Connect with us

ACTUALITATE

Experţii avertizează asupra campaniilor caritabile false pentru ajutorarea Ucrainei

Publicat

tentativa frauda ucraina mail

Cercetătorii de la Eset au descoperit, la nivel global, o multitudine de site-uri web suspecte care solicită bani sub pretextul unor scopuri caritabile, în special în contextul conflictului din Ucraina.

„Vremurile de criză pot scoate la iveală tot ce este mai bun din oameni, dar pot, de asemenea, să aducă la suprafaţă tot ce este mai rău în escroci. Şi ei urmăresc titlurile din presa internaţională şi vor încerca să demareze multiple scheme maliţioase în încercările lor de fraudă financiară.

Am văzut acest lucru de nenumărate ori în timpul pandemiei de COVID-19 şi, la doar câteva zile de la începutul războiului din Ucraina, situaţia nu este deloc diferită (…)

Site-urile web în cauză fac afirmaţii foarte vagi cu privire la modul în care va fi utilizat „ajutorul”.

De asemenea, ar trebui să fie evident – la o inspecţie mai atentă – că niciunul dintre ele nu reprezintă o organizaţie legitimă”, notează blogul din România al Eset.

La ce trebuie să fie atenți utilizatorii

Potrivit sursei citate, printre domeniile web în cauză, faţă de care utilizatorii trebuie să fie sceptici se află: help-for-ukraine.eu, tokenukraine.com, supportukraine.today, ukrainecharity.gives, ukrainesolidarity.org, ukraine-solidarity.com şi saveukraine.today.

„Rămâneţi în permanenţă în alertă în relaţie cu cererile emoţionante de ajutor pe care le puteţi primi direct pe adresa personală de e-mail. Un utilizator Reddit a împărtăşit o astfel de abordare care poate provoca emoţie. Alte trucuri similare care urmăresc să determine victimele să doneze Bitcoin sunt abundente pe Twitter şi pe alte reţele sociale.

În general, în epoca în care preluările de conturi şi atacurile cibernetice în curs împotriva ţintelor ucrainene sunt la ordinea zilei, verificarea informaţiilor „exclusiv digitale” poate fi dificilă.

În timp ce reţelele de socializare joacă adesea un rol major în răspândirea veştilor despre o cauză caritabilă într-o perioadă de criză, ele sunt, de asemenea, un mediu propice pentru fraudă”, susţin experţii în securitate cibernetică.

Aceştia precizează că autorităţile naţionale şi locale derulează o serie de comunicări reale, alături de numeroase organizaţii non-profit, iar printre principalele organizaţii internaţionale verificate care oferă asistenţă de urgenţă în Ucraina se află: Comitetul Internaţional al Crucii Roşii, Salvaţi Copiii, Medici fără Frontiere şi UNICEF.

Recomandările specialiștilor

Reprezentanţii Eset recomandă consultarea platformei Charity Navigator pentru a căuta şi alte organizaţii caritabile verificate.

„Întrucât criza este în continuare o ştire de primă pagină în întreaga lume, escrocii vor continua să caute noi modalităţi de a exploata vulnerabilitatea oamenilor afectaţi de război pentru propriul câştig. Poate cel mai rău lucru este că o înşelătorie prin acţiuni de caritate nu-i afectează doar pe cei care donează, ci înseamnă, de asemenea, că destinatarii vizaţi nu primesc asistenţa necesară, ceea ce face acest tip de fraudă şi mai deplorabilă”, apreciază Eset, companie fondată în anul 1992 în Bratislava (Slovacia), cu o prezenţă în peste 180 de ţări.

O nouă tentativă de fraudă care folosește drama din Ucraina, descoperită în România

Pe aceeaşi temă, Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică (DNSC) din România a avertizat, joi, în legătură cu o nouă tentativă de fraudă care se propagă în această perioadă pe e-mail şi foloseşte ca tematică situaţia Ucrainei.

„Aşa cum anticipam chiar din debutul conflictului, infractorii cibernetici obişnuiesc să se folosească mereu de contexul existent pentru a-şi şlefui scenarii de atac cu o rată ridicată de succes.

Aşadar, vedem primele semne ale exploatării subiectului Ucraina pentru a monetiza rapid şi eficient pe seama atacurilor. Directoratul a fost notificat despre apariţia unei campanii de tip fraudă distribuită prin e-mail care este lansată de la adresa ukrarelief[@]unations[.]com.

Domeniul unations.com apare în acest moment ca fiind de vânzare. Textul mesajului face apel la strângerea de fonduri pentru refugiaţii care fug din calea războiului din Ucraina prin Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda propusă de transmitere a banilor este un portofel de Bitcoin”, au scris experţii DNSC pe pagina de Facebook a instituţiei.

Specialiştii au atras atenţia că informaţiile prezentate sunt false, dacă se face o minimă documentare.

Atenție la e-mailurile care conțin greșeli gramaticale

„Există o iniţiativă online de strângere de fonduri cu această titulatură pe platforma GlobalGiving, dar nu are ca metodă de plată criptomoneda şi nici nu specifică drept dată de contact domeniul utilizat în transmiterea unor astfel de e-mail-uri.

E-mail-ul este semnat de un anume Amin Awad, care în realitate este chiar Secretar General Adjunct al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) şi a fost numit pe 25 februarie în funcţia de coordonator al crizelor pentru Ucraina, dar fără nicio legătură cu iniţiativa Ukraine Crisis Relief Fund.

Infractorii cibernetici simulează aşadar iniţiative de strângere de fonduri cu reputaţie şi impersonează indivizi aflaţi în funcţii importante la nivel internaţional, pentru a oferi o doză de încredere informaţiei prezentate potenţialelor victime.

Asemeni altor campanii care aveau ca scop principal fraudarea utilizatorilor, textul e-mail-ului în limba engleză este unul imprecis, cu greşeli gramaticale. Mai mult, soluţiile de securitate integrate în serviciile de e-mail identifică deja acest mesaj ca fiind unul cu potenţial fraudulos, aşa cum se poate observa din imagini”, explică reprezentanţii DNSC”, menţionează DNSC.

În acest context, Directoratul recomandă utilizatorilor să verifice mereu sursa mesajelor primite, înainte de a accesa link-uri sau fişiere ataşate. Agerpres

Citește Romania24.ro pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Atelier de încondeiat ouă la Mihălășeni. ,,Profesor” a fost meșterul popular Maria Ursulean

Publicat

fb img 1714146489852 1000x600.jpg

Publicitate

Joi, Centrul de Creatie Botosani a desfășurat un alt atelier de încondeiat ouă, de această dată în parteneriat cu Parohia Mihălășeni.

Meșterul popular Maria Ursulean din Bucecea i-a sprijinit pe micuții participanți să deslușească tainele încondeierii ouălor.
,,Mulțumim și celor patru tinere din Bucecea care au ajutat la desfășurarea atelierului!
Mulțumim frumos părintelui Petru Hrițac pentru invitație și ospitalitate, cadrelor didactice prezente, grupului vocal din Mihălășeni care ne-a încântat cu câteva cântări religioase și îi felicităm pe toți copiii care au participat la atelier!” , au transmis oficialii Centrului de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

,,Sacrul în artă”, expoziție la Muzeul Ștefănești

Publicat

fb img 1714127943595 1000x600.jpg

Publicitate

Muzeul Judetean Botosani, Secția de Artă Plastică – Etnografie organizează expoziția intitulată „Sacrul în artă”.

Într-o perioadă cu profunde valențe spirituale, demersul expozițional devine un gest firesc de pioșenie în fața divinității, concretizat prin aducerea în fața publicului a unui număr de 13 icoane din patrimoniul etnografic al Muzeului Județean Botoșani, precum și a lucrărilor semnate de artiștii vizuali Anca și Alina Albătoaie, Constantin Livadaru, Florin Grosu, Bebe Hetriuc, Ioana-Gina Poleac, Liviu Șoptelea, Cristina Turiceanu, Marius Vatamanu și Karmen Zaharia. Expoziția, etalată la #Muzeul „#Ștefan_Luchian”…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

14 mai, ultima zi în care se mai pot face înscrieri la școala de agenți de poliție în 2024. Acte, calendar, condiții candidați

Publicat

academia de politie.jpg

Publicitate

Școala de Agenți de Poliție a anunțat că până pe 14 mai, cei interesați să devină agenți de poliție sunt invitați să trimită cereri de înscriere. Există un total de 1880 de locuri disponibile la cele trei școli postliceale. Procesul de admitere are loc în perioada aprilie – iulie, relatează alba24.ro. Cererile de înscriere trebuie trimise la inspectoratele de poliție județene, în funcție de domiciliu.

Înscrierile se fac doar electronic (cerere de înscriere trimisă prin e-mail la IPJ, compartiment resurse umane) până în 14 mai. Apoi, până în 21 mai se depun actele pentru dosarele de recrutare, tot la inspectoratele de poliție.

Proba…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Botoșani: Amenzi pentru șoferi depistați cu microbuzul ticsit cu călători

Publicat

maxi 696x555 1.jpg

Publicitate

În cadrul activităților desfășurate a fost verificată legalitatea transportatorilor de persoane, prilej cu care au fost depistate două microbuze de transport călători, care aveau peste 22 de persoane, respectiv peste 16 persoane în plus față de numărul de locuri.

 

Cei doi conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în cuantum de 8.000 de lei fiecare, iar persoanele care erau în plus au coborât și au așteptat un nou transport pentru a se deplasa la destinație.

Publicitate

Fotografie cu caracter ilustrativ


Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe