Connect with us

ACTUALITATE

Elveţia acordă un statut de protecție specială pentru refugiații din Ucraina. Sancțiunile împotriva Rusiei, extinse

Publicat

steag elvetia sursa foto pixabay
sursa foto: Pixabay.com

Guvernul elveţian a extins vineri sancţiunile împotriva Rusiei, în acord că măsurile suplimentare impuse de Uniunea Europeană. Astfel, Elveția a limitatexporturile şi serviciile financiare cu Moscova din cauza invaziei în Ucraina, cel mai mare atac asupra unui stat european după Al Doilea Război Mondial, potrivit Reuters.

Deviind de la neutralitatea sa tradiţională, Elveţia a adoptat luni sancţiuni similare cu cele impuse de UE unor persoane şi companii din Rusia şi a îngheţat activele acestora ca represalii pentru invazia din Ucraina.

Începând de săptămâna trecută, UE a aprobat o gamă largă de sancţiuni financiare, energetice, asupra exporturilor şi asupra călătoriilor.

Printre acestea s-au numărat îngheţarea activelor Băncii Centrale a Rusiei, închiderea spaţiului aerian al UE pentru Rusia, scoaterea mai multor bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi bancare SWIFT şi sancţiuni împotriva mai multor oligarhi ruşi.

Noi sancțiuni financiare

Elveţia a adoptat vineri noi sancţiuni financiare, printre care interzicerea tranzacţiilor cu Banca Centrală a Rusiei şi adoptarea măsurilor UE privind SWIFT, şi a blocat de asemenea o serie de exporturi spre Rusia.

Printre ţintele vizate se numără bunuri care „pot contribui la întărirea militară şi tehnologică a Rusiei sau la dezvoltarea sectorului de apărare şi securitate”, care pot fi folosite în aviaţia şi în industria spaţială, precum şi unele bunuri şi servicii din sectorul petrolier.

Guvernul elveţian a luat măsuri şi pentru a putea primi mai rapid ucraineni fugiţi de războiul din ţara lor, activând un statut de protecţie specială care le permite ucrainenilor să primească dreptul de a sta în Elveţia fără a trece prin procedura obişnuită de azil.

Elveţia susţine că adoptarea noilor sancţiuni rămâne compatibilă cu neutralitatea sa, adăugând că a oferit excepţii pentru a garanta că sancţiunile nu afectează activitatea umanitară.

„Consiliul Federal va continua să monitorizeze îndeaproape evoluţiile. Va decide autonom dacă va adopta noi sancţiuni ale UE împotriva Rusiei”, a transmis cabinetul elveţian.

Potrivit unor oficiali europeni citaţi joi, UE lucrează la noi măsuri, printre care şi o posibilă sancţiune asupra cripto-activelor.

Preţurile la gaz în Europa au crescut în contextul sancţiunilor în derulare şi al temerilor că alimentările cu gaz natural ar putea fi perturbate, 40% dintre acestea fiind furnizate de Rusia.

Elveţia a precizat vineri că aprovizionările sale cu energie sunt sigure pentru această iarnă, dar că lucrează la un nou plan pentru industria elveţiană a gazului. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Bătaie de joc la adresa elevilor de la țară pe milioane de euro. Autoritățile au investit în săli de sport neîncălzite sau în câmp

Publicat

index 10 1000x600.webp.webp

Publicitate

Ca să fie în pas cu vremurile în materie de investiții, autoritățile locale de la țară construiesc săli de sport pe bandă rulantă, fără să ia însă în calcul utilitatea lor sau costurile ulterioare. S-a ajuns astfel la situația în care milioane de euro au fost aruncați pe apa sâmbetei, scrie ADEVĂRUL.

Județul Botoșani este considerat, mai ales în zonele rurale, unul dintre cele mai sărace din România. Încă sunt probleme serioase în privința alimentării cu apă și canalizare, gazul lipsește în majoritatea comunelor, iar satele sunt tot mai îmbătrânite. La toate acestea se adaugă un sistem sanitar rural la pământ. Comunități întregi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani

Publicat

cilibiu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Eusebiu Laurențiu Cilibiu, candidatul AUR Botoșani la funcția de președinte al C.J. Botoșani.
Eusebiu Laurențiu Cilibiu a explicat de ce a intrat în lupta pentru președinția Consiliului Județean Botoșani și care ar fi prioritățile sale în eventualitatea în care ar prelua această funcție într-un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe