ACTUALITATE
Eşec al unui studiu clinic ce viza vaccinul nazal anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca-Oxford

Un studiu clinic preliminar care viza formula cu administrare nazală a unui vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de Universitatea Oxford în colaborare cu AstraZeneca a înregistrat un eșec, potrivit unui comunicat publicat marți, informează AFP.
Reprezentanţii Universităţii Oxford consideră că acesta a fost primul studiu publicat şi care a vizat un vaccin cu vector viral (adenovirus) administrat cu ajutorul unui spray nazal.
Cercetătorii nu au observat o reacţie a anticorpilor în mucoasele nazale decât „la o minoritate de participanţi”, au explicat cercetătorii de la Universitatea Oxford.
Răspunsul imunitar „sistemic la vaccinarea intranazală a fost, de asemenea, mai slab decât în urma vaccinării intramusculare”, a precizat acelaşi comunicat.
„Acest spray nazal nu a funcţionat la fel de bine pe cât am sperat”, a declarat Sandy Douglas, profesor-asociat la Universitatea Oxford şi care a luat parte la realizarea studiului clinic.
Eşec al unui studiu clinic ce viza vaccinul nazal anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca-Oxford. Un studiu din China a obţinut rezultate bune cu un vaporizator mai complex
Ea a subliniat că un studiu din China a obţinut rezultate bune cu un vaporizator mai complex, care trimite vaccinul mai profund în plămâni, şi consideră că este deci posibil ca o mare parte din vaccinul testat de universitatea britanică să fi ajuns în căile digestive din cauza tipului mai sumar de spray nazal care a fost utilizat.
Studiul britanic a folosit acelaşi vector viral – un adenovirus – ca cel utilizat de vaccinul dezvoltat de Oxford şi AstraZeneca, unul dintre primele seruri anti-COVID-19 ce au fost lansate pe piaţă în prima parte a pandemiei de coronavirus.
„Administrarea vaccinurilor prin nas şi căile respiratorii este una dintre modalităţile cele mai promiţătoare pentru a se ajunge la imunitate” şi „ar putea să pună capăt într-o manieră mai eficientă infectărilor uşoare cu COVID-19 şi transmiterii virusului în comparaţie cu vaccinurile injectabile”, a declarat Adam Ritchie, unul dintre coordonatorii programului de creare de vaccinuri în cadrul Universităţii Oxford.
Această metodă are avantajul „de a evita nevoia utilizării unui ac”.
„Mulţi părinţi ştiu că spray-urile nazale sunt deja utilizate pentru vaccinurile antigripale propuse şcolarilor din anumite ţări, inclusiv în Regatul Unit”, a adăugat el.
Studiul britanic a fost realizat pe aproximativ 30 de persoane care nu au fost în prealabil vaccinate împotriva noului coronavirus. Agerpres
ACTUALITATE
Avarie depistată la căminul de vane situat pe Aleea Mihail Kogălniceanu, din municipiul Botoșani. Mai multe străzi au rămas fără apă

Citește mai mult pe Botosani24.ro
ACTUALITATE
Botoșani: Descoperiri arheologice fabuloase în nordul României. Printre cele mai importante cetăți getice sunt cercetate cu ajutorul americanilor

Citește mai mult pe Botosani24.ro