Connect with us

ACTUALITATE

Evenimente culturale în acest week-end, în Bucureşti. Expoziţii, ateliere şi spectacole pentru toate vârstele

Publicat

bucuresti

În zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, 5, 6, respectiv, 7 aprilie, continuă manifestările organizate de Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” cu prilejul celebrării simultane internaţionale a Săptămânii Culturii Turce.

Festivalul „Zilele Culturii Turce”, deschis la Bucureşti în 3 aprilie, desfăşoară expoziţii de fotografie şi ceramică turcească, recitaluri de vioară şi de violoncel, prezentări şi ateliere de ceramică, un masterclass gastronomic şi un spaţiu de expoziţie deschis publicului larg, informează un comunicat al organizatorilor.

Programul pentru vineri include un masterclass de violoncel cu artistul Uđur Iţýk, de la ora 11.00, la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti; prezentarea de artă ceramică turcească, de la ora 12.00, la Universitatea din Bucureşti, Facultatea de Istorie; în acelaşi loc se vor desfăşura şi un atelier de ceramică turcească cu prof. Sibel Sevim, membră a Academiei Internaţionale de Ceramică IAC şi al NCECA din SUA, de la ora 13.00, şi seminarul „Săpăturile arheologice de la Gobeklitepe”, invitat, Celal Uludađ, arheolog, director Muzeul de Arheologie Ţanlýurfa, coordonator ştiinţific al şantierului arheologic Göbeklitepe, de la ora 18.00.

Sâmbătă şi duminică, între orele 11.00-20.00, la Muzeul Naţional de Artă, vor avea loc jocuri tradiţionale turceşti pentru copii, ateliere de Ebru, ceramică, teatru de umbre. De asemenea, se vor afla standuri de cafea turcească, ceai turcesc şi preparate culinare turceşti.

Sâmbătă, de la ora 19.00, tot la Muzeul Naţional de Artă va avea loc un concert Uđur Iţýk.

Săptămâna Culturii Turce îşi propune ca, anual să aducă în prim plan câte un sit de importanţă istorică deosebită în atenţia internaţională, organizând expoziţii, seminarii şi ateliere în mai multe ţări. În anul 2019, în centru atenţiei se află situl arheologic Gobeklitepe, un sanctuar neolitic din sud-estul Anatoliei, cea mai veche structură religioasă cunoscută realizată vreodată de om, potrivit sursei citate.

* Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul, vineri, 5 aprilie, de la ora 18.00, la spectacolul „Iubim” – lirică universală cu actriţa Irina Movilă şi Lorena Sanda, voce şi vioară. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Artă Ligia şi Pompiliu Macovei (str. 11 lunie, nr. 36-38), care găzduieşte şi expoziţia tematică „Magia liniei (Ligia Macovei şi lirica eminesciană)”, recent vernisată.

Irina Movilă va citi din „Scrisorile portugheze ale Marianei Alcoforado”, lucrare care în România a văzut lumina tiparului cu o traducere şi prezentare de Veronica Porumbacu şi cu un cuvânt înainte de Alexandru Philippide. Ilustraţiile acestei lucrări din anul 1967 au aparţinut Ligiei Macovei, potrivit site-ului oficial al Muzeului Municipiului Bucureşti (muzeulbucurestiului.ro).

„Scrisorile portugheze, cinci la număr, datează de la sfârşitul secolului al XVII-lea, iar patosul sincerităţii acestor mărturii s-a păstrat de-a lungul secolelor, scrisorile publicându-se de atunci în repetate rânduri, fie în originalul francez, fie în traduceri”, este scris în prezentarea acestei cărţi.

Epistolele Marianei Alcoforado se înscriu printre cele mai frumoase scrisori de dragoste ale tuturor timpurilor, menţionează, de asemenea, site-ul citat. Cuvinte sensibile, voce, vioară şi arcuş vor fi ingredientele secrete ale unei după-amieze magice, în casa ce a aparţinut odinioară artistei Ligia Macovei. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Urmăriți Romania24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Preşedintele bulgar consideră „ilogică” menţinerea Bulgariei şi României în afara zonei Schengen

Publicat

rumen radev
Arhivă foto

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat joi,8 decembrie 2022, că este „total ilogic” ca Bulgaria şi România să rămână în afara spaţiului Schengen. Asta în condițiile în care Europa se aflată în mijlocul unei crize de securitate, referindu-se la invazia Rusiei în Ucraina, transmite EFE.

”Este extrem de ilogic, în condiţiile unei crize de securitate, economice şi sociale, să fie ţinute Bulgaria şi România în afara spaţiului Schengen”, a spus Radev.

Preşedintele bulgar a reamintit că cei mai mari investitori din ţara sa sunt tocmai cele două state care s-au opus aderării Bulgariei la Schengen: Olanda şi Austria.

Preşedintele bulgar consideră „ilogic” menţinerea Bulgariei şi României în afara zonei Schengen. Întrevedere cu Katerina Sakellaropoulou

Şeful statului bulgar a vorbit despre acest subiect cu ocazia primirii, la Sofia, a omoloagei sale din Grecia, Katerina Sakellaropoulou.

Radev a regretat că veto-ul a venit într-un moment în care ţara sa îndeplinea toate criteriile tehnice, avea sprijinul Comisiei Europene şi al celorlalte guverne din UE.

Ca mesaj optimist, preşedintele bulgar şi-a exprimat speranţa că atât ţara sa, cât şi România vor putea adera la Schengen anul viitor.

Comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, a anunţat joi, la Bruxelles, după reuniunea miniştrilor de interne din UE, că România şi Bulgaria nu au reuşit să obţină sprijinul unanim necesar pentru a adera la spaţiul de liberă circulaţie a persoanelor şi bunurilor.Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

În luna sărbătorilor, Iulius Christmas Market din Iulius Parc îi poartă pe vizitatori în lumea de basm a Crăciunului

Publicat

iulius christmas market iulius parc 01.jpeg

„Bucurie” și „magie” sunt cuvintele care descriu cel mai bine luna decembrie, iar această stare a pus deja stăpânire pe Iulius Mall Cluj și Iulius Parc. În zona Iconic Garden, a început Iulius Christmas Market astfel că beculețele strălucitoare, cântecele de Crăciun și aromele deosebite te transportă instant într-o lume de basm și vor trezi în tine spiritul de sărbători.

La târg vei găsi pe lângă voie bună, spații extrem de comode unde poți bea o ciocolată caldă sau poți savura bunătăți de sezon și poți cumpăra acdouri inedite pentru cei dragi.  S-a dat startul pentru cozy…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Guvernul ceh este pregătit de plafonarea preţului energiei pentru marile companii

Publicat

fotografie cu caracter ilustrativ

Guvernul Cehiei este pregătit să introducă până la finalul anului 2022 o plafonare a preţului energiei pentru marile compani. Această măsură vine deoarece acesta îşi extinde ajutorul acordat afacerilor afectate de majorarea costurilor cu electricitatea şi gazele, a anunţat joi premierul Petr Fiala, transmite Reuters.

Ajutorul ar putea fi similar măsurilor deja introduse pentru gospodării şi firmele mai mici, a precizat oficialul ceh.

Acesta a adăugat că deciziile UE au eliminat obstacolele în acordarea ajutoarelor pentru firmele mai mari.

„Astăzi este posibil să realizăm pentru marile companii o plafonare a preţului care nu era posibilă înainte”, a declarat Fiala, pentru postul de televiziune CNN Prima News.

Plafonarea preţului pentru gospodării, instituţii publice şi firmele mai mici a fost deja stabilită la şase coroane cehe (0,26 dolari) per KWh de electricitate şi trei coroane cehe pentru gaze, pe parcursul anului viitor.

Publicaţia cehă E15 anunţa joi că plafonarea preţului pentru marile companii s-ar putea aplica la 80% din consumul lor de energie.

Guvernul ceh este pregătit de plafonarea preţului energiei pentru marile companii. Pe ce se bazează plafonul de preț din țară

Luna trecută, Guvernul ceh a aprobat plafonarea veniturilor companiilor care produc electricitate, pentru a putea finanţa măsurile destinate reducerii poverii preţurilor mari asupra gospodăriilor şi companiilor.

Plafonarea veniturilor producătorilor de electricitate se va adăuga taxei pe veniturile excepţionale impuse firmelor din energie şi celor mai mari bănci, astfel încât anul viitor vor fi strânse la buget sume de cel puţin 100 de miliarde de coroane (4,12 miliarde de dolari).

Sumele vor finanţa programele de compensare pentru utilizatorii de electricitate afectaţi de creşterea preţurilor, după invazia rusească din Ucraina.

Plafonul de preţ din Cehia se bazează pe acordul convenit la nivelul Uniunii Europene care limitează veniturile producătorilor de electricitate la 180 de euro pentru un Megawatt/oră, acord care permite statelor membre să modifice această cifră pentru fiecare centrală în funcţie de tipul de combustibil pe care îl utilizează. Agerpres

Citește mai departe

ACTUALITATE

Explicațiile lui Voicu Vușcan, administratorul ”Elit”, după ce a anunțat că nu mai prelungește contractele cu firmele austriece

Publicat

201482562 100384538963740 1015766464512189415 n e1670504650721 1000x600.jpg

Voicu Vușcan, administrator al firmei de mezeluri Elit SRL din Alba Iulia (Smithfield), unul dintre cei mai mari producători de mezeluri din țară, a anunțat că nu mai prelungește contractele cu firmele austriece, din cauza situației create în ceea ce privește aderarea României la Spațiul Schengen. 

”Noi nu ne răzbunăm, ci cerem să fim considerați parteneri adevărați în UE” a declarat Vușcan, într-un interviu pentru Libertatea, generat de o postare pe Facebook.

„Nu sunt deloc împotriva multinaționalelor. Vorbesc în calitate de român, de profesionist, de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe