ACTUALITATE
EXCLUSIV. FOTO. Adrian Papahagi, despre MANUSCRISE. Unele cărți au 70 de KILOGRAME. De câți oameni e nevoie pentru a le căra
Adrian Papahagi, unul dintre inițiatorii expoziției „Un puzzle transilvan: reconstituind cultura medievală din fragmente de codice”, care a avut loc în data de 8 februarie, la Biblioteca Academiei Române din Cluj-Napoca, a povestit, pentru Cluj24, mai multe despre manuscrisele din cadrul evenimentului.
„Nu s-a mai facut asa ceva. Până acum, nimeni nu a studiat fragmente de manuscrise în România. În alte țări e deja o tradiție, aici e prima dată când are loc o astfel de cercetare”, precizează el.
„Gradualul Sfântul Mihail de la Cluj are în jur de 13-16 kilograme. Sunt cărți foarte mari, cu o înălțime de aproximativ 80 de centimetri”, completează el.
Citește și VIDEO FOTO. Manuscrise MEDIEVALE restaurate la Biblioteca Academiei Române Cluj-Napoca.
Conținutul manuscriselor
Potrivit lui Adrian, majoritatea manuscriselor sunt în scriere gotică.
„Vorbim despre scrierera cea mai răspândită în Europa în secolele XIV-XV. Sunt scrieri liturgice, religioase, multe sunt chiar cărți corale din care se cântă, cu notație. Cum s-a distrus aproape totul la reformă, nu se știa cum se cântă în instituțiile religioase ale Clujului.
Sunt piese inedite de istorie. Ele ne spun despre nivelul calității artistice din zonă, dezvoltarea economică și cea culturală din secolul XV”, punctează acesta, referitor la importanța manuscriselor.
Piese rare, unice
În cazul particular al Transilvaniei, invazia tătaro-mongolă din 1241 a distrus tot ce a existat până atunci, motiv pentru care majoritatea manuscriselor…