Connect with us

EVENIMENT

DUMINICĂ: Hramul „Nașterea Maicii Domnului”, la Mănăstirea Țeț, în Munții Șureanu. Povestea schitului de pe Valea Mirajului

Publicat

manastire

Duminică, 8 septembrie, creștinii vor sărbători Naşterea Maicii Domnului. Poporul nostru are o evlavie deosebită la Maica Domnului, peste 2 milioane de români purtând numele de Maria sau Marian, ori derivate ale acestora. Evlavia românilor pentru Fecioara Maria s-a concretizat şi în numeroase lăcaşuri de cult care o au ca ocrotitoare pe Născătoarea de Dumnezeu.

Potrivit ziarului Alba24.ro,  în județul Alba, pe Valea Mirajului din Munții Șureanu, într-o poiană foarte frumoasă, înconjurată de păduri de brazi, se află Mănăstirea Țeț, a cărei biserică își va serba hramul duminică.

Citește și Sfânta Maria 2019: MESAJE și URĂRI pentru familie, colegi, prieteni. Pentru toți cei care-şi sărbătoresc ziua numelui

manastire

Mănăstirea Țeț din cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia își are începuturile în anul 1952, când Părintele Ghenadie Marciu, călugărit la Mănăstirea Sâmbăta de către părintele Arsenie Boca, începe să ridice o Biserică în Poiana de la Țețu. Cu brațele lui, singur pe vârful culmilor de pe Valea Mirașului, Ghenadie a construit un locaș micuț, din lemn – actualul paraclis. Totuși, nu s-a bucurat mult de călugărie. Securitatea l-a arestat pe călugăr, biserica rămânând pustie.Schitul a fost reînființat în 1990, de către Părintele Sofronie Boboia. Biserica nouă a fost ridicată de către fratele Ioan Aloman din Mărtinie și Dumitru Bildea din Deal. Pictura-frescă a noii Biserici aparține lui Liviu Dumbrava din Gura Humorului – Suceava. Biserica mare a fost sfințită la 26 iulie 2003 și poartă hramul Nașterii Maicii Domnului (8 septembrie), pe când hramul Bisericii vechi este Sfântul Gheorghe (23 aprilie).

manastire

„Ca așezare geografică, Schitul Țețu se află la o distanţă de aproximativ 60 km de Sebeș, pe cursul văii Sebeș – Șugag – Tău – Miraj, într-o poiană foarte frumoasă, înconjurată de păduri de brazi care te fascinează şi impresionează deopotrivă. Se învecinează cu plaiuri la fel de frumoase: la răsărit se află cătunele Smid, Ivăniș, Jidostină, la apus – stâna Tomnatic-Curmătură, la miazăzi – Vârful Gotul şi Vârful Petru, la miazănoapte – stâna Măgura şi Vârful Țețu”, scrie dtr.ro.

Ridicat pe jertfa de-o viață a Părintelui Ghenadie și a Părintelui Sofronie, ctitorii Mănăstirii, Țețu a devenit treptat, pentru credincioșii care urcă în Munții Sebeșului, un loc excepțional, în care găsesc multă pace, bucurie, linişte, o atmosferă de evlavie şi smerenie, dar mai ales multă dragoste.

Acces la Mănăstirea Țeț

Ruta: Alba Iulia – Sebeș (DN 1) – Șugag (DN 67C) – Tău-Bistra – Valea Mirajului

Descriere: Din DN 67C, după barajul Tău, se face dreapta, pe un drum forestier, pe care se merge aproximativ 7 kilometri, până la indicatorul mănăstirii. De aici se merge pe jos, pe o potecă, prin pădure, pe versant. Urcarea durează aproximativ 30 de minute și poate fi solicitantă pentru turiștii fără rezistență fizică.

sursa: reintregirea.ro, viziteazaalbaiulia.ro, dtr.ro

foto: Facebook (Organizația Tinerilor din Sibiu, Danut Petrescu, ASCOR Timisoara, Descopera Romania)

 

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Obiceiul finlandez care a marcat-o pe Marina Almășan. Prin ce peripeții a trecut în vacanța de la Cercul Polar. „Chiar în dreptul ferestrei noastre”. EXCLUSIV

Publicat

obiceiul finlandez care a marcat o pe marina almășan. prin ce

De mai bine de șase zile, din totalul celor zece, cât durează călătoria, Marina Almășan se află în Finlanda, unde îmbină utilul cu plăcutul. Mai precis, vizitează locuri și strânge informații pentru noul său jurnal de călătorie. S-a bucurat însă și de zăpadă, din belșug. Vedeta TVR a ajuns în Laponia, lângă Cercul Polar, unde s-a deplasat doar cu sania trasă de reni, potrivit mărturisirilor sale făcute exclusiv pentru Impact.ro

În orașul legendarului Moș Crăciun

Marina Almășan și-a asigurat ținuta adecvată și, în urmă cu șase zile, a plecat la Cercul Polar, unde vedeta TVR s-a bucurat de zăpadă din belșug.

Înainte de a ajunge în Helsinki, unde culege informații pentru un nou jurnal de călătorie, aceasta s-a oprit în Laponia, în orașul legendarului Moș Crăciun, în care până…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Chipul lui Vlad Țepes, cel mai căutat tatuaj, după succesul serialului marca Netflix? Costi Azoiței, despre preferințele clienților săi pentru personajele istorice: „Se va simți mai român decât este”. EXCLUSIV

Publicat

chipul lui vlad Țepes, cel mai căutat tatuaj, după succesul

Lupul dacic sau chipul ultimului rege dac, Decebal. Așa sună preferințele românilor în materie de tatuaje. Costi Azoiței, cunoscut artist tatuator român, susțin, pentru Impact.ro, că printre personajele istorice preferate ale conaționalilor noștri își face loc de asemenea și figura voievodului Vlad Țepeș.

„Cineva mi-a spus că purtând un asemenea tatuaj se va simți mai român decât este”

„Nu aș putea să vă explic cu certitudine de ce sunt aleși. Pur și simplu, astea sunt cele mai întâlnite dorințe atunci când clientul se prezintă la atelierul de tatuaj. Deși, cândva, cineva mi-a spus că purtând un asemenea tatuaj se va simți mai român decât este!”.

La tatuator, ca la psiholog

Costi Azoiței mărturisește că cei mai mulți dintre românii care vin să-și facă tatuaje, indiferent de…

Citește mai mult pe impact.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Restricții de circulație pe Valea Oltului. Au apărut noi fisuri în asfalt, în zona unde s-a surpat drumul

Publicat

valea oltului noaptea
sursa foto: IPJ Sibiu

Au fost instituite restricții de circulația, miercuri seara, pe DN 7 – Valea Oltului. între localitățile Lazaret și Boița, din județul Sibiu, după ce au apărut fisuri în asfalt, în aceeași zonă unde, în 22 ianuarie s-a surpat drumul.

Serviciul Rutier din cadrul IPJ Sibiu informează că pe DN 7 Râmnicu Vâlcea – Sibiu, între localitățile Lazaret și Boița (jud. Sibiu), tronsonul kilometric km. 246+670 și 246+850, traficul a fost restricționat la o bandă și se desfășoară semaforizat, începând de miercuri, 1 februarie 2023.

valea oltului taluz prabusit 1

În zonă au apărut fisuri ale părții carosabile și pe acostamentul sensului Vâlcea – Sibiu.

Reamintim că, în urmă cu nici două săptămâni, în 22 ianuarie 2023, în aceeași zonă au apărut surpări în zona taluzului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Aproape 57.000 de persoane au intrat în România, în ultimele 24 de ore

Publicat

frontiera vama politia de frontiera

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră informează că marţi au intrat în România, prin punctele de la graniţă, 56.908 de persoane, dintre care 7.395 de cetăţeni ucraineni.

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES, prin punctele de frontieră din întreaga ţară au efectuat formalităţile de control, atât pe sensul de intrare, cât şi pe cel de ieşire, aproximativ 120.000 de persoane, cetăţeni români şi străini, cu peste 37.400 de mijloace de transport.

Începând cu 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în România 3.443.915 de cetăţeni ucraineni.

În zonele de competenţă, punctele de trecere şi „frontiera verde”, poliţiştii de frontieră au constatat 51 de fapte ilegale (31 infracţiuni şi 20 contravenţii) săvârşite atât de cetăţeni români, cât şi străini, iar valoarea amenzilor contravenţionale aplicate se ridică la peste 24.700 de lei.

Au fost ridicate bunuri în vederea confiscării în valoare de aproximativ 172.000 de lei.

Marţi nu s-a permis intrarea în ţară a 15 cetăţeni străini care nu îndeplineau condiţiile prevăzute de lege şi ieşirea a opt cetăţeni români din diferite motive legale.

Agerpres

Citește mai departe