Connect with us

ACTUALITATE

După caniculă, vin furtunile! COD GALBEN de vijelii puternice, ploi torențiale și grindină în 32 de județe din țară

Publicat

România va fi lovită în zilele următoare de vijelii puternice, anunță meteorologii, citați de presa centrală. Începând de miercuri şi până vineri, 16 august, ora 9:00, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi grindină, informează ziarul Alba24.ro.

Un număr de 32 de judeţe intră miercuri la ora 12:00 sub Cod galben de averse torenţiale şi vijelii, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, care va fi valabilă până joi dimineaţa la ora 10:00.

 

În prima parte a intervalului, până miercuri seara la ora 22:00, zonele afectate de instabilitate atmosferică sunt Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj urmând ca, până joi dimineaţa vremea rea să se extindă în majoritatea regiunilor (Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei, sudul Banatului, vestul şi sudul Olteniei, zona de munte).

În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în vestul şi nord-vestul ţării, apoi şi în centrul, nordul şi sud-vestul teritoriului. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55 – 70 km/h, iar temporar peste 80 – 90 km/h, mai ales în sudul şi vestul Olteniei, Transilvania şi, posibil, în nordul Moldovei. Se vor semnala vijelii, averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat 50…60 l/mp.

Pe parcursul după-amiezii de miercuri, disconfortul termic va persista în sudul, estul şi centrul teritoriului.

Ulterior, pentru intervalul 15 august, ora 10:00, 16 august, ora 9:00, ANM a emis o informare potrivit căreia vor fi intervale cu instabilitate atmosferică, îndeosebi în centrul şi sudul ţării, precum şi la munte, unde vor fi intensificări ale vântului, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Astăzi în vest, nord, centru, la deal şi la munte, creşte instabilitatea şi vin ploi torenţiale. Vor fi şi vijelii, căderi de grindină şi se pot strânge 50 l/mp, într-un timp foarte scurt.

Se răcoreşte simţitor în vest şi nord-vest; în rest vom avea căldura mare şi 36 de grade în Lunca Dunării.

În nordul Transilvaniei şi Maramureş se răcoreşte, atmosferă va fi schimbătoare şi vin averse cu tunete, fulgere şi vânt mai nervos. Temperatura aerului va fi în scădere uşoară.

Și în vestul ţării, scad temperaturile. Ieri au fost 37 de grade astăzi vor fi cel mult 31 de grade Celsius. Instabilitatea va creşte treptat şi aşteptam ploi zgomotoase cu fenomene electrice şi căderi de grindină. Izolat se pot strânge 50 de litri de apă pe metru pătrat.

În Transilvania, vremea se menţine caldă, în ciuda ploilor.La munte vin averse consistente şi e posibil să cadă grindină. Temperaturile se vor încadra între 30 de grade în depresiuni şi 34 de grade în vestul provinciei.

Sursă: stirileprotv.ro, Alba24.ro

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Salariu majorat la cerere! Când și cum să ceri o mărire de salariu la orice firmă din România, ca să nu fii refuzat niciodată

Publicat

salariu majorat la cerere! când și cum să ceri o

Publicitate

Ai ajuns în punctul în care știi că meriți mai mulți bani. Muncești din greu, ai rezultate bune, colegii te respectă, șefii se bazează pe tine, dar… salariul tău a rămas același. Nu-i așa că e frustrant? Asta pentru că mărirea de salariu nu vine de la sine. Trebuie să o ceri, dar să știi exact când și cum să o faci, ca să nu fii refuzat. Nu e vorba doar de noroc, ci de strategie. Dacă ai abordarea potrivită, vei pleca din biroul șefului…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (339)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (339)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

DIN CAIETUL MEU DE ÎNSEMNĂRI

 

Daniel Sur, în „Apostrof” nr. 5 din 2019, reluând o idee a lui Yuval Noah Harari despre viitorul omului: „…crede că principala boală de care va suferi omul într-un viitor imediat este irelevanţa. Că omul va deveni inutil…”;

 

Publicitate

Constantin…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din județul Botoșani

Publicat

botoșani: bani pentru consolidarea seismică a unei unități medicale din

Publicitate

Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației alocă suma de 16.487.522,20 lei pentru lucrările de consolidare în vederea reducerii riscului seismic la clădirea Sanatoriului de Neuropsihiatrie din satul Podriga, comuna Drăgușeni (jud. Botoșani) – a anunțat ministrul Cseke Attila.

‘Avem toate premisele administrative, organizatorice și financiare ca să implementăm programe de investiții pe consolidare de risc seismic, avem sute de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botosani24.ro: Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni

Publicat

„invitatul zilei” la botosani24.ro: claudiu ilaș, primarul comunei dângeni

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botosani24.ro a fost astăzi Claudiu Ilaș, primarul comunei Dângeni.

Claudiu Ilaș a vorbit despre investițiile care se fac în comuna Dângeni cu bani de la Uniunea Europeană, prin PNRR, dar și prin Programul Național „Anghel Saligny” , Compania Națională de Investii, AFM sau chiar cele din PNDL2. A vorbit despre drumuri, despre frețelele de apă și chiar despre reluarea proiectelor pentru a aduce gaz metan în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe