Connect with us

ACTUALITATE

Energia devine imposibil de plătit pentru milioane de muncitori, avertizează sindicatele europene

Publicat

Creşterea preţurilor la electricitate şi gaze naturale face ca facturile la energie pentru milioane de europeni să fie imposibil de plătit, a avertizat marţi Confederaţia Europeană a Sindicatelor (CES), informează AFP.

„Aproximativ 9,5 milioane salariaţi activi aveau deja dificultăţi în a-şi achita facturile la energie” înainte ca inflaţia în zona euro să explodeze pentru a atinge un nivel record de 9,1% în ritm anual în luna august, afirmă CES care se bazează pe un studiu realizat de Institutul European al Sindicatelor.

Începând din luna iulie 2021 şi până în luna iulie 2022, costurile cu gazele şi electricitatea au crescut cu 38% în Europa şi continuă să crească.

În consecinţă, în 16 ţări membre ale Uniunii Europene, printre care se numără şi România, „salariaţii care sunt plătiţi cu salariul minim trebuie să pună deoparte echivalentul salariului pe o lună şi chiar mai mult pentru a putea continuă să îşi lumineze sau să îşi încălzească locuinţa”, susţin sindicatele europene.

În 2021, această situaţie se înregistra în doar opt din cele 28 de state membre UE.

Energia devine imposibil de plătit pentru milioane de muncitori, avertizează sindicatele europene: Numărul de zile pe care un salariat plătit cu salariul minim trebuie să le lucreze pentru a-şi plăti factura la energie, a crescut

Numărul de zile pe care un salariat plătit cu salariul minim trebuie să le lucreze pentru a-şi plăti factura la energie a crescut dramatic în unele ţări.

De exemplu, în 2022, un salariat activ din Estonia trebuie să muncească 26 de zile mai mult decât în 2021 pentru a-şi plăti factura energetică anuală. În cazul unui salariat activ din România, acesta trebuie să muncească 21 de zile mai mult decât în 2021 pentru a-şi plăti factura energetică anuală.

„Atunci când costurile cu facturile depăşesc salariul pe o lună, nicio modalitate de a face economii nu va avea efect. Aceste preţurile sunt în prezent pur şi simplu imposibil de plătit de către milioane de oameni”, susţine secretarul general adjunct al CES, Esther Lynch.

În consecinţă, sindicatele cer guvernelor europene, care se vor reuni la finele acestei săptămâni la Praga pentru a discuta subiecte legate de energie, „să pună capăt creşterilor nesustenabile a preţurilor”.

Într-un plan în şase puncte trimis preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, lui Charles Michel şi altor lideri europeni, sindicatele cer majorarea salariilor în special a salariilor minime pe economie.

De asemenea, CES cere plafonarea facturilor la energie şi taxarea profiturilor excepţionale ale companiilor din energie. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Botoșani: Un topor în cruce care ar putea avea o vechime de 4.000 de ani, găsit de un căutător de comori

Publicat

botoșani: un topor în cruce care ar putea avea o

Publicitate

Un topor în cruce despre care se presupune că ar avea o vechime de aproximativ 4.000 de ani a fost descoperit de un căutător de comori din Botoșani.

Romică Păduraru este subofițer la Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani, iar săptămâna trecută, în timp ce se afla în timpul liber, a decis să se plimbe prin Pădurea Gorovei, însoțit de detectorul de metale. După puțin timp, a găsit o adevărată comoară.

‘La un moment dat, detectorul a…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

APIA Botoșani: 218 fermieri au cerut sprijin financiar pentru 15.000 de animale. Pierderi economice majore din cauza secetei

Publicat

apia botoșani: 218 fermieri au cerut sprijin financiar pentru 15.000

Publicitate

APIA CJ Botosani a primit 218 cereri de solicitare a sprijinului financiar pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de fenomene climatice nefavorabile

 

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Judetean Botosani informează că în perioada 03 – 21 martie 2025, s-au primit 218 cereri de acordare a unui sprijin financiar de urgență în agricultură pentru sectorul de creștere a ovinelor/caprinelor, afectat de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Participare numeroasă la Festivalul Concurs de Muzică Sacră, ediția a VI-a, de la Botoșani

Publicat

participare numeroasă la festivalul concurs de muzică sacră, ediția a

Publicitate

Festivalul Concurs de Muzică Sacră, ediția a VI-a, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Botoșani, care se va desfășura în data de 29 martie 2025 la Casa Tineretului Botoșani, începând cu ora 15:00, va reuni anul acesta 14 formațiuni corale participante.
1. Corul Școlii „Filip Toderașcu” din Costești, Ialoveni, Rep. Moldova
2. Corul „Sf. Ierarh Nicolae” din Botoșani
3. Corul „Axios” din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO: Unul dintre cei mai iubiți duhovnici din țară, în conferință la Botoșani. Arhim. Hrisostom Rădășanu: „Dacă Moldova ar avea o inimă duhovnicească, aceasta este la Botoșani”

Publicat

video: unul dintre cei mai iubiți duhovnici din țară, în

Publicitate

Duminică, 23 martie, ora 17:30, în sala de festivităţi de la Asezământul social-filantropic al Parohiei Vovidenia din Botoşani, a avut loc un eveniment de suflet, organizat de Protopopiatul Botoșani, și anume o conferința despre importanţa vieţii fiecărui om, sub titlul generic „Fiecare OM contează”.  Părintele arhimandrit Hrisostom Rădășanu, consilierul educațional al Arhiepiscopiei Iașilor, a fost cel care a ținut audiența cu sufletul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe