ACTUALITATE
Experiment în Ucraina. Campanie agresivă de vaccinare a tuturor locuitorilor unui oraș
Un experiment din Ucraina care a urmărit o campanie agresivă de vaccinare a majorității locuitorilor unui mic oraș a dat rezultatele scontate: rate foarte mici de infectare și nicio spitalizare Covid-19.
În aprilie, când Ucraina era încă în criză de vaccinuri, doar anumite categorii de populație, precum profesorii și medicii, s-au putut vaccina, conform World News Era.
Ministerul Sănătății a făcut o excepție pentru orașul Morshyn din vestul Ucrainei, permițând autorităților sanitare locale să încerce să îi vaccineze pe toți cei 6.000 de locuitori.
Morshyn a fost ales în parte pentru că economia sa, care depinde de turismul în stațiunile balneare și spa, s-a închis practic din cauza pandemiei și pentru că s-a crezut că oamenii vor fi receptivi la vaccinare pentru a-și putea relua activitatea.
Planul a fost de a administra cel puțin o doză de vaccin pentru 70 la sută din populație într-o lună. Dar, în ciuda stimulentului economic, neîncrederea în vaccinuri a reprezentat un obstacol. La nivel național, 56 la sută dintre ucraineni încă spun că nu se vor vaccina.
Autoritățile din Morshyn au trecut la ofensivă.
„Ne-am dat seama că trebuie să chemăm fiecare persoană în parte”, a declarat Dr. Henadiy Yukshynsky, medicul-șef al orașului, într-un interviu acordat presei locale: „Am creat cinci echipe speciale care au sunat oamenii și au explicat tuturor necesitatea vaccinării”.
Autoritățile locale au afișat panouri publicitare, au montat corturi, au realizat videoclipuri și pliante care pledează pentru vaccinare.
În cele din urmă, a fost nevoie de două luni pentru a vaccina 72% dintre locuitorii orașului, mult mai mult decât rata de 16% la nivel național din Ucraina, care este cea mai scăzută din Europa.
În întreaga țară, infecțiile și spitalizările sunt în creștere, cu o medie de 21.364 de cazuri noi pe zi în ultima săptămână. Rata mortalității în Ucraina este mai mare acum decât în timpul primului val, cu o medie de 538 de decese pe zi. Panica începe să se instaleze, iar mai multe zone ale țării au fost desemnate „zone roșii” și plasate sub izolare parțială.
În Morshyn, însă, viața merge înainte. Orașul nu are niciun pacient spitalizat cu Covid-19 și are doar 19 cazuri de infecții, dintre care 15 la persoane care nu au fost vaccinate. MEDIAFAX
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro
Citește mai mult pe Botosani24.ro