Connect with us

ACTUALITATE

EUROPARLAMENTARE 2019: Vot în 26 mai, campanie electorală din 27 aprilie. Calendarul alegerilor, în atenţia Guvernului

Publicat

Data de referinţă pentru desfăşurarea alegerilor europarlamentare în România este 26 mai, iar campania electorală se va desfăşura în perioada 27 aprilie – 25 mai, potrivit calendarului propus pentru aprobare în şedinţa Guvernului de vineri.

Guvernul are pe ordinea de zi aprobarea Programului calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea membrilor din România în Parlamentul European în anul 2019 şi data de referinţă pentru alegerile europarlamentare.

“Potrivit Deciziei (UE, Euratom) 2018/767 a Consiliului din 22 mai 2018 de stabilire a perioadei pentru cea de a noua alegere a reprezentanților în Parlamentul European prin vot universal direct, alegerile membrilor Parlamentului European din anul 2019 se vor desfășura între 23 și 26 mai. Având în vedere cele menționate, rezultă că ziua de referință trebuie să fie data de 26 mai 2019”, se arată într-unul din cele două proiecte de hotărâre de Guvern cu această temă.

Până în 28 martie 2019, ora 24.00, partidele şi alianţele politice, precum şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, alianţele electorale şi candidaţii independenţi depun candidaturile, pentru înregistrare la Biroul Electoral Central (BEC).

În aceeaşi zi, prin tragere la sorţi, se desemnează judecătorii în birourile electorale judeţene, de sector şi pentru secţiile de votare.

Listele de candidaţi se fac publice până în 29 martie, prin afişare la sediile BEC, birourilor electorale judeţene şi de sector.

În 30 martie sau cel târziu 2 aprilie se fac publice semnele electorale admise.

În 16 aprilie, sunt făcute publice candidaturile definitive, în 17 aprilie se stabileşte numărul de ordine pe buletinele de vot al partidelor şi formaţiunilor politice, iar în 18 aprilie sunt publicate declaraţiile de avere şi interese ale candidaţilor.

Campania electorală se desfăşoară în perioada 27 aprilie – 25 mai, ora 7.00.

În 12 mai vor fi desemnaţi preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare şi locţiitorii acestora.

În 17 mai, primăriile pun la dispoziția partidelor şi formaţiunilor politice, la cererea acestora, extras din Registrul electoral, cuprinzând alegătorii din respectiva unitate administrativ-teritorială, respectiv numele, prenumele, data naşterii şi domiciliul, precum şi secţia de votare la care au fost arondaţi, pe suport electronic sau hârtie.

ZIUA VOTULUI – 26 mai
Ora 6.00 – preşedintele biroului electoral al secţiei de votare verifică urnele, listele electorale, buletinele de vot și ștampilele; consemnează în proces-verbal numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente, listele electorale speciale, precum și numărul ștampilelor cu mențiunea „VOTAT”.

Ora 7.00 – începerea votării

Ora 21.00 – închiderea votării.

Numărarea voturilor se face în termen de cel mult 24 de ore de la încheierea votării.

Până cel târziu în 27 mai, ora 21.00, partidele şi formaţiunile politice şi candidaţii independenţi pot depune cereri pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală.

După primirea tuturor dosarelor de la birourile electorale județene și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, Biroul Electoral Central calculează pragul şi coeficientul electoral şi stabileşte lista cu partidele şi candidaţii independenţi cărora li se pot repartiza mandate şi a celor aleşi.

După soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală și centralizarea rezultatului alegerilor, Biroul Electoral validează alegerile şi publică rezultatul acestora în Monitorul Oficial.

Alegerile europarlamentare din mai 2019 vor avea ca rezultat un Parlament European cu 705 membri, faţă de 751 în prezent. Diferenţa este dată de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – dintre actualele 73 de mandate europarlamentare deţinute de britanici, 46 vor dispărea, iar celelalte 27 vor fi repartizate acelor state membre care sunt subreprezentate în legislativul UE. România va avea 33 de mandate în Parlamentul European, faţă de 32 câte are în prezent.

Precedentele alegeri europene au avut loc în perioada 22-25 mai 2014.

Reînnoirea Parlamentului European are loc la fiecare cinci ani.

Sursa: Alba24.ro

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Prof. dr. Daniel Botezatu, candidat independent CL Botoșani

Publicat

botezatu 1 1000x600.jpg

Publicitate

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Daniel Botezatu, profesor doctor în istorie, candidat independent la Consiliul Local Botoșani.
Fost liberal și unul dintre cei mai cunoscuți profesori de istorie de la Botoșani, Daniel Botezatu a decis să candideze din poziția de independent la Consiliul Local Botoșani, iar astăzi a vorbit despre ideile sale și despre șansa de a deveni consilier local din această poziție. Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Acțiune comună a „Cutezătorilor” din Botoșani și „Cercetașilor” din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția, la Ștefănești

Publicat

img 8294 1000x600.jpg

Publicitate

Pe 21 aprilie, Organizaţia Naţiunilor Unite aniversează anual „Ziua Mondială a Creativităţii şi Inovaţiei.” Cu acest prilej, la Muzeul „Ștefan Luchian” au avut loc o serie de activități desfășurate în parteneriat cu Cercetașii României, filiala „Cutezătorii” din Botoșani, și Cercetașii din Italia, filiala „Vulturii” din Veneția.

Pe lângă vizitarea muzeului, s-a desfășurat și un atelier de pedagogie muzeală, unde participanții au pictat și desenat, punându-și astfel în valoare creativitatea.

Publicitate

 


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Orașul catacombelor din nordul Moldovei, redescoperit cu ajutorul tehnologiei. Detaliile confirmării științifice a unei legende

Publicat

index 7 1000x600.webp.webp

Una dintre cele mai misterioase legende urbane din nordul Moldovei a fost confirmată. Catacombele Botoșaniului, o rețea de beciuri adânci, întinsă pe kilometri întregi, a fost scanată cu ajutorul tehnologiei moderne. Aceste catacombe de refugiu din calea năvălitorilor vor putea fi vizitate, scrie ADEVĂRUL.

Municipiul Botoșani are o vechime considerabilă fiind atestat documentar, ca târg, încă din secolul al XV-lea. Din punct de vedere arheologic, Botoșaniul este atestat chiar mai devreme, începând cu secolele XIII-XIV.

Oraș multi-etnic, târgul  a fost un hub comercial important până la începutul secolului XX. Și astăzi orașul este împânzit de case și monumente istorice care evocă acele vremuri. Tocmai datorită vechimii sale, Botoșaniul…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe