Connect with us

EVENIMENT

Este oficial: Epidemie de gripă în România. Recomandări pentru populație

Publicat

epidemie

Institutul Naţional de Sănătate Publică a a declarat oficial, joi, epidemie de gripă în România. În ultima săptămână de supraveghere și monitorizare, s-a înregistrat o creștere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecții respiratorii acute.

„Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile a raportat astăzi Ministerului Sănătăţii că, în ultima săptămână de supraveghere şi monitorizare, s-a înregistrat o creştere foarte mare a numărului de îmbolnăviri prin infecţii respiratorii acute faţă de nivelul aşteptat, iar activitatea gripală a evoluat cu intensitate înaltă, cu extindere naţională, raportându-se un număr aproape dublu de gripe clinice comparativ cu săptămâna precedentă. În aceste condiţii, specialiştii epidemiologi au constatat o evoluţie epidemică a gripei”, a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat remis presei.

Potrivit ministerului, toate măsurile luate până în prezent, precum şi recomandările către populaţie, către unităţile sanitare, de îngrijire sau colectivităţile şcolare rămân aceleaşi.

Citește și: Bilanțul deceselor din cauza gripei a crescut la 18. Ultimele două cazuri: un copil de un an și o femeie de 49 de ani

Ministerul Sănătăţii reaminteşte că măsurile de igienă personală – spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – alimentaţie bazată pe legume şi fructe, odihnă şi mişcare – sunt „esenţiale” pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii şi, în special, prin gripă.

De asemenea, se recomandă evitarea automedicaţiei şi consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa.

„Vaccinarea este cea mai eficientă metodă de prevenţie şi se recomandă, în continuare, vaccinarea antigripală”, a adăugat sursa citată.

În această perioadă, a completat Ministerul Sănătăţii, este recomandată limitarea accesului vizitatorilor în spitale, în special în secţiile cu risc. De asemenea, trebuie realizat triajul epidemiologic zilnic pentru personalul medico-sanitar şi auxiliar, cu scoaterea temporară din colectivitate a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie, purtarea echipamentului de protecţie adecvat – măşti, mănuşi, halate – de către vizitatori şi personalul medical, purtarea măştii de către pacienţi în UPU, pe traseul de la UPU la salon şi când părăseşte salonul de izolare/grupare.

Ministerul Sănătăţii solicită unităţilor sanitare care internează cazuri de infecţii respiratorii acute refacerea urgentă a stocurilor de antivirale, refacerea urgentă a stocurilor de echipament de protecţie şi utilizarea corespunzătoare a acestuia, refacerea urgentă a stocurilor de săpun lichid, prosoape de hârtie, antiseptice şi dezinfectante pentru o igienă riguroasă a mâinilor şi a suprafeţelor, respectarea protocoalelor de management al cazului de gripă, inclusiv severă, al contacţilor şi al focarelor, precum şi instituirea terapiei antivirale imediat după internare tuturor pacienţilor care prezintă tablou clinic compatibil cu gripa, fără a aştepta rezultatul de laborator.

Ministerul a anunţat, totodată, că a finalizat achiziţia celor 35.000 de doze de vaccin gripal suplimentare destinate persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire, iar începând de vineri acestea vor fi distribuite de furnizor către direcţiile de sănătate publică, astfel încât săptămâna viitoare să se continue imunizarea în cabinetele medicilor de familie.

Până pe 2 februarie au fost vaccinate antigripal 1.486.486 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

„Conform informării ANMDM, la nivel naţional există stocuri de medicamente antivirale specifice (OSELTAMIVIR) care sunt eliberate în farmaciile cu circuit deschis pe bază de prescripţie medicală”, a mai informat Ministerul Sănătăţii. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

Start-Up Nation 4, deblocat: 444 de milioane de euro pentru tinerii antreprenori. Ce a decis ministrul Economiei

Publicat

startup pixabay.jpg

Programul Start-Up Nation 4 a fost deblocat oficial de Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului.

Ministrul Radu Miruță a anunțat că a semnat ordinul de deblocare și că tinerii care au aplicat deja pot merge mai departe spre finanțare.

Problema: prea puțini aplicanți sub 30 de ani

„Inițial, tot proiectul de 444 de milioane de euro era blocat pentru că nu se atinsese pragul minim de 25.000 de aplicanți sub 30 de ani”, a explicat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO: Polițiștii din Alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. Sistemul de radare e-SIGUR, folosit în zonele cu risc de accidente

Publicat

foto: polițiștii din alba, cu ochii pe șoferii vitezomani. sistemul

Polițiștii rutieri din Alba acționează sâmbătă, 5 iulie, cu sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR, pentru a depista posibile încălcări ale normelor de circulație pe drumurile publice, în zonele cu risc rutier din județ. 

Potrivit IPJ Alba, sistemul de monitorizare a traficului e-SIGUR folosește dispozitive radar, montate pe trepiede mobile.

Acestea surprind în timp real vehiculele care depășesc limita legală de viteză sau care încalcă alte reguli de…
Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO: Restricții de circulație pe trei drumuri din Alba, pentru desfășurarea competiției sportive Turul Ciclist al Sibiului

Publicat

video: restricții de circulație pe trei drumuri din alba, pentru

Pentru desfășurarea în condiții de siguranță a competiției sportive Turul Ciclistic al Sibiului au fost instituite sâmbătă, 5 iulie, restricții de circulație pe mai multe drumuri din Alba.

Potrivit IPJ Alba, în intervalul orar 10:30 – 12:30 este restricționat traficul pe:

  • DN 14B – Valea Lungă – Blaj
  • DJ 107 – Cergău – Roșia de Secaș
  • DJ 107B – limita județului Sibiu, în zona localității Păuca

Conducătorii auto sunt sfătuiți să respecte restricțiile…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Două persoane, intoxicate cu monoxid de carbon, la Bobâlna. Pompierii intervin cu două autospeciale și o amubulanță SMURD

Publicat

smurd 2 e1650823607683.jpg

Două persoane au fost găsite inconștiente, cel mai probabil în urma unei intoxicații cu monoxid de carbon, în localitatea Oșorhel din comuna Bobâlna, județul Cluj. La fața locului intervin de urgență pompierii cu două autospeciale și o ambulanță SMURD.

Este posibil să fie solicitat și elicopterul SMURD pentru transportul de urgență al victimelor. Până în acest moment, nu se cunosc mai multe detalii despre starea persoanelor afectate sau despre circumstanțele…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe