Connect with us

ACTUALITATE

Emanuel Botnariu, membru în Comisia de sănătate a Senatului: ”Rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%”

Publicat

Rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, a atenţionat miercuri senatorul Emanuel Botnariu, membru al Comisiei pentru sănătate publică din Camera superioară a Parlamentului.

„Noi am trecut peste o perioadă de 40 de ani, s-au făcut foarte multe abuzuri, dar odată cu anul 1990 această practică – naşterea prin cezariană – a început procentual să tot crească, în aşa fel încât, pe ultima statistică de anul trecut, rata naşterilor prin cezariană a depăşit 60%, ceea ce este un semnal de alarmă pentru toţi – medici, pacienţi, autorităţi, cât şi organisme internaţionale care ne monitorizează”, a declarat senatorul, într-o dezbatere care a avut loc la Parlament.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a subliniat, la rândul său, că România are indicatorii de natalitate şi de mortalitate infantilă cei mai slabi din Europa.

„Este la îndemâna medicilor specialişti să încerce să convingă femeile care nasc să nu îşi mai dorească naşterile prin cezariană fugind de frica durerii, ci să încerce să facă din acest eveniment, care este un act pur fiziologic, un eveniment natural, în care moaşa sau medicul specialist, atunci când se ivesc complicaţii, să contribuie medical”, a afirmat Cojan.

Ea a precizat că rata complicaţiilor este mai mare la operaţiile cezariene decât la naşterile naturale.

„Mă gândesc că putem interveni prin intermediul medicilor de familie în educaţia mamelor pentru a prefera naşterea naturală în locul cezarienelor”, a arătat reprezentantul CNAS.

În opinia sa, indicaţiile de cezariană trecute în protocoalele medicale ar trebui respectate de toţi medicii.

„La îndemâna managerilor de spitale, în opinia mea, în momentul acesta, se află acele audituri clinice. Sunt la început aceste acţiuni de audit clinic în spitale pe toate secţiile. Este un standard de acreditare al spitalelor prin care colegi din specialitatea Obstetrică-ginecologie, uitându-se pe protocoalele medicale şi având la îndemână foile de observaţie clinică generală, pot să verifice dacă au fost respectate indicaţiile de operaţie cezariană. (…) Tot ce nu respectă protocolul medical să fie analizat de acest corp de auditori clinici, despre care standardele ANMCS spun că trebuie să fie format din colegi din aceeaşi specialitate. Şi atunci încercăm în felul acesta să descurajăm atât medicii ca să indice cezariana, cât şi prin educaţie, prin intermediul lor, prin educaţia femeilor să descurajăm şi mămicile să ceară cezariene”, a arătat şeful CNAS.

Potrivit acesteia, Casa decontează mai mulţi bani pentru cezariene – adică 2.700 de lei pentru operaţia de cezariană şi 1.600 de lei pentru naşterea naturală.

Diana Păun, consilier de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a subliniat că este nevoie de strategii şi politici publice pentru sprijinirea naşterii naturale.

„Numărul naşterilor prin cezariană este în continuă creştere peste tot în lume, iar OMS trage un semnal de alarmă mai ales cu privire la numărul de naşteri prin cezariană fără a avea o indicaţie medicală în acest sens. Recomandarea OMS este aceea de diminuare a acestui trend. (…) Procentul de naşteri prin cezariană este foarte mare şi este în continuă creştere. De multe ori operaţia cezariană nu este justificată din punct de vedere medical dacă naşterea naturală e posibilă. (…) Avem nevoie de strategii şi politici publice pentru sprijinirea naşterii naturale”, a susţinut ea. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe