Connect with us

ACTUALITATE

Eurodeputatul român Siegfried Mureşan, ales vicepreședinte al Partidului Popular European din Parlamentul European

Publicatsiegfried

Eurodeputatul român din partea PNL Siegfried Mureşan a devenit miercuri unul dintre cei zece vicepreşedinţi ai grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, în urma unor alegeri care l-au reconfirmat pe Manfred Weber ca lider, informează un comunicat al PPE.

Cu 179 de membri, grupul PPE este cel mai mare din Parlamentul European după alegerile de la 26 mai, deşi a scăzut faţă de ponderea din vechiul legislativ, în care avea 216 membri afiliaţi.

“Vrem să întărim economiile noastre sociale de piaţă, să abordăm problema migraţiei şi a controlului frontierelor noastre externe odată pentru totdeauna, să ne protejăm cetăţenii de terorism şi crima organizată şi să ne protejăm planeta împotriva schimbării climatice şi a distrugerii biodiversităţii. Pentru a realiza acest lucru, sunt gata să colaborăm cu alte grupuri politice pentru un parteneriat stabil şi ambiţios în vederea schimbării în anii care urmează”, a declarat Weber, citat într-un comunicat.

Cei zece vicepreşedinţi aleşi ai grupului PPE din PE vor fi Dubravka Suica, Esteban Gonzalez Pons, Ewa Kopacz, Siegfried Mureşan, Mairead McGuinness, Esther de Lange, Arnaud Danjean, Andrei Kovacev, Evangelos Meimarakis şi Paulo Rangel.

În ultimele două legislaturi singurul eurodeputat român care a deţinut funcţia de vicepreşedinte al grupului PPE din PE a fost Marian-Jean Marinescu (PNL).

Potrivit AFP, candidatul dreptei conservatoare la preşedinţia Comisiei Europene ar fi lansat miercuri un apel discret către Verzii europeni pentru a obţine susţinerea necesară pentru alegerea sa de către plenul PE.

Manfred Weber va avea nevoie de susţinerea a cel puţin 376 de eurodeputaţi, în contextul în care grupul său a pierdut 37 de mandate faţă de precedenta legislatură.

El a salutat succesul Verzilor şi a anunţat în faţa presei că este “gata să discute acum” cu acest grup chestiuni de mediu şi privind combaterea schimbării climatice. Weber s-a declarat în mai multe rânduri gata de “compromis” cu celelalte familii politice.

“Priorităţile noastre sunt clare, dar înţelegem că alte partide au alte priorităţi şi acum suntem gata să facem compromisuri”, a dat el asigurări.

Grupul S&D are în actuala legislatură 153 de eurodeputaţi, familia ALDE – 105, iar Verzii – 74.

Succesorul lui Jean-Claude Juncker la preşedinţia Comisiei Europene va trebui să fie acceptat de Consiliul European, iar desemnarea va avea loc la viitorul summit UE din 20-21 iunie. Noul preşedinte al Comisiei îşi va începe mandatul de cinci ani pe 1 noiembrie 2019. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ACTUALITATE

O femeie de 71 de ani, din Dâmbovița, și-a stropit fratele cu alcool sanitar și apoi i-a dat foc

Publicat

politia

Polițiștii din Dâmbovița au reținut pentru 24 de ore o femeie în vârstă de 71 de ani, din localitatea Iedera, bănuită de comiterea infracțiunii de violență domestică.

Din cercetările efectuate, polițiștii au stabilit că în cursul de duminică, aceasta și-ar fi incendiat fratele cu alcool sanitar.

Bărbatul de 65 de ani, a fost transportat la spital în vederea acordării de îngrijiri medicale.

În urma examinării medico-legale s-a stabilit că leziunile suferite nu i-au pus în primejdie viaţa.

”Astăzi, cea în cauză va fi prezentată Parchetului de pe lângă Judecătoria Moreni pentru dispunerea unei măsuri preventive”, precizează reprezentanții IPJ Dâmbovița.

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOCAR de coronavirus la IPJ Cluj. 14 polițiști confirmați cu infecție

Publicat

În cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj au fost confirmate 14 cazuri de îmbolnăvire în rândul polițiștilor, au informat luni reprezentanții instituției.

Conducerea Inspectoratului a dispus, pe lângă măsurile zilnice de protecție sanitară, aplicarea unor măsuri suplimentare de dezinfectare a spațiilor de lucru, în vederea prevenirii și limitării răspândirii virusului Covid-19.

De asemenea, în acest context, în cadrul Direcției de Sănătate Publică este desfășurată o anchetă epidemiologică.

”Cazurile de îmbolnăviri existente la nivelul instituției nu afectează buna desfășurare a activităților în slujba comunității. Facem precizarea că adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj nu este infectat cu virusul Covid-19. Asigurăm cetățenii că Inspectoratul de Poliție Județean Cluj are capacitatea de a aplica măsurile dispuse conform competenței, astfel încât comunitatea să fie în siguranță”, menționează reprezentanții IPJ Cluj.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Reintrarea în izolare SUSPENDATĂ de instanța de judecată, într-o zonă din Spania

Publicat

Reintrarea în izolare la domiciliu a locuitorilor unei zone de lângă Lerida, cel mai mare oraş din vestul Cataloniei, ordonată duminică de autorităţile regionale din cauza unei recrudescenţe a cazurilor de contaminare cu SARS-CoV-2, a fost suspebdată de o instanță de judecată, informează AFP.

“Tribunalul din Lerida a decis să nu ratifice măsurile rezoluţiei din 12 iulie” luate de guvernul regional, “întrucât acestea contravin legii”, a indicat pe contul său de Twitter Tribunalul superior de justiţie din Catalonia.

Această decizie poate fi însă contestată de către autorităţile regionale.

“Examinăm cum să rezolvăm aceasta din punct de vedere juridic”, a declarat responsabila regională pentru sănătate, Alba Verges, la Catalunya Radio.

“Acestea sunt măsuri necesare. Nu le-am fi luat dacă nu ar fi fost absolut necesar”, a declarat ea, solicitând locuitorilor din zona respectivă – cu o populaţie de aproximativ 200.000 de persoane – să rămână în case, în pofida suspendării măsurii de reintrare în izolare de către justiţie.

În faţa creşterii numărului de cazuri de contaminare cu SARS-CoV-2, guvernul catalan a decis duminică să ordone ca de la miezul nopţii să reintre în izolare la domiciliu locuitorii din Lerida şi şapte municipalităţi adiacente (aproximativ 150 km distanţă de Barcelona).

Este prima oară când o astfel de decizie este luată în Spania după sfârşitul regimului de izolare la domiciliu.

Zona în cauză a fost deja izolată de restul Cataloniei sâmbăta trecută pentru ca locuitorii să nu poată să o părăsească. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Focar de coronavirus la o primărie din județul Prahova. 10 angajați confirmați cu infecție

Publicat

Zece angajaţi ai Primăriei Brazi, județul Prahova, au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu noul coronavirus, tot personalul fiind testat după depistarea primului caz.

Primarul Leonaş Radu a declarat, luni, pentru AGERPRES, că primul caz a apărut în cursul săptămânii trecute, în acest context dispunând testarea tuturor angajaţilor din primărie, dar şi a celor de la Poliţia Locală.

În urma acestui demers, zece angajaţi ai primăriei au fost depistaţi pozitiv.

Clădirea primăriei a fost deja supusă procesului de dezinfecţie, iar personalul se află fie în izolare, fie la spital, după caz. AGERPRES

Citește mai departe