Connect with us

ACTUALITATE

Europa cu 3 viteze: ţările sudice se descurcă bine, Nordul este chinuit de infecţii, Estul, în doliu

Publicat

Datele privind vaccinările anti-Covid din ţările UE răstoarnă prejudecăţile aduse sudicilor „laşi”, comparativ cu nordicii „exemplari”, scrie presa spaniolă.

Există o Europă cu trei viteze privind vaccinarea. O Europă care este epicentrul COVID şi o Europă care caută să depăşească al patrulea val de COVID.

Zona mediteraneană face faţă pandemiei mai bine. Italia, Spania, Portugalia şi Malta se descurcă bine în lupta lor.

În schimb, Germania, Olanda şi Luxemburg sunt expuse unui risc ridicat.

Haina neagră, de doliu, este purtată de ţările din Est, codaşe la vaccinare.

Datele privind vaccinările anti-Covid din ţările UE răstoarnă prejudecăţile aduse sudicilor „inferiori” nordicilor care respectă regulile. Aşa sună analiza din presa de la Madrid şi de la Roma. MEDIAFAX


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Rusia a detectat primele două cazuri de infectare cu noua variantă Omicron

Publicat

omicron

Rusia a confirmat luni detectarea primelor două cazuri de infectare cu noua variantă Omicron a coronavirusului SARS-CoV-2 la cetăţeni care au călătorit în Africa de Sud, potrivit Roskomnadzor, autoritatea rusă de reglementare în comunicaţii, citată de EFE.

Roskomnadzor a informat că cei doi pacienţi au fost plasaţi sub observaţie la sosirea lor în Rusia şi au efectuat teste PCR, care au ieşit pozitive, infectările lor fiind cauzate de noua variantă Omicron.

În total, zece persoane care s-au întors din Africa de Sud au fost testate pozitiv cu COVID-19, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

Rusia a restricţionat la sfârşitul lunii noiembrie legăturile aeriene cu ţările din sudul Africii în urma apariţiei noii variante Omicron, calificată drept „îngrijorătoare” de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Rusia a impus, o perioadă de carantină de 14 zile pentru călătorii veniţi din Africa de Sud şi din ţările vecine acesteia

Rusia a impus, de asemenea, o perioadă de carantină de 14 zile pentru călătorii veniţi din Africa de Sud şi din ţările vecine acesteia, cu scopul de a evita răspândirea pe teritoriul său a noii variante virale, a informat săptămâna trecută coordonatoarea grupului de lucru pentru combaterea pandemiei în Rusia, Anna Popova.

Creatorii vaccinului rusesc Sputnik V au declarat la rândul lor că vor avea nevoie de 45 de zile pentru a dezvolta un ser adaptat la noua variantă Omicron.

Luni, Rusia a raportat 32.136 de infectări noi cu SARS-CoV-2 şi 1.184 de decese asociate COVID-19.

Potrivit celor mai recente date oficiale, 63.961.690 de cetăţeni ruşi au fost vaccinaţi cu schemă completă împotriva noului coronavirus, reprezentând 53,7 % din populaţia adultă a ţării. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Florin Cîţu: Certificatul verde trebuie să treacă cât mai repede, ca să ai garanţia că economia rămâne deschisă

Publicat

florin citu

PNL susţine în continuare adoptarea cât mai repede a proiectului legislativ privind certificatul verde, motivând că este o măsură care ajută economia şi campania de vaccinare, a declarat, luni, preşedintele Senatului, liberalul Florin Cîţu.

„Este lege pe care eu am iniţiat-o, împreună cu ministrul Internelor, eu vreau să treacă. Aud tot felul de alte variante. Ceea ce eu citesc, întârzieri, până la urmă, trebuie să ne hotărâm foarte clar: vrem sau nu vrem acest certificat verde. Eu am spus că este nevoie de el.

Din punctul meu de vedere, este o măsură care ajută economia, pentru că aşa poţi să ai garanţia că economia rămâne deschisă cu un certificat verde şi poţi să ai şi o campanie de vaccinare care poate să aibă succes.

Dacă se încearcă tergiversarea, atunci vom vedea. Noi susţinem în continuare că acest proiect de lege trebuie să treacă cât mai repede”, a precizat Cîţu, întrebat pe această temă. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Iarna își intră în drepturi. Moldova, lovită de viscol! Prognoza meteo pentru săptămâna 06 – 12 decembrie

Publicat

Iarna își intră în drepturi. Cea de-a doua săptămână din decembrie aduce un asalt puternic din partea iernii, care își trimite artileria grea mai ales peste zona Moldovei.

În Moldova, se așteaptă un episod moderat spre sever de viscol, cu ninsori abundente și vânt de peste 50 – 60 km/h. S-ar putea depune inclusiv un strat nou de zăpadă de peste 10 – 12 cm.

Și restul țării are parte de precipitații (ninsorile vor prefera zonele montane, Transilvania, Maramureș), în timp ce ploile restul țării. O săptămână care va reface deficitul de precipitații din sol, o veste extraordinară pentru agricultori.

Context sinoptic:
– Săptămâna care urmează aduce în zona țării noastre o dinamică sinoptică extrem de interesantă, cu persistența unor câmpuri de presiune scăzută, asociată unor depresiuni mediteraneene care ne vor vizita aproape pe tot parcursul săptămânii.

Această poziționare a centrilor barici de joasă presiune permite și avansul fronturi atmosferice, pe tot parcursul săptămânii, de la fronturi calde, la reci, iar la tot acest context sinoptic contribuie și persistența unui nucleu rece în altitudine,

În ceea ce privește circulația maselor de aer, continuăm cu alternanța dintre mase de aer cald și rece, dar cel care pare a câștiga această bătălie, cel puțin în această săptămână, este aerul cald.

Temperaturi:
– Principala caracteristică a regimului termic al săptămânii care urmează este: alternanța. Alternanță care înseamnă și diferențe importante de temperatură de la o regiune la alta. Astfel, ziua de luni aduce maxime de 12 – 14, chiar 15 grade prin estul Munteniei, sudul Moldovei, Dobrogea, în timp ce în restul țării se vor atinge maxime de 5 – 7 grade, valorile cele mai scăzute urmând să le avem pe crestele montane și în nordul Moldovei (2 – 3 grade).

Marți avem parte de o răcire în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zone unde abia mai urcăm spre 3 – 4 grade, în zonele montane urmând să predomine temperaturile negative (-1 spre –3 grade, cu valori de –5, –6 grade prin Orientali). În Oltenia și Muntenia avem parte de maxime spre 8 – 10 grade, în timp ce Dobrogea va rămâne regiunea cea mai caldă, cu 12 – 14 grade.

Miercuri, prin zonele montane, Moldova, Transilvania, Maramureș, Crișana, izolat și prin nordul Dobrogei avem parte de maxime negative, –0 spre –2 grade, iar prin nordul Moldovei, prin zonele montane, chiar valori spre –4, –5 grade. În Banat, Oltenia, Muntenia, mare parte din Dobrogea se vor atinge 2 – 4, 5 grade.

De joi temperaturile încep să crească, astfel că în cea mai mare parte a țării vorbim de valori în jurul a 5 – 7, 8 grade, excepție urmând să facă zona Moldovei, dar și regiunile montane, unde rămânem cu valori de temperatură  ușor negative, spre –1, –2 grade.

Vremea în weekend

Weekendul începe cu temperaturi de primăvară prin estul Munteniei, Dobrogea, sudul Moldovei, regiuni unde putem atinge și temperaturi de 14 – 15 grade, în timp ce prin Oltenia, bună parte din Transilvania, Moldova, Maramureș, Crișana ne oprim la 7 – 9 grade. Banatul și sudul Crișanei au parte de maxime normale pentru data din calendar, de 3 – 4 grade.

Și ziua de sâmbătă păstrează aceleași valori termice și aceeași distribuție pe regiuni, pentru ca ziua de duminică să vină cu un nou val de aer rece, care va face ca maximele din Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, Moldova, zonele montane să nu mai treacă de 2 – 3 grade. Oltenia și Muntenia se vor bucura de 8 – 9 grade, iar în Dobrogea va fi din nou cel mai cald, cu 11 – 12 grade.

În ceea ce privește regimul termic al nopților, dimineața zilei de joi este de interes pentru nordul Moldovei și al Orientalilor, unde vom putea vorbi de primul episod de ger din această iarnă, cu minime și spre –10, –12 grade, în timp ce în restul săptămânii, mai ales prin sudul și sud-estul țării, vom avea chiar temperaturi minime ce ar fi ridicate și ca valori maxime, de 8 – 10, 11 grade.

Precipitații:
– Ziua de luni vine cu precipitații prin bună parte din țară, lapoviță și ninsori în zonele montane, respectiv ploi în restul zonelor. Cantități mai importante se pot acumula în Oltenia (10 – 15 l/mp).

Ziua de marți este una cu adevărat bogată în precipitații. Ninsorile (chiar moderate și abundente cantitativ) își fac apariția prin Transilvania, Maramureș, nordul Moldovei, zonele montane, în timp ce ploile predomină în rest. Vorbim de cantități care pot ajunge, prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Transilvania, estul Banatului, zonele montane, nordul Moldovei și la 20 – 25 de l/mp, izolat 30.

Miercuri ninsorile vor continua prin Transilvania, zonele montane, se extind la nivelul întregii regiuni a Moldovei, în timp ce ploile sunt prezente prin Muntenia, Dobrogea. În Moldova se pot acumula 15 – 20, 25 de l/mp, la fel ca și prin Muntenia.

Ziua de joi aduce ceva ploi doar prin Banat și Crișana (7 – 10 l/mp), pentru ca vineri precipitațiile să cuprindă din nou aproape toată țara (vor predomina ploile, iar prin zonele montane, dar și prin Crișana, la finalul zilei, sunt posibile lapovițe și ninsori). Cantitățile de precipitații pot ajunge la 5 – 10 l/mp.

Sâmbătă avem parte de ninsori prin nordul Transilvaniei, Maramureș, Orientali, iar seara ploi prin Oltenia, sudul Munteniei, al Banatului, respectiv ninsori în Meridionali.

Încheiem săptămâna cu un nou episod de iarnă prin Transilvania, Maramureș, zonele montane, nordul Moldovei, în timp ce prin restul țării va ploua. Se pot acumula, din nou, mai ales prin zonele montane, nordul Munteniei, Dobrogea și Moldova, 10 – 15, izolat 20 de l/mp.

Avem parte de o săptămână extrem de bogată în precipitații, astfel că, la nivelul întregii țări, se vor acumula între 25 – 30 l/mp, izolat, mai ales prin zona Meridionalilor, 50 – 60 de l/mp. Iar din toate aceste precipitații, mai ales prin zonele montane, prin Transilvania, Maramureș, Moldova, vorbim și de ninsori (între 20 și 30 de mm).

Vânt:
– Și vântul va prezenta intensificări pe parcursul săptămânii care urmează, iar de interes vor fi mai ales zilele de marți, miercuri, când prin Moldova am putea vorbi de viscol, cu rafale de 50 – 60 de km/h, care vor viscoli și troieni zăpadă.

Strat de zăpadă:
– Episodul de iarnă din săptămâna care urmează face ca și Moldova să primească un strat de zăpadă promițător, care ar putea ajunge, prin nordul și sudul regiunii, chiar la 12 – 15 cm. Strat de zăpadă se va depune și în Transilvania, Maramureș (5 – 7 cm), iar în zonele montane vorbim deja de peste 40 – 50 cm.

sursa:

sursa: http://prognozemeteo.ro/2021/09/05/vremea-saptamanala-06-12-septembrie-2021/

Legături utile: Facebook.com/PrognozeMeteo Instagram.com/PrognozeMeteo https://t.me/PrognozeMeteo

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Viitorul guvern ceh va revoca obligativitatea vaccinării anti-COVID-19 a persoanelor de peste 60 de ani

Publicat

Viitorul guvern de coaliţie al Republicii Cehe va revoca obligativitatea vaccinării anticoronavirus a persoanelor de peste 60 de ani pe care intenţionează să o introducă actualul executiv în exerciţiu, condus de populistul Andrej Babis, a informat luni postul public iRozhlas, citat de EFE.

Guvernul în exerciţiu format din populişti şi social-democraţi, care va pleca de la putere după ce a pierdut alegerile legislative din octombrie, vrea să impună începând din martie vaccinarea anticoronavirus pentru personalul sanitar, lucrători sociali, pompieri, poliţişti, militari, vameşi, funcţionari din închisori şi persoanele de peste 60 de ani.

Propunerea, care este în prezent studiată în Consiliul legislativ al guvernului, va fi revocată de viitorul executiv în cazul în care va fi aprobată săptămâna aceasta, a avertizat candidatul la postul de ministru al muncii şi afacerilor sociale, Marian Jurecka.

”Viitorul ministru al sănătăţii va revoca această normă, deoarece nu o putem accepta”, a declarat Jurecka, care a argumentat că nu au fost epuizate toate măsurile pentru a-i motiva pe cei nevaccinaţi să se imunizeze.

Marian Jurecka a insistat că vaccinul nu va fi administrat obligatoriu ”având drept criteriu vârsta”, dar s-a arătat deschis vaccinării în cazul anumitor profesii, însă doar dacă reprezentanţii organizaţiilor de specialişti – între ele, echipa anticoronavirus a viitorului guvern – vor sprijini o asemenea măsură. Agerpres

Citește mai departe