Connect with us

ACTUALITATE

Evenimente culturale în acest week-end, în Bucureşti. Expoziţii, ateliere şi spectacole pentru toate vârstele

Publicat

bucuresti

În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, 5, 6, respectiv, 7 aprilie, continuă manifestările organizate de Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” cu prilejul celebrării simultane internaţionale a Săptămânii Culturii Turce.

Festivalul „Zilele Culturii Turce”, deschis la Bucureşti în 3 aprilie, desfăşoară expoziţii de fotografie şi ceramică turcească, recitaluri de vioară şi de violoncel, prezentări şi ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic şi un spaţiu de expoziţie deschis publicului larg, informează un comunicat al organizatorilor.

Programul pentru vineri include un masterclass de violoncel cu artistul Uđur Iţýk, de la ora 11.00, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti; prezentarea de artă ceramică turcească, de la ora 12.00, la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie; în acelaşi loc se vor desfăşura şi un atelier de ceramică turcească cu prof. Sibel Sevim, membră a Academiei Internaţionale de Ceramică IAC şi al NCECA din SUA, de la ora 13.00, şi seminarul „Săpăturile arheologice de la Gobeklitepe”, invitat, Celal Uludađ, arheolog, director Muzeul de Arheologie Ţanlýurfa, coordonator ştiinţific al şantierului arheologic Göbeklitepe, de la ora 18.00.

Sâmbătă şi duminică, între orele 11.00-20.00, la Muzeul Naţional de Artă, vor avea loc jocuri tradiţionale turceşti pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre. De asemenea, se vor afla standuri de cafea turcească, ceai turcesc şi preparate culinare turceşti.

Sâmbătă, de la ora 19.00, tot la Muzeul Naţional de Artă va avea loc un concert Uđur Iţýk.

Săptămâna Culturii Turce îşi propune ca, anual să aducă în prim plan câte un sit de importanţă istorică deosebită în atenţia internaţională, organizând expoziţii, seminarii şi ateliere în mai multe ţări. În anul 2019, în centru atenţiei se află situl arheologic Gobeklitepe, un sanctuar neolitic din sud-estul Anatoliei, cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om, potrivit sursei citate.

* Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul, vineri, 5 aprilie, de la ora 18.00, la spectacolul „Iubim” – lirică universală cu actriţa Irina Movilă şi Lorena Sanda, voce şi vioară. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (str. 11 lunie, nr. 36-38), care găzduieşte şi expoziţia tematică „Magia liniei (Ligia Macovei şi lirica eminesciană)”, recent vernisată.

Irina Movilă va citi din „Scrisorile portugheze ale Marianei Alcoforado”, lucrare care în România a văzut lumina tiparului cu o traducere şi prezentare de Veronica Porumbacu şi cu un cuvânt înainte de Alexandru Philippide. Ilustraţiile acestei lucrări din anul 1967 au aparţinut Ligiei Macovei, potrivit site-ului oficial al Muzeului Municipiului Bucureşti (muzeulbucurestiului.ro).

„Scrisorile portugheze, cinci la număr, datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, iar patosul sincerităţii acestor mărturii s-a păstrat de-a lungul secolelor, scrisorile publicându-se de atunci în repetate rânduri, fie în originalul francez, fie în traduceri”, este scris în prezentarea acestei cărţi.

Epistolele Marianei Alcoforado se înscriu printre cele mai frumoase scrisori de dragoste ale tuturor timpurilor, menţionează, de asemenea, site-ul citat. Cuvinte sensibile, voce, vioară şi arcuş vor fi ingredientele secrete ale unei după-amieze magice, în casa ce a aparţinut odinioară artistei Ligia Macovei. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Liviu Axinte, Liga Sindicatelor din Învățământ Botoșani – FSLI

Publicat

axinte 1000x600.jpg

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani – FSLI.
Profesorul Liviu Axinte a vorbit despre greva pofesorilor din România, despre drepturile lor, despre cum este afectat anul școlar, dar și despre ceea ce se va întâmpla în viitorul cel mai apropiat cu sistemul de învățământ.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Percheziții într-o localitate din Botoșani. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

perchezitii caini 9 1000x600.jpg

Având în vedere cercetările care se desfășoară în trei dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de furt calificat, la data de 5 iunie 2023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au pus în executare 7 mandate de percheziție domiciliară, atât la locuința persoanei bănuită de comiterea infracțiunilor, cât și la domiciliile persoanelor bănuite ca ar deține o parte dintre bunurilor sustrase.

Din cercetări, a reieșit faptul că, în luna mai a.c., un tânăr de 27 de ani, din comuna Mitoc, ar fi pătruns, fără drept, de mai multe ori, în incinta unui cabinet medical, de unde ar fi sustras mai multe bunuri.

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vitezoman beat, din municipiul Botoșani, scos din trafic de polițiști

Publicat

etilotest bun.jpg

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe strada Sucevei, din municipiul Botoșani, un autoturism, condus de un bărbat, de 35 de ani, din municipiul Botoșani, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1450 de lei, pentru nerespectarea vitezei legale, iar pentru conducere sub influența alcoolului a fost întocmit dosar penal.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

În atenția fermierilor: APIA Botoșani trece la penalități

Publicat

fermieri 960x600.jpg

APIA Botosani a finalizat în data de 31 mai 2023 primirea, fără penalități, a cererilor de plată aferente  intervențiilor în sectorul vegetal și zootehnic finanțate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat  și a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale delegate. Și în acest an marcat de schimbarea modului de abordare a asigurării finanțării,  reguli noi, condiții de eligibilitate adaptate noilor cerințe impuse de PAC, solicitanții de sprijin financiar au manifestat un interes sporit față de intervențiile și schemele de plăți care beneficiază de fonduri alocate prin PNS 2023- 2027.

Astfel, un număr de 27.699 solicitanți au depus cereri de plată pentru o suprafață  de 292.829,88 ha, reprezentând un…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe