Connect with us

ACTUALITATE

Emoționant. O italiancă stă de 420 de zile la fereastra azilului în care e internat soțul ei

PublicatSursă foto: La Repubblica

O italiancă în vârstă de 62 de ani își vizitează soțul internat într-un azil din Bologna zi de zi, de 420 de zile, însă îl poate vedea doar prin fereastră. Femeia petrece toată ziua pe o bancă, sub fereastră, îi citește ziarul și se uită la meciuri împreună.

Începând cu 7 martie 2020, Elisabetta Morotti, în vârstă de 62 de ani, s-a așezat la geamul încăperii în care este îngrijit soțul ei cu dizabilități foarte grave, în căminul pentru vârstnici „Giacomo Lercaro” din Bologna, scrie La Repubblica, citat de MEDIAFAX.

De când căminul a fost „blindat” din cauza COVID, acum mai bine de un an, Elisabetta merge acolo șapte zile pe săptămână, pe ploaie și zăpadă, de la ora 9.00 până seara și se întoarce acasă doar pentru a dormi.

Femeia spune că a sesizat de nenumărate ori autoritățile, cerându-le să poată intra în azil, cu atât mai mult cu cât cei din cămin sunt vaccinați, dar nu a primit acordul.

Când ajunge la soțul ei, îi citește ziarul prin geam: „țip atât de tare încât mă aud cei de peste drum, dar nu-mi pasă. Zilele trecute îi citeam despre un meci și cineva din clădirile din jur a strigat rezultatul: 4 la 1”.

Alteori, cei doi se joacă cu iPad-urile, însă este greu, deoarece wifi-ul nu prinde mereu. Urmăresc meciuri la televizorul din camera bărbatului, chiar dacă ea nu aude, alteori joacă scrabble, ajutați de un angajat al centrului. La ora cinei se uită la o emisiune iubită în Italia.

„În glumă spunem că la sfârșitul acestei perioade el își va pierde și auzul, iar eu vocea”, glumește Elisabetta Morotti.

Dacă plouă, femeia așează o bucată de plastic deasupra ferestrei, ca un fel de colibă. Când e frig se îmbracă cu mai multe straturi.

„Înainte de pandemie, locuiam practic acolo: l-am hrănit, l-am îngrijit, am făcut totul”, spune femeia.

Soțul ei este internat în cămin din 2013, din cauza efectelor secundare ale unui accident vascular cerebral.

Autoritățile i-au răspuns femeii că au pus la dispoziție regiunilor teste COVID, însă directorii structurilor similare nu vor să își asume nicio responsabilitate: „Draghi trebuie să-i oblige prin lege să accepte testele, pentru că sunt oameni acolo, ca Roberto, care de 420 de zile nu au văzut cerul: nici măcar nu i s-a permis să meargă în grădină vara trecută”.

Italianca a fost întrebată de ce nu merge în așa-zisă cameră a îmbrățișărilor și a răspuns că soțul ei refuză acest lucru, pentru că nu acceptă ideea de a-și pune mâinile în mâneci de plastic timp de o jumătate de oră pe săptămână. Nu i se pare un contact fizic real.


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Medici şi asistenţi medicali din MAI, voluntari la Maratonul de vaccinare din Bucureşti

Publicat

sursa foto: Facebook/ RO Vaccinare

O echipă de medici şi asistenţi medicali de la Spitalul de Urgenţă “Prof. Dr. Dimitrie Gerota” al MAI, inclusiv directorul unităţii sanitare, Alida Moise, va participa duminică, între orele 08,00 – 16,00, la Maratonul de vaccinare anti-COVID organizat în parcarea Bibliotecii Naţionale a României.

Ministerul de Interne aminteşte, într-un comunicat de presă transmis vineri AGERPRES, că pentru vaccinare nu este nevoie de programare prealabilă, cei care doresc să li se administreze ser împotriva SARS-CoV-2 trebuind să prezinte doar cartea de identitate.

Maratonul vaccinării anti-COVID din Bucureşti, care se va desfăşura în centre amenajate la Sala Palatului şi la Biblioteca Naţională, începe vineri, la ora 16,00, urmând să se încheie luni, la ora 8,00. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Autorităţile din Marea Britanie recomandă LIMITAREA vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani. S-au raportat 242 de cazuri de cheaguri de sânge

Publicat

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge.

Comitetul ştiinţific care supraveghează campania de vaccinare anti-Covid din Regatul Unit, JCVI, a recomandat vineri, limitarea utilizarii vaccinului anti-Covid al AstraZeneca la persoanele de peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge, informează Le Figaro.

JCVI, care subliniază că beneficiile rămân mai mari decât riscurile asociate cu Covid-19, a recomandat deja în aprilie să nu administreze acest vaccin, dezvoltat împreună cu Universitatea din Oxford, celor cu vârsta de peste 30 de ani.

Un studiu efectuat în Danemarca şi Norvegia a constatat rate uşor crescute de cheaguri de sânge la persoanele care au primit o primă doză de vaccin AstraZeneca anti-COVID-19, inclusiv cheaguri la nivelul creierului.

Cercetătorii care au realizat studiul au subliniat, totuşi, că astfel de efecte secundare sunt extrem de rare, iar beneficiile vaccinului depăşesc în continuare riscurile în majoritatea situaţiilor.

„Riscurile absolute ale evenimentelor tromboembolice venoase descrise în acest studiu sunt mici, iar constatările ar trebui interpretate în contextul beneficiilor vaccinării COVID-19 atât la nivel social, cât şi la nivel individual”, au scris cercetătorii într-un rezumat al constatărilor lor publicat, joi, în jurnalul medical BMJ.

(sursa: Mediafax)

 

 

Beatrice Dumitru, externe@mediafax.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Peste 3,5 milioane de români s-au vaccinat. Cîțu: “Rock on, România! Revenirea la normalitate, din ce în ce mai aproape”

Publicat

Arhivă Foto

Sunt peste 3,5 milioane de români vaccinați, acesta fiind pariul pus de premierul Florin Cîțu, la începutul zilei, când spunea că România va depăși vineri acest prag. În ultimele 24 de ore, 92.501 români au fost vaccinați.

Potrivit CNCAV, din totalul celor 92.501 români vaccinați, 38.238 au primit prima doză, iar 54.263 a doua doză de vaccin.

76.078 de persoane au fost vaccinate cu serul produs de Pfizer, 8.217 cu cel produs de Moderna, 6.711 cu AstraZeneca și 1.495 cu Johnson&Johnson.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost vaccinate 3.529.427 de persoane, din care 2.251.795 au primit ambele doze de vaccin.

În ultimele 24 de ore au fost raportate 108 reacții adverse.

De la începutul campaniei de vaccinare au fost înregistrate 14.630 de reacții adverse.

CNCAV precizează că 132 de reacții adverse sunt în curs de investigare.

Mesajul premierului, Florin Cîțu:

“Astăzi, depăşim 3,5 milioane persoane vaccinate în România, cu o doză sau două. Şi tot astăzi începe Maratonul vaccinării în Bucureşti. Avem 50 de puncte de vaccinare deschise în două locaţii: Sala Palatului şi Biblioteca Naţională. La ora 18,00, voi fi prezent la Sala Palatului să încurajez românii să se imunizeze pentru a reveni la normalitate. V-am spus, dacă aş putea, m-aş mai vaccina o dată. Rock on, România! Suntem din ce în ce mai aproape de revenirea la normalitate!”, a scris Cîţu, vineri dimineață, pe Facebook.

Vineri, premierul a participat la o reuniune a Comitetului interministerial pentru revenirea la normalitate începând cu 1 iunie 2021 unde au fost discutate mai multe propuneri privind măsuri de relaxare legate de deschiderea sezonului estival.

AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cod galben de INUNDAȚII pe râuri din Maramureș și Satu Mare

Publicat

Arhivă Foto

Hidrologii Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) au emis, vineri, o antenționare cod galben de inundații pentru râuri din județele Maramureș și Satu Mare.

Potrivit INHGA, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate, cedării apei din stratul de zăpadă în zona înaltă montană şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile mici din bazinele hidrografice: Vișeu, Iza, Tur – bazin superior, Lăpuș – bazin superior și afluenți bazin mijlociu și inferior, din judeţele Maramureș și Satu Mare.

Atenționarea este valabilă până sâmbătă dimineața, la ora 8.00.

sursa: mediafax.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate