EVENIMENT
Eşarfă dintr-un drapel de luptă folosit la asediul Griviţei, expusă la muzeul din Sebeş

Un fragment din eşarfa unui drapel de luptă românesc folosit în Războiul de Independenţă (1877-1878), la asediul redutei Griviţa, este expus la Muzeul Municipal „Ioan Raica” din Sebeş.
„La asediul redutei Griviţa, un stindard de luptă era pe punctul de a fi capturat de otomani, de la stegarul român ucis, moment în care plutonierul Alexandru Fărcăşanu, originar din Apoldu de Jos, judeţul Sibiu, emigrat în România şi combatant în acest război, a intervenit şi l-a recuperat din mâinile turcilor. S-a încins la brâu cu el şi cu eşarfa şi a continuat să lupte, salvând astfel drapelul şi batalionul de la dezonoare”, potrivit unui comunicat transmis, duminică, AGERPRES de instituţia muzeală.
După încheierea războiului, Alexandru Fărcăşanu a păstrat eşarfa drapelului, care, după moartea sa, a ajuns în posesia preotului Aurel Gligor, originar din Bistra, judeţul Alba, preot-paroh la Mărtineşti (Cluj) în perioada interbelică.
Preotul a împărţit eşarfa în mai multe fragmente. Unul dintre ele a ajuns în patrimoniul muzeului din Sebeş, fiind donat, în anul 1961, de către Ion Munteanu, directorul de atunci al Casei Pionierilor din localitate.
Fragmentul de eşarfă a fost tăiat sub forma unui fanion, are culorile dispuse longitudinal, de la stânga la dreapta: roşu, galben şi albastru şi dimensiunile 25 x 14,5 centimetri. Este fixat cu un şnur de mătase roşie pe un document semnat de preotul Aurel Gligor, care-i atestă autenticitatea. AGERPRES
EVENIMENT
Insule ecologice digitalizate subterane pentru colectarea deșeurilor, la Blaj. Primăria a cumpărat servicii de proiectare

Cinci insule ecologice digitalizate subterane pentru colectarea deșeurilor urmează să fie amplasate în curând în municipiul Blaj.
Primăria Blaj a cumpărat pe 11 martie, prin intermediul platformei SEAP, servicii de proiectare în cadrul proiectului „Construirea de insule ecologice digitalizate subterane la nivelul municipiului Blaj”. Valoarea achiziției este de 27.500 de lei, fără TVA.
Administrația locală din Blaj derulează proiectul „Construirea de insule ecologice…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Poliția a identificat șoferul AGRESIV care a spart parbrizul unei mașini la mall-ul din Florești. E cercetat pentru distrugere

Polițiștii clujeni s-au sesizat din oficiu în urma scandalului care a avut loc în parcarea mall-ului din Florești între doi șoferi.
Bărbatul care a fost deosebit de agresiv, și care a lovit o mașină până i-a crăpat parbrizul, este cercetat pentru distrugere și tulburarea liniștii publice.
Șofer agresiv, identificat de polițiștii clujeni
“În urma activităților desfășurate de către polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Florești, bărbatul a fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, duminică, o nouă atenționare Cod galben de inundații, valabilă până luni la prânz pe râuri din Alba și alte șapte județe.
Potrivit hidrologilor, în intervalul 16 martie, ora 12:00 – 17 martie, ora 12:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide, creșteri de debite și de niveluri, cu cu posibile depășiri ale Cotelor de atenție, pe râurile din…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
FOTO. Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece. Trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani, duși la spital

Un accident de circulație, soldat cu trei victime, a avut loc duminică, la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece.
Două mașini s-au ciocnit.
Accident la ieșirea din Gilău spre Someșu Rece
Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca sunt cei care au intervenit la un accidentul în careau fost implicate două autoturisme. Au fost transportați la spital trei tineri, cu vârste cuprinse între 16 și 20 de ani. Toți au fost în permanență conștienți și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro