EDUCATIE
Evaluarea Națională 2020: Calendarul examenului, modele de subiecte, teste și bareme de corectare

Programa de examen pentru Evaluarea Națională 2020 a fost aprobată prin ordin semnat de ministrul Educației. Materia de examen va fi doar cea din semestrul I, fără conținuturi aferente semestrului al II-lea al anului școlar în curs.
Măsura a fost agreată și cu partenerii educaționali, reprezentanții elevilor, părinților și cadrelor didactice, în vederea finalizării cu succes a anului școlar 2019-2020.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că examenul se va desfășura așa cum a fost planificat, chiar dacă școlile nu se redeschid fizic în acest an școlar.
Elevii de clasa a VIII-a vor putea reveni la școală în intervalul 2-12 iunie, pentru a se putea pregăti pentru examen. Vor fi însă reguli stricte: maximum 10 elevi într-o sală de clasă, acces pe coridoare diferite, măsurarea temperaturii la intrarea în școli.
*Evaluarea Națională pentru clasa a VIII-a începe în 15 iunie
Evaluarea Națională este examenul susținut de absolvenții gimnaziului la finalizarea clasei a VIII-a, iar nota obținută la aceste probe contează în proporție de 80 la intrarea în liceu.
În 2020, Evaluarea Națională se desfășoară în perioada 5-18 iunie, elevii urmând să dea examen scris la Limba şi literatura română (și maternă, în cazurile elevilor minorităților naționale) și Matematică.
Afişarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 22 iunie (până la ora 12:00), procedură urmată de înregistrarea contestațiilor, în intervalul orar 14:00 – 20:00. Examenul se va încheia în data de 27 iunie, cu afișarea rezultatelor finale.
Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Naţională se face în perioada 2 – 5 iunie 2020. Cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia vineri, 5 iunie 2020.
Simularea pentru Evaluarea Națională se vor desfășura în perioada 23-25 martie. În 23 martie va fi simularea probei scrise de Limba şi literatura română, în 24 martie cea de Matematică, iar în 25 martie – Limba maternă. În 3 aprilie se comunică rezultatele. Notele nu vor fi trecute în catalog, dar elevii au această opțiune dacă fac solicitare în scris.
CALENDAR EVALUARE NAȚIONALĂ 2020:
2 – 5 iunie 2020: Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a la Evaluarea Națională 2020
5 iunie 2020: încheierea cursurilor pentru elevii de clasa a VIII-a
15 iunie 2020: Limba şi literatura română – probă scrisă
17 iunie 2020: Matematică – probă scrisă
18 iunie 2020: Limba şi literatura maternă – probă scrisă
22 iunie 2020: Afişarea rezultatelor înaintea contestațiilor (până la ora 12:00); înregistrarea contestațiilor (între orele 14:00 – 20:00)
27 iunie 2020: Afișarea rezultatelor finale
MODELE de SUBIECTE (sursa edupedu.ro):
Limba română
EN_Limba_romana_2020_var_model
EN_Limba_romana_2020_bar_model
Matematică
EN_matematica_2020_var_model_LRO
MODELE de SUBIECTE (sursa edupedu.ro):
Matematică
EN_matematica_2020_var_model_LRO
EN_matematica_2020_bar_model_LRO
Limba maternă
EN_maghiara_materna_2020_var_LMA_model
EN_maghiara_materna_2020_bar_LRO_model
EN_germana_materna_2020_var_model_LGE
EN_germana_materna_2020_bar_model_LRO
*Teste de antrenament publicate de minister
Ministerul Educației și Cercetării a pus la dispoziția elevilor teste de antrenament pentru pregătirea în perioada de suspendare a cursurilor, în vederea susținerii examenelor naționale.
Acestea sunt formulate în concordanță cu noile programe.
Resursele de antrenament tip test, realizate împreună cu Centrul Național de Evaluare și Examinare, respectă modelul subiectului de examen, potrivit ministerului.
Vă prezentăm testele (modele de subiecte) pentru Evaluare Națională clasa a VIII-a:
Limba Română:
Matematică:
Obiectivul testelor este de a exersa și continua efortul în vederea obținerii unor rezultate bune la viitoarele examene.
BAREME pentru testele de Evaluare Națională 2020:
Limba și literatura română:
Matematică:
Rolul baremelor de notare este de autoevaluare și calibrare a modului în care au fost redactate răspunsurile.
Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care va crea baza legală astfel încât învăţământul universitar cu frecvenţă să se poată desfăşura, într-o anumită pondere, şi online.
„Sunt sigur că miercuri, în şedinţa de Guvern, va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă (…) prin care, pentru a eficientiza pregătirea universitară, în funcţie de specificul fiecărui domeniu – medicină, socio-umane, inginerie, va fi posibilă, în cadrul formei de învăţământ cu frecvenţă, fiind redefinit spaţiul universitar, o combinaţie între fizic şi virtual. O să faceţi o parte dinte activităţi şi în format digital. Se va crea baza legală şi până la începerea anul universitar 2022-2023 vor fi definite standardele care vor permite fiecărei universităţi, în funcţie de domeniu, să vă propună o anumită pondere a activităţilor online în paralel cu cele fizice, ceea ce este un important pas înainte”, a declarat Cîmpeanu, sâmbătă, la Congresul Studenţilor din România, organizat la Palatul Parlamentului de Uniunea Studenţilor din România.
Facultatea se va face și online. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu: precizările ministrului
El a precizat că verificarea îndeplinirii standardelor va fi realizată, în cel mult cinci ani, atunci când vine rândul evaluării instituţionale.
„Nu vom aştepta ca ARACIS să facă evaluări pentru a verifica noile standarde în fiecare universitate – noile standarde reprezintă o obligaţie şi trebuie realizate înainte de începerea noului an universitar -, ci vom aborda o variantă necesară în societatea românească, aceea a încrederii: universităţile îşi asumă, iniţiind acest proces combinat, prezenţă fizică-activităţi online, respectă standardele care vor fi cunoscute la începerea anului universitar, urmând să probeze acest lucru, într-un an, doi sau maximum cinci, când vine rândul evaluării instituţionale”, a adăugat Cîmpeanu. AGERPRES

Aproape 2.400 de copii ucraineni sunt înscriși în școlile și grădinițele din România, a anunțat vineri ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.
Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației de la inspectoratele școlare județene, vineri, erau depuse 2.577 de cereri depuse pentru înscrierea ca audienți a copiilor refugiați din Ucraina în școlile și grădinițele din România.
Peste 2.000 de copii ucraineni, înscriși în școlile și grădinițele din România: 969 sunt preșcolari și 1.608 sunt elevi
Dintre aceștia, 969 sunt preșcolari și 1.608 sunt elevi.
Ministerul Educației anunță că 2.379 de copii au fost repartizați sau înscriși deja ca audienți în școli și grădinițe.
938 dintre aceștia frecventează deja grădinițe din țara noastră, iar 1.441 au fost înscriși la școli.
(sursa: Mediafax)
ACTUALITATE
București: Broşura de admitere în învăţământul liceal, profesional şi dual pentru anul școlar 2022-2023, publicată

Broşura de admitere în învăţământul liceal, învăţământul profesional de stat şi învăţământul dual pentru anul şcolar 2022-2023 în Capitală a fost publicată, miercuri, pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.
Documentul cuprinde informaţii legate de admiterea în cele trei tipuri de învăţământ şi reprezintă „un ghid util” atât pentru absolvenţii clasei a VIII-a, cât şi pentru părinţii acestora în vederea orientării şcolare pentru clasa a IX-a, precizează IŞMB.
Broşura este editată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti şi va fi distribuită gratuit tuturor absolvenţilor clasei a VIII-a din Capitală.
Revista poate fi consultată şi în versiunea electronică pe site-ul http://ismb.edu.ro. Agerpres
EDUCATIE
Ministrul Cîmpeanu: Au fost plătite drepturile salariale ale angajaţilor din sistemul de educaţie

Toate drepturile salariale ale angajaţilor din sistemul de educaţie au fost plătite, a declarat luni ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
„În urma consultării tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, suntem în măsură să vă informăm că la această oră au fost plătite toate drepturile salariale angajaţilor din sistemul de educaţie”, afirmă Cîmpeanu.
El a reiterat susţinerea pentru o „salarizare motivantă” şi pentru plata la timp a tuturor angajaţilor din învăţământ.
„Ministerul Educaţiei regretă întârzierile înregistrate din cauza unor erori informatice la nivelul unei instituţii care se află în structura altui minister şi reiterează susţinerea pentru o salarizare motivantă şi, evident, pentru plata la timp a tuturor angajaţilor din învăţământ.
Fără resurse financiare nu se poate imagina o educaţie în spiritul calităţii şi echităţii”, a declarat ministrul Educaţiei. Agerpres