Connect with us

EDUCATIE

Experienţă art & tech la Uzina Electrică Filaret, în cadrul festivalului RADAR

Publicat

Sursa foto: RADAR Bucharest / Facebook

Peste 50 de artişti, studiouri de new media şi instituţii educaţionale şi de cercetare au transformat Uzina Electrică Filaret în acest weekend într-un spaţiu imersiv al artei îmbinată cu tehnologia, în cadrul Festivalului RADAR – Romanian Artists Developing Alternative Realities.

RADAR a fost gândită ca o platformă care cercetează aria mişcărilor creative şi a trendurilor emergente în care new media joacă un rol cheie în împrospătarea conceptului de artă şi a manifestărilor sale, spun organizatorii evenimentului, One Night Gallery.

Astfel, RADAR a adus publicului un format inovator de eveniment în care arta contemporană poate fi experimentată interactiv şi imersiv. Accentul se pune pe promovarea expresivităţii artistice prin tehnologii de ultimă generaţie – realitate virtuală, realitate augmentată, inteligenţă artificială, video mapping, instalaţii interactive, video game art, sound design. Astfel, RADAR a arătat că este o iniţiativă curajoasă ce susţine scena de new media art din România prin dezvoltarea unui context local nou care aduce tinerii artişti români în atenţia publicului larg.

Emil Drăgan a dezvoltat aplicaţia STEP care a generat pe lângă senzaţiile tari date de efectele VR (realităţii virtuale) şi cea mai mare coadă de la eveniment. A muncit două săptămâni pentru a realiza aplicaţia, pentru ca oamenii să trăiască o experienţă cât mai imersivă. „Am vrut ca ei să poată experimenta astfel lucruri noi. Mai am o instalaţie bazată pe acelaşi principiu, care le dă posibilitatea oamenilor să cânte la pian înconjuraţi de natură, chiar şi celor care, evident, nu ştiu să o facă”, a declarat Emil Drăgan, pentru AGERPRES.

Echipa RADAR s-a adresat dezvoltatorilor de conţinut creativ, indiferent de categoria din care fac parte – animaţie, realitate virtuală, game art etc. „Cred că e important să aducem acest aspect de comunitate şi să normalizăm impactul noilor tehnologii în experimentarea artei. Am observat schimbări de paradigmă nu doar în zona artelor vizuale, ci şi în domenii conexe precum designului vestimentar sau muzica, care au beneficiat de experienţe neaşteptate precum colecţii de haine cu layere de realitate augmentată (AR) sau concerte cu experienţe imersive 3D. Dacă reuşim să aducem împreună această comunitate şi să o expunem publicului larg prin experienţa unei platforme ca RADAR, atunci cred ca ne-am atins scopul”, spune şi Oana Cojocaru, din echipa One Night Gallery.

Evenimentul derulat pe perioada a trei zile este încă în desfăşurare, iar cei curioşi sau interesaţi pot ajunge şi duminică, 3 noiembrie, între 18,00 şi 22,00, la Uzina Electrica Filaret, pentru a experimenta fenomenul RADAR. AGERPRES

Urmărește știrile romania24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


EDUCATIE

Facultatea se va face și online. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu

Publicat

sorin cimpeanu

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că Guvernul va adopta, miercuri, o ordonanţă de urgenţă care va crea baza legală astfel încât învăţământul universitar cu frecvenţă să se poată desfăşura, într-o anumită pondere, şi online.

„Sunt sigur că miercuri, în şedinţa de Guvern, va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă (…) prin care, pentru a eficientiza pregătirea universitară, în funcţie de specificul fiecărui domeniu – medicină, socio-umane, inginerie, va fi posibilă, în cadrul formei de învăţământ cu frecvenţă, fiind redefinit spaţiul universitar, o combinaţie între fizic şi virtual. O să faceţi o parte dinte activităţi şi în format digital. Se va crea baza legală şi până la începerea anul universitar 2022-2023 vor fi definite standardele care vor permite fiecărei universităţi, în funcţie de domeniu, să vă propună o anumită pondere a activităţilor online în paralel cu cele fizice, ceea ce este un important pas înainte”, a declarat Cîmpeanu, sâmbătă, la Congresul Studenţilor din România, organizat la Palatul Parlamentului de Uniunea Studenţilor din România.

 

Facultatea se va face și online. Anunțul lui Sorin Cîmpeanu: precizările ministrului

El a precizat că verificarea îndeplinirii standardelor va fi realizată, în cel mult cinci ani, atunci când vine rândul evaluării instituţionale.

„Nu vom aştepta ca ARACIS să facă evaluări pentru a verifica noile standarde în fiecare universitate – noile standarde reprezintă o obligaţie şi trebuie realizate înainte de începerea noului an universitar -, ci vom aborda o variantă necesară în societatea românească, aceea a încrederii: universităţile îşi asumă, iniţiind acest proces combinat, prezenţă fizică-activităţi online, respectă standardele care vor fi cunoscute la începerea anului universitar, urmând să probeze acest lucru, într-un an, doi sau maximum cinci, când vine rândul evaluării instituţionale”, a adăugat Cîmpeanu. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

Aproape 2.400 de copii ucraineni, înscriși în școlile și grădinițele din România

Publicat

Aproape 2.400 de copii ucraineni sunt înscriși în școlile și grădinițele din România, a anunțat vineri ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Educației de la inspectoratele școlare județene, vineri, erau depuse 2.577 de cereri depuse pentru înscrierea ca audienți a copiilor refugiați din Ucraina în școlile și grădinițele din România.

Peste 2.000 de copii ucraineni, înscriși în școlile și grădinițele din România: 969 sunt preșcolari și 1.608 sunt elevi

Dintre aceștia, 969 sunt preșcolari și 1.608 sunt elevi.

Ministerul Educației anunță că 2.379 de copii au fost repartizați sau înscriși deja ca audienți în școli și grădinițe.

938 dintre aceștia frecventează deja grădinițe din țara noastră, iar 1.441 au fost înscriși la școli.

(sursa: Mediafax)

Citește mai departe

ACTUALITATE

București: Broşura de admitere în învăţământul liceal, profesional şi dual pentru anul școlar 2022-2023, publicată

Publicat

educatie invatamant studiu carti scoala.jpg

Broşura de admitere în învăţământul liceal, învăţământul profesional de stat şi învăţământul dual pentru anul şcolar 2022-2023 în Capitală a fost publicată, miercuri, pe site-ul Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti.

Documentul cuprinde informaţii legate de admiterea în cele trei tipuri de învăţământ şi reprezintă „un ghid util” atât pentru absolvenţii clasei a VIII-a, cât şi pentru părinţii acestora în vederea orientării şcolare pentru clasa a IX-a, precizează IŞMB.

Broşura este editată de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti prin Comisia de Admitere a Municipiului Bucureşti şi va fi distribuită gratuit tuturor absolvenţilor clasei a VIII-a din Capitală.

Revista poate fi consultată şi în versiunea electronică pe site-ul http://ismb.edu.ro. Agerpres

Citește mai departe

EDUCATIE

Ministrul Cîmpeanu: Au fost plătite drepturile salariale ale angajaţilor din sistemul de educaţie

Publicat

Toate drepturile salariale ale angajaţilor din sistemul de educaţie au fost plătite, a declarat luni ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„În urma consultării tuturor inspectoratelor şcolare judeţene, suntem în măsură să vă informăm că la această oră au fost plătite toate drepturile salariale angajaţilor din sistemul de educaţie”, afirmă Cîmpeanu.

El a reiterat susţinerea pentru o „salarizare motivantă” şi pentru plata la timp a tuturor angajaţilor din învăţământ.

„Ministerul Educaţiei regretă întârzierile înregistrate din cauza unor erori informatice la nivelul unei instituţii care se află în structura altui minister şi reiterează susţinerea pentru o salarizare motivantă şi, evident, pentru plata la timp a tuturor angajaţilor din învăţământ.

Fără resurse financiare nu se poate imagina o educaţie în spiritul calităţii şi echităţii”, a declarat ministrul Educaţiei. Agerpres

 

Citește mai departe