Connect with us

ACTUALITATE

Explicații despre meteoritul de la Iași: ”Puterea exploziei, echivalentă cu 400 kg de exploziv TNT”

Publicat

O explozie puternică a tulburat liniștea locuitorilor din Iași și din comunele din apropiere, în urmă cu o săptămână. Explicații despre incident a oferit, pe rețeaua de socializare, profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iași.

Potrivit datelor publicate de acesta, a fost vorba despre un meteorit care s-a dezintegrat în atmosferă. Ar fi avut cel puțin 8 kilograme și 16 centimetri în diametru, iar puterea exploziei a fost evaluată la minimum 800 megawatt, adică 400 kg de exploziv TNT.

Iar pentru că incidentul din 9 iulie s-a petrecut ziua, în jurul orei 14.00, lumina produsă de explozie a fost greu perceptibilă.

”Iată și caracteristicile meteoritului căzut la Iași, pe 9 iulie 2019. Meteoritul a avut minim 8 kg și minim 16 cm în diametru. Puterea exploziei evaluată a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decât unul dintre reactoare nucleare de la Cernavodă /706 megawatt), însă preț de doar 2 secunde! Explozia este echivalentă cu 1.6 GJ adică 400 kg de exploziv TNT. A explodat la înălțime mare, iar potențialele fragmente au ajuns pe Pământ fără să producă efecte însemnate, pentru că nu am înregistrat vibrații în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul. Cel mai probabil a avut o traiectorie abruptă, astfel că la înălțime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă. În plus un corp de așa dimensiuni la distanță de 20 km nu poate fi observat deloc ușor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluție limitată (limita este de 10 ori mai mică decât limita de detecție a ochiului uman). Posibil și alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate.

Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arată clar că bubuitura a fost la foarte mare altitudine. Sunetele înalte au fost complet atenuate din cauza distanței mari (spre exemplu undele la 2000 de Hz au fost de 800 de ori mai slăbite decât cele la 60 Hz). Evident, teoria boomului sonic al avioanelor nu se confirmă pentru că plafonul de zbor este limitat, iar la peste 18 km plafon de zbor (MIG 19) presiunea sonoră este atenuată prea mult ca să producă efecte vizibile cum au fost cele de pe 9 iulie. Mai jos, la altitudini mici, se poate, dar sunetul este mult mai bogat în frecvențe înalte, lucru care nu se întâmplă în acest caz”, potrivit postării de pe Facebook.

Potrivit sursei citate, comparativ, meteoritul din Rusia, căzut în Chelyabinsk Oblast, pe 15 februarie 2013 a avut masa 12000 tone, diametru 20 metri, viteza 20km/s, iar altitudinea la care a explodat a fost de 26 km. Energia exploziei a fost de 1.400.000 GJ (400 mii tone TNT), echivalentul a 30 de bombe Hiroshima.

sursa: Facebook – Silviu Gurlui

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Cutremur cu magnitudinea 3,9 în județul Vrancea

Publicat

cutremur 1.jpg

Publicitate

Un cutremur cu magnitudinea 3,9 s-a produs sâmbătă dimineața, la ora 4:33, în județul Vrancea, zona seismică Vrancea, potrivit informațiilor publicate de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP).

Seismul a avut loc la adâncimea de 139,9 kilometri (km) în apropierea următoarelor orașe: 48 km vest de Focșani, 60 km nord de Buzău, 65 km est de Sfântu-Gheorghe, 74 km est de Brașov și 89 km nord-est de…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Gazul ajunge în comunele Albești, Trușești și Sulița: Contractul pentru rețea a fost semnat, lucrările încep în 90 de zile

Publicat

gazul ajunge în comunele albești, trușești și sulița: contractul pentru

Publicitate

Vești excelente pentru locuitorii comunelor Albești, Trușești și Sulița: proiectul privind introducerea rețelelor de gaze naturale prinde contur după ce a fost semnat oficial contractul de proiectare și execuție a Sistemului de Distribuție a Gazelor Naturale, un moment important în demararea acestui obiectiv de interes major pentru comunitățile locale.

Contractul a fost atribuit unei asocieri de firme desemnate câștigătoare în urma procedurilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic

Publicat

calendar ortodox 2025: sfânta cuvioasă teodora din tesalonic

Publicitate

Sfânta Cuvioasă Teodora s-a născut în insula Eghina, în anul 812, din părinți creștini dreptcredincioși, Antonie și Hrisanta, în perioada iconoclastă a domniei împăratului Mihail Valvos (820-829). Antonie și împreună cu soția sa au adus pe lume trei copii: Evloghia, Ștefan și Agapi (viitoarea monahie Teodora).
Primii doi copii au murit de tineri, Evloghia fiind monahie, iar Ștefan fiind diacon. Agapi nu și-a cunoscut mama, deoarece ea…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

„Pe urmele lui Marco Polo”, volum semnat de Cătălin Mihai Alex, la Galeriile de Artă Botoșani

Publicat

„pe urmele lui marco polo”, volum semnat de cătălin mihai

Publicitate

Muzeul Județean Botoșani găzduiește duminică, 6 aprilie 2025, începând cu ora 11.30, în spațiul Galeriilor de Artă ‘Ștefan Luchian’, lansarea unui nou volum semnat de Cătălin Mihai Alexa.

Autorul a mai lansat anterior două volume, respectiv ‘Muzicieni de ieri și de azi. Botoșanii – o bornă culturală’ (30 octombrie 2024, prezentare jurnalistul Traian Apetrei) și ‘Jurnalul unui călător’, un volum apărut ca urmare a însemnărilor…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe