Connect with us

ACTUALITATE

Elicopter SMURD solicitat la Botoșani pentru o femeie cu Sindrom Coronarian Acut

Publicat

smurd.jpg

Un elicopter SMURD a fost solicitat astăzi la Botoșani, pentru a prelua un pacient aflat în stare gravă, a anunțat Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU).

Este vorba despre o femeie de 78 de ani cu Sindrom Coronarian Acut.

Elicopterul SMURD va ateriza la Unitatea Militară 01189 de pe strada Petru Rareș, unde pacientul este adus de un echipaj de la Ambulanță.

Măsurile de prevenire a oricărui incident la aterizare și decolare sunt luate de pompierii Gărzii de Intervenții din Botoșani.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

Vezi mai mult pe Botosani24.ro


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

1500 noi cazuri de covid la Cluj în ultimele 24 de ore

Publicat

covid test negativ pixabay e1632390156461.jpg

Rata incidenței pe județul Cluj a ajuns, sâmbătă, la 13,20, anunță Prefectura. În ultimele 24 de ore, 1.508 persoane au fost confirmate Covid-19.

➡️ Total număr de teste 5.145 din care 611 diagnostic grupe de risc, 455 teste efectuate la cerere și 4.079 teste rapide. Până în acest moment s-au realizat 963.066 de teste, la nivelul județului Cluj;

➡️ 47 persoane internate în ATI;

➡️ Total vindecați și externați 9.862 din care 6.758 din județul Cluj;

➡️ Total decedați 1.821 din care 1.099 din județul Cluj.

🔴 În acest moment sunt internați 343 pacienți.

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministrul Energiei a informat CE asupra planurilor autorităţilor române de a creşte intensitatea sprijinului acordat consumatorilor finali

Publicat

ministrul economiei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a informat Comisia Europeană asupra planurilor autorităţilor române de a adopta măsuri suplimentare pe termen scurt pentru a creşte intensitatea sprijinului acordat consumatorilor finali.

„Am informat Comisia Europeană asupra planurilor autorităţilor române de a adopta măsuri suplimentare pe termen scurt pentru a creşte intensitatea sprijinului acordat consumatorilor finali. Am subliniat demersurile realizate de autorităţile naţionale competente în monitorizarea implementării cadrului legislativ existent pentru a proteja consumatorii, inclusiv din perspectiva emiterii corecte a facturilor la energie.”, a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Ministrul Energiei a participat sâmbătă la reuniunea informală a Consiliului Energie, de la Amiens, Franţa.

„Astăzi am participat la reuniunea informală a Consiliului Energie, de la Amiens, Franţa. Am avut o nouă rundă de dezbateri ministeriale pe tema crizei preţurilor ridicate la energie în UE. Criza preţurilor la energie este o preocupare majoră în toate Statele Membre UE, măsurile la nivel naţional fiind cele mai eficiente, la acest moment, pentru diminuarea efectelor negative. Cu aceasta ocazie, am reamintit de măsurile adoptate de România la finele anului trecut pentru protejarea consumatorilor vulnerabili şi a diferitelor categorii de consumatori, precum cei casnici, IMM-uri, spitale, etc.”, a adăugat Virgil Popescu.

El a precizat că dezbaterile ministeriale au vizat şi tema eficienţei energetice în contextul negocierilor actuale la nivel european pe pachetul legislativ Fit for 55.

Importanţa menţinerii unui cadru flexibil pentru Statele Membre în alegerea celor mai rentabile măsuri din punct de vedere economic,

„Am susţinut, alături de colegii mei din alte State Membre, importanţa menţinerii unui cadru flexibil pentru Statele Membre în alegerea celor mai rentabile măsuri din punct de vedere economic, cu considerarea circumstanţelor naţionale. În cadrul dejunului de lucru, am avut un schimb de opinii pe tema dezvoltării pieţei hidrogenului în UE, ocazie cu care am evidenţiat interesul României pentru accelerarea dezvoltarii hidrogenului produs din surse regenerabile şi cu emisii scăzute de carbon şi a infrastructuri corespunzătoare.”, a mai arătat Popescu.

Noile măsuri de sprijin pentru consumatori

Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind noile măsuri de sprijin pentru consumatori, care prevede, printre altele, scăderea preţului plafonat, atât la gaze, cât şi la electricitate, şi permite un consum mai mare pentru primirea compensaţiilor de la bugetul de stat.

Proiectul prevede, pentru clienţii casnici, acordarea unei compensaţii unitare în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice, şi în valoare de cel mult 40% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare al clientului beneficiar, în cazul gazelor naturale, şi o limită maximă a consumului de 2.500 kWh energie electrică, alocat în tranşe egale şi echivalentul în kWh a 1.500 mc de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh per mc, alocat în tranşe egale (faţă de 1.500 kWh energie electrică, alocat în tranşe lunare şi echivalentul în kWh a 1.000 mc de gaze naturale la un factor de conversie de 10,6 kWh per mc limita anterioară). Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Theodor Paleologu: Nu înțeleg justificarea domnului Boc pentru întîlnirea cu George Simion

Publicat

george simion 5.jpg

Fost ministru al Culturii în guvernul Emil Boc, Theodor Paleologu a menționat că nu își explică întâlnirea programată între primarul Clujului și președintele AUR, George Simion. 

„Nu înțeleg justificarea domnului Boc pentru întîlnirea cu George Simion:

„Avem şi multe lucruri care sînt comune: printre acestea susţinerea valorilor naţionale şi a interesului naţional şi tot ceea ce înseamnă perspectiva naţională într-o Europă formată dintr-un concert al naţiunilor, care nu presupune dispariţia valorilor naţionale şi topirea identităţilor naţionale.”

De acord că Uniunea Europeană nu trebuie să însemne dispariția identităților naționale, ceea este, în mod evident, o periculoasă utopie. De acord, de asemenea, că trebuie să vizăm atingerea unor scopuri ce țin de interesul național. Dar tocmai de aceea consider că demagogia deșănțată și agresivă este toxică și, în fond, antinațională.

Asta i-o fi spus edilul clujean scandalagiului venit în vizită?”, a menționat Theodor Paleologu.

George Simion a fost prezent în această săptămână la Cluj, unde a susținut caravana pentru demiterea președintelui României, Klaus Iohannis.

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alergie la arahide: Expunerea treptată şi precoce, o pistă promiţătoare pentru remisiune

Publicat

arahide pixabay
sursa foto: pixabay.com

Obişnuirea treptată şi precoce cu arahidele a copiilor alergici la acestea ar putea ajuta sistemul lor imunitar să depăşească problema ce are implicaţii serioase asupra sănătăţii, dar şi a vieţii lor sociale, conform unui studiu publicat vineri, citat de AFP.

„Găsirea unor opţiuni de tratament sigure şi eficiente este crucială pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor copii, dintre care mulţi rămân alergici toată viaţa”, a declarat unul dintre cercetătorii implicaţi în acest studiu, doctor Wesley Burks, de la Universitatea din Carolina de Nord.

Potrivit studiului american, publicat în jurnalul The Lancet şi care a implicat copii de la 0 la 3 ani, acest tratament de obişnuire prin administrare pe cale orală pe o perioadă de doi ani şi jumătate a permis o remisiune a alergiei la un copil din cinci.

La şase luni după încheierea tratamentui de lungă durată, aceşti copii au fost capabili să tolereze o doză echivalentă cu 16 alune de pământ.

În plus, pentru aproape trei sferturi dintre copii, tratamentul a condus la desensibilizare, stadiul premergător remisiunii.

Aceşti copii au putut tolera doza corespunzătoare a 16 arahide atunci când aceasta le-a fost administrată imediat după terminarea tratamentului.

„Mai puţin de un an”

„Copiii care au intrat în remisiune se aflau cel mai adesea în grupul cel mai tânăr, cele mai bune rezultate fiind observate în cazul celor care aveau mai puţin de un an” la începutul studiului, a comentat doctor Stacie Jones de la Universitatea de Medicină din Arkansas, implicată în cercetare şi citată în The Lancet.

„Acest lucru sugerează că intervenţia precoce poate oferi o şansă mai bună de remisiune. Cu toate acestea, în studiul nostru a existat doar un număr mic de copii cu vârsta sub un an, aşa că acest aspect necesită investigaţii suplimentare”, a continuat ea.

Alte studii anterioare au indicat în aceeaşi direcţie

Alte studii anterioare au indicat în aceeaşi direcţie, însă această cercetare se remarcă prin durata ei.

Alergia la arahide (sau alune de pământ) afectează 2% dintre copiii din ţările occidentale, conform studiului. Aceşti copii trebuie să evite să le mănânce, iar în cazul expunerii accidentale este nevoie să aibă disponibilă adrenalină auto-injectabilă pentru combaterea şocului alergic potenţial fatal.

„Dincolo de asta, nu există tratament, iar evitarea expunerii accidentale este, prin urmare, deosebit de împovărătoare pentru copii şi părinţi”, a spus Wesley Burks, citat la rândul său în The Lancet, subliniind riscurile de la şcoală sau din spaţiile publice.

Pentru copiii cei mai sensibili, chiar şi expunerea indirectă poate fi suficientă pentru declanşarea reacţiei alergice.

Limitări

Studiul a implicat 146 de copii cu vârste de la 0 la 3 ani, alergici la arahide. 96 au primit acest tratament – au înghiţit o doză zilnică de proteină de arahide pudră, care a fost mărită treptat de la 0,1 la 2.000 mg, sau echivalentul a şase alune de pământ. Ceilalţi 50 au primit un placebo (din ovăz), pentru evaluarea eficacităţii tratamentului.

Doza fixată pentru măsurarea remisiunii şi a desensibilizării a fost de 5.000 mg

Doza fixată pentru măsurarea remisiunii şi a desensibilizării a fost de 5.000 mg, sau aproximativ 16 alune de pământ.

Remisiunea a fost observată la douăzeci de copii din grupul care a primit tratamentul faţă de doar unul din grupul placebo, respectiv şaizeci şi opt versus unu în ceea ce priveşte desensibilizarea.

În plus, deşi nu au tolerat doza de 16 arahide fixată pentru evaluarea remisiei, alţi douăzeci de copii au fost capabili să suporte echivalentul a 6 până la 12 alune la şase luni după tratament.

Tratamentul a fost administrat acasă, de către părinţi, sau într-un centru medical, atunci când doza a fost mărită.

Pe lângă reacţiile benigne frecvente (erupţii cutanate, probleme intestinale, disconfort respirator…), în cazul a 21 de copii au fost necesare injecţii cu adrenalină pentru combaterea unui şoc alergic mai grav.

Autorii au admis că studiul lor are limitări şi că este nevoie de cercetări suplimentare. Ei au subliniat faptul că studiul a fost realizat după un protocol precis, sub supraveghere medicală. Chiar dacă oferă informaţii importante, este posibil ca studiul să nu reflecte exact modul în care ar reacţiona corpul participanţilor dacă ar mânca arahide în condiţii reale. Agerpres

Citește mai departe