EVENIMENT
Elevii vor trece prin triaj epidemiologic înaintea cursurilor

Acolo unde este medic școlar, triajul epidemiologic îl va face medicul, iar unde este asistent medical, triajul îl va face respectivul asistent. Acolo unde nu sunt nici medici, nici asistente școlare, triajul revine în sarcina părinților și a dascălilor, potrivit Andreei Moldovan, secretar de stat.
Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă, despre faptul că odată cu începerea școlii, triajul epidemiologic este extrem de important.
„Triajul îl va face asistentul medical pentru că această măsură de triaj epidemiologic este recomandată și în prezent, a fost recomandată și înaintea pandemiei COVID în școli, dar ne bazăm în primul rând pe sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală”, a spus dr. Andreea Moldovan.
Întrebată ce se va întâmpla acolo unde nu există medic școlar., dr. Moldovan a spus că „acolo unde există medic, va fi medic școlar, unde e asistentă, va fi asistentă școlară care va face triajul respectiv. Se adaptează triajul în funcție de personalul pe care îl au la dispoziție”.
Întrebată despre școlile de la sat, unde nu există nici asistent medical școlar, nici medic școlar, secretarul de stat a spus că acolo se va apela la părinți și la asistenții comunitari.
„Atunci (în aceste cazuri – n.r.) avem filtrul profesorilor, filtrul părinților, de asemenea avem filtrul asistenților comunitari care au pregătire medicală și care se pot implica inclusiv în activitatea de testare”, a mai spus Moldovan.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a întărit ceea ce a spus secretarul de stat, afirmând că acei copii care vor avea probleme medicale ar trebui să rămână acasă.
„Dacă aveți copilul cu orice fel de simtom, țineți-l acasă, nu îl trimiteți la școală. Poate să îi facă rău lui și poate să facă rău multor altora,nu doar copilor, ci și celor de acasă. E important. Dacă are orice fel de simptom, lăsați-l să stea acasă”, le-a recomandat Voiculescu părinților.
Revenirea la școală în format fizic ar urma să se facă începând cu data de 8 februarie.
Sursa: Mediafax
EVENIMENT
Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil în promovarea valorilor democratice în regiunea Mediteranei

Președintele Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, participă la la Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada.
Abrudean spune că țara noastră va continua să contribuie activ la consolidarea cooperării euro-mediteraneene.
Mircea Abrudean, în Granada: România rămâne un partener responsabil
Forumul privind Viitorul Mediteranei de la Granada a fost inaugurat, joi, în prezența Majestății Sale Regele Felipe al Spaniei. Acesta reunește timp de câteva zile lideri…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Anunțul făcut de administrația de la Casa Albă în ceea ce privește majorarea tarifelor vamale la importuri a avut un efect imediat asupra dolarului.
Donald Trump a anunţat taxe de 20% pentru produsele importate din UE, 34% pentru cele din China sau 10% pentru importurile din Marea Britanie, arată analistul econoloc Radu Georgescu.
„Ziua Eliberării”. Dolarul a pierdut 9,5 bani într-o singură ședință
Decizia luată de Donald Trump se poate transforma într-un…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
CFR Cluj învinge Universitatea Craiova după lovituri de departajare și se califică în semifinala Cupei României

CFR Cluj a întâlnit joi, acasă, echipa Universitatea Craiova, în ultima partidă din sferturile de finală ale Cupei României la fotbal. Un meci foarte disputat în Gruia care a fost „tranșat” doar în urma loviturilor de departajare.
CFR Cluj a reușit să câștige partida, cu 1-1 după prelunguri și 5-3 la penalty-uri și să se califice în semifinală.
Peste 5.300 de suporteri au fost în tribune pe stadionul Dr. Constantin Rădulescu din Cluj-Napoca.
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Împreună hrănim speranța”. Colecta Națională de Alimente revine la Cluj. Ajutor de Paști pentru cei în nevoie

Federația Băncilor pentru Alimente din România – FBAR și cele 9 Bănci Regionale pentru Alimente, între care și cea din Cluj, alături de partenerii săi și mii de voluntari, organizează, între 4 și 6 aprilie, ediția de Paște a Colectei Naționale de Alimente.
Acesta este una dintre cele mai ample inițiative de solidaritate din România și se va derula în peste 1.000 de magazine din toată țara.
„Împreună hrănim speranța”. Colectă de alimente la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro