Connect with us

EVENIMENT

Epidemia de variola maimuţei, „cea mai mare din istorie” în Europa, cu peste 100 de cazuri

Publicat

viral monkeypox infection 1000x600

Peste 100 de cazuri de variola maimuței, o infecție virală mai frecventă în vestul și centrul Africii, au fost raportate în Europa, iar oficialii germani au descris epidemia ca fiind cea mai mare din regiune.

Cazurile au fost confirmate acum în țări precum Marea Britanie, Spania, Portugalia, Belgia, Franța, Statele Unite și Australia.

Identificată pentru prima dată la maimuțe, boala se răspândește de obicei prin contact apropiat și s-a răspândit rareori în afara Africii, astfel încât această serie de cazuri a declanșat îngrijorarea.

Cu toate acestea, oamenii de știință nu se așteaptă ca această epidemie să evolueze într-o pandemie precum COVID-19, având în vedere că virusul nu se răspândește la fel de ușor ca SARS-COV-2, potrivit Reuters.

Epidemia de variola maimuţei, „cea mai mare din istorie” în Europa, cu peste 100 de cazuri: Ce este variola maimuței

Variola maimuței este, de obicei, o boală virală ușoară, caracterizată prin simptome de febră, precum și printr-o erupție cutanată cu umflături specifice.

„Cu mai multe cazuri confirmate în Regatul Unit, Spania și Portugalia, acesta este cel mai mare și mai răspândit focar de variola maimuței văzut vreodată în Europa”, a declarat serviciul medical al forțelor armate germane, care a detectat vineri primul caz în această țară.

Fabian Leendertz, de la Institutul Robert Koch, a descris focarul ca fiind o epidemie.

Epidemia de variola maimuţei, „cea mai mare din istorie” în Europa, cu peste 100 de cazuri: Puțin probabil ca această epidemie să dureze mult timp

„Cu toate acestea, este foarte puțin probabil ca această epidemie să dureze mult timp. Cazurile pot fi bine izolate prin depistarea contactelor și există, de asemenea, medicamente și vaccinuri eficiente care pot fi folosite în caz de nevoie”, a spus el.

Nu există un vaccin specific pentru variola maimuței, dar datele arată că vaccinurile care au fost folosite pentru eradicarea variolei sunt eficiente în proporție de până la 85% împotriva variolei maimuțelor, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Din 1970, au fost raportate cazuri de variola maimuței în 11 țări africane. Nigeria a avut un focar de amploare începând din 2017 – până în prezent, în acest an, au fost înregistrate 46 de cazuri suspecte, dintre care 15 au fost confirmate între timp, potrivit OMS.

Primul caz european a fost confirmat pe 7 mai la o persoană care s-a întors în Anglia din Nigeria. De atunci, peste 100 de cazuri au fost confirmate în afara Africii.

(sursa: Mediafax)

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EVENIMENT

Incident grav la un spital din județul Vâlcea. Un asistent medical a căzut de la înălțime

Publicat

ambulanta 5 e1608302177417.jpeg
Arhivă foto

Un incident grav s-a produs, miercuri seară la o unitate medicală din Râmnicu Vâlcea. Un asistent a fost rănit după ce a căzut de la înălțime.

Potrivit IPJ Vâlcea, polițiștii municipiului Râmnicu Vâlcea au fost sesizați miercuri, 29 iunie, în jurul orei 19:03, de către un doctor de la o unitate medicală din Vâlcea, cu privire la faptul că un asistent din cadrul spitalului s-ar fi precipitat de pe scările de incendiu ale clădirii.

UPDATE: Asistentul este intubat și stabil.

Bărbatul a fost transportat la o unitate spitalicească din Craiova, în vederea acordării de îngrijiri medicale de specialitate.

În continuare, polițiștii efectuează cercetări la fața locului pentru stabilirea situației de fapt și luarea măsurilor legale care se impun.

Citește mai departe

EVENIMENT

De când intră în vigoare un nou regulament privind roamingul în țările UE. Anunțul ANCOM

Publicat

ANCOM anunță că în 1 iulie 2022 intră în vigoare un nou regulament privind roamingul în interiorul UE, care extinde regulile actuale și aduce noi completări. Acesta prevede reducerea tarifelor reglementate la nivel de gros și asigurarea unor servicii de aceeași calitate în toate statele.

Potrivit unui comunicat al ANCOM; pe lângă reducerea tarifelor reglementate la nivel de gros și asigurarea accesului utilizatorilor la servicii de aceeași calitate în toate statele membre, sunt prevăzute noi obligații de informare în sarcina operatorilor, atât în ceea ce privește tarifele aplicate, cât și pentru asigurarea accesului la serviciile de urgență pentru toți utilizatorii, incluzând aici și persoanele cu dizabilități.

De când intră în vigoare un nou regulament privind roamingul în țările UE. Anunțul ANCOM: Ce prevede noul regulament

Noul Regulament prevede reduceri treptate ale plafoanelor tarifelor reglementate la nivel de gros, care sunt tarifele maxime pe care un operator vizitat le poate percepe de la celălalt operator în timpul roamingului, începând cu 1 iulie 2022.

De asemenea, începând cu această dată, în cazul depășirii limitelor utilizării rezonabile a unor servicii în roaming în UE/SEE, vor scădea și suprataxele care pot fi aplicate consumului ulterior, astfel că până la sfârșitul anului 2022 se aplică următoarele valori:
– suprataxa pentru date – 2 Euro/GB, fără TVA;
– suprataxa pentru apelurile primite – 0,55 eurocenţi/minut, fără TVA;
– suprataxa pentru apelurile efectuate – 2,2 eurocenți/minut, fără TVA;
– suprataxa pentru SMS-urile trimise – 0,4 eurocenți/SMS, fără TVA.

Suprataxele se vor aplica la depășirea volumului de consum rezonabil.

Pentru a ușura estimarea volumului de date pe care utilizatorii le pot consuma în roaming în UE/SEE fără suprataxă, ANCOM a dezvoltat o aplicație de tip widget, ce va fi actualizată cu noile tarife începând cu 1 iulie 2022.

De când intră în vigoare un nou regulament privind roamingul în țările UE. Anunțul ANCOM: Noutăți

„Principalele noutăți aduse de noul cadru legislativ se referă la asigurarea aceleiași calități a serviciilor de comunicații electronice, precum cea de care utilizatorul beneficiază în țara sa de origine, dacă rețelele și tehnologiile necesare sunt disponibile și în rețeaua din statul membru vizitat. Acest aspect presupune că un utilizator al serviciilor de roaming care are acces la serviciile 5G în statul de origine ar trebui să aibă acces la același tip de servicii în roaming, dacă acestea sunt disponibile în statul membru vizitat”, se rată în comunicat.

Prevederile noului Regulament vizează creșterea gradului de informare a utilizatorilor cu privire la tipurile de servicii care pot genera costuri suplimentare, cum ar fi apelarea liniilor telefonice pentru clienți, a serviciilor de asistență sau a companiilor de asigurări. Aceste servicii pot fi gratuite sau pot avea un tarif mai mic în cazul unui apel din țara de origine, în timp ce în roaming se pot aplica majorări tarifare.

„Tot pentru creșterea gradului de informare a utilizatorilor, sunt prevăzute obligații de informare prin intermediul SMS-urilor în legătură cu costurile suplimentare care se aplică în cazul utilizării serviciilor de roaming în rețelele non-terestre, care sunt de obicei utilizate pentru conexiuni mobile la bordul avioanelor și al vapoarelor și nu intră sub incidența normelor privind roamingul.

Suplimentar față de notificările transmise utilizatorilor la atingerea unui prag de 80% din plafonul financiar/de date implicit (în valoare de 50 de euro, fără TVA) și la momentul în care plafonul financiar sau de volum ar urma să fie depășit, Regulamentul prevede că furnizorul trebuie să transmită o notificare suplimentară pe dispozitivul mobil al clientului dacă acesta consumă mai mult de 100 de euro într-o perioadă lunară de facturare, fără TVA.

De când intră în vigoare un nou regulament privind roamingul în țările UE. Anunțul ANCOM: Ce indică notificările

Notificările respective indică procedura care trebuie urmată în cazul în care clientul dorește continuarea furnizării serviciilor respective, precum și costurile asociate fiecărei unități suplimentare care urmează să fie consumată.

Dacă utilizatorul nu răspunde conform instrucțiunilor primite, furnizorul de servicii de roaming sistează imediat furnizarea și facturarea către client a serviciilor de date în roaming. Utilizatorul poate solicita continuarea sau reluarea furnizării serviciilor”, anunță ANCOM.

De asemenea, la intrarea într-un stat membru, furnizorii de servicii de roaming se asigură că clienții serviciilor de roaming sunt informați în mod adecvat cu privire la mijloacele de acces la serviciile de urgență în statul membru vizitat, inclusiv cu privire la mijloacele alternative de acces la aceste servicii disponibile persoanelor cu dizabilități.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE FOTO: Grav accident cu un autoturism și un microbuz, pe un drum din Dâmbovița. A fost activat planul ROȘU

Publicat

dambovita grav acc

Un grav accident rutier a avut loc, miercuri seară pe DN 1A, în județul Dâmbovița. Din primele mai multe persoane au fost rănite. A fost activat planul roșu.

Potrivit ISU Dâmbovița, pompierii au intervenit  în cazul unui accident rutier pe DN 1A, în localitatea Butimanu.

UPDATE ora 22.00:

În urma accidentului rutier, 11 persoane au fost rănite, iar după evaluarea medicală efectuată la fața locului, acestea au fost transportate la 3 unități spitalicești din București.

Cinci persoane au fost preluate de ambulante SAJ, patru de către ambulanțe SMURD, o persoană a fost preluată de Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă ( UTIM) și una de elicopterul SMURD.

Toate persoanele sunt conștiente

UPDATE ora 21.08: Grav accident în localitatea Butimanu, județul Dâmbovița: 12 persoane rănite

La sosirea echipajelor de intervenție au fost identificate 12 persoane rănite, conștiente dintre care una rămasă blocată în microbuz.

Au fost alocate pentru gestionarea evenimentului 9 ambulante SMURD, 2 autospeciale de stingere cu apă și spumă, două autospeciale de descarcerare, elicopterul SMURD și o autospecială de terapie intensivă mobilă de la ISU București – Ilfov.

De la SAJ Dâmbovița au fost alocate 7 ambulanțe.

dambovita grav acc2

În eveniment au fost implicate un microbuz și autoturism.

dambovita grav acc1

Din primele date sunt mai multe persoane rănite.

Pentru optimizarea acțiunilor de răspuns a fost activat Planul Roșu de intervenție la nivelul județului Dâmbovița.

Potrivit IPJ Dâmbovița, ar fi rănite 9 persoane. Circulația este blocată.

Polițiștii efectuează cercetări, urmând să stabilească cu exactitate toate împrejurările producerii accidentului rutier.

Stire in curs de actualizare

Citește mai departe

EVENIMENT

Copil grav rănit după ce a fost lovit de o mașină, într-o localitate din Vaslui

Publicat

Arhivă foto

Un copil în vârstă de 13 ani a suferit un traumatism cranio-cerebral după ce a fost lovit, miercuri seara, de o maşină în localitatea Moara Domnească.

Potrivit cercetărilor efectuate la locul producerii accidentului, copilul se afla pe bicicletă şi ar fi ieşit fără să se asigure de pe un drum secundar, pe drumul principal.

„Poliţia municipiului Vaslui a fost sesizată cu privire la faptul că în localitatea Moara Domnească a avut loc un accident rutier soldat cu victime.

Cu ocazia cercetărilor efectuate, poliţiştii au stabilit că un minor în vârstă de 13 de ani, din localitatea Moara Domnească, ar fi fost acroşat de un autoturism înmatriculat în judeţul Vaslui, condus de o femeie în vârstă de 27 de ani, din aceeaşi localitate.

În urma impactului a rezultat vătămarea corporală a minorului, care a fost transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale. Conducătoarea autoturismului a fost testată cu aparatul alcooltest, rezultatul fiind negativ”, a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Vaslui, Mihaela Manoliu.

Poliţiştii au deschis dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de vătămare corporală din culpă. Agerpres

Citește mai departe