Connect with us

ACTUALITATE

E bine sau nu să se redeschidă școlile? Opinia unui cunoscut medic pediatru

Publicat

”Astăzi nu știe NIMENI din sistemul de invățământ românesc ce va face copilul dumneavoastră pe 14 septembrie” a scris într-o postare pe Facebook medicul pediatru Craiu Mihai.
Pentru majoritatea elevilor din țară și din toată lumea, a doua jumătate a anului școlar 2019-2020 a fost una grea și cel puțin ciudată, deoarece toate orele de curs au fost făcute în mediul online.
Un lucru greu și ciudat, atât pentru elevi, cât și pentru profesori . Nici anul școlar care urmează nu va fi unul mai ușor, deoarece nu se cunosc informații exacte cu privire la cum se va desfășura acesta.
”Astăzi nu știe NIMENI din sistemul de invățământ românesc ce va face copilul dumneavoastră pe 14 septembrie. Nu pentru că nu sunt pregatite școlile (unele chiar NU sunt!), ci pentru că se așteaptă noi date epidemiologice.
Care sunt foarte diferite in diversele zone ale țării – apropo de faimosul sistem semafor ce face distincția în abordarea tipului de școală (on-line, hibrid sau in persoană), în funcție de transmiterea noului coronavirus în comunitate, cuantificată prin cazurile noi, la 1000 persoane, în populația respectivă, din ultimele 14 zile.
Și, în final, trebuie spus că nu vine nimeni să vă ia copilul cu forța de acasă. Părinții vor decide singuri ce cred că ar trebui să se intâmple, ținând cont de sănatatea copilului și a familiei, corelate cu alți factori locali (mărimea transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 in zona, modalitățile de transport către/de la școală, etc) si cu facilitățile școlii in sine.
Dar, până la 10 septembrie (când se așteaptă recomandări CLARE) trebuie să știm că:
1. Și copiii pot transmite boala. Chiar dacă severitatea și frecvența de apariție a COVID-19 la copil sunt incomparabil mai mici, asta nu înseamnă că ei nu pot fi un vector de transmitere, în familie sau comunitate. Chiar dacă se întâmpla rar.
2. Copiii mici, sub 5 ani, nu transmit boala mai mult decât adulții, așa cum au înteles unii, după ce au citit acest articol din JAMA
Acest studiu este facut pe copii care au forme ușoare sau medii de boală (adică au fost incluși în studiu DUPĂ ce au început să aibă semne evidente ale unei boli acute – nu erau asimptomatici!!) și arată doar că au un CT (cycle threshold) mai mic la analiza PCR. Nu există incă nici o dovadă că un copil mic, cu alt comportament decât al unui adult și care frecventează alte facilități din zona respectivă (teoretic doar gradiniță, parc, familie) este de X ori mai contagios decât un adult.
3. Un test PCR trebuie interpretat și dincolo de simpla afirmație POZITIV/NEGATIV. Pentru că în prezent există dovezi care arată că un test pozitiv cu un CT (cycle threshold) mic se asociază cu încărcatură virală mare. La adult, asta insemnă risc de boală gravă pentru noul coronavirus
4. L-am ascultat pe dr Anthony Fauci intr-un interviu pe VuMedi (Dr. Fauci on COVID-19: Is the Virus More Likely to Spread Through Surfaces, Droplets or Aerosol Transmission? Are Asymptomatic Individuals More Likely to Spread the Infection? What Is the Role of Children in Transmission?) afirmând că valoarea CT este relevantă pentru pacienții care AU AVUT boala și care au devenit asimptomatici. Aceștia nu mai sunt contagioși (in opinia reputatului expert) dacă au CT mai mare de 35 la PCR. Adică nu trebuiesc spitalizați cu lunile, până apar consecutiv 2 teste PCR negative.
Cu alte cuvinte specialiștii invață studiind fapte și dovezi. În deciziile privind COVID-19 si școală ar trebui să existe multă rațiune si planificare și mai puține emoții și spaime.
Pentru moment este normal să fii emoționat, stimate părinte din România! Nu este nimic anormal.
Ești într-o companie numeroasă. 80% din părinții americani sunt îngrijorati pe tema redeschiderii școlilor”, a mai scris medicul pe pagina de Facebook.

sursa: Facebook/ Spitalul Virtual pentru Copii

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

MOMENTUL DE CULTURĂ. CU GEORGICĂ MANOLE (365)

Publicat

momentul de culturĂ. cu georgicĂ manole (365)

Publicitate

O rubrică realizată de profesor Georgică Manole, scriitor, epigramist

 

 Revista „Țara de Sus” este editată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea  Culturii Tradiționale Botoșsni Numărul dublu 3-4 (75-76) din 2024 are o ținută impozantă prin cele peste 90 de pagini color în care semnează unul sau mai multe articole de o ținută literar-științifică incontestabilă:  Mariana Ichim-Hodan,  Daliana Bejan, Iustina…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: O gospodărie din Frumușica a fost la un pas să se facă scrum

Publicat

foto: o gospodărie din frumușica a fost la un pas

Publicitate

Un incendiu de vegetație uscată a pus în pericol o gospodărie din localitatea Boscoteni, comuna Frumușica. Casa și o anexă au fost la un pas de a fi cuprinse de flăcări. Pompierii de la Punctul de Lucru Flămânzi au acționat rapid și au stins incendiul înainte ca acesta să se extindă.

Au ars aproximativ 500 de metri pătrați de vegetație uscată. Cauza probabilă a incendiului a fost stabilită ca fiind folosirea focului deschis în spații…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Lecții de curaj și prietenie: Jandarmii botoșăneni, aproape de tinerii români din diaspora

Publicat

foto lecții de curaj și prietenie: jandarmii botoșăneni, aproape de

Publicitate

În această după-amiază, jandarmii botoșăneni s-au întâlnit cu participanții la prima serie a celei de-a XVI-a ediții a Programului de Tabere ARC, destinat elevilor, studenților și tinerilor români din afara granițelor țării.

Centrul de Agrement Codrii de Aramă de la Agafton este una din cele nouă locații din România in care se desfășoară Programul de Tabere ARC 2025, organizat la nivel național de către Departamentul pentru Românii de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO Sub ocrotirea Sfântului Ștefan cel Mare: Lumina care veghează peste Cătămărăști Deal

Publicat

video sub ocrotirea sfântului Ștefan cel mare: lumina care veghează

Publicitate

Două zile de rugăciune, jertfă și bucurie duhovnicească în inima unei comunități unite prin credință

În fiecare suflet de român, în ziua de 2 iulie, se aprinde o flacără veche și totuși neîntrerupt vie, aceea a dragostei și evlaviei față de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare. În Cătămărăști Deal, această flacără nu este doar simbolică, ci arde în inimile a zeci de credincioși care se adună, an de an, pentru a-l cinsti pe cel care a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe