EVENIMENT
Eşarfă dintr-un drapel de luptă folosit la asediul Griviţei, expusă la muzeul din Sebeş

Un fragment din eşarfa unui drapel de luptă românesc folosit în Războiul de Independenţă (1877-1878), la asediul redutei Griviţa, este expus la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.
„La asediul redutei Griviţa, un stindard de luptă era pe punctul de a fi capturat de otomani, de la stegarul român ucis, moment în care plutonierul Alexandru Fărcăşanu, originar din Apoldu de Jos, judeţul Sibiu, emigrat în România şi combatant în acest război, a intervenit şi l-a recuperat din mâinile turcilor. S-a încins la brâu cu el şi cu eşarfa şi a continuat să lupte, salvând astfel drapelul şi batalionul de la dezonoare”, potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES de instituţia muzeală.
După încheierea războiului, Alexandru Fărcăşanu a păstrat eşarfa drapelului, care, după moartea sa, a ajuns în posesia preotului Aurel Gligor, originar din Bistra, judeţul Alba, preot-paroh la Mărtineşti (Cluj) în perioada interbelică.
Preotul a împărţit eşarfa în mai multe fragmente. Unul dintre ele a ajuns în patrimoniul muzeului din Sebeş, fiind donat, în anul 1961, de către Ion Munteanu, directorul de atunci al Casei Pionierilor din localitate.
Fragmentul de eşarfă a fost tăiat sub forma unui fanion, are culorile dispuse longitudinal, de la stânga la dreapta: roşu, galben şi albastru şi dimensiunile 25 x 14,5 centimetri. Este fixat cu un şnur de mătase roşie pe un document semnat de preotul Aurel Gligor, care-i atestă autenticitatea. AGERPRES
EVENIMENT
Românii cu probleme medicale, în topul pasagerilor care vin cu avionul de la București la Cluj

Antreprenorii se numără printre cei mai mulți pasageri pe zborurile care fac legătura dintre București și Cluj și retur. Totuși, un loc important în segmentul de pasageri este ocupat în ultima perioadă și de cei care caută serviciile medicale clujene, conform unui top realizat de cpmpania Tarom.
Pasagerul cu numărul 1.000.000 care a ajuns pe Aeroportul Internațional Cluj în 2025, mai precis miercuri, 14 mai, a călătorit cu Tarom și a venit de la…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Fosta șefă a ITM Alba, Izabella Ursaleș s-a stins din viață după o luptă cu o boală necruțătoare

Fosta șefă a ITM Alba, Izabella Ursaleș s-a stins din viață. Anunțul trist a fost făcut de foștii colegi social democrați ai acesteia.
Izabella Ursaleș a pierdut lupta cu o boală necruțătoare. Aceasta s-a stins din viață joi, 15 mai 2025.
”Organizația județeană a PSD Alba își exprimă profunda tristețe la trecerea la cele veșnice a colegei noastre, Izabella Ursaleș.
Dumnezeu să o odihnească în pace! Sincere condoleanțe familiei îndurerate!”, au transmis…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO: Cât costă cireșele de mai, în piața din Sebeș. Prețuri la fructele și legumele de sezon

Cât costă cireșele de mai: În piața din Sebeș, primele cireșe românești ale sezonului au apărut la vânzare cu prețul de 60 de lei kilogramul. Aceste fructe timpurii, cunoscute și sub denumirea de „cireșe de mai”, reprezintă prima recoltă a anului din această categorie de fructe și apar la prețuri mari în fiecare an.
Cireșele de mai sunt apreciate pentru prospețimea lor și pentru faptul că marchează începutul sezonului fructelor de vară autohtone.
Fiind printre…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Clujul, sub COD GALBEN de vreme rea. Ploi torențiale, VIJELII și căderi de grindină. NINSORI la munte până sâmbătă

Administrația Națională de Meteorologie a emis un nou Cod Galben de vreme rea care este valabil și pentru județul Cluj.
Instabilitatea atmosferică ca fi accentuată, vântul va bate cu putere și sunt așteptate ploi însemnate cantitativ.
Clujul, sub COD GALBEN de vreme rea
Astfe, joi, 15 mai, până la ora 22.00, instabilitatea atmosferică se va accentua și vor fi averse ce vor avea și caracter torențial, cu cantități de apă de 15 – 20 de litri pe metru pătrat…
Citește mai mult pe Cluj24.ro