Connect with us

ACTUALITATE

Evenimente culturale în acest week-end, în Bucureşti. Expoziţii, ateliere şi spectacole pentru toate vârstele

Publicatbucuresti

În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, 5, 6, respectiv, 7 aprilie, continuă manifestările organizate de Institutul Cultural Turc “Yunus Emre” cu prilejul celebrării simultane internaţionale a Săptămânii Culturii Turce.

Festivalul “Zilele Culturii Turce”, deschis la Bucureşti în 3 aprilie, desfăşoară expoziţii de fotografie şi ceramică turcească, recitaluri de vioară şi de violoncel, prezentări şi ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic şi un spaţiu de expoziţie deschis publicului larg, informează un comunicat al organizatorilor.

Programul pentru vineri include un masterclass de violoncel cu artistul Uđur Iţýk, de la ora 11.00, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti; prezentarea de artă ceramică turcească, de la ora 12.00, la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie; în acelaşi loc se vor desfăşura şi un atelier de ceramică turcească cu prof. Sibel Sevim, membră a Academiei Internaţionale de Ceramică IAC şi al NCECA din SUA, de la ora 13.00, şi seminarul “Săpăturile arheologice de la Gobeklitepe”, invitat, Celal Uludađ, arheolog, director Muzeul de Arheologie Ţanlýurfa, coordonator ştiinţific al şantierului arheologic Göbeklitepe, de la ora 18.00.

Sâmbătă şi duminică, între orele 11.00-20.00, la Muzeul Naţional de Artă, vor avea loc jocuri tradiţionale turceşti pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre. De asemenea, se vor afla standuri de cafea turcească, ceai turcesc şi preparate culinare turceşti.

Sâmbătă, de la ora 19.00, tot la Muzeul Naţional de Artă va avea loc un concert Uđur Iţýk.

Săptămâna Culturii Turce îşi propune ca, anual să aducă în prim plan câte un sit de importanţă istorică deosebită în atenţia internaţională, organizând expoziţii, seminarii şi ateliere în mai multe ţări. În anul 2019, în centru atenţiei se află situl arheologic Gobeklitepe, un sanctuar neolitic din sud-estul Anatoliei, cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om, potrivit sursei citate.

* Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul, vineri, 5 aprilie, de la ora 18.00, la spectacolul “Iubim” – lirică universală cu actriţa Irina Movilă şi Lorena Sanda, voce şi vioară. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (str. 11 lunie, nr. 36-38), care găzduieşte şi expoziţia tematică “Magia liniei (Ligia Macovei şi lirica eminesciană)”, recent vernisată.

Irina Movilă va citi din “Scrisorile portugheze ale Marianei Alcoforado”, lucrare care în România a văzut lumina tiparului cu o traducere şi prezentare de Veronica Porumbacu şi cu un cuvânt înainte de Alexandru Philippide. Ilustraţiile acestei lucrări din anul 1967 au aparţinut Ligiei Macovei, potrivit site-ului oficial al Muzeului Municipiului Bucureşti (muzeulbucurestiului.ro).

“Scrisorile portugheze, cinci la număr, datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, iar patosul sincerităţii acestor mărturii s-a păstrat de-a lungul secolelor, scrisorile publicându-se de atunci în repetate rânduri, fie în originalul francez, fie în traduceri”, este scris în prezentarea acestei cărţi.

Epistolele Marianei Alcoforado se înscriu printre cele mai frumoase scrisori de dragoste ale tuturor timpurilor, menţionează, de asemenea, site-ul citat. Cuvinte sensibile, voce, vioară şi arcuş vor fi ingredientele secrete ale unei după-amieze magice, în casa ce a aparţinut odinioară artistei Ligia Macovei. AGERPRES


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ACTUALITATE

Vlad Voiculescu: Am făcut şi greşeli. L-am evaluat greșit pe premierul României

Publicat

Vlad Voiculescu spune că a făcut şi greşeli în activitatea de la Ministerul Sănătății, una fiind aceea că l-a evaluat greșit pe premierul Florin Cîțu. Declarația fostului ministru despre o eventuală revenire la MS.

Voiculescu a fost întrebat, vineri seara, la Digi24, dacă la în negocierile cu PNL, Dan Barna și Dacian Cioloș ar trebui să ceară, pe lângă doleanța ca Florin Cîțu să nu mai fie premier, și ca Vlad Voiculescu să revină la Ministerul Sănătății.

Fostul ministru a încercat să evite răspunsul clar, spunând că persoana sa contează mai puțin, însă la insistențele jurnalistului a spus: „este o opțiune pe care nu avem de ce să o exludem”.

Întrebat dacă ar accepta din nou funcția de ministru al Sănătății, Voiculescu a răspuns că nu se ferește de această responsabilitate, pe care și-a asumat-o.

Întrebat ce a greșit în cele patru luni de mandat pentru ca să se ajungă la criză politică, Vlad Voiculescu a răspuns: „Cred că unele lucruri aș fi putut să le fac mai repede, mai bine. Cred că l-am evaluat greșit pe premierul României, nu mi-aș fi închiput vreodată că situația de acum ar putea să fie pricinuită de dumnealui în decurs de câteva zile. Sunt sigur că aș fi putut să comunic mai bine munca colegilor mei din Ministerul Sănătății”.

Sursă: Mediafax

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cum se va intra în cinematografe și de când

Publicat

Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi anumite procente din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate de 3, 5 sau 7,5 la mie în localităţile în care se află acestea, potrivit unor măsuri particulare în domeniul cinematografelor propuse de Ministerul Culturii pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii SARS-CoV-2.

În funcţie de situaţia epidemiologică generală, de particularităţile regionale şi locale, operatorii culturali vor pune în aplicare unul dintre următoarele scenarii:

*** Scenariul 1

* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 2/3 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 3/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/2 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 5/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

* Organizarea şi desfăşurarea activităţii cinematografelor în spaţii închise este permisă fără a depăşi 1/3 din capacitatea spaţiului în condiţiile unei rate a incidenţei cumulate mai mici de 7,5/1.000 de locuitori în localităţile în care se află acestea. Accesul publicului la acest tip de eveniment nu este restricţionat de nicio dovadă medicală.

În completarea măsurilor generale de siguranţă sanitară pentru sectorul cultural-creativ, Ministerul Culturii a propus o serie de reguli suplimentare aplicabile cinematografelor, astfel:

* este interzisă funcţionarea sălilor de cinematograf 4DX;

*distribuirea de ochelari 3D este permisă în cazul celor de unică folosinţă, iar cei refolosibili vor fi dezinfectaţi după fiecare proiecţie;

* funcţionarea cafenelei/bistroului/altor magazine care comercializează băuturi sau/şi produse alimentare din incinta cinematografelor este permisă cu respectarea măsurilor de sănătate publică în vigoare;

* participanţii sunt obligaţi în continuare să poarte mască pe toată durata proiecţiei;

* personalul va verifica respectarea distanţării în timpul spectacolului;

*referitor la distribuţia locurilor în sală (atât online, cât şi la casele de marcat): se va aloca un scaun liber pe lateral între fiecare spectator. În cazul în care organizatorii amenajează spaţiul cu locuri de şezut (scaune, bănci, pufuri etc.), se va aloca 1 m între fiecare spectator. Prin excepţie de la aceste reguli, grupurile de până la 2 persoane şi membrii aceleiaşi familii pot sta împreună;

* în ceea ce priveşte rândurile: ţinând cont de structura de teatru / amfiteatru verticalizată, spectatorii nu stau faţă în faţă, ci unii în spatele celorlalţi, uşor pe diagonală, înlăturând astfel riscul contaminarii directe prin proximitate.

Persoanele care coordonează fiecare producţie (ex. manager de sală) sunt responsabile de verificarea modalităţii de implementare a acestor recomandări, în vederea reducerii impactului riscului de infecţie cu SAR-CoV-2, precizează Ministerul Culturii. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Schimbări în Italia din 26 aprilie. Revin zonele galbene

Publicat

În Italia revin zonele galbene din 26 aprilie. Restaurantele ar urma să se redeschidă și seara, dar numai în aer liber. Premierul italian vorbește despre un permis special pentru circulația între regiunile de diferite culori.

Începând cu 26 aprilie, zonele galbene revin în Italia, odată cu deschiderea tuturor activităților de catering, sport și divertisment în zonele cu puține cazuri COVID-19, însă numai în aer liber.

Inițial, informația a apărut pe surse guvernamentale, după care premierul Mario Draghi a confirmat-o, potrivit Agenției ANSA, citată de Mediafax.

Premierul italian a vorbit despre un permis special pentru circulația între regiunile de diferite culori.

Draghi a spus că prioritatea va fi dată activităților în aer liber, dar și școlilor, care se redeschid complet cu prezență fizică în zonele galbene și portocalii, în timp ce în zona roșie elevii se vor împărți între cei care merg în prezență și alții în online.

Apoi, restaurantele ar trebui să se redeschidă și seara, dar numai în aer liber.

Interdicția ieșirii din case după ora 22.00 ar urma să rămână în vigoare.

Din 26 aprilie, teatrele, cinematografele și spectacolele ar urma să se redeschidă în aer liber. Spectacolele în interior ar urma să fie permise cu capacitate redusă.

Va fi permis sportul în aer liber, în timp ce piscinele în aer liber ar trebui redeschise pe 15 mai, iar sălile de sport ar trebui să se redeschidă în interior în 1 iunie.

Între timp, Trentino deschide, începând de luni, barurile și restaurantele în aer liber de la ora 5.00 la ora 18.00.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Bruxellesul contestă carantina impusă în Irlanda călătorilor din cinci ţări ale UE

Publicat

Comisia Europeană a trimis vineri o scrisoare autorităţilor irlandeze prin care contestă măsura de carantină obligatorie la hotel impusă călătorilor din anumite ţări, între care cinci membre ale UE, a anunţat vineri un purtător de cuvânt, citat de France Presse.

Această măsură, aplicată călătorilor ce vin din Austria, Belgia, Franţa, Italia şi Luxemburg, suscită “îngrijorările” Comisiei în ceea ce priveşte “principiile generale ale dreptului european de proporţionalitate şi nediscriminare”, a declarat acest purtător de cuvânt, Christian Wigand, în timpul briefing-ului de presă cotidian.

În total 71 de ţări considerate cu risc sunt vizate de această carantină la hotel de minimum 10 zile destinată luptei împotriva importului de noi variante ale coronavirusului, potrivit guvernului irlandez.

După contactele din ultimele zile cu autorităţile irlandeze, executivul european i-a trimis o scrisoare “cerând clarificări cu privire la criteriile utilizate pentru a stabili ţările” vizate de această carantină obligatorie.

“Comisia consideră că obiectivul urmărit de Irlanda (…) poate fi atins cu măsuri mai puţin restrictive”, se adaugă în scrisoare, notând de asemenea că ar trebui făcute excepţii pentru călătoriile esenţiale, în conformitate cu o recomandare a Consiliului UE asupra căreia statele membre s-au pus de acord.

Autorităţile irlandeze au la dispoziţie zece zile pentru a răspunde la această scrisoare, a precizat executivul european.

Comisia Europeană a trimis deja scrisori de acest tip mai multor ţări din UE, ale căror măsuri de restricţionare a circulaţiei legate de COVID-19 le consideră disproporţionate.AGERPRES

Citește mai departe