Connect with us

EVENIMENT

EDITORIAL LIBERTATEA: Impotența mămăligii centenare sau cum să celebrăm un veac de singurătate, la Alba Iulia

Publicat

Colegul nostru, Ovidiu Hațegan, a fost invitat de Cătălin Tolontan să contribuie la un proiect dezvoltat de Libertatea.ro, prin care ziarul se deschide și pentru opiniile jurnaliștilor ”din provincie”. ”România Mare a început acum 100 de ani la Alba Iulia și am ales, simbolic, ca de acolo să vină primul invitat permanent al paginilor Libertății: Ovidiu Hațegan, jurnalist din Alba Iulia” a scris Cătălin Tolontan pe contul său de facebook. Editorialul de mai jos a fost primul text publicat de acesta în Libertatea.

Impotența mămăligii centenare sau cum să celebrăm un veac de singurătate, la Alba Iulia

De Ovidiu Hațegan

În anul în care România a făcut-o cel mai tare de oaie, nici Alba Iulia nu se lasă: va oferi brânză telemea cu mămăligă celor peste 100.000 de musafiri care vor descăleca în oraș, cu prilejul Zilei Naționale.

Tradiționala fasole cu ciolan de anii trecuți, rezultată în urma combinației dintre primărie și un lung lanț național de magazine vânzătoare de pomelo, mici și banane la ofertă, nu mai are suficientă încărcătură simbolică… Pe de altă parte, amestecul galben și fierbinte, pentru simplul fapt că ar putea exploda într-o zi, e altceva. Exprimă potențial național; cum s-ar spune, este pumnul de fier de la capătul răbdării, care ar putea… jap! Dar nu vrea, preferă să fâsâie.

Așa și noi, am fi putut arăta mai bine după un veac de singurătate de la Unire, dar n-am vrut. Centenarul ne-a luat prin surprindere exact cum ia viitura anuală satele din Vaslui.

Axul Unirii, realizarea anului în România (în lipsa construcției de autostrăzi și alte chestii logice) se încropește de zor în aceste zile în jurul unui element central care poate fi catalogat cu indulgență ca unul contestabil. Patru cruci imense se apleacă una spre cealaltă formând un fel de logo-cvarter al Facebookului. Unlikeable!

Nici vorbă de plagiat! A fost plănuit în anii 90, pe vremea omului bicentenar Ion Iliescu, ca rezultat al unui concurs organizat de Ministerul Culturii.

Din lipsă de bani, nu a fost construit atunci. Din lipsă de idei, a trebuit construit acum. Din lipsă de Brâncuși, asta e.

Bine măcar că vine lumea în Cealaltă Capitală, cum s-a autoporeclit Alba Iulia pe pliantele turistice. Autoritățile nu sunt încă hotărâte cu privire la număr: să tot fie între 100 și 150.000 de vizitatori. O aproximare cât un coșmar logistic.

„Atât de multă lume și atât de puține locuri de cazare?” s-au întrebat pe booking apropitarii locali de coșmelii. Tot ei și-au dat și răspunsul, astfel încât norocoșii mai pot găsi câteva camere la prețul de peste 3.000 de lei pe noapte.

Până și hotelierii maghiari din zonă au intrat în spiritul Centenarului și sunt și ei în criză de locuri de cazare. La banii ăștia sunt gata să ridice (din bernă) tricolorul.

Pentru că tricolorul e baza. Cu el la gât, politicienii anului 2018 vor lăcrima cu gândul la țărișoara lor. Se vor bate cu pumnul la patriotism și vor aproxima patetic versurile imnului național.

Cu tupeul solemn al prostului, vor depune coroane de flori la statuia lui Iuliu Maniu din Alba Iulia. Ei, urmașii ideologici ai măcelarilor care au distrus generația Unirii de la 1918 în închisorile staliniste, se bazează încă o dată pe impotența mămăligii.

Text publicat în Libertatea.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Pregătirile pentru organizarea celui de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale sunt în grafic în Alba. Precizările Prefecturii

Publicat

pregătirile pentru organizarea celui de al doilea tur al alegerilor prezidențiale

La sediul Instituției Prefectului – Județul Alba a avut loc joi, 15 mai, ședința Comisiei Tehnice Județene pentru coordonarea activităților privind organizarea turului al doilea al alegerilor pentru Președintele României.

În urma evaluărilor efectuate de instituțiile implicate, s-a constatat că toate activitățile prevăzute în calendarul electoral sunt în grafic. Instruirea președinților și locțiitorilor acestora a fost finalizată. De asemenea, au fost verificate…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Mircea Fechet: Valoarea de 7.500 de euro a ecotichetului Rabla ar putea face diferența între un autoturism electric și unul clasic

Publicat

mircea fechet: valoarea de 7.500 de euro a ecotichetului rabla

Mircea Fechet a spus că valoarea de 7.500 de euro a ecotichetului Rabla ar putea face diferența între un autoturism electric și unul clasic.

”Cred că un ecotichet Rabla în valoare de aproximativ 7.500 de euro este rezonabil și ar putea să facă diferența atunci când românii trebuie să aleagă între un autoturism electric sau unul cu combustie internă”, a declarat, joi, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

”Tehnologiile noi își fac loc și în industria…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Sociologul clujean Mircea Comșa, despre intențiile de vot din turul 2: Nicușor Dan ar putea să câștige alegerile din țară

Publicat

george simion nicusor dan.jpg

Sociologul clujean Mircea Comșa de la UBB a făcut, joi, o scurtă analiză în care prezintă dinamica intențiilor de vot pentru turul 2 pornind de la estimările din sondajele „publice” realizate până la acest moment.

”Pun publice între ghilimele pentru că nu toate sondajele folosite aici au și fost publicate în forma obișnuită. Astfel, am inclus în analiză și estimările prezentate sun forma unui grafic de Mirel Palada (Sociopol) pe contul său de FB (doar o…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Elevă a Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud, premiată la concursul ”Made for Europe”, etapa națională 2025

Publicat

foto: elevă a colegiului național „titu maiorescu” aiud, premiată la

O elevă a Colegiului Național „Titu Maiorescu” Aiud a obținut mențiune acordată de Ministerul Educației, la etapa națională a concursului ”Made for Europe”. Oana Olar a prezentat un proiect concretizat într-un spectacol de teatru despre deținuții dictaturii comuniste în Penitenciarul Aiud.

Etapa națională a Concursului „Made for Europe” s-a desfășurat în perioada 7-11 mai 2025, la Călărași. Acesta a fost dedicat produselor finale realizate în cadrul proiectelor…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe