EVENIMENT
Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, a fost înmormântat

Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, a fost înmormântat sâmbătă în Catedrala Episcopală din Deva, după ce înaltul prelat bisericesc, grav bolnav de COVID-19, a suferit un stop cardio-respirator.
La slujba de înhumare au luat parte mitropoliţii Moldovei, Ardealului şi Banatului, peste 300 de preoţi din ţară şi mai bine de o mie de credincioşi, care au urmărit serviciul religios din catedrală sau pe ecranele montate în faţa Catedralei Episcopale.
„Bine ar fi dacă, la sfârşitul vieţii, fiecare dintre noi ar putea spune: ‘Doamne, acum m-am odihnit, m-ai luat la Tine şi Te slăvesc pentru tot ce mi-ai dat şi mi-ai făcut în viaţa aceasta!’ Dumnezeu să-l odihnească, împreună cu ierarhii mari ai bisericii noastre, în Ceruri. După cum vedeţi, este înveşmântat în veşminte de ierarh. Nu pleacă altfel, din lumea aceasta! Şi-a păstrat, până în ultima clipă arhieria cu care a fost încununat şi cu ea pleacă, ca arhiereu al lui Hristos, în Cer. Dumnezeu să-i trimită îngeri să-l călăuzească, iar la apusul Soarelui să ajungă la Poarta Cerului şi când va bate toaca în Cer, de vecernie, să intre în prima lui slujbă în Împărăţia lui Dumnezeu”, a spus, în cuvântul său, unul dintre înalţii prelaţi prezenţi la slujba de înhumare.
Părintele episcop Gurie a fost înmormântat în Catedrala Episcopală din Deva, la mormântul său venind, sâmbătă, zeci de credincioşi pentru a se reculege.
Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a hotărât ca sâmbătă să fie declarată zi de doliu în judeţ, în memoria Episcopului Devei şi Hunedoarei, Gurie, în semn de respect faţă de contribuţia pe care acesta a avut-o la revigorarea vieţii creştine din judeţ.
„Declararea zilei de 23 octombrie ca zi de doliu în judeţul Hunedoara este un semn de adâncă recunoştinţă şi preţuire pentru întreaga contribuţie adusă de înaltul prelat bisericesc, Cetăţean de Onoare al Judeţului Hunedoara din anul 2010, la revigorarea vieţii creştine din judeţul nostru, pentru munca sa neobosită în folosul Bisericii şi al oamenilor. Dezvoltarea vieţii clericale, crearea reţelei de aşezăminte de protecţie socială pentru sărmani şi copiii orfani, susţinerea vieţii culturale din judeţul Hunedoara şi promovarea elitelor reprezintă doar a parte misiunii Sale aici, pe aceste locuri”, a informat CJ Hunedoara.
Preasfinţia Sa Părintele Gurie a condus Episcopia Devei şi Hunedoarei timp de 12 ani, fiind primul episcop al judeţului Hunedoara după anul 1990.
Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, grav bolnav de COVID-19, a murit joi, la Deva, în urma unui stop cardio-respirator, înaltul prelat bisericesc având plămânii afectaţi în proporţie de 85% din cauza infecţiei cu SARS-CoV-2.
Decesul a survenit în timpul procedurilor de transfer al bolnavului la un elicopter care ar fi urmat să-l transporte la spitalul judeţean din Târgu Mureş.
Părintele episcop Gurie a fost internat vineri, 8 octombrie, la spitalul judeţean din Deva, fiind transferat ulterior la secţia ATI. Starea sa de sănătate s-a agravat în cursul acestei săptămâni, motiv pentru care a fost intubat în urmă cu câteva zile.
La ultima evaluare la tomograf s-a concluzionat că plămânii bolnavului au fost afectaţi în proporţie de 85%, a precizat directorul medical al SJU Deva, dr. Lucian Miron.
Episcopul Devei şi Hunedoarei, Gurie, ar fi urmat să împlinească 53 de ani în luna decembrie a acestui an. AGERPRES
EVENIMENT
Apel la voluntari pentru stingerea incendiului de pădure din Strungari. Focul amenință să se extindă. Fumul vizibil din Alba Iulia

Un incendiu de pădure care a izbucnit marți în zona Strungari – între Văi s-a extins rapid, punând în pericol o zonă vastă de pădure. Având în vedere amploarea situației și riscul de extindere a incendiului, autoritățile locale din comuna Pianu au făcut un apel urgent la toți cetățenii care pot și doresc să se implice în operațiunile de stingere.
„Dragi cetățeni, după cum bine știți, ieri a izbucnit un incendiu de pădure puternic în zona Strungari – între…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Un bărbat de 69 de ani, cetățean străin, a decedat într-un accident petrecut miercuri în localitatea Săvădisla. Potrivit IPJ Cluj, acesta a pierdut controlul volanului, izbindu-se de un camion parcat.
În data de 2 iulie, în jurul orei 12.10 Poliția municipiului Turda a fost sesizată cu privire la un accident rutier produs în localitatea Săvădisla pe DJ 107M, cu implicarea a două vehicule.
„Din primele cercetări efectuate la fața locului, s-a constatat că un…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Care este stadiul lucrărilor de reparație pe DN 74 A, în Roșia Montană, drum afectat de calamitățile din 2021. Ce spune prefectul

Lucrările de reparații pe DN 74A, în zona Roșia Montană, în zona tronsoanelor afectate de calamitățile din 2021 avansează confrom graficului. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Prefecturii Alba, dupăc ce prefectul Nicolae Albu a efecutat o vizită în teren.
Se toarnă stratul de uzură din mixtură asfaltică pe trei porțiuni afectate de inundațiile și alunecările de teren din anul 2021. Lucrările au ca obiectiv principal îndepărtarea efectelor calamităților,…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
6 iulie: Festivalul-concurs ”Cultură pentru cultură” 2025, a treia etapă, în Poiana cu Salcâmi din Ceru Băcăinți

Festivalul-Concurs ”Cultură pentru Cultură” continuă duminică, 6 iulie, cu a treia etapă, organizată la Ceru-Băcăinți. Evenimentul se va desfășura în Poiana cu Salcâmi.
Grupuri și artiști amatori din satele județului se vor întrece în:
- interpretarea cântecelor tradiționale
- recitarea poeziei populare
- punerea în scenă a obiceiurilor locale – de la nunta în sat, la secerișul de pe dealuri
- dansuri și jocuri tradiționale românești și ale…
Citește mai mult pe Alba24.ro