EVENIMENT
Elena Udrea ar putea scăpa de dosarele penale. O judecătoare insistă să afle condiţiile extrădării din Bulgaria

Judecătoarea Corina Ciobanu de la Curtea de Apel Bucureşti a decis marţi să trimită o solicitare autorităţilor bulgare, pentru a afla dacă Elena Udrea mai poate fi judecată în dosarele aflate pe rolul instanţelor din România, ca efect al extrădării din ţara vecină.
Marţi, judecătoarea Corina Ciobanu ar fi trebuit să o audieze pe Elena Udrea în dosarul ‘Hidroelectrica’, în care Udrea este acuzată de trafic de influenţă şi spălare a banilor, în legătură cu suma de 5 milioane de dolari primită de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu.
Udrea se află în penitenciarul Târgşor, unde execută o pedeapsă de 6 ani primită în dosarul „Gala Bute”, iar audierea de la Curtea de Apel Bucureşti urma să se facă prin videoconferinţă.
La începutul procesului, avocaţii Elenei Udrea au solicitat încetarea procesului penal pe motiv că faptele de care este acuzată Udrea în acest dosar s-au prescris, fiind invocată în acest sens o decizie a Curţii Constituţionale din mai 2022.
Magistratul care se ocupă de acest dosar, Corina Ciobanu, a pus în discuţie din oficiu o chestiune de procedură, invocând „regula specialităţii” din Legea 302/2004, care prevede că ţara care extrădează o persoană în România poate impune anumite restricţii privind judecarea şi urmărirea penală a persoanei extrădate.
Elena Udrea ar putea scăpa de dosarele penale: Ce prevede legea 302/2004
Potrivit Legii 302/2004, o persoană predată ca efect al extrădării nu va fi nici urmărită, nici judecată, nici deţinută în vederea executării unei pedepse, nici supusă oricărei alte restricţii a libertăţii sale individuale, pentru orice fapt anterior predării, altul decât cel care a motivat extrădarea.
Practic, judecătoarea vrea să afle dacă autorităţile judiciare din Bulgaria au decis ca Elena Udrea să fie extrădată în România doar pentru dosarul „Gala Bute”, condiţie în care ea nu va mai putea fi judecată în celelalte dosare pe care le mai are pe rolul instanţelor.
Întrebată de judecătoarea Corina Ciobanu dacă în instanţele din Bulgaria s-a prelevat sau şi-a dat consimţământul pentru „regula specialităţii”, Udrea a spus că nu ştie despre ce este vorba pentru că nu este jurist.
Deşi avocata Elenei Udrea a menţionat că nu s-a discutat aşa ceva în instanţele din Bulgaria, judecătoarea a insistat să trimită o adresă în ţara vecină pentru a fi date lămuriri cu privire la condiţiile extrădării.
Elena Udrea ar putea scăpa de dosarele penale: Elena Udrea are în acest moment două dosare în desfăşurare
Elena Udrea are în acest moment două dosare în desfăşurare în instanţele din România:
* Dosarul ‘Hidroelectrica’, aflat la Curtea de Apel Bucureşti, în care a fost trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de jurnalistul Dan Andronic, acuzat de mărturie mincinoasă.
Potrivit DNA, Elena Udrea a acceptat promisiunea făcută prin intermediari de omul de afaceri Bogdan Buzăianu, în anul 2011, de a primi suma de 5 milioane de dolari pentru a-şi exercita influenţa asupra factorilor de decizie din cadrul Ministerului Economiei şi Hidroelectrica, în vederea menţinerii, în condiţiile deja negociate, a contractelor pe care societatea omului de afaceri le încheiase cu compania producătoare de energie.
* Dosarul privind finanţarea campaniei electorale a lui Traian Băsescu din 2009. În primă instanţă, Udrea a primit o condamnare de opt ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la luare de mită şi spălare a banilor. Procesul se judecă în faza de apel la Instanţa supremă. Agerpres
EVENIMENT
Tablete grafice, licențe software și stații de încărcare portabile, pentru dotarea unităților de învățământ din Alba Iulia

Tablete grafice, licențe software și stații de încărcare portabile, pentru dotarea unităților de învățământ din Alba Iulia. Primăria Alba Iulia a lansat pe 15 mai, în platforma SEAP, o licitație pentru achiziția de echipamente digitale pentru dotarea și digitalizarea unităților de învățământ preuniversitar din municipiu.
Valoarea totală este estimată la 2.115.700 de lei, fără TVA. Investiția este finanțată prin PNRR.
Potrivit documentației, proiectul…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Fundașul Universităţii Cluj, Bogdan Mitrea, în vârstă de 37 de ani, a anunțat că se va retrage la finalul acestui sezon. El intenționează să rămână în fotbal și va fi agent de jucători.
Mitrea a vorbit cu regret despre decizia luată, dar a considerat că nu mai este cazul să insiste. Spune că nu mai simte vreo bucurie care să îl motiveze să continue. Contractul lui cu Universitatea Cluj ajungea la final în iunie 2025 și nu a mai fost prelungit, scrie
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
INCENDIU la Sebeș. Focul a izbucnit la un depozit de material lemnos. Pompierii intervin cu patru autospeciale

Un incendiu a izbucnit joi seara, în jurul orei 21:30, în municipiul Sebeș. Focul a cuprins resturi de material lemnos (rumeguș), din incinta unui depozit aflat pe strada Călărași.
Actualizare, ora 21:40 – Potrivit ISU Alba, forțele de intervenție au ajuns la locul producerii incendiului.
Arde mocnit, rumeguș aflat în proximitatea unei linii de debitare a lemnului.
La momentul de față incendiul este localizat, se lucrează pentru stingerea în totalitate a incendiului.
În…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Legende și EROI mai mari sau mai mici, un PROIECT eTwinning la care au participat și elevi din Cluj-Napoca

În acest an școlar, elevii clasei a VI-a C de la Școala Gimnazială „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca s-au implicat în proiectul eTwinning „Legends and heroes among us”, inițiat de două profesoare din Slovacia și Cehia, proiect la care au participat 178 de elevi și 17 cadre didactice din 9 țări.
„Începând cu luna octombrie, participanții la proiect au desfășurat diverse activități comune, menite să le pună în valoare creativitatea, spiritul de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro