Connect with us

EVENIMENT

Dunărea a depăşit cota de atenţie cu 12 centimetri

Publicat

Nivelul Dunării a depăşit, miercuri, la Galaţi, cota de atenţie, de 560 centimetri, cu 12 centimetri, un vârf de viitură fiind aşteptat peste două zile, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Eugen Chiriţă.

Potrivit acestuia, reprezentanţii ISU Galaţi verifică agenţii economici de la malul Dunării, care sunt pregătiţi să supraînalţe digurile de protecţie, folosind saci umpluţi cu nisip.

Deocamdată, nivelul Dunării nu a inundat spaţiul pietonal de pe faleza inferioară a fluviului, însă apa este foarte aproape de a intra în terasele şi restaurantele de pe mal.

„S-a atins cota de 572 de centimetri, cu plus 12 centimetri peste cota de atenţie. Aşteptăm un vârf de viitură în următoarele două zile. Suntem pregătiţi, monitorizăm creşterile cotelor fluviului Dunărea. Agenţii economici au fost verificaţi dacă au materiale de primă intervenţie şi au fost înştiinţaţi că în orice moment pot pune în aplicare planul de apărare propriu împotriva inundaţiilor”, a spus Chiriţă.

Nivelul crescut al Dunării nu pune, deocamdată, probleme de circulaţie în privinţa curselor de bac, acestea funcţionând după orarul normal.

„În momentul în care Dunărea creşte, noi ducem pasarele, le ridicăm cu ponton cu tot la apa mare pentru că avem cheu pentru apa mare ca să nu treacă maşinile prin apă”, a declarat şef de flotă Navrom Bac Galaţi, Grigore Crăciun.

Pe de altă parte, Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi a emis un aviz către navigatori potrivit căruia armatorii au obligaţia de a-i instrui pe comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş, astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteză redusă, până la limita navigabilităţii, fiind interzisă producerea de valuri pentru a nu afecta digurile de protecţie.

„Se aduce la cunoştinţa navigatorilor că datorită situaţiei hidrologice actuale cu tendinţe de creştere a nivelului apei pe tot sectorul românesc al Dunării, care au condus la depăşirea cotei de atenţie/inundaţie între Baziaş şi Bara Sulina, toţi armatorii au obligaţia să instruiască comandanţii de nave şi convoaie aflate în marş astfel încât navigaţia să se desfăşoare cu viteza redusă, până la limita de navigabilitate, fiind interzisă producerea de valuri sau efecte de sucţiune în scopul protejării malurilor şi a construcţiilor hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundaţiilor’, se spune în avizul către navigatori.

Totodată, navele aflate în staţionare au obligaţia de a lua măsuri sporite de siguranţă pentru evitarea producerii unor evenimente de navigaţie.

Dunărea a atins un maxim istoric în iulie 2010, când nivelul fluviului, la Galaţi, a atins 687 de cm, cu 24 de cm peste anterioara cotă istorică, înregistrată în 2006. La acel moment, deşi se pusese problema evacuării populaţiei din cartierul gălăţean Valea Oraşului, nu s-a ajuns la această măsură, apele fiind ţinute sub control cu ajutorul digurilor supraînălţate cu saci umpluţi cu nisip.

Totodată, un minim istoric înregistrat în zona Galaţi a fost atins în 1921, când cota a fost de – 45 cm, adică, cu 45 cm sub nivelul Mării Negre. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

FOTO: Zece elevi ai Școlii Avram Iancu din Alba Iulia au dezbătut probleme globale, la conferința model ONU din Bosnia-Herțegovina

Publicat

foto: zece elevi ai Școlii avram iancu din alba iulia

În aceste zile, 10 elevi ai Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia sunt prezenți la cea de-a 11-a ediție a Conferinței Internaționale Model ONU BaLMUN, desfășurată în Banja Luka, Bosnia – Herțegovina, între 11 și 14 aprilie.

Acești tineri ambasadori ai școlii albaiuliene joacă rolurile diplomaților Națiunilor Unite, abordând problemele globale în limba engleză.

Tineri din șase țări, cu vârste între 14 și 19 ani, dezbat subiecte cruciale precum…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT la Sălciua. Un tânăr a fost prins sub o platformă de transport, în timp ce încerca să urce un autoturism pe aceasta

Publicat

politie masina 1000x600.jpg

Un tânăr de aproximativ 23 de ani a fost rănit sâmbătă, după ce a fost prins sub o platformă de transport, în comuna Sălciua.

Potrivit IPJ Alba, pe DJ 104, în comuna Sălciua, un tânăr de aproximativ 23 de ani a fost prins sub o platformă de transport, în timp ce încerca să urce un autoturism pe aceasta.

Tânărul a suferit leziuni corporale și primește îngrijiri medicale.

Cercetarea la fața locului este în desfășurare.

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: ACCIDENT rutier pe Autostrada A10, între Aiud și Turda. Două mașini s-au lovit

Publicat

video: accident rutier pe autostrada a10, între aiud și turda.

Un accident rutier s-a produs sâmbătă după-amiaza, în jurul orei 16:00, pe Autostrada A10 Sebeș – Turda. În evenimentul rutier au fost implicate două mașini.

Este vorba despre un autoturism marca Dacia înmatriculat în București și un altul marca Skoda, înmatriculat în Alba.

Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Aiud intervine pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier produs pe autostrada A 10, km 50, sens Aiud – Turda.

Din informațiile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. 100 de polițiști, jandarmi, salvamotiști și voluntari au căutat-o toată noaptea pe femeia dispărută la Valea Ierii

Publicat

cautari dispatut politie.jpg

Poveste cu final fericit. Aproape 100 de oameni au participat la operațiunea de căutare a Ioanei Nicoleta Hristea, femeia dispărută vineri în Valea Ierii.

Căutările au durat aproape toată noaptea, pe teren accidentat, având în vedere că femeia de 39 de ani a plecat spre o mănăstire prin pădurea din apropierea casei. Ea avea doar șosete în picioare.

Ioana Nicolata Hristea a fost găsită sâmbătă dimineața, nevătămată.

100 de polițiști,…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe