EVENIMENT
Evenimentele meteorologice extreme în Europa au dus la moartea a 195.000 de persoane din 1980

Potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM), evenimentele meteorologice extreme, cum ar fi caniculele și inundațiile, au avut consecințe devastatoare în Europa începând din 1980. Estimările arată că aproximativ 195.000 de persoane au pierit, iar pagubele economice se ridică la 560 de miliarde de euro.
AEM a lansat un apel la acțiuni urgente pentru a face față acestei situații alarmante. Aceste informații au fost furnizate de AFP.
”Fenomenele meteorologice şi climatice extreme au provocat pierderi economice estimate la 560 de miliarde de euro în Uniunea Europeană în perioada 1980-2021, dintre care doar 170 de miliarde de euro (30%) au fost asigurate”, precum şi aproape 195.000 de victime, a arătat agenţia europeană, care inaugurează o pagină web destinată celor mai recente date referitoare la impactul unor astfel de evenimente.
În februarie 2022, bilanţul prezentat de AEM vorbea despre 510 miliarde de euro şi 142.000 de morţi în perioada 1980-2020.
În 2021, inundaţiile produse în Germania şi în Belgia au făcut pagube însumând 50 de miliarde de euro.
În ceea ce priveşte numărul victimelor, o schimbare metodologică utilizată în Franţa şi în Germania este explicaţia acestei diferenţe semnificative, a precizat agenţia europeană.
”Pentru a evita pierderi suplimentare, trebuie să trecem urgent de la a reacţiona în faţa fenomenelor meteorologice extreme (…) la o pregătire proactivă”, a precizat pentru AFP Aleksandra Kazmierczak, expertă în cadrul AEM.
Evenimentele meteorologice extreme în Europa au dus la moartea a 195.000 de persoane din 1980. S-au produs 53.000 de decese suplimentare în iulie 2022
Potrivit celui mai recent bilanţ, caniculele sunt responsabile pentru 81% din numărul de morţi şi pentru 15% din pagubele financiare.
Marcată de valuri de caniculă repetate, vara anului 2022, care nu a fost inclusă încă în bilanţ, a înregistrat un număr de decese mai ridicat decât în mod obişnuit pe teritoriul întregii Europe.
S-au produs 53.000 (16%) de decese suplimentare în iulie 2022 în comparaţie cu mediile lunare din intervalul 2016-2019, însă nu toate au fost atribuite în mod direct căldurii, a precizat AEM.
Spania a înregistrat peste 4.600 de decese legate de căldura extremă între iunie şi august.
Modelele climatice preconizează valuri de căldură extremă mai îndelungate, mai intense şi mai frecvente, ceea ce va obliga Europa să reacţioneze pentru protejarea populaţiei vârstnice, vulnerabilă la temperaturi ridicate.
”Cele mai multe dintre strategiile naţionale privind adaptarea la schimbările climatice (…) recunosc efectele căldurii asupra sistemelor cardiovasculare şi respiratorii, dar mai puţin de jumătate abordează efectele directe ale căldurii cum ar fi deshidratarea sau insolaţiile”, mai precizează instituţia comunitară.
Evenimentele meteorologice extreme în Europa au dus la moartea a 195.000 de persoane din 1980. Consecinţe ”devastatoare”
Schimbările climatice induse de om au multiplicat de cinci sau şase ori probabilitatea secetei în 2022, când incendiile forestiere au afectat o suprafaţă mai mult decât dublă în comparaţie cu ultimii ani, a precizat AEM.
Episoadele de secetă s-ar putea dovedi fenomene extrem de costisitoare.
Costul acestora ar putea creşte de la nouă miliarde de euro pe an în prezent la 25 de miliarde de euro anual la sfârşitul secolului, dacă încălzirea este de 1,5 grade Celsius, dar putea urca la 31 de miliarde în cazul unei creşteri a temperaturilor cu 2 grade Celsius şi la 45 de miliarde pentru 3 grade Celsius, potrivit scenariilor oamenilor de ştiinţă.
Consecinţele pentru agricultură ar putea fi ”devastatoare”.
”Agricultorii ar putea limita efectele negative (…) prin adaptarea soiurilor cultivate, prin schimbarea perioadelor de însămânţare şi modificarea modurilor de irigaţie”, a precizat AEM.
”Dacă nu reuşim să ne adaptăm, randamentele şi veniturile agricole se vor diminua în viitor”, a avertizat ea.
Cu pierderi umane mult mai mici (2% din total), inundaţiile sunt catastrofele cele mai costisitoare pe plan economic, reprezentând 56% din totalul pagubelor. Agerpres
EVENIMENT
VIDEO. Mircea Abrudean: O prezență mai mare la vot îl avantajează pe Nicușor Dan. România să rămână ancorată în Europa

Președintele interimar al Senatului, clujeanul Mircea Abrudean, vorbește în podcastul Cluj24 despre importanța alegerilor prezidențiale de dumică, despre riscurile care planează asupra României începând de luni încolo dacă nu va câștiga candidatul susținut de PNL, Nicușor Dan, iar țara noastră va devia de la traiectoria europeană.
”Din perspectiva mea și a Partidului Național Liberal, cred că e o chestiune de responsabilitate până la urmă. Și noi am fost…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Nelu Varga (finanțator CFR Cluj): Vreau să aduc și un BRAZILIAN de nivelul lui Louis Munteanu

După ce CFR Cluj a câștigat Cupa României dar a scăpat titlul în Superligă, Nelu Varga, finanțatorul clujenilor a anunțat că e dispus să investească o sumă importantă pentru a întări lotul. La finalul meciului cu Hermannstadt, Dan Petrescu s-a declarat nemulțumit de faptul că în vară s-au cedat mai mulți jucători. Varga a anunțat acum că va face achiziții și a dat și primele detalii.
„Aducem un număr 6, un jucător box to box. O să mai întărim și…
Citește mai mult pe Cluj24.ro
EVENIMENT
Dinamo – „U” Cluj, 1-3. Clujenii bat „câinii” în INFERIORITATE numerică și se apropie de Europa

Universitatea Cluj a întâlnit-o pe Dinamo, vineri seara la București, în penultima etapă a Superligii. Clujenii aveau nevoie de o victorie pentru a mai spera la locul 4, aducător de meciuri europene. Dinamo ocupa ultimul loc în play-off. După două reprize diferite, clujenii câștigă în inferioritate numerică cu 3-1, goluri marcate de Perica (min.35), respectiv Nistor (min.84), Codrea (min.90) și Macalou (min.92) și se apropie de Europa.
Echipele de…
Citește mai mult pe Cluj24.ro

Sâmbătă, 24 mai 2025, începând cu ora 20.00, sala de evenimente a Centrului Cultural „Lucian Blaga” din Sebeş va găzdui spectacolul „Viața mea din flori”, regizat de Florin Coșuleț. Din distribuție fac parte: Florin Coșuleț, Zeno Apostolache (acordeon), Makkai István (clarinet), Zonda Attila (bass acustic).
„Viața mea din flori” este un spectacol de teatru, după „Opera” lui Cristian Popescu, în interpretarea actoricească a lui Florin Coșuleț, și vă propune…
Citește mai mult pe Alba24.ro