Connect with us

ACTUALITATE

ECHINOCŢIUL de TOAMNĂ 2019: Momentul în care ziua este egală cu noaptea și alte evenimente astronomice din acest an

Publicat

Echinocţiul de toamnă din acest an este pe 23 septembrie, la ora 7.50 . Este momentul în care ziua este egală cu noaptea. Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până în decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă, informează ziarul Alba24.ro.

Echinocţiul de toamnă are loc când Soarele traversează Ecuatorul din emisfera nordică în cea sudică. În emisfera nordică, echinocţiul de toamnă are loc în momentul în care longitudinea aparentă a Soarelui este de 180 grade. În această zi, în emisfera australă începe primăvara.

De la un an la altul, fenomenul nu se produce la aceeaşi dată datorită faptului că anul calendaristic nu este egal cu cel tropic. De când a fost alcătuit calendarul gregorian (1582), echinocţiul de toamnă s-a produs în zilele de 21, 22, 23 sau 24 septembrie, mai des însă la 22 sau 23 septembrie.

După producerea acestui fenomen astronomic, orele de lumină vor începe să scadă, până la solstiţiul de iarnă, de la 21 decembrie.

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică.

Al doilea echinocțiu al anului este momentul când soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

Aflându-se în dreptul ecuatorului ceresc,  Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții sunt în regiunile polare, în zona polului nord începând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocțiului de primăvară.

Alte fenomene astronomice în anul 2019

21 – 22 octombrie – Maximul curentului de meteori Orionide (ZHR = 20);

27 octombrie – Planeta Uranus la opoziţie (vizibilă toată noaptea);

17 – 18 noiembrie – Maximul curentului de meteori Leonide (ZHR = 15);

24 noiembrie – Planetele Venus şi Jupier în conjuncţie (seara);

13 – 14 decembrie – Maximul curentului de meteori Geminide (ZHR = 120);

22 decembrie – Solstiţiul de iarnă.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

VIDEO: Aproape două mii de oameni l-au condus pe ultimul drum pe părintele Octavian Poduț, cel care a fost peste patru decenii duhovnicul creștinilor din Tocileni

Publicat

video: aproape două mii de oameni l au condus pe ultimul

Publicitate

Aproape două mii de oameni l-au condus pe ultimul drum, duminică, pe cel care a fost peste patru decenii duhovnicul creștinilor din Tocileni, părintele Marian-Octavian Poduț, un apostol al generației sale, preot de nobilă factură, îndrăgostit de Liturghie, de tradiții populare și de lumea satului, niciodată plin de sine, neținând minte răul, niciodată potrivnic ori răuvoitor.

O mare de oameni din satul Tocileni și din localitățile limitrofe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum se va face COLECTAREA separată a deșeurilor textile: Obligațiile în 2025 și ce amenzi prevede legea

Publicat

cum se va face colectarea separată a deșeurilor textile: obligațiile

Publicitate

Colectarea separată a deșeurilor textile a devenit obligatorie începând cu ianuarie 2025, atât pentru producători, cât și pentru deținătorii de astfel de deșeuri. La fel ca în cazul plasticului, hârtiei, sticlei și metalului, deșeurile textile trebuie colectate separat. Această obligație se aplică atât autorităților locale, cât și companiilor, relatează alba24.ro. Deșeurile textile sunt clasificate ca deșeuri municipale și trebuie…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Accident la Plopeni, pe drumul Botoșani – Suceava. Trei mașini implicate

Publicat

accident la plopeni, pe drumul botoșani – suceava. trei mașini

Publicitate

Un nou accident rutier s-a produs duminică seara în localitatea Plopeni, implicând trei autoturisme, dintre care unul se pare că are număr de înmatriculare de Botoșani.

Potrivit ISU Suceava, coliziunea a dus la rănirea a două persoane, care, deși conștiente și cooperante, au avut nevoie de îngrijiri medicale. Acestea au fost transportate la spital pentru investigații suplimentare.

La locul accidentului au intervenit pompierii militari cu o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz ar putea fi prelungită cu încă șase luni și după 1 aprilie 2025

Publicat

plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz ar putea fi

Publicitate

Plafonarea prețurilor la energie electrică și gaz ar putea fi extinsă. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat că aceasta este una dintre opțiunile analizate, iar o decizie finală urmează să fie luată până la 1 februarie, relatează alba24.ro. Schema de compensare și plafonare ar putea rămâne în vigoare și după 1 aprilie 2025, pentru o perioadă de trei sau șase luni.

”Considerăm că avem argumente pentru ca la proiectul de buget să…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe