51 tone, lungimea de 16,5 metri și lățimea de 5,95 metri.

Transporturile vor fi însoțite pe traseele precizate de echipaje de poliție rutieră.

Citește mai departe

EVENIMENT

Trafic restricționat pe DN 1, în Ilfov. Două autoturisme, implicate într-o coliziune

Publicat

politia general
Arhivă foto

Traficul rutier este restricționat luni după-amiază pe DN 1, în județul Ilfov, după ce două mașini au intrat în coliziune. Din primele date, două persoane au fost rănite.

Potrivit Centrului INFOTRAFIC din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, pe DN 1, localitatea Otopeni, județul Ilfov, s-a produs un accident rutier între două autoturisme.

În urma căruia au rezultat două victime, evaluate medical.

Circulația rutieră este restricționată pe prima bandă a sensului de mers către București.

Valorile de trafic sunt ridicate în ambele direcții.

Citește mai departe

EVENIMENT

Accident cu trei autovehicule implicate pe DN 24, în județul Iași. Două victime

Publicat

112 ambulanta bun general
Arhivă foto

Două persoane au fost rănite, luni după-amiază într-un accident rutier produs pe DN 24, în județul Iași.

Potrivit ISU Iași, accidentul rutier s-a produs pe DN 24, pe raza localității Sculeni, comuna Victoria.

În eveniment au fost implicate două autovehicule și un TIR.

În urma acestuia au rezultat două victime conștiente și neîncarcerate.

La locul solicitării acționează o autospecială de intervenție cu modul de descarcerare, o autospecială de descarcerare și o ambulanță tip „B” de la SAJ Iași.

Citește mai departe

AUTO

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere proiectul de plafonare a polițelor RCA

Publicat

coloana masini coada masini trafic aglomeratie 590x354

Ministerul Finanțelor a publicat luni pe site-ul instituției proiectul de privind stabilirea tarifelor de primă maxime și a altor măsuri aplicabile de către societățile de asigurare care practică asigurarea obligatoriede răspundere civilă auto.

„Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023 și sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se arată în proiect.

Comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, mai prevede proiectul.

Conform acestuia, depășirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite conform acestei hotărâri și practicarea comisioanelor de distribuție la un nivel mai mare decât cel prevăzut de către asigurătorii RCA constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.

Potrivit notei de fundamentare, în ultima perioadă a fost înregistrată o evoluție ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA.

Ministerul Finanțelor a lansat în dezbatere proiectul de plafonare a polițelor RCA. Care ar fi o soluție temporară

„Majorarea acestora și practicarea unor tarife comparabile atât la încheierea contractelor RCA anuale, cât și a celor subanuale, precum și suprapunerea acestor practici cu politica majorității asigurătorilor de a nu oferi plata în rate la comercializarea contractelor RCA au apărut în contextul unei creșteri ample a prețurilor la energie și materii prime înregistrate la nivelul economiei naționale, ce se reflectă în costurile bunurilor de larg consum și a serviciilor care generează în final dificultăți financiare atât populației, cât și operatorilor economici care au obligația de a încheia asigurarea RCA pentru vehiculele aflate în proprietate”, se arată în document.

Potrivit acestuia, o soluție temporară pentru remedierea stării de fapt o poate constitui înghețarea temporară, pentru 6 luni, a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare a prezentului act normativ la nivelul tarifelor de primă proprii calculate și practicate de către aceștia la data de 28 februarie 2023, tarife care au fost practicate anterior publicării tarifelor de referință de către ASF în luna martie 2023, astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurări.

„Prin aplicarea acestei măsuri se elimină potențialul impact negativ al creșterii prețurilor inclusiv ca urmare a inflației și a luării în calcul a ultimului tarif de referință publicat de către A.S.F. în luna martie 2023”, se mai precizează în proiect.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe