Connect with us

ACTUALITATE

După caniculă, vin furtunile! COD GALBEN de vijelii puternice, ploi torențiale și grindină în 32 de județe din țară

Publicat

România va fi lovită în zilele următoare de vijelii puternice, anunță meteorologii, citați de presa centrală. Începând de miercuri şi până vineri, 16 august, ora 9:00, vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică, ce se va manifesta prin intensificări ale vântului, vijelii, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi grindină, informează ziarul Alba24.ro.

Un număr de 32 de judeţe intră miercuri la ora 12:00 sub Cod galben de averse torenţiale şi vijelii, potrivit unei atenţionări emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, care va fi valabilă până joi dimineaţa la ora 10:00.

 

În prima parte a intervalului, până miercuri seara la ora 22:00, zonele afectate de instabilitate atmosferică sunt Timiş, Arad, Bihor, Satu Mare, Sălaj urmând ca, până joi dimineaţa vremea rea să se extindă în majoritatea regiunilor (Maramureş, Transilvania, nordul Moldovei, sudul Banatului, vestul şi sudul Olteniei, zona de munte).

În intervalul menţionat, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat în vestul şi nord-vestul ţării, apoi şi în centrul, nordul şi sud-vestul teritoriului. Vor fi intensificări ale vântului, cu rafale în general de 55 – 70 km/h, iar temporar peste 80 – 90 km/h, mai ales în sudul şi vestul Olteniei, Transilvania şi, posibil, în nordul Moldovei. Se vor semnala vijelii, averse ce vor avea şi caracter torenţial, frecvente descărcări electrice şi grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 20…25 l/mp şi izolat 50…60 l/mp.

Pe parcursul după-amiezii de miercuri, disconfortul termic va persista în sudul, estul şi centrul teritoriului.

Ulterior, pentru intervalul 15 august, ora 10:00, 16 august, ora 9:00, ANM a emis o informare potrivit căreia vor fi intervale cu instabilitate atmosferică, îndeosebi în centrul şi sudul ţării, precum şi la munte, unde vor fi intensificări ale vântului, averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi izolat grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi local 20 l/mp şi izolat 40 l/mp.

Astăzi în vest, nord, centru, la deal şi la munte, creşte instabilitatea şi vin ploi torenţiale. Vor fi şi vijelii, căderi de grindină şi se pot strânge 50 l/mp, într-un timp foarte scurt.

Se răcoreşte simţitor în vest şi nord-vest; în rest vom avea căldura mare şi 36 de grade în Lunca Dunării.

În nordul Transilvaniei şi Maramureş se răcoreşte, atmosferă va fi schimbătoare şi vin averse cu tunete, fulgere şi vânt mai nervos. Temperatura aerului va fi în scădere uşoară.

Și în vestul ţării, scad temperaturile. Ieri au fost 37 de grade astăzi vor fi cel mult 31 de grade Celsius. Instabilitatea va creşte treptat şi aşteptam ploi zgomotoase cu fenomene electrice şi căderi de grindină. Izolat se pot strânge 50 de litri de apă pe metru pătrat.

În Transilvania, vremea se menţine caldă, în ciuda ploilor.La munte vin averse consistente şi e posibil să cadă grindină. Temperaturile se vor încadra între 30 de grade în depresiuni şi 34 de grade în vestul provinciei.

Sursă: stirileprotv.ro, Alba24.ro

 

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe