Connect with us

EVENIMENT

Efectele protocoalelor: Ce rol a avut SRI într-un dosar cu polițiști corupți din Sibiu. Solicitare la Curtea de Apel Alba Iulia

PublicatEfectele scandalului protocoalelor se resimt într-un dosar aflat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia. Un polițist condamnat la 5 ani și 2 luni de închisoare pentru multiple infracțiuni, printre care luare de mită și divulgare de informații secrete, a cerut instanței ca procurorii care au întocmit dosarul să comunice dacă Serviciul Român de Informații a oferit suport în anchetă.

Mai exact, Ghidiu Romeo Ilile polițist rutier în Agnita, la data comiterii faptelor, a fost condamnat la sfârștiul anului 2018, la 5 ani și 2 luni de închisoare cu executare pentru, luare de mită, (24 de fapte), divulgare de informații secrete de serviciu ( 5 fapte), abuz în serviciu (4 fapte), trafic de infulență și fals intelectual.

Alături de acesta au mai fost condamnați în dosar alți doi polițiști pentru luare de mită și trafic de influență: Badiu Claudiu 3 ani, alături de Blăjan Gheorghe 3 ani și 11 luni de închisoare cu exectuare.

Inculpații au făcut apel la decizia magistraților sibieni și dosarul s-a mutat pe rolul instanței superioare, la Curtea de Apel Alba Iulia.

CITEȘTE ȘI: SRI și DNA Alba Iulia, obligate de instanță să dezvăluie identitatea investigatorilor dintr-un mega-dosar infracțional

În data de 25 aprilie 2019, judecătorii de caz de la Curtea de Apel Alba Iulia au admis cererea lui Ghidiu Romeo Ilile, prin care procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu trebuie să comunice dacă SRI a avut un rol activ în anchetă.

”În numele legii DISPUNE: Admite în parte cererea formulată de inculpatul Ghidiu Romeo Ilie şi dispune efectuarea unei adrese către Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu prin care se va solicita să se comunice, privitor la dosarul de urmărire penală nr.569/P/2017, următoarele:

1. Dacă Serviciul Român de Informații a oferit suport tehnic sau de personal pentru punerea în executare a mandatelor de supraveghere care stau la baza interceptărilor pentru următoarele infracţiuni:

– infracţiunea reţinută la punctul 1.2 din rechizitoriu – divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, în formă continuată

– procese-verbale de redare a convorbirilor telefonice aflate în vol.I filele 70-75 d.u.p; – infracţiunile reţinute la punctul 1.5 din rechizitoriu – abuz în serviciu şi respectiv instigare la abuz în serviciu

– proces-verbal de redare a unei convorbiri telefonice din 10.09.2017 vol. II filele 119-121 d.u.p.; – infracţiunile reţinute la punctul 1.6 din rechizitoriu – abuz în serviciu şi respectiv instigare la abuz în serviciu – proces-verbal de redare a unei convorbiri telefonice din 11.09.2017 – vol.2 filele 218-221 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctul 1.8 din rechizitoriu – abuz în serviciu, favorizarea infractorului, luare de mită şi dare de mită – procese-verbale de redare a convorbirilor telefonice din 03.10.2017 vol. II filele 291-293, 304-311 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctele 1.9.1, 9.2 din rechizitoriu -dare de mită, complicitate la dare de mită, luare de mită şi complicitate la luare de mită – proces- verbal de redare a convorbirilor telefonice vol. II filele 359-363 d.u.p.;

– infracţiunea reţinută la punctul 1.12 din rechizitoriu – divulgare a informaţiilor secret de serviciu sau nepublice, în formă continuată- proces-verbal de redare a unei convorbiri telefonice din vol. III filele 169-170 d.u.p; – infracţiunile reţinute la punctele 1.17 din rechizitoriu -abuz în serviciu – proces- verbal de redare a convorbirilor telefonice vol. III filele 403-404 d.u.p. vol.V filele 64-65, 69-71 d.u.p.;

2. Dacă personalul din cadrul Serviciului Român de Informaţii a efectuat transcrierea primară sau selecţia primară (note de redare) a convorbirilor pentru infracţiunile de mai sus.

2. Dacă tehnica utilizată la înregistrarea audio-video şi prin fotografiere a fost instalată de Serviciul Român de Informații sau aparţinea Serviciului Român de Informaţii sau organelor de poliţie în ceea ce priveşte supravegherea tehnică ambientală pentru următoarele infracţiuni:

– infracţiunile reţinute la punctul 1.3 din rechizitoriu – luare de mită şi dare de mită – proces-verbal de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 17.08.2017 vol. I filele 188-190,193-194 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctul 1.4 din rechizitoriu – trafic de influenţă şi cumpărare de influenţă- proces-verbal de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 16.10.2017 vol. II filele 89-95 d.u.p;

– infracţiunile reţinute la punctul 1.7 din rechizitoriu -luare de mită şi respectiv dare de mită – procese-verbale de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 03.10.2017 vol. II filele 275-278 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctul 1.8 din rechizitoriu – abuz în serviciu, favorizarea infractorului, luare de mită şi dare de mită – proces-verbal de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 05.10.2017 vol. II filele 304-311 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctele 1.9 din rechizitoriu -dare de mită, complicitate la dare de mită, luare de mită şi complicitate la luare de mită – procese-verbale de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 06.10.2017 vol. II filele 342-358 d.u.p.;

– infracţiunile reţinute la punctul 1.10 din rechizitoriu – dare de mită, abuz în serviciu şi luare de mită – proces-verbal de redare a activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 05.10.2017 vol. III filele 20- 27 d.u.p.; – infracţiunile reţinute la punctele 1.14 din rechizitoriu -dare de mită şi luare de mită – proces-verbal de redarera activităţilor de supraveghere audio, video şi prin fotografiere din 19.10.2017 vol. III filele 250-253 d.u.p.

Se va solicita Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu să comunice dacă în cursul urmăririi penale au fost întocmite acte de către echipe operative comune, formate din procurori și lucrători de poliție judiciară, pe de o parte, și lucrători ai Serviciului Român de Informaţii, pe de altă parte.

Respinge cererea de a se solicita Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu să depună la dosar suporturile optice conţinând interceptările efectuate în cauză şi solicită Tribunalului Sibiu să înainteze cele 22 de suporturi optice anexate dosarului de urmărire penală nr.569/P/2017 care au fost înaintate Tribunalului Sibiu odată cu dosarul de urmărire penală.

Se va solicita Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu să comunice dacă mai există alte suporturi optice care să conţină interceptări ale convorbirilor telefonice în dosarul nr.569/P/2017, iar în caz afirmativ să le înainteze Curţii de Apel Alba Iulia, împreună cu notele de redare. Definitivă” se arată în decizia Curții de Apel Alba Iulia din data de 25 aprilie 2019.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

EVENIMENT

FOTO: Impact violent între un taxi și un autoturism, în municipiul Iași. Șofer încarcerat

Publicat

Un impact violent între un taxi și un autoturism s-a produs miercuri seară în municipiul Iași. Șoferul de taxi a rămas încarcerat.

Accidentul s-a petrecut în zona Podul de Piatră.

Șoferul de taxi a rămas încarcerat. A fost scos de salvatori conștient și dus la spital cu traumatism toracic.

Bărbatul are 66 de ani.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Copil de 4 ani, lovit de o mașină într-o localitate din județul Cluj

Publicat

Un copil de 4 ani a fost lovit miercuri de o mașină în localitatea Gherla din județul Cluj.

Un șofer în vârstă de 22 de ani, din comuna Mica, care se deplasa pe strada Dejului din municipiul Gherla, a surprins și accidentat copilul de 4 ani, care traversa strada.

Copilul a fost transportat la o unitate medicală în vederea acordării îngrijirilor de specialitate.

Poliția precizează că șoferul nu a putut fi testat cu aparatul etilotest și a fost condus la un spital în vederea recoltării probelor biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Citește mai departe

AUTO

Peste 45% dintre vehiculele controlate în trafic anul trecut aveau deficienţe tehnice majore

Publicat

Peste 45,6% dintre cele 64.096 de vehicule verificate în trafic din punct de vedere tehnic, pe parcursul anului 2020, aveau deficienţe tehnice majore şi/sau periculoase şi au fost declarate neconforme, informează Registrul Auto Român, printr-un comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Cele mai multe neconformităţi au fost constatate la: instalaţia electrică de iluminare-semnalizare (27,7%); emisiile poluante (21,1%); punţi, jante, anvelope şi suspensie (12,9%) şi parbriz, geamuri laterale, lunetă (11,7%).

Neconformităţi la sistemul de frânare au fost depistate la 3,92% dintre vehicule şi în 1,51% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de direcţie.

Potrivit sursei citate, în urma măsurătorilor efectuate, s-a constatat depăşirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 2.203 autovehicule.

Inspectorii RAR au depistat în trafic şi vehicule cu defecţiuni periculoase la sistemele de frânare, direcţie sau la punţi şi fuzete. În cazul a 3.274 de vehicule, s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,5% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspecţia tehnică periodică – ITP fals, expirat sau anulat.

În urma controalelor mixte desfăşurate de RAR şi Poliţia Rutieră, pe parcursul anului 2020, au fost aplicate 20.391 de sancţiuni, au fost retrase 16.592 de certificate de înmatriculare, au fost imobilizate 147 de vehicule şi 269 de ITP-uri au fost anulate.

RAR subliniază că rezultatele controalelor desfăşurate în trafic nu reflectă starea generală a parcului auto din România, deoarece echipajele mixte RAR-Poliţie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defecţiuni. AGERPRES

Citește mai departe

EVENIMENT

Femeie accidentată de o mașină în Târgu Mureș. În ce stare e

Publicat

Un accident s-a produs miercuri la intersecția B-dlui. 1 Decembrie 1918 cu strada Secerei din municipiul Târgu Mureș.

Deplasați la fața locului, polițiștii au constatat faptul că este vorba despre o femeie, de 74 de ani, din Târgu Mureș, care în calitate de pieton, a fost surprinsă și accidentată de un autoturism, condus de un tânăr, de 26 de ani, din comuna Cristești.

În urma accidentului, femeia a fost rănită și transportată la spital.

Șoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

În cauză, polițiștii efectuează cercetări în vederea stabilirii tuturor împrejurărilor producerii incidentului.

Citește mai departe