Connect with us

ACTUALITATE

E bine sau nu să se redeschidă școlile? Opinia unui cunoscut medic pediatru

Publicat

”Astăzi nu știe NIMENI din sistemul de invățământ românesc ce va face copilul dumneavoastră pe 14 septembrie” a scris într-o postare pe Facebook medicul pediatru Craiu Mihai.
Pentru majoritatea elevilor din țară și din toată lumea, a doua jumătate a anului școlar 2019-2020 a fost una grea și cel puțin ciudată, deoarece toate orele de curs au fost făcute în mediul online.
Un lucru greu și ciudat, atât pentru elevi, cât și pentru profesori . Nici anul școlar care urmează nu va fi unul mai ușor, deoarece nu se cunosc informații exacte cu privire la cum se va desfășura acesta.
”Astăzi nu știe NIMENI din sistemul de invățământ românesc ce va face copilul dumneavoastră pe 14 septembrie. Nu pentru că nu sunt pregatite școlile (unele chiar NU sunt!), ci pentru că se așteaptă noi date epidemiologice.
Care sunt foarte diferite in diversele zone ale țării – apropo de faimosul sistem semafor ce face distincția în abordarea tipului de școală (on-line, hibrid sau in persoană), în funcție de transmiterea noului coronavirus în comunitate, cuantificată prin cazurile noi, la 1000 persoane, în populația respectivă, din ultimele 14 zile.
Și, în final, trebuie spus că nu vine nimeni să vă ia copilul cu forța de acasă. Părinții vor decide singuri ce cred că ar trebui să se intâmple, ținând cont de sănatatea copilului și a familiei, corelate cu alți factori locali (mărimea transmiterii comunitare a SARS-CoV-2 in zona, modalitățile de transport către/de la școală, etc) si cu facilitățile școlii in sine.
Dar, până la 10 septembrie (când se așteaptă recomandări CLARE) trebuie să știm că:
1. Și copiii pot transmite boala. Chiar dacă severitatea și frecvența de apariție a COVID-19 la copil sunt incomparabil mai mici, asta nu înseamnă că ei nu pot fi un vector de transmitere, în familie sau comunitate. Chiar dacă se întâmpla rar.
2. Copiii mici, sub 5 ani, nu transmit boala mai mult decât adulții, așa cum au înteles unii, după ce au citit acest articol din JAMA
Acest studiu este facut pe copii care au forme ușoare sau medii de boală (adică au fost incluși în studiu DUPĂ ce au început să aibă semne evidente ale unei boli acute – nu erau asimptomatici!!) și arată doar că au un CT (cycle threshold) mai mic la analiza PCR. Nu există incă nici o dovadă că un copil mic, cu alt comportament decât al unui adult și care frecventează alte facilități din zona respectivă (teoretic doar gradiniță, parc, familie) este de X ori mai contagios decât un adult.
3. Un test PCR trebuie interpretat și dincolo de simpla afirmație POZITIV/NEGATIV. Pentru că în prezent există dovezi care arată că un test pozitiv cu un CT (cycle threshold) mic se asociază cu încărcatură virală mare. La adult, asta insemnă risc de boală gravă pentru noul coronavirus
4. L-am ascultat pe dr Anthony Fauci intr-un interviu pe VuMedi (Dr. Fauci on COVID-19: Is the Virus More Likely to Spread Through Surfaces, Droplets or Aerosol Transmission? Are Asymptomatic Individuals More Likely to Spread the Infection? What Is the Role of Children in Transmission?) afirmând că valoarea CT este relevantă pentru pacienții care AU AVUT boala și care au devenit asimptomatici. Aceștia nu mai sunt contagioși (in opinia reputatului expert) dacă au CT mai mare de 35 la PCR. Adică nu trebuiesc spitalizați cu lunile, până apar consecutiv 2 teste PCR negative.
Cu alte cuvinte specialiștii invață studiind fapte și dovezi. În deciziile privind COVID-19 si școală ar trebui să existe multă rațiune si planificare și mai puține emoții și spaime.
Pentru moment este normal să fii emoționat, stimate părinte din România! Nu este nimic anormal.
Ești într-o companie numeroasă. 80% din părinții americani sunt îngrijorati pe tema redeschiderii școlilor”, a mai scris medicul pe pagina de Facebook.

sursa: Facebook/ Spitalul Virtual pentru Copii

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alt HAIDUC în trafic: Tânăr din Suceava, prins conducând cu viteză prin Botoșani deși nu avea permis

Publicat

razie politisti radar amenda 3 1000x600.jpeg

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control la data de 16 aprilie 2024, pe drumul public din comuna Vârfu Câmpului, un autoturism condus de un tânăr, de 33 de ani, din județul Suceava, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că acesta are exercitarea dreptului de a conduce autovehicule, suspendată.

“Polițiștii continuă cercetările sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere fără permis”, a transmis purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani, Delia Nenişcu.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Copila de 13 ani a fost găsită de polițiști noaptea trecută în municipiul Botoșani

Publicat

img 20240416 wa0013 859x600.jpg

Copila de 13 ani din Botoșani, căutată de familie a fost găsită, în cursul nopții, pe raza municipiului Botoșani. Aceasta a fost internată în Centrul de Primire a Copilului în Regim de Urgență.

Se continuă verificările pentru a stabili împrejurările în care minora a părăsit domiciliul.

Dacă o vedeți sunați la 112! O copilă de 13 ani din municipiul Botoșani a plecat de acasă și nu s-a mai întors

Știrea inițială: Polițiștii botoșăneni au anunțat că efectuează verificări pentru localizarea unei minore, de 13 ani, din municipiul Botoșani, care astăzi, în jurul orei 12:00, a părăsit domiciliul, iar până în prezent nu a revenit.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Percheziții la Botoșani. Ce caută oamenii legii

Publicat

img 20240417 wa0000 926x600.jpg

Polițiștii din cadrul Politției Orașului Bucecea, cu sprijinul polițiștilor de ordine publică și a celor de la acțiuni speciale au pus in executare, in această dimineața 18 Percheziții domiciliare la persoane bănuite de braconaj piscicol din com. Varfu Câmpului, județul Botosani și comuna Hănțești județul Suceava.

Aproximativ 100 de forțe de ordine sunt angrenate în acțiune pentru probarea activității infracționale a persoanelor care efectuează pescuitul resurselor acvatice vii cu unelte ilegale (respectiv plase monofilament cu ochiul sub dimensiunile minime admise).

YouTube video

YouTube video


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe