Connect with us

ACTUALITATE

Echipa feminină de baschet a României a plecat spre Letonia pentru meciuri ale preliminariilor a Campionatului European

PublicatSelecţionata feminină de baschet a României a plecat, luni dimineaţa, spre Riga (Letonia), pentru meciurile cu Italia din Danemarca, din Grupa D a preliminariilor Campionatului European – EuroBasket 2021.

Cu rezultate negative pe linie la testările RT-PCR impuse de FIBA, delegaţia României va intra de luni seara în regimul de cantonament închis şi se va pregăti în Olympic Sports Centre din Riga pentru dubla din finalul acestei săptămâni cu Italia şi Danemarca, potrivit site-ului Federaţiei Române de Baschet.

Selecţionerul turc Ayhan Avci se confruntă cu mai multe absenţe, dar şi cu problemele medicale ale jucătoarei de origine americană Ashley Walker, care nu va putea fi prezenta la aceste meciuri.

”Este un moment dificil pentru baschetul mondial, pentru sport în general, din cauza acestei pandemii. Nu avem ce face decât să ne adaptăm, aşa că avem de jucat împotriva Italiei pe teren neutru, deşi, fără îndoială, aveam alt avantaj dacă jucam pe teren propriu, aşa cum era programat iniţial.

Pe lângă acest context pandemic, ne aflăm şi în situaţia în care una dintre cele mai importante jucătoare ale noastre, Ashley Walker, nu va putea juca la Riga din cauza unei accidentări.

In afară de Ashley, care era destul de importanta pentru ‘chimia’ jocului nostru, lipsesc din motive întemeiate şi alte jucătoare importante şi experimentate precum Claudia Cuic, Adina Stoiedin sau Sonia Ursu.

Aşadar, suntem într-o situaţie destul de grea, dar nu ne-am gândit niciodată că ne vom preda”, a declarat selecţionerul Avci.

”Ne-am antrenat cu multă intensitate la Bucureşti şi vom continua antrenamentele la Riga, acolo unde ni se va alătura şi Gabriela Mărginean.

Personal, sunt optimist că, fie şi în aceste condiţii, putem obţine două victorii în aceasta fereastră. Cred asta, pentru că am văzut cât de intens lucrează fetele la antrenamente, realizând importanţa acestor două meciuri, mai ales a celui împotriva Italiei.

Ne-am adaptat tactica la efectivul pe care îl avem acum la dispoziţie. Primul meci este cu Italia şi este unul strategic în calculele grupei, de aceea ne-am concentrat pentru moment asupra lui.

Ştim că şi Italia are minim două absenţe importante în lot, Sottana şi Keys, dar, chiar şi fără aceste două jucătoare, formează o echipă solidă, cu sportive extrem de creative în atac.

De aceea, în zilele următoare vom lucra mult să ne perfecţionăm apărarea, blocajele defensive şi tranziţia, pentru că apărarea noastră va trebui să fie aproape perfectă în aceasta partidă.

Sunt convins ca apărarea este aspectul care va face diferenţa în acest meci crucial. Va fi un meci de mare uzură, mă aştept la lupte grele sub panou, dar am încredere maximă în jucătoarele mele”, a subliniat Ayhan Avci.

Selecţionerul nu neglijează nici partida cu Danemarca, pe care a învins-o pe teren propriu: ”Fireşte, ne gândim şi la meciul cu Danemarca, nu ne subestimăm această adversara pe care am depăşit-o la Timişoara.

Nu ne va fi uşor fără Ashley şi Adina (ca să mă refer doar la absenţele faţă de lotul de anul trecut). Vom opera mici schimbări în sistemele noastre şi sunt convins că putem surprinde această echipă nordică extrem de ambiţioasă.”

Lotul României pentru cele două meciuri este format din Annemarie Godri-Părău (Sepsi-SIC Sf. Gheorghe), Ioana Ghizilă (Sepsi-SIC Sf. Gheorghe), Carla Popescu (CSM Satu Mare), Alina Podar (CSM Satu Mare), Tunde Kilin (CSM Satu Mare), Kincso Kelemen (Sepsi-SIC Sf. Gheorghe), Gabriela Mărginean (Landerneau Bretagne Basket), Gabriela Irimia (CSM Târgovişte), Alexandra Uiuiu (Universitatea Cluj-Napoca), Anca Şipoş (Agronomia Bucureşti), Romina Filip (Agronomia Bucureşti), Elisabeth Pavel (UMCS Lublin), Nicolett Orban (Sepsi-SIC Sf. Gheorghe), Dora Ardelean (FCC Baschet Arad).

Staff-ul tehnic al naţionalei îi mai cuprinde şi pe antrenorii secunzi Muge Berkalp şi Miruna Crâsnic, antrenorul federal Claudiu Fometescu, medicul Vasile Oşean, kinetoterapeutul Mircea Nuţescu şi team managerul Traian Racu.

România va întâlni Italia în data de 13 noiembrie, de la ora 19:45, iar meciul contra echipei Danemarcei va avea loc pe 15 noiembrie, de la ora 16:30.

În clasament, Cehia ocupă primul loc, cu 4 puncte, urmată de România, 3 puncte, Italia, 3 puncte, şi Danemarca, 2 puncte.Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Boala care va ucide mai mulți oameni decât Covid-19

Publicat

Decesele de malarie cauzate de disfuncţionalităţile înregistrate pe durata pandemiei de coronavirus la nivelul serviciilor medicale dedicate combaterii acestei boli răspândite de ţânţari le vor depăşi ca număr pe cele provocate de maladia COVID-19 în Africa Subsahariană, a avertizat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

Peste 409.000 de persoane pe plan global – majoritatea fiind bebeluşi născuţi în regiunile sărace ale Africii – au murit de malarie anul trecut, a anunţat OMS în cel mai recent buletin al său dedicat evoluţiei acestei boli, iar pandemia de COVID-19 va cauza cel mai probabil o creştere a acestui bilanţ în 2020.

„Estimările noastre arată că, în funcţie de gradul de disfuncţionalităţi ale serviciilor medicale (cauzate de COVID-19, n.r.)…ar putea să se producă o creştere a deceselor provocate de malarie cu un număr cuprins între 20.000 şi 100.000 în Africa Subsahariană, cele mai multe dintre victime fiind copii”, a declarat Pedro L. Alonso, directorul programului anti-malarie din cadrul OMS.

„Este foarte probabil ca mortalitatea cauzată de malarie să fie mai mare decât mortalitatea provocată în mod direct de COVID-19″, a adăugat el.

Raportul OMS afirmă că au fost raportate 229 milioane de cazuri de malarie pe plan global în 2019 şi că, în pofida unor provocări fără precedent cu care s-au confruntat pe durata pandemiei de COVID-19, multe ţări au depus eforturi intense pentru a lupta şi a rezista în faţa acestei boli.

„Succesul pe termen lung în obţinerea unei lumi lipsite de malarie în cadrul unei generaţii este departe de a fi asigurat”, a adăugat Pedro L. Alonso. Unele dintre cele mai grav afectate ţări de malarie din Africa nu au reuşit să facă progrese semnificative începând din 2016.

Din cauza transmiterii continue a malariei de către ţânţari în multe regiuni ale lumii, jumătate din populaţia globală se confruntă cu riscul de a contracta această boală, care continuă să ucidă un copil la fiecare două minute.

Peter Sands, directorul executiv al Fondului Global de luptă împotriva SIDA, tuberculozei şi malariei, consideră că noul raport OMS este “extrem de oportun”.

„Sectorul global al sănătăţii, mass-media şi politicienii sunt cu toţii concentraţi pe pandemia de COVID-19… şi acordăm prea puţină atenţie unei boli care continuă să ucidă peste 400.000 de oameni în fiecare an, în principal copii”, a declarat el într-o conferinţă de presă.

„Şi, ca să vă reamintesc, aceasta este o boală pe care ştim cum să o eliminăm – aşadar, aici e vorba despre o alegere pe care nu o facem”, a mai spus Peter Sands. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

“The Croods: A New Age”, cel mai bun debut în box-office-ul nord-american pe durata pandemiei

Publicat

Facebook/ The Croods: A New Age

Lungmetrajul de animaţie “The Croods: A New Age” a înregistrat cel mai bun debut în box-office-ul nord-american de la începutul pandemiei de COVID-19, după ce a obţinut în weekendul ce a urmat sărbătorii Thanksgiving (Ziua Recunoştinţei) încasări de 9,71 milioane de dolari, informează Reuters.

Thanksgiving este, în mod tradiţional, una dintre cele mai populare perioade în rândul americanilor care vor să meargă la cinematograf.

Filme foarte populare, precum “Frozen”, “Coco” şi “Knives Out” au atras mulţimi numeroase de spectatori în America de Nord şi au generat încasări de multe milioane de dolari atunci când au fost lansate în acest weekend special în anii trecuţi, doborând o serie de recorduri de box-office.

În acest an, marile studiouri hollywoodiene şi proprietarii de cinematografe s-au văzut însă nevoiţi să se mulţumească cu performanţe financiare mult mai reduse.

Un singur film, “The Croods: A New Age”, produs de Universal şi DreamWorks, a fost lansat în acest an cu ocazia Zilei Recunoştinţei în cinematografele nord-americane.

Acest film, o continuare a animaţiei “The Croods” – un surprinzător succes comercial din 2013 -, a depăşit aşteptările specialiştilor şi a obţinut încasări de 9,71 milioane de dolari pe durata weekendului trecut şi încasări totale de 14,2 milioane de dolari după lansarea sa oficială de miercuri.

Aceste cifre sunt considerate un mare succes într-o epocă marcată de apariţia noului coronavirus, dar sunt foarte departe de aşteptările pe care le aveau managerii de la Universal atunci când celebrul studio hollywoodian a aprobat realizarea acestei continuări cinematografice.

În anii precedenţi, filmele lansate de Thanksgiving beneficiau de proiecţii în peste 4.000 de cinematografe din America de Nord.

Întrucât majoritatea sălilor de tip multiplex sunt închise în această perioadă, inclusiv cele din principalele două pieţe cinematografice americane – New York şi Los Angeles -, filmul “The Croods: A New Age” a fost difuzat doar în 2.211 de cinematografe.

Chiar şi cu aceste limitări, pelicula de animaţie a stabilit un record de box-office după declanşarea pandemiei de COVID-19.

Dacă estimările vor fi confirmate luni seară, atunci “The Croods: A New Age” va depăşi precedentul record de box-office stabilit de un film lansat în plină pandemie, deţinut în prezent de lungmetrajul “Tenet”.

Acel film, regizat de Christopher Nolan, a obţinut încasări de 9,35 milioane de dolari în primele trei zile după lansarea sa în America de Nord.

Pe plan internaţional, “The Croods: A New Age” a obţinut încasări de 20,8 milioane de dolari din şapte ţări şi înregistrează un box-office global de 35 de milioane de dolari, în contextul în care doar încasările din China au fost de 19,2 milioane de dolari.

Pe locul al doilea în box-office-ul nord-american se află comedia cu accente horror “Freaky”, produsă tot de Universal, care a obţinut pe durata weekendului trecut încasări de 770.000 de dolari.

În total, acest film a realizat un box-office intern de peste 7 milioane de dolari în trei săptămâni de proiecţii.

Comedia “The War With Grandpa”, cu Robert De Niro în distribuţie, continuă să rămână foarte atractivă în rândul spectatorilor la două luni după lansare.

Această peliculă s-a clasat pe poziţia a treia în box-office-ul din America de Nord cu încasări de 643.936 de dolari, ajungând la un surprinzător box-office intern de peste 17,2 milioane de dolari.

Filmele “Let Him Go” şi “Come Play”, ambele produse de Focus Features, completează primele cinci poziţii din box-office-ul nord-american. Let Him Go”, o dramă plină de suspans, cu Diane Lane şi Kevin Coster în rolurile principale, a obţinut încasări de 453.000 de dolari pe durata weekendului trecut şi a ajuns, după patru săptămâni de proiecţii, la un box-office intern de 8,7 milioane de dolari.

Thrillerul “Come Play” a vândut bilete în valoare de 387.000 de dolari de vineri până duminică, iar box-office-ul său intern a urcat la 8,7 milioane de dolari. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 80 de persoane au fost arestate în Franța după protestele împotriva brutalităţii poliţiei şi noii legi de securitate

Publicat

Poliţia a reţinut 81 de persoane în toată Franţa după protestele ce au avut loc în mai multe oraşe împotriva brutalităţii poliţiei şi unei noi legi controversate de securitate, informează luni agenţia DPA.

Arestările au fost efectuate după ce în jur de 133.000 de persoane au demonstrat în mai multe oraşe, cu 46.000 doar la Paris, potrivit Ministerului de Interne, citat de agenţia France Presse.

Organizatorii au anunţat mai târziu că până la 500.000 de persoane la nivel naţional s-au alăturat marşurilor, cu aproape 200.000 la Paris, potrivit AFP.

La Paris, unde au izbucnit revolte izolate, protestatarii au ridicat baricade şi au aruncat obiecte asupra poliţiei, în timp ce 23 de poliţişti au fost răniţi, potrivit forţelor de poliţie ale oraşului. La nivel naţional, 76 au fost răniţi, potrivit AFP.

În oraşul breton Rennes, poliţia a folosit gaze lacrimogene împotriva protestatarilor.

Alte proteste au avut loc la Strasbourg, Marsilia şi Lyon.

Protestele au legătură cu două incidente arătând brutalitatea poliţiei. Lunea trecută, poliţiştii au folosit forţa pentru a evacua o tabără de migranţi, iar joi a apărut un videoclip ce pare să arate
cum poliţiştii bat un producător negru de muzică.

Procurorul public din Paris Remy Heitz le-a declarat duminică jurnaliştilor că biroul său a iniţiat anchete împotriva a patru ofiţeri de poliţie.

În primele ore ale zilei de luni, trei ofiţeri au fost acuzaţi de violenţă motivată rasial, a anunţat AFP citând o sursă judiciară.

Un ofiţer suspectat de aruncarea unui recipient cu gaze lacrimogene în studioul de muzică unde a avut loc atacul a fost acuzat în principal de “violenţa intenţionată”.

Agenţia a anunţat că doi ofiţeri au fost arestaţi, în timp ce ceilalţi doi au fost plasaţi sub supraveghere judiciară.

Videoclipul a apărut pe fondul legislaţiei propuse ce va limita dreptul de a difuza imagini cu poliţişti.

Guvernul afirmă că o nouă lege de securitate ar proteja mai bine poliţia şi restricţiona înregistrările video ce ar împiedica operaţiunile poliţiei.

De asemenea, mulţi văd libertatea presei în pericol din cauza acestei legi planificate. Măsura a fost revizuită în camera inferioară a parlamentului şi se află acum în Senat.Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Italia va interzice petrecerile în aer liber în seara de Revelion. Guvernul va anunţa noi restricții

Publicat

Italienii vor trebui să sărbătorească Anul Nou în interior, a avertizat luni un ministru din Guvernul de la Roma, care a exclus posibilitatea adoptării unor excepţii de la interdicţia ce vizează deplasările pentru data de 31 decembrie, informează DPA.

“Dacă vom decide că oamenii nu vor putea să rămână în exterior dincolo de o anumită oră, atunci cu toţii vom trebui să ne întoarcem la casele noastre indiferent de lucrurile pe care le-am avea de făcut”, a declarat ministrul pentru Afaceri Regionale, Francesco Boccia, pentru televiziunea publică italiană (RAI).

“Cât despre petrecerile de Revelion? Vom sărbători acasă”, a adăugat el.

Guvernul condus de prim-ministrul Giuseppe Conte va avea de luat o decizie dificilă în această săptămână în privinţa gradului în care restricţiile impuse pentru a limita răspândirea noului coronavirus vor putea fi relaxate înainte de sezonul sărbătorilor de iarnă.

Ministrul Francesco Boccia ar fi folosit în faţa colegilor săi din guvern expresia “peste cadavrul meu” atunci când a fost discutată opţiunea de a împinge limita orară (ora locală 22:00) a actualei interdicţii de circulaţie în Italia până la o oră mai târzie.

“Da, este ceea ce cred eu”, a confirmat el această informaţie pentru postul RAI.

Guvernul italian va anunţa noi măsuri de combatere a epidemiei de coronavirus cel mai târziu până joi, data la care vor expira actualele restricţii. Executivul italian va discuta aceste măsuri cu preşedinţii regionali în cursul zilei de marţi.

Preşedintele regiunii Liguria, Giovanni Toti, a cerut “un Crăciun cu ceva mai multă libertate pentru economie şi socializare” în zonele cu rate mici de infectare.

El a sugerat ca restaurantele să fie autorizate să rămână deschise în timpul serii (în prezent, restaurantele italiene se închid la ora locală 18:00) şi ca italienii să poată să participe la slujba de la miezul nopţii în Ajunul Crăciunului.

Alte chestiuni intens dezbătute sunt relaxarea interdicţiei de călătorie între regiunile italiene, permisiunea ca italienii să se alăture rudelor lor cu ocazia sărbătorilor şi o aprobare ce ar putea fi acordată staţiunilor în care sunt organizate vacanţe de schi.

Directorul Asociaţiei naţionale a medicilor din Italia (FNOMCeO), Filippo Anelli, s-a declarat împotriva unei relaxări de tip “libertate pentru toţi” şi a spus că restricţiile ar trebui să fie menţinute pentru a evita apariţia unui nou val de infectări cu SARS-CoV-2. Agerpres

Citește mai departe