EVENIMENT
Europa revine la viaţă. Ce măsuri de relaxare a restricţiilor au intrat în vigoare în statele europene
Statele europene au redeschis luni activităţi comerciale, spaţii publice şi instituţii culturale în speranţa că cea mai gravă etapă a pandemiei a trecut deja, dar menţinând în continuare sub atentă monitorizare numărul de cazuri. Prezentăm în continuare o selecţie a principalelor măsuri implementate, potrivit DPA.
Italia
Magazinele, saloanele de coafură, cafenelele, restaurantele şi mai multe muzee şi-au redeschis porţile cu respectarea regulilor de distanţare socială. Mersul la plajă şi participarea la slujbe religioase sunt de asemenea permise. La Vatican, s-a redeschis Bazilica Sfântul Petru.
O parte dintre cafenele şi restaurante s-a redeschis în urmă cu două săptămâni, dar produsele puteau fi luate doar la pachet. Acum clienţii pot fi serviţi şi la mese, iar unele dintre localuri au montat panouri din plexiglas pentru separarea clienţilor.
Polonia
Restaurantele, cafenelele, barurile, centrele comerciale, zonele cu restaurante, precum şi saloanele de înfrumuseţare şi-au redeschis porţile. În localurile care servesc mâncare se băuturi, trebuie păstrată o limită de 4 metri pentru fiecare client.
Sălile de sport s-au redeschis de asemenea, cu obligativitatea păstrării unei limite în ceea ce priveşte numărul de persoane care pot intra simultan.
Danemarca
Cafenelele şi restaurantele s-au deschis, numărul clienţilor fiind limitat la cel mult 10 persoane, în concordanţă cu restricţiile actuale în vigoare referitoare la adunările publice. Bisericile şi alte locaşuri care găzduiesc reuniuni religioase îşi pot primi din nou adepţii.
Cursurile şcolare au fost de asemenea reluate pentru elevii din clasele a şasea până într-a zecea, după ce grădiniţele şi şcolile cu clase până într-a cincea s-au redeschis într-o primă etapă a relaxării, la mijlocul lui aprilie. Librăriile s-au deschis de asemenea.
Belgia
Elevii din anii terminali ai liceului şi şcolilor elementare au revenit la cursuri, în timp ce grădiniţele rămân în continuare închise.
Grădinile zoologice, saloanele de coafură şi muzeele îşi pot relua şi acestea activitatea în anumite condiţii.
Franţa
Şcolile gimnaziale din ”zonele verzi” – cele mai puţin afectate de virus – s-au redeschis luni pentru o parte dinte elevi, pentru prima dată de la mijlocul lunii martie.
Televiziunile au prezentat imagini cu adolescenţi purtând mască de protecţie şi stând la rând cu o distanţă de un metru unul între altul pentru a li se verifica temperatura, înainte de a li se permite accesul la ore.
În sălile de clase, au fost demarcate anumite zone, computerele au fost învelite în pungi negre din plastic, iar copiii aşezaţi câte unul în fiecare bancă. Liceele rămân închise pentru moment.
Grecia
Siturile arheologice în aer liber precum Acropole din Atena s-au redeschis, iar călătoriile pe teritoriul Greciei sunt de acum permise.
Cursele cu feribotul către insula Creta au redemarat, accesul către alte destinaţii rămânând inaccesibil pentru moment. Plajele publice s-au redeschis în weekend.
Germania
Hotelurile sunt acum deschise pentru turism intern în oraşele Hamburg şi Bremen din nord, precum şi în regiunile vestice din landurile Renania de Nord-Westfalia şi Renania-Palatina, precum şi landurile estice Saxonia şi Turingia.
În Mecklenburg – Pomerania Inferioară pe coasta Mării Baltice, hotelurile s-au redeschis doar pentru rezidenţii acestui land. Hotelurile din Berlin şi din Bavaria (sud) nu s-au redeschis încă pentru clienţi.
Până luni, activităţile comerciale din industria alimentară aveau permisiunea de a servi mâncare în spaţii închise pe teritoriul aproape tuturor celor 16 landuri federale germane.
Croaţia
Autorităţile au redeschis complet transportul cu feribotul între continent şi insule. Săptămâna trecută, s-au deschis graniţele pentru cetăţenii Uniunii Europene care deţin proprietăţi în Croaţia.
Cafenelele şi restaurantele îşi servesc clienţii la terase, în timp ce multe muzee şi hoteluri şi-au reluat activitatea cu anumite restricţii.
Irlanda
Magazinele de bricolaj şi electrocasnice s-au redeschis, precum şi pieţele agroalimentare, magazinele de optică şi unele săli de sport, cu respectarea în continuare a regulilor de distanţare socială.
Muncitorii din domeniul construcţiilor, peisagisticii şi grădinăritului au revenit la muncă, atelierele de reparaţii motociclete şi biciclete s-au redeschis, iar vânzările de automobile şi motociclete au fost reluate.
Toţi angajaţii şi firmele care pot desfăşura munca de la domiciliu o pot face în continuare.
Portugalia
Restaurantele, cafenelele şi barurile s-au redeschis, în timp ce şcolile, centrele de zi, muzeele şi magazinele cu o suprafaţă mai mică de 400 de metri pătraţi au revenit de asemenea la activitate cu respectarea unor reguli stricte de siguranţă.
În plus, portughezii îşi pot vizita din nou rudele din azilurile de bătrâni pentru prima dată de la impunerea restricţiilor. Cinematografele, teatrele şi centrele comerciale sunt programate să se redeschisă din 1 iunie, deşi iniţial cu un număr limitat de vizitatori.
Deocamdată, nu există planuri concrete pentru reluarea activităţilor din turism.
Lituania
Spaţiile din interiorul barurilor, cafenelelor şi restaurantelor pot fi din nou folosite în intervalul 8:00 – 10:00 PM.
Începând de marţi, este în vigoare o distanţă minimă de 2 metri între mese, a precizat pe Facebook premierul Saulius Skvernelis.
Grădiniţele şi sălile de sport s-au deschis de asemenea cu anumite restricţii.
Bulgaria
Barurile şi restaurantele în aer liber, muzeele, bibliotecile şi cinematografele s-au redeschis. Pe litoralul Mării Negre, hotelurile s-au deschis deja pentru turiştii locali.
Clienţii trebuie să poarte mască de protecţie care să le acopere nasul şi gura şi să stea la o distanţă de siguranţă unul de celălalt. Un număr de patru persoane au voie să folosească ascensorul în acelaşi timp.
Restaurantele şi cafenelele din centrele comerciale aflate în spaţii închise nu se redeschid încă.
La sălile de fitness, este permis antrenamentul unui grup de maximum 10 persoane, iar fiecare client trebuie să aibă la dispoziţie o limită de patru metri pătraţi.
Estonia
Luni a fost prima zi după ridicarea stării de urgenţă, dar multe restricţii rămân încă în vigoare în această ţară. AGERPRES
EVENIMENT
Comuna Gârda de Sus din Munții Apuseni, atestată oficial ca stațiune de interes local. Obiective și trasee turistice din zonă
Comuna Gârda de Sus din județul Alba a fost atestată oficial ca stațiune de interes local. Hotărârea a fost luată în ședința Guvernului de joi, 21 noiembrie.
Potrivit Executivului, atestarea ca stațiune turistică va genera creșterea circulației turistice și a cifrei de afaceri a investitorilor din domeniul turismului. De asemenea, va avea un impact benefic pentru dezvoltarea economică și creșterea calității vieții…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Revelion 2025 în costum de baie, la Băile Sărate de la Ocna Mureș. Prețul unui bilet și meniul
Revelion 2025 în costum de baie, la Băile Sărate de la Ocna Mureș. Băile Sărate din Ocna Mureș organizează în acest an un Revelion 2025 aparte, neconvențional. Cei prezenți la Revelion Pool Party vor schimba rochia de gală și costumul cu o ținută lejeră, pentru a se bucura de multă bălăceală și dans în jurul piscinelor interioare din cadrul complexului.
Cetățenii care vor alege să petreacă trecerea dintre ani…
Citește mai mult pe Alba24.ro
EVENIMENT
Dragoș Damian: N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? Participă la un târg de cariere și fură de la competiție
CEO Terapia, Dragoș Damian, critică lipsa de investiție reală în formarea resursei umane de către companii și o practică frecventă: recrutarea agresivă de la competitori.
„N-ai chef, timp sau bani să investești în resursa umană? În învățământ dual? În burse și practică pentru studenți? În laboratoare scumpe în facultăți? Nici o problemă! Participă la un târg de cariere și fură de la competiție câți angajați ai nevoie!
Povești de adormit…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Program de formare pentru profesorii de gimnaziu, pentru a putea preda educație media digitală. Când și unde se pot înscrie
Centrul pentru Jurnalism Independent a anunțat că au început înscrierile pentru programul de formare de educație media digitală, adresat profesorilor de gimnaziu, care predau discipline umaniste.
”75 de profesori de gimnaziu, care predau științe umaniste, ne vor deveni parteneri în Programul de Educație Media și vor fi pregătiți să ducă către elevii lor concepte precum analiza critică a mesajelor media, fapte și…
Citește mai mult pe Alba24.ro