EVENIMENT
După patru ani de la Cazul Caracal. Patru polițiști din Olt, trimiși în judecată în cazul dispariţiei Alexandrei Măceşanu

Patru poliţişti din judeţul Olt au fost trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova în cazul Caracal, la patru ani după dispariția Alexandrei Măceșani. Cei patru polițiști sunt trimiși în judecată pentru abuz în serviciu, fiind acuzaţi că au tergiversat dispunerea măsurilor corespunzătoare în cazul dispariţiei minorei Alexandra Măceşanu.
Procurorii susţin că dacă lucrătorii de poliţie faţă de care s-a dispus trimiterea în judecată ar fi efectuat cu celeritate demersurile necesare pentru a stabili împrejurările dispariţiei minorei, pentru a evalua situaţa descrisă în sesizări, ar fi verificat şi valorificat variantele de anchetă care rezultau din informaţiile existente, ar fi controlat şi îndrumat ierarhic, în mod efectiv şi eficient, activitatea echipelor operative, precum şi dacă ar fi întocmit de îndată dosar de urmărire penală care să le permită obţinerea unor mijloace specifice de probă (măsuri de supraveghere tehnică), ar fi conferit şanse efective de salvare a minorei.
Întârzierea de peste 14 ore în efectuarea acestor activităţi a condus în final la identificarea tardivă a victimei, decedată la domiciliul autorului infracţiunilor comise împotriva sa.
După patru ani de la Cazul Caracal, patru polițiști trimiși în judecată. Acuzațiile aduse polițiștilor
„Prin rechizitoriul nr.245/P/2023 din data de 1 august 2023 al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor M.N., M.V., V.M. şi Ţ.E., toţi lucrători de poliţie, pentru săvârşirea, de către fiecare dintre aceştia, a infracţiunii de abuz în serviciu prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal”, precizează procurorii într-un comunicat remis luni.
Potrivit sursei citate, în data de 25 iulie 2019, M.N., în calitate de comisar şef de poliţie şi comandant al Poliţiei municipiului Caracal, aflat la conducerea operaţiunilor de căutare a minorei A. M. şi de identificare a persoanei care a lipsit-o de libertate şi a agresat-o, nu a evaluat şi gestionat în mod corespunzător sesizarea privind dispariţia minorei şi ulterior sesizarea formulată direct de aceasta, prin SNUAU 112 privind săvârşirea împotriva sa a infracţiunii de lipsire de libertate.
Acesta este mai este acuzat că „nu a centralizat şi diseminat în mod corespunzător către subalterni informaţiile de importanţă vitală în găsirea acesteia, nu a coordonat, îndrumat, sprijinit şi controlat în mod corespunzător echipele de căutare şi nu a luat măsuri pentru întocmirea de urgenţă a unui dosar penal, deşi gravitatea deosebită a faptelor sesizate direct de către minoră impunea măsuri specifice anchetei penale, care să permită susţinerea verificărilor poliţieneşti aflate în derulare”.
„Prin neîndeplinirea acestor obligaţii, inculpatul a încălcat dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr. 218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr.360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”, se mai spune în comunicat.
De asemenea, în noaptea de 24/25.07.2019, M.V., în calitate de comisar-şef de poliţie, şeful Secţiei 2 Poliţie Rurală Osica de Sus, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu, deşi a fost informat cu privire la dispariţia minorei, nu a raportat şefului ierarhic acest fapt, nu a controlat dacă lucrătorii de poliţie V. M. şi Ţ. E., aflaţi în subordinea sa, au înregistrat sesizarea, au efectuat verificări şi au comunicat evenimentul către ofiţerul de serviciu, încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă.
„În seara zilei de 24.07.2019, V.M., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi ajutor de şef de post în cadrul Postului de Poliţie Dobrosloveni, din cadrul IPJ Olt, şi Ţ.E., în calitate de agent-şef principal de poliţie şi şeful Postului de Poliţie Dobrun din cadrul IPJ Olt, aflaţi în exercitarea atribuţiilor de serviciu, respectiv serviciul de patrulare, nu au consemnat şi înregistrat sesizarea persoanei vătămate M. I. privind dispariţia minorei M. A., nu au efectuat verificări în legătură cu aceasta, nu au informat în regim de urgenţă ofiţerul de serviciu de la Poliţia Municipiului Caracal încălcând astfel dispoziţiile art. 26 alin. 1 pct. 1, 2, 10, art. 52 alin. 1 din Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei române, art. 4, 5 şi art. 41 lit. b din Legea nr. 360/2002 privind statutul poliţistului, fapta fiind de natură să tergiverseze identificarea autorului infracţiunilor şi a locului unde o sechestrase pe victimă”, se mai spune în comunicat.
Potrivit procurorilor, din cauza modului în care au acţionat respectivii poliţişti, efortul echipelor operative, formate din lucrătorii de poliţie care au acţionat pe teren pentru identificarea locului unde se afla sechestrată Alexandra Măceşanu şi salvarea acesteia, a fost inutil în lipsa coordonării reale din partea conducerii Poliţiei Caracal şi transmiterii eficiente către acestea a tuturor informaţiilor deţinute la momentul respectiv.
„În cauză s-a dispus clasarea faţă de P.C.O., procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal, şi faţă de F.V.V., operator 112 în cadrul IPJ Olt, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu prev. de art.297 al.1 C.p.”, mai precizează Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova.
Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Caracal.
Curtea de Apel Craiova a decis, în 30 mai, în cazul Caracal, condamnarea definitivă a inculpatului Gheorghe Dincă, la 30 de ani de închisoare, pentru omor calificat, trafic de persoane şi alte infracţiuni în cazul dispariţiei adolescentelor Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu, iar a inculpatului Ştefan Risipiţeanu la 12 ani de închisoare, pentru viol.
Agerpres
EVENIMENT
VIDEO: Festivitatea de deschidere a Campionatului Mondial de Șah și a Congresului Mondial de Compoziție Șahistă, la Alba Iulia

Alba Iulia devine timp de o săptămână „capitala” șahului mondial. În perioada 5 – 12 iulie, municipiul va găzdui cea de-a 48-a ediție a Campionatului Mondial de Șah (dezlegări) și cel de-al 67-lea Congres Mondial de Compoziție Șahistă.
Festivitatea de deschidere a avut loc sâmbătă seara, de la ora 20:00, la Hotel Cetate.


„Mă bucur că în această seară am reușit să aducem pentru prima dată Congresul…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Aproape 100 de mașini parcate neregulamentar pe drumul spre Tarnița. IPJ Cluj: Șoferii riscă amenzi și chiar dosare penale

Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Cluj atrage atenția turiștilor care se îndreaptă spre zona Tarnița – Mărișel să respecte regulile de circulație, inclusiv pe DJ107P, unde tot mai multe autovehicule sunt parcate neregulamentar.
În cursul zilei de sâmbătă, aproximativ 100 de mașini au fost identificate în astfel de situații. Conform autorităților, șoferii riscă amenzi de până la 1.012,50 lei, puncte de penalizare, iar în cazuri grave, dosar penal…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO. Cluj-Napoca vibrează în acorduri de chitară. Aproape 500 de muzicieni cântă la unison în Piața Unirii

Cluj-Napoca a devenit, sâmbătă, 5 iulie 2025, capitala chitarelor, odată cu desfășurarea evenimentului Cluj Guitar Day, organizat de comunitatea „Pune Mâna pe Chitară”. Sute de chitariști de toate vârstele și nivelurile de experiență, au umplut Piața Unirii pentru un manifest dedicat muzicii și pasiunii comune pentru chitară.
Atmosfera electrizantă este completată de prezența unor invitați speciali pe scenă: Adi Despot (Vița de Vie), Coiotu’ și Balauru’…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
VIDEO: Lae Dreghici, cascadorul din Alba Iulia, întâlnire cu foștii colegi de generală, la 58 de ani de la terminarea școlii

Sâmbătă, pe malul râului Sebeș, în zona localității Oarda de Jos, foștii colegi de generală ai lui Lae Dreghici, cascadorul din Alba Iulia, s-au întâlnit pentru a sărbători 58 de ani de la terminarea școlii gimnaziale.
„Astăzi, foștii colegi care am terminat școala generală în 1967, după 58 de ani, ne-am reîntâlnit să vedem în ce stadiu suntem fiecare. Eram două clase paralele, am fost cam 30 și 30 de elevi. Dintre noi, 12 au decedat”, a declarat unul dintre cei…
Citește mai mult pe Alba24.ro