Connect with us

ACTUALITATE

Evenimente culturale în acest week-end, în Bucureşti. Expoziţii, ateliere şi spectacole pentru toate vârstele

Publicat

bucuresti

În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, 5, 6, respectiv, 7 aprilie, continuă manifestările organizate de Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” cu prilejul celebrării simultane internaţionale a Săptămânii Culturii Turce.

Festivalul „Zilele Culturii Turce”, deschis la Bucureşti în 3 aprilie, desfăşoară expoziţii de fotografie şi ceramică turcească, recitaluri de vioară şi de violoncel, prezentări şi ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic şi un spaţiu de expoziţie deschis publicului larg, informează un comunicat al organizatorilor.

Programul pentru vineri include un masterclass de violoncel cu artistul Uđur Iţýk, de la ora 11.00, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti; prezentarea de artă ceramică turcească, de la ora 12.00, la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie; în acelaşi loc se vor desfăşura şi un atelier de ceramică turcească cu prof. Sibel Sevim, membră a Academiei Internaţionale de Ceramică IAC şi al NCECA din SUA, de la ora 13.00, şi seminarul „Săpăturile arheologice de la Gobeklitepe”, invitat, Celal Uludađ, arheolog, director Muzeul de Arheologie Ţanlýurfa, coordonator ştiinţific al şantierului arheologic Göbeklitepe, de la ora 18.00.

Sâmbătă şi duminică, între orele 11.00-20.00, la Muzeul Naţional de Artă, vor avea loc jocuri tradiţionale turceşti pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre. De asemenea, se vor afla standuri de cafea turcească, ceai turcesc şi preparate culinare turceşti.

Sâmbătă, de la ora 19.00, tot la Muzeul Naţional de Artă va avea loc un concert Uđur Iţýk.

Săptămâna Culturii Turce îşi propune ca, anual să aducă în prim plan câte un sit de importanţă istorică deosebită în atenţia internaţională, organizând expoziţii, seminarii şi ateliere în mai multe ţări. În anul 2019, în centru atenţiei se află situl arheologic Gobeklitepe, un sanctuar neolitic din sud-estul Anatoliei, cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om, potrivit sursei citate.

* Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul, vineri, 5 aprilie, de la ora 18.00, la spectacolul „Iubim” – lirică universală cu actriţa Irina Movilă şi Lorena Sanda, voce şi vioară. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (str. 11 lunie, nr. 36-38), care găzduieşte şi expoziţia tematică „Magia liniei (Ligia Macovei şi lirica eminesciană)”, recent vernisată.

Irina Movilă va citi din „Scrisorile portugheze ale Marianei Alcoforado”, lucrare care în România a văzut lumina tiparului cu o traducere şi prezentare de Veronica Porumbacu şi cu un cuvânt înainte de Alexandru Philippide. Ilustraţiile acestei lucrări din anul 1967 au aparţinut Ligiei Macovei, potrivit site-ului oficial al Muzeului Municipiului Bucureşti (muzeulbucurestiului.ro).

„Scrisorile portugheze, cinci la număr, datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, iar patosul sincerităţii acestor mărturii s-a păstrat de-a lungul secolelor, scrisorile publicându-se de atunci în repetate rânduri, fie în originalul francez, fie în traduceri”, este scris în prezentarea acestei cărţi.

Epistolele Marianei Alcoforado se înscriu printre cele mai frumoase scrisori de dragoste ale tuturor timpurilor, menţionează, de asemenea, site-ul citat. Cuvinte sensibile, voce, vioară şi arcuş vor fi ingredientele secrete ale unei după-amieze magice, în casa ce a aparţinut odinioară artistei Ligia Macovei. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Femeie de 43 de ani din Vârfu Câmpului, dată dispărută. Polițiștii cer sprijinul populației

Publicat

femeie de 43 de ani din vârfu câmpului, dată dispărută.

Publicitate

Notă: IJP Botoșani a anunțat că persoana a fost identificată în județul Dolj. Nu a fost victima vreunei infracțiuni.

Știrea inițială:

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei în vârstă de 43 de ani, Cutic Daniela, din comuna Vârfu Câmpului, care a fost dată dispărută după ce a plecat de acasă pe 13 mai pentru a se deplasa în județul Buzău.

După ce a ajuns la destinație, femeia nu a mai putut fi…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică ar putea face închisoare. Proiect de lege depus în Parlament

Publicat

părinții care nu își duc copiii agresori la consiliere psihologică

Publicitate

Un proiect de lege depus recent în Parlament propune înăsprirea sancțiunilor pentru părinții minorilor care comit acte de violență și nu respectă obligația de a-i duce la consiliere psihologică. Conform inițiativei legislative, aceștia ar putea fi pedepsiți cu închisoare de la 1 la 3 ani.

În prezent, singura măsură aplicabilă părinților era o simplă amendă, însoțită de recomandarea consilierii psihologice pentru copilul agresor – o…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Pericol invizibil în mediul online: DNSC avertizează că noi programe Infostealer fură date personale fără a lăsa urme

Publicat

un bărbat din municipiul botoșani a fost păcălit să vireze

Publicitate

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează cu privire la o nouă amenințare informatică gravă: proliferarea programelor malware de tip Infostealer, care fură date personale fără a lăsa urme vizibile.

Aceste aplicații periculoase acționează discret, fără să afecteze performanțele dispozitivului, dar reușesc să sustragă parole, date bancare, documente și alte informații sensibile, fără ca utilizatorii să…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vara 2025 începe cu surprize: Prognoza meteo pe patru săptămâni, până la mijlocul lui iunie

Publicat

vara 2025 începe cu surprize: prognoza meteo pe patru săptămâni,

Publicitate

Vara își face simțită prezența treptat, iar temperaturile vor crește în perioada următoare. Se vor înregistra inițial valori de 21–22°C, urmând ca spre sfârșitul lunii mai să urce până la 24–25°C.

Totuși, regimul termic va varia de la o regiune la alta. În Banat, Muntenia și nord-estul Moldovei, valorile termice vor fi mai ridicate, ajungând la 25°C încă din această săptămână. În București, maximele vor atinge chiar și 28°C.

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe