Connect with us

ACTUALITATE

Europarlamentar trimis în judecată de DNA. Laurenţiu Rebega este acuzat de instigare la fraudă cu fonduri europene şi spălare de bani

Publicat

sursa foto: facebook

Europarlamentarul Laurenţiu Rebega, la data faptelor vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, într-un dosar în care este acuzat, printre altele, de instigare la fraudă cu fonduri europene şi spălare de bani, informează, joi, DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată a lui Laurenţiu Rebega, la data faptelor vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Prahova şi persoană care controla activitatea mai multor firme cu profil agricol, iar în prezent membru al Parlamentului European, pentru instigare la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, instigare la schimbarea fără drept a destinaţiei fondurilor europene, participaţie improprie la folosirea cu rea-credinţă de documente pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, două infracţiuni de spălare de bani, două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea de fonduri europene.

În acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei şi Marian Constantin Chivu, la data faptelor funcţionar public cu funcţii de conducere în cadrul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), Iulian Mihai, la data faptelor şef serviciu al Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (OJFIR) Prahova, şi Iuliana Rodica Stavrescu, expert al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea pe nedrept de fonduri europene, dar şi Dumitru Comăniţă, la data faptelor manager al Grupului de Acţiune Locală Treimea Colinelor, pentru complicitate la folosirea cu rea-credinţă de documente false pentru obţinerea de fonduri europene şi fals intelectual.

În faţa judecătorilor vor ajunge şi Lelior Iacob, director al Agenţiei Naţionale de Zootehnie, pentru neîndeplinirea obligaţiei de sesizare, şi Roxana Gabriela Popa, administrator de societate comercială, pentru participaţie improprie la folosirea cu rea-credinţă de documente pentru obţinerea de fonduri europene şi spălare de bani.

Procurorii anticorupţie notează în rechizitoriu că în cele trei situaţii de fraudare a proiectelor cu finanţare din fonduri europene destinate agriculturii şi educaţiei Laurenţiu Rebega ar fi avut un rol central.

„Ca modalitate de comitere a faptelor, într-o formulare sintetică, Rebega s-a folosit de o persoană pe care o controla pentru întocmirea formalităţilor necesare obţinerii unor fonduri UE pentru finanţarea unui proiect apicol fictiv, însuşindu-şi peste 90% din produsul infracţional (frauda din anul 2014), iar în perioada 2012 – 2013, inculpatul a acţionat ca partener al altor persoane, printr-o firmă-paravan pe care o administra în fapt, participând la falsificarea şi folosirea documentelor, disimulând şi distribuind produsul infracţional al fraudelor, cu reţinerea unei părţi de aproximativ 10%”, menţionează anchetatorii.

DNA informează că Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Agenţia Pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale s-au constituit părţi civile.

În cauză a fost instituit sechestrul asigurător şi s-a propus instanţei menţinerea măsurii asupra bunurilor lui Laurenţiu Rebega până la concurenţa sumei de 144.367 lei (reprezentând cumulul sumelor dobândite prin infracţiunile descrise la punctele 2 şi 3) şi asupra bunurilor Roxanei Gabriela Popa până la concurenţa sumei de 68.448 lei, spus anchetatorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. AGERPRES

 

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

grădinița „Ștefan cel mare și sfânt” dorohoi a adus vara

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava deschide o extensie universitară la Botoșani

Publicat

universitatea „Ștefan cel mare” din suceava deschide o extensie universitară

Publicitate

Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de milioane de euro pentru sprijinirea comunităților pescărești

Publicat

ministerul agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de

Publicitate

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea de Management pentru Programul pentru Acvacultură și Pescuit (AM POPAM), lansează un apel de proiecte în valoare de 54 de milioane de euro. Acest apel vizează sprijinirea dezvoltării locale în comunitățile în care se desfășoară activități de pescuit și acvacultură, cu scopul de a stimula economia locală și de a încuraja implicarea activă a locuitorilor prin inițiative de tip DLRC (Dezvoltare Locală…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe