EVENIMENT
Eveniment inedit în această noapte, în județul Constanța: Se va oficia din nou slujba de Înviere, în toate bisericile

În bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului, marți noaptea se va oficia din nou slujba de Înviere, de această dată cu public, credincioșii fiind invitați să vină ca să primească Lumină, deoarece acest lucru nu a fost posibil de Paște.
Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt la Arhiepiscopiei Tomisului, a spus la Digi24 că ritualul nu va fi similar cu slujba de Înviere.
”Așa cum prevede Cartea de slujbă, va fi odovania Învierii, adică sfârșitul sărbătorii Învierii, care este oarecum asemănătoare în conținut ca slujba Învierii, la care adăugăm doar chemarea de a veni să ia Lumină pentru credincioșii care doresc și nu au avut posibilitatea în noaptea de Paști. Mulți credincioși au avut această tristețe sufletească, faptul că nu au putut săvină la biserică, să se bucure de comuniunea cu ceilalți, plus spovedania și împărtășania care perioada stării de urgență a fost ceva mai dificilă”, a spus el.
Tănăsescu spune slujba se va desfășura în aer liber, credincioșii trebuie să poarte mască de protecție și se va respecta distanța de 2 metri între credincioși.
”Nu neașteptăm la același aflux de credincioși cum ar fi fost de Înviere. Nu este contexul de așa natură, nu e zi de mare sărbătoare, poate de aceea mulți nu au înțeles ce este cu această slujbă. Nu este o invenție a Arhiepiscopiei Tomisului”, a spus el.
”Nu am înțeles de unde atâta frământare în presă și chiar acuze gratuite la adresa arhiepiscopiei și a ÎPS Teodosie”, a spus el, adăugând că și alte biserici ortodoxe din Europa au luat această decizie.
”La noi s-a lăsat cumva la latitudinea fiecăruia, în virtutea unei autonomii relative parțiale, în care arhiereul poate institui post, poate modifica anumite slujbe, în niște limite. Nu e nimic ilegal, necanonic sau toate prostiile care s-au spus”, a spus Tănăsescu.
Biserica Ortodoxă Română spune, însă, că ”adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an” a avut loc, iar decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a oficia slujba este luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral doar de ierarh şi de acest for bisericesc local”.
”Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită ”Odovania Învierii” și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local”, arată BOR într-un comunicat de presă.
”Noi ne-am asumat-o, când am decis pentru eparhia noastră, normal că noi am decis, nu a decis și patriarhia pentru noi. Acel cuvânt cred că se referă doar la exclusivitatea alegerii noastre, ca for bisericesc local”, spune Tănăsescu.
”Putem discuta de ”adevărata slujbă”. Cred că dl Bănescu (purtătorul de cuvânt al BOR, n.r.) a vrut să spună că slujba de Paști a fost de Paști și să nu confundăm cu aceasta, că s-a făcut o confuzie. Dar și slujba din seara aceasta e foarte reală, e prevăzută de tipicul bisericesc. Cred că a vrut să explice logic ce trebuie să înțelegem cu toții. Noi, la Constanța, am decis, tocmai în virtutea acestei atonomii relative eparhiale, și normal că nu și-a asumat-o altcineva”, a spus purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.
Sursa: digi24.ro
Sursa foto: Facebook/ Arhiepiscopia Tomisului
EVENIMENT
Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru, de Ziua Internațională a Conștientizării Autismului

Ziua Internațională a Conștientizării Autismului va fi marcată și anul acesta de Consiliul Județean Cluj. Două instituții din Cluj-Napoca vor fi iluminate simbolic în culoarea albastru.
Consiliul Județean Cluj se alătură demersurilor prin care, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internațională a Conștientizării Autismului.
Consiliul Județean Cluj și stadionul Cluj Arena, iluminate în albastru
Pentru a susține această inițiativă, în seara zilei de miercuri,…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.
Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.
EVENIMENT
Campionatul Mondial al Măcelarilor de la Paris, câștigat de Franța.Au participat, în premieră, și măcelarii de elită ai României

Echipa Măcelarii de Elită a României a participat, în premieră, în perioada 28-31 martie la World Butcher’s Challenge, Campionatul Mondial al Măcelarilor la Paris, unde s-a întrecut cu alte 14 echipe.
Festivitatea de premiere a avut loc, marți seara, și a început cu premierea ucenicilor, categorie la care a participat clujeanul Paul Cordea, care nu a prins podiumul, câștigător fiind un măcelar francez.
Tot un francez a câștigat trofeul pentru cel…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
„Invazie” de ploșnițe urât mirositoare, în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Locuitorii cer dezinsecție

Un locuitor de pe Aleea Padin din Cluj-Napoca a semnalat, pe platforma MyCluj, prezența ploșnițelor rât mirositoare în spațiul blocului în care locuiește.
Potrivit sesizării, geamul apartamentului este orientat către Calea Florești, mai exact spre parcul de câini, iar de câteva luni, casa sa este infestată cu ploșnițe mari, rotunde, care emană un miros neplăcut.
„Locuiesc pe Aleea Padin, numărul 12. Geamul meu dă spre Calea Florești, mai exact spre parcul de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro