Connect with us

ACTUALITATE

Expert contabil trimis în judecată de DNA. Valoarea acţiunilor unei instituţii de stat, diminuată cu peste 19 milioane de lei

Publicat

dna

Antoneta Mîra, expert contabil, a primit mandat de arestare în lipsă, la solicitarea procurorilor anticorupţie, care o acuză că ar fi subevaluat acţiunile Institutului de Cercetare şi Proiectare Tehnologică pentru Construcţii de Maşini.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis joi AGERPRES, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de Antoneta Mîra, expert contabil, pentru săvârşirea infracţiunii de participaţie improprie la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administraţiei publice locale este acţionar, comisă în cadrul acţiunii de privatizare ori de executare silită, de reorganizare sau lichidare judiciară ori cu ocazia unei operaţiuni comerciale, ori a bunurilor aparţinând autorităţii publice sau instituţiilor publice, în cadrul unei acţiuni de vânzare a acestora sau de executare silită, săvârşită de cei care au atribuţii de conducere, de administrare, de gestionare, de executare silită, de reorganizare ori lichidare judiciară.

Procurorii anticorupţie notează că, în cursul anului 2015, în contextul derulării unei acţiuni de executare silită, Antoneta Mîra ar fi întocmit un raport de expertiză contabilă judiciară, în cuprinsul căruia a stabilit o valoare diminuată faţă de valoarea comercială reală a pachetului de 278.888 acţiuni aparţinând SC Institutul de Cercetare şi Proiectare Tehnologică pentru Construcţii de Maşini SA, deţinute de statul român prin Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului.

„Prin aceste demersuri, inculpata a urmărit obţinerea de către creditor (o societate de transport aerian) a pachetului de acţiuni la o valoare mult diminuată faţă de valoarea comercială reală a acestora”, se menţionează în comunicat.

Ulterior, arată anchetatorii, acest raport de expertiză contabilă judiciară ar fi fost înaintat executorului judecătoresc desemnat cu desfăşurarea procedurii de executare silită care, la data de 1 octombrie 2015, fără vinovăţie, a fost determinat să adjudece în favoarea creditorului, în contul creanţei, întregul pachet de acţiuni la preţul de 697.220 lei, adică exact la valoarea stabilită de expertul contabil prin raportul de expertiză tehnică şi contabilă.

„Valoare respectivă era una mult diminuată faţă de valoarea comercială reală, în condiţiile în care, la data de 02.08.2015, valoarea comercială reală a pachetului de acţiuni era de 19.840.000 lei”, precizează sursa citată.

Până în prezent, procurorii anticorupţie au făcut numeroase demersuri pentru a asigura prezenţa inculpatei în faţa organelor judiciare, însă aceasta a urmărit tergiversarea cercetărilor faţă de ea şi în final sustragerea de la urmărirea penală.

„Având în vedere aspectele menţionate anterior, în cursul lunii februarie, procurorii anticorupţie au înaintat Tribunalului Bucureşti referatul cu propunere de arestare preventivă în lipsă a inculpatei Antoneta Mîra, pe o perioadă de 30 zile, de la data punerii în executare a mandatului de arestare preventivă, propunere care a fost însuşită de instanţa de judecată”, informează DNA. AGERPRES

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Copiii din Todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima ediție a Școlii de vară „Din inima satului”

Publicat

copiii din todireni au transformat vacanța în sărbătoare la prima

Publicitate

În primele zile ale lunii iulie, curtea Școlii Gimnaziale din Todireni a devenit un adevărat atelier de culoare și descoperire. Lansată cu emoție de profesorii coordonatori Elena Liliana Brașoveanu și Marineta Ciobanu, Școala de vară „Din inima satului” a reunit zeci de copii dornici să îmbine joaca, tradiția și experimentul într‑o experiență educativă cât o vacanță întreagă.

Aventură, tradiție și știință – în aceeași…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Grădinița „Ștefan cel Mare și Sfânt” Dorohoi a adus vara în culori pentru preșcolari prin proiectul educațional „Grădi 9 în culori”

Publicat

grădinița „Ștefan cel mare și sfânt” dorohoi a adus vara

Publicitate

În debutul vacanței de vară, Grădinița cu Program Prelungit „Ștefan cel Mare și Sfânt” din Dorohoi a desfășurat proiectul educațional „Grădi 9 în culori” – un program special dedicat copiilor de vârstă preșcolară, realizat în colaborare cu mai multe instituții locale.

Derulat într-un mediu sigur și primitor, proiectul a urmărit stimularea creativității, dezvoltarea personală a celor mici și menținerea unei conexiuni active și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava deschide o extensie universitară la Botoșani

Publicat

universitatea „Ștefan cel mare” din suceava deschide o extensie universitară

Publicitate

Botoșani, 3 iulie 2025 – Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) va deschide, începând cu anul universitar 2026–2027, o extensie universitară la Botoșani, marcând un moment semnificativ pentru dezvoltarea educației superioare în regiune.

Evenimentul a fost precedat de o întâlnire de lucru desfășurată joi, 3 iulie, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Botoșani, la care a participat rectorul USV, prof. univ. dr. Mihai Dimian,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Ministerul Agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de milioane de euro pentru sprijinirea comunităților pescărești

Publicat

ministerul agriculturii anunță un apel de proiecte de 54 de

Publicitate

Ministerul Agriculturii, prin Autoritatea de Management pentru Programul pentru Acvacultură și Pescuit (AM POPAM), lansează un apel de proiecte în valoare de 54 de milioane de euro. Acest apel vizează sprijinirea dezvoltării locale în comunitățile în care se desfășoară activități de pescuit și acvacultură, cu scopul de a stimula economia locală și de a încuraja implicarea activă a locuitorilor prin inițiative de tip DLRC (Dezvoltare Locală…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe