Connect with us

ACTUALITATE

Explicații despre meteoritul de la Iași: ”Puterea exploziei, echivalentă cu 400 kg de exploziv TNT”

Publicat

O explozie puternică a tulburat liniștea locuitorilor din Iași și din comunele din apropiere, în urmă cu o săptămână. Explicații despre incident a oferit, pe rețeaua de socializare, profesorul Silviu Gurlui, de la Facultatea de Fizică din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza” Iași.

Potrivit datelor publicate de acesta, a fost vorba despre un meteorit care s-a dezintegrat în atmosferă. Ar fi avut cel puțin 8 kilograme și 16 centimetri în diametru, iar puterea exploziei a fost evaluată la minimum 800 megawatt, adică 400 kg de exploziv TNT.

Iar pentru că incidentul din 9 iulie s-a petrecut ziua, în jurul orei 14.00, lumina produsă de explozie a fost greu perceptibilă.

”Iată și caracteristicile meteoritului căzut la Iași, pe 9 iulie 2019. Meteoritul a avut minim 8 kg și minim 16 cm în diametru. Puterea exploziei evaluată a fost de minim 800 megawatt (ceva mai mult decât unul dintre reactoare nucleare de la Cernavodă /706 megawatt), însă preț de doar 2 secunde! Explozia este echivalentă cu 1.6 GJ adică 400 kg de exploziv TNT. A explodat la înălțime mare, iar potențialele fragmente au ajuns pe Pământ fără să producă efecte însemnate, pentru că nu am înregistrat vibrații în sol după cele 5 secunde de impact direct cu sunetul. Cel mai probabil a avut o traiectorie abruptă, astfel că la înălțime foarte mare (peste 20 km), în plină zi, lumina produsă prin explozie a fost greu perceptibilă. În plus un corp de așa dimensiuni la distanță de 20 km nu poate fi observat deloc ușor de ochiul uman din cauza puterii de rezoluție limitată (limita este de 10 ori mai mică decât limita de detecție a ochiului uman). Posibil și alte fenomene naturale au concurat la lipsa de vizibilitate.

Caracteristicile sunetului (20-120 Hz) arată clar că bubuitura a fost la foarte mare altitudine. Sunetele înalte au fost complet atenuate din cauza distanței mari (spre exemplu undele la 2000 de Hz au fost de 800 de ori mai slăbite decât cele la 60 Hz). Evident, teoria boomului sonic al avioanelor nu se confirmă pentru că plafonul de zbor este limitat, iar la peste 18 km plafon de zbor (MIG 19) presiunea sonoră este atenuată prea mult ca să producă efecte vizibile cum au fost cele de pe 9 iulie. Mai jos, la altitudini mici, se poate, dar sunetul este mult mai bogat în frecvențe înalte, lucru care nu se întâmplă în acest caz”, potrivit postării de pe Facebook.

Potrivit sursei citate, comparativ, meteoritul din Rusia, căzut în Chelyabinsk Oblast, pe 15 februarie 2013 a avut masa 12000 tone, diametru 20 metri, viteza 20km/s, iar altitudinea la care a explodat a fost de 26 km. Energia exploziei a fost de 1.400.000 GJ (400 mii tone TNT), echivalentul a 30 de bombe Hiroshima.

sursa: Facebook – Silviu Gurlui

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

COD GALBEN de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru județul Botoșani

Publicat

cod galben meteo alerta 3.jpg

Publicitate

Meteorologii au actualizat prognoza și au emis un Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru județul Botoșani valabil de astăzi, de la ora 10:00, până mâine, la ora 06:00.

În intervalul menționat, vor fi perioade cu averse torențiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijeli ( rafale de 50…70 km/h) și, pe alocuri, grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Prognoza meteo până pe 23 iunie: Când revine căldura și cât vor urca temperaturile în următoarele 4 săptămâni

Publicat

vara 2025 începe cu surprize: prognoza meteo pe patru săptămâni,

Publicitate

Vremea rămâne schimbătoare la început de vară, dar meteorologii anunță o încălzire treptată în următoarele patru săptămâni. Până pe 23 iunie, temperaturile vor crește constant în cea mai mare parte a țării, iar zilele cu soare vor deveni din ce în ce mai frecvente.

Luna iunie începe cu vreme frumoasă și caldă. Cu excepția primelor două zile, în care este posibil să plouă, în centru, sud și nord-est, următoarele zile vor fi mai mult…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Începe a doua etapă de înscriere în învățământul primar

Publicat

elevii intră în vacanță joi, după finalizarea cursurilor

Publicitate

Cea de-a doua etapă de înscriere în învățământul primar începe vineri și se încheie pe 29 mai, prevede calendarul aprobat de Ministerul Educației și Cercetării.

În această etapă se depun/transmit cererile-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul ierarh mihail mărturisitorul, episcopul sinadei

Publicitate

Acest sfânt Mihail, dupa cum s-a invrednicit a fi de un nume cu ingerul cel mare al puterilor ceresti, tot astfel, si viata lui a fost ingereasca, de vreme ce si-a luat asupra-si curatia cea fecioreasca si celelalte fapte bune. El s-a afierosit lui Dumnezeu din bratele maicii sale, si s-a aratat slujitor ales al Lui, primind din tinerete viata monahiceasca, impreuna cu Sfantul Teofilact al Nicomidiei, in zilele Prea sfintitului patriarh Tarasie.

Acesta i-a trimis…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe