Connect with us

ACTUALITATE

Elevii Colegiului Naţional Diaconovici-Tietz din Caraș Severin, locul II la concursul de robotică InfoEducaţie

Publicatelevi

O echipă de elevi ai Colegiului Naţional Diaconovici-Tietz din Reşiţa s-a întors acasă cu premiul al II-lea de la unul dintre cele mai importante concursuri de robotică din ţară, InfoEducaţie.

“Elevii noştri au reuşit o performanţă extraordinară, prin munca depusă de aproape un an, la concursul InfoEducaţie, care se desfăşoară la nivel naţional şi care, zic eu, este printre cele mai importante concursuri din ţară, chiar mai important decât Olimpiada de informatică, deoarece, în acest concurs se bat proiecte ce se desfăşoară pe o perioadă lungă de timp. Pe lângă partea de hardware, copiii învaţă şi partea de programare, software. Ei, de exemplu, pe lângă C++, au folosit şi partea de inteligenţă artificială, au folosit diverse interacţiuni între sistemele de operare, eficientizare, optimizare şi toate aceste lucruri pe care nu le învaţă la şcoală în mod curent, dar pe care, pur şi simplu, le-au descoperit, le-au învăţat şi cred că pot fi angajaţi în orice firmă, cu ceea ce ştiu la ora actuală”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Cristian Ogăşanu, profesor de informatică la Colegiul Naţional Diaconovici-Tietz.

Tinerii au prezentat un robot pe care l-au construit de la zero şi care poate fi folosit inclusiv pentru misiuni de salvare. Criteriul care a dus la obţinerea unui premiu de către acest robot îl reprezintă faptul că este unul modular, explică elevul Marius Suflea.

“Robotul a fost construit de la zero. Fiecare circuit a fost făcut de noi. În momentul de faţă se prezintă ca un produs final. El poate fi vândut chiar. Acesta este conceput pentru a îndeplini anumite misiuni, în special misiuni de salvare, pentru că el ar putea ajunge acolo unde oamenii nu ar putea ajunge sau le-ar fi greu. Dar e făcut să nu aibă o singură utilitate, aşa încât, de exemplu, poate ajuta la stingerea unui incendiu. Robotul are o inteligenţă artificială şi poate fi învăţat să recunoască obiecte şi poate să facă distincţia între foc şi altceva. Acest robot este unul modular şi nu este încă varianta finală. El nu poate stinge un incendiu întreg, dar creierul său şi toate componentele sale pot fi puse pe un robot mai mare. Scalabilitatea este cheia, aici”, precizează Marius Suflea.

În perioada 2-8 august, elevii Daniel Moica, Marius Suflea şi Cristian Toth de la Colegiul Naţional Diaconovici Tietz din Reşiţa au participat la faza naţională a concursului Info Educaţie, ediţia a 26-a, ce a avut loc în Tabăra Gălăciuc, din judeţul Vrancea, unde Cristian Toth a obţinut o menţiune la secţiunea web, iar Daniel Moica şi Marius Suflea au obţinut locul al II-lea la secţiunea robotică.

“Aş dori să felicit echipa Colegiului Naţional Diaconovici-Tietz, care a reprezentat anul acesta nu doar şcoala noastră, ci şi judeţul Caraş-Severin, pentru rezultatele obţinute, respectiv, locul al II-lea la secţiunea robot şi o menţiune la secţiunea web, care demonstrează, încă o dată, că această şcoală este una de prestigiu nu doar la nivel judeţean, dar şi la nivel naţional şi că actul educaţional este, aici, unul de calitate. Felicit în aceeaşi măsură şi pe profesorul lor coordonator, Cristian Ogăşan, şi elevii Daniel Moica, Marius Suflea, Cristian Tot, dar şi pe elevul Filip Bonciu, chiar dacă în acest an nu a reuşit să obţină un premiu. Sunt convinsă că anul viitor va reuşi”, a directorul Colegiului Naţional Diaconovici-Tietz, Viorica Gârtoi.

Concursul naţional InfoEducaţie este cel mai popular concurs practic de informatică aplicată din România, la care participă tot mai mulţi tineri pasionaţi de acest domeniu. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

Ceremonia de decernare a premiilor Emmy din acest an – doar online, fără covor roşu și fără celebrităţi în ţinute de gală

Publicat

Fără covor roşu, fără celebrităţi în ţinute de gală şi fără “Game of Thrones”: cea de-a 72-a ediţie a premiilor Emmy, echivalentul Oscarurilor pentru producţiile de televiziune, se va desfăşura duminică în cadrul unui show 100% virtual, o premieră la Hollywood de la debutul pandemiei, transmite vineri AFP.

Coronavirusul a bulversat în ultimele şase luni industria divertismentului, iar toate filmările au fost anulate sau amânate în California pe perioada măsurilor de închidere şi izolare.

În faţa unei săli goale, comedianul Jimmy Kimmel va prezenta duminică seară, la Los Angeles, Gala Premiilor Emmy, iar actorii, regizorii şi producătorii nominalizaţi vor aştepta cu emoţie să afle numele laureaţilor din acest an din confortul salonului sau al camerei de zi, la domiciliul fiecăruia.

Iar pentru a face ca acest exerciţiu să pară un pic mai “periculos”, cei aproximativ 130 de candidaţi la premii din acest an au fost invitaţi să renunţe la rochiile de seară şi la smoking în favoarea pijamalelor.

“De ani de zile, numărul celor care urmăresc ceremonia este în scădere. Aceasta este ocazia de a schimba lucrurile, de a avea o ceremonie ca niciodată”, conform lui Libby Hill, specialista în Emmy din cadrul redacţiei publicaţiei online IndieWire.

“Chiar dacă duminică seara se va consemna un dezastru, cel puţin va fi un dezastru interesant. Şi este tot ce putem cere de la (anul) 2020”, a adăugat ea.

Miniseria de televiziune “Watchmen” (Netflix) porneşte ca favorită cu 26 de nominalizări la premii, iar universul sumbru şi haotic în care se desfăşoară acţiunea seriei reflectă extraordinar de bine atmosfera generală din cursul acestui an.

Axată asupra uciderii mai multor sute de afroamericani în oraşul Tulsa din Oklahoma, în 1921, miniseria “Watchmen” investighează resorturile aflate la originea violenţelor cu caracter rasist şi a brutalităţii poliţiei, teme din păcate încă de actualitate în SUA, de la sfârşitul lunii mai, în plină campanie electorală pentru preşedinţie. Printre altele, motivul purtării măştii reprezintă un element cheie al intrigii acestei miniserii derivată din revistele de benzi desenate semnate în anii ’80 de britanicul Alan Moore.

“Cred că oamenii se vor plictisi repede să tot audă de ‘Watchmen'”, pronostichează Libby Hill.

După încheierea seriei “Game of Thrones”, produsă de HBO, competiţia din acest an la categoria “serial dramatic” se anunţă, în sfârşit, mai deschisă. “Este şansa HBO de a veni cu ‘Succession’ într-un moment bun”, conform lui Pete Hammond, specialistul în Emmy al site-ului Deadline.com.

Această comedie neagră pune în scenă destrămarea unei puternice familii implicată în lupta pentru a prelua controlul asupra unui imperiu media şi a câştigat un premiu Emmy pentru primul sezon la ceremonia de anul trecut. De această dată, producţia “Succesion” a obţinut 18 nominalizări, la egalitate cu seria “Ozark”, produsă de Netflix. Gigantul Netflix, care este nominalizat în total de 160 de ori la ceremonia Emmy din acest an, aşteaptă încă ocazia de a câştiga un premiu Emmy la una dintre categoriile majore ale galei.

Printre candidaţii la premii se numără şi producţia “The Crown”, consacrată familiei regale britanice, precum şi “The Mandalorian”, prima serie de televiziune a cărei acţiune se desfăşoară în universul “Star Wars” şi este disponibilă pe platforma Disney+, care a câştigat deja 5 premii Emmy la categoriile tehnice, premii ce au fost decernate la începutul săptămânii.

În categoria rezervată comediilor, seria produsă de Amazon “The Marvelous Mrs. Maisel”, despre o soţie evreică dornică de afirmare pe scena de stand-up comedy din New York-ul anilor ’50, este considerată favorită. La această categorie surpriza ar putea fi produsă de comedia canadiană “Schitt’s Creek”, despre o familie privilegiată decăzută, o serie ce a trecut aproape neobservată timp de 4 sezoane, după care a cunoscut succesul prin preluarea sa de către Netflix.

“Schitt’s Creek” a ajuns anul acesta la cel de-al 6-lea sezon, care este şi ultimul, iar faptul că a intrat în competiţia pentru Emmy cu această aureolă a “ultimei şanse” ar putea să-i confere un avantaj în faţa producţiilor rivale, crede Pete Hammond de la Deadline.com. Agerpres

Sursa foto: Emmys / Television Academy/facebook.com

Citește mai departe

ACTUALITATE

Din cauza pandemiei, vânzările de autovehicule vor scădea anul acesta cu 20%, la nivel mondial

Publicat

Vânzările de autovehicule vor scădea cu 20% anul acesta, la nivel mondial, din cauza efectelor pandemiei de COVID-19, conform unui studiu S&P Global, care estimează că în 2021 şi 2022 piaţa se va recupera cu procente cuprinse între 7% şi 9%, relatează agenţia EFE.

Această creştere estimată, semnalează firma de consultanţă, va situa vânzările de autovehicule în aceşti doi ani cu 6% sub nivelul din 2019.

Singurul factor care poate modifica previziunile S&P este comportamentul pieţei din China, cea mai dinamică, dar şi cea mai imprevizibilă, fiind singura ce ar putea atinge în 2022 nivelul de vânzări din 2019, dinainte de pandemie.

Analistul Vittoria Ferraris explica în raport că perspectivele S&P privind sectorul auto sunt mai conservatoare, din cauza dificultăţilor prin care trec posibilii cumpărători şi a preţurilor ridicate la maşinile hibrid şi electrice.

Cele mai multe firme auto şi furnizori de componente vor produce sub posibilităţi pe parcursul acestui an, menţionează studiul, şi mulţi dintre ei vor încheia exerciţiul financiar foarte îndatoraţi.

S&P estimează că rentabilitatea şi fluxul de numerar al producătorilor vor fi în 2021 mai slabe faţă de 2019 şi, în plus, companiile vor trebui să facă investiţii semnificative pentru a se adapta la noile cerinţe ale pieţei, cu autovehicule mai puţin poluante.

În acest context, S&P menţine la negativă perspectiva sectorului, mai scrie EFE. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, testat pozitiv cu COVID-19

Publicat

Ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire, a anunţat că a fost testat pozitiv cu COVID-19 şi că a intrat în izolare pentru şapte zile, precizând că nu prezintă niciun simptom şi că îşi exercită în continuare atribuţiile, relatează DPA şi AFP.

Guvernul a precizat că preşedintele Emmanuel Macron, premierul Jean Castex şi membrii executivului prezenţi miercuri la Consiliul de Miniştri „nu sunt consideraţi contacte ale lui Bruno Le Maire” deoarece au respectat „cu scrupulozitate protocolul sanitar şi în special măsurile de protecţie şi de distanţare şi au purtat mască”.

Politicianul de 51 de ani nu este primul membru al guvernului francez infectat cu coronavirus.

Franck Riester, fost ministru al Culturii şi actual ministru al Comerţului Exterior, a fost de asemenea diagnosticat cu coronavirus în martie.

Ulterior, într-o perioadă de două săptămâni, au mai fost testaţi pozitiv şi doi secretari de stat de la Tranziţia Ecologică de la acel moment. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alarmant în Rusia: 6.065 noi cazuri de coronavirus

Publicat

Rusia a raportat sâmbătă 6.065 de noi cazuri de coronavirus, fiind pentru prima dată când numărul de infectări zilnice a depăşit valoarea de 6.000 în ultimele două luni, transmite Reuters.

Numărul total al cazurilor de infectare de la începutul pandemiei a ajuns la 1.097.251.

Conform autorităţilor ruse, 144 de persoane au murit din cauza noului coronavirus în ultimele 24 de ore. Numărul total al deceselor puse pe seama noului coronavirus a ajuns la 19.339, la o populaţie de peste 144 de milioane de locuitori. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate