Connect with us

ACTUALITATE

Evenimente culturale în acest week-end, în Bucureşti. Expoziţii, ateliere şi spectacole pentru toate vârstele

Publicat

bucuresti

În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, 5, 6, respectiv, 7 aprilie, continuă manifestările organizate de Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” cu prilejul celebrării simultane internaţionale a Săptămânii Culturii Turce.

Festivalul „Zilele Culturii Turce”, deschis la Bucureşti în 3 aprilie, desfăşoară expoziţii de fotografie şi ceramică turcească, recitaluri de vioară şi de violoncel, prezentări şi ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic şi un spaţiu de expoziţie deschis publicului larg, informează un comunicat al organizatorilor.

Programul pentru vineri include un masterclass de violoncel cu artistul Uđur Iţýk, de la ora 11.00, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti; prezentarea de artă ceramică turcească, de la ora 12.00, la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie; în acelaşi loc se vor desfăşura şi un atelier de ceramică turcească cu prof. Sibel Sevim, membră a Academiei Internaţionale de Ceramică IAC şi al NCECA din SUA, de la ora 13.00, şi seminarul „Săpăturile arheologice de la Gobeklitepe”, invitat, Celal Uludađ, arheolog, director Muzeul de Arheologie Ţanlýurfa, coordonator ştiinţific al şantierului arheologic Göbeklitepe, de la ora 18.00.

Sâmbătă şi duminică, între orele 11.00-20.00, la Muzeul Naţional de Artă, vor avea loc jocuri tradiţionale turceşti pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre. De asemenea, se vor afla standuri de cafea turcească, ceai turcesc şi preparate culinare turceşti.

Sâmbătă, de la ora 19.00, tot la Muzeul Naţional de Artă va avea loc un concert Uđur Iţýk.

Săptămâna Culturii Turce îşi propune ca, anual să aducă în prim plan câte un sit de importanţă istorică deosebită în atenţia internaţională, organizând expoziţii, seminarii şi ateliere în mai multe ţări. În anul 2019, în centru atenţiei se află situl arheologic Gobeklitepe, un sanctuar neolitic din sud-estul Anatoliei, cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om, potrivit sursei citate.

* Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul, vineri, 5 aprilie, de la ora 18.00, la spectacolul „Iubim” – lirică universală cu actriţa Irina Movilă şi Lorena Sanda, voce şi vioară. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (str. 11 lunie, nr. 36-38), care găzduieşte şi expoziţia tematică „Magia liniei (Ligia Macovei şi lirica eminesciană)”, recent vernisată.

Irina Movilă va citi din „Scrisorile portugheze ale Marianei Alcoforado”, lucrare care în România a văzut lumina tiparului cu o traducere şi prezentare de Veronica Porumbacu şi cu un cuvânt înainte de Alexandru Philippide. Ilustraţiile acestei lucrări din anul 1967 au aparţinut Ligiei Macovei, potrivit site-ului oficial al Muzeului Municipiului Bucureşti (muzeulbucurestiului.ro).

„Scrisorile portugheze, cinci la număr, datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, iar patosul sincerităţii acestor mărturii s-a păstrat de-a lungul secolelor, scrisorile publicându-se de atunci în repetate rânduri, fie în originalul francez, fie în traduceri”, este scris în prezentarea acestei cărţi.

Epistolele Marianei Alcoforado se înscriu printre cele mai frumoase scrisori de dragoste ale tuturor timpurilor, menţionează, de asemenea, site-ul citat. Cuvinte sensibile, voce, vioară şi arcuş vor fi ingredientele secrete ale unei după-amieze magice, în casa ce a aparţinut odinioară artistei Ligia Macovei. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Bișnițar” din Piața mare din municipiul Botoșani, aspru amendat de polițiști după ce l-au prins cu țigări

Publicat

tigari.jpg

Sâmbătă, polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Botoșani- Biroul de Ordine Publică, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, în Piața Centrală din municipiul Botoșani, au identificat un bărbat, de 46 de ani, din aceeași localitate, care avea asupra sa aproximativ 70 de pachete de țigarete, de diferite mărci, de proveniență Republica Moldova și Duty free, pentru care nu deținea documente legale.

 

Băarbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 20.000 de lei, iar țigaretele au fost supuse confiscării.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Dosar penal pentru un tânăr de 21 de ani din Coțușca

Publicat

razie 4 1000x600.jpeg

Polițiștii din Darabani au oprit sâmbătă pentru control, pe drumul județean DJ 282, în comuna Coțușca, un autovehicul condus de un tânăr de 21 de ani, din aceeași localitate.

 

În urma verificărilor efectuate s-a stabilit faptul că autovehiculul nu era înmatriculat sau înregistrat conform prevederilor legale. Motiv pentru care a fost întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracțiunii de conducere a unui vehicul neînmatriculat.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO Botoșani: Primul Muzeu Multimedia, pregătit de deschidere

Publicat

fb img 1713595297022 1000x600.jpg

Primul Muzeu Multimedia din municipiul Botoșani își va primi oaspeții în curând.
Dedicat diversității culturale, muzeul a fost realizat în cadrul proiectului „Întoarcere la rădăcinile noastre comune”, implementat în cadrul Programului Comun România-Ucraina 2014-2020 și este amenajat în unul din beciurile din Centrul Istoric.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

FOTO: Bătaie de joc cu bani cheltuiți pe școli și grădinițe fără copii. În unele clădiri se mai fac praznice și cumetrii

Publicat

index 6 1000x600.webp.webp

Milioane de euro au aruncat pe apa sâmbetei autoritățile locale din România, din fonduri de la Banca Mondială sau guvernamentale, pentru școli fără elevi. Numai în județul Botoșani sunt cel puțin 22 de școli astfel finanțate și închise din lipsă de elevi, scrie ADEVĂRUL.

Scăderea populației, mai ales în mediul rural, este o problemă care afectează întreaga țară, dar mai ales comunele din nordul Moldovei, unde exodul accelerat al tinerilor a lăsat cătunele aproape goale. Îmbătrânirea populației și plecarea masivă în străinătate a localnicilor tineri lasă școlile fără elevi.

Conform datelor oficiale, în aproximativ 13 ani, populația școlară s-a redus cu peste 14.000 de elevi. În ciuda acestor realități tot mai evidente,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe