Connect with us

ACTUALITATE

Explozia variantei Omicron loveşte în plin industria transporturilor: angajaţii refuză noi contracte

Publicat

omicron

De la navigatorii care refuză să se întoarcă pe nave, până la şoferii de camioane a căror îngrijorare cu privire la închiderea frontierelor cauzate de Covid depăşeşte atracţia salariilor mai mari, industria transporturilor se pregăteşte pentru un alt an de întreruperi ale lanţului de aprovizionare.

Potrivit Bloomberg, pe măsură ce infecţiile cu omicron cresc şi guvernele înăspresc restricţiile, companiile de logistică din întreaga lume, de la giganţi globali la întreprinderile mici, nu pot găsi suficient personal. Potrivit Uniunii Internaţionale de Transport Rutier, aproximativ o cincime din toate locurile de muncă profesioniste de conducător de camioane sunt neocupate, în ciuda faptului că mulţi angajatori oferă salarii mari. Unele companii de transport maritim sună, de asemenea, un clopoţel de avertizare cu privire la viitoarele perspective de angajare.

„2022 se pregăteşte a fi un alt an de perturbări severe, sub aprovizionare şi costuri extreme pentru proprietarii de mărfuri”, a declarat Simon Heaney, analist la consultanţa de cercetare maritimă Drewry. „Virusul arată încă o dată cât de periculos a rămas”, a spus el, prezicând încă 12 luni de travaliu prelungit şi birocraţie legată de asistenţă medicală.

Lucrătorii care livrează mărfuri pe nave şi camioane suportă greul unei infrastructuri a lanţului de aprovizionare

Pe măsură ce varianta mutantă a coronavirusului ia stăpânire, lucrătorii care livrează mărfuri pe nave şi camioane suportă greul unei infrastructuri a lanţului de aprovizionare încă înglobat în haos. Confruntaţi cu săptămâni lungi de carantină combinate cu natura precară a trecerii graniţelor şi cu frica de a se îmbolnăvi, unii oameni refuză contractele, în timp ce alţii îşi caută de lucru în altă parte, spun companiile.

În România, mulţi şoferi de camioane nu vor să accepte locuri de muncă pe distanţe lungi în alte părţi ale Europei, săturaţi de ambuteiajele de anul trecut de 30 de mile (48 de kilometri) şi de aşteptările de până la 18 ore la graniţele UE. Ţările în care infecţiile sunt în creştere sunt deosebit de problematice, potrivit lui Alex Constantinescu, CEO Alex International Transport 94 SRL, care operează 130 de camioane în scopul livrării de produse farmaceutice şi alimentare pe tot continentul.

Confruntat deja cu o penurie de şoferi înainte de pandemie, criza forţei de muncă din industria de camioane a devenit mai acută, a spus el. Compania a fost nevoită să crească salariile cu aproximativ 30% în ultimii trei ani.

„Ore lungi pe drum, dormit în maşină şi incertitudinea siguranţei interacţiunii cu alţi oameni – conducerea unui camion nu mai este foarte atractivă”, a spus Constantinescu, care a fondat compania acum 27 de ani. „Mă uit în spatele meu şi nu văd nicio nouă generaţie de şoferi. Pandemia a făcut ca această meserie să fie foarte neatractivă.”

În Marea Britanie, numărul şoferilor de vehicule grele a scăzut cu 23%

În Marea Britanie, numărul şoferilor de vehicule grele a scăzut cu 23%, sau aproximativ 72.000 de persoane, în al doilea trimestru, comparativ cu 2019, arată datele de la Logistics UK. În China, a apărut teama unei carantine prelungite din cauza strategiei guvernamentale Covid-zero care ţine şoferii departe. Chiar săptămâna trecută, întregul oraş vestic Xi’an, cu o populaţie de 13 milioane de locuitori, a intrat în lockdown după raportarea a 127 de cazuri.

„China are măsuri de politică foarte stricte pentru a controla explozia de infectări şi asta îi face pe şoferii de camion să nu fie dispuşi să meargă în anumite zone în care ar putea intra în carantină”, a declarat Salmon Aidan Lee, lider la consultanţa energetică Wood Mackenzie. „Aceste măsuri dure au contribuit şi mai mult la problemele lanţului de aprovizionare, iar unele fabrici de poliester au fost nevoite să se închidă.”

Industria de transport maritim se confruntă cu provocări

Industria de transport maritim se confruntă cu provocări similare de muncă.

În timp ce criza de schimbare a echipajului care i-a împiedicat pe navigatori să ajungă acasă şi să fie înlocuiţi cu marinari proaspeţi s-a atenuat în mare parte — mai puţin de 5% dintre navigatori se aflau la bordul navelor după expirarea contractelor lor la mijlocul lunii noiembrie, o scădere de la 9% la mijlocul lunii iulie, conform Indicatorului de schimbare a echipajului din Declaraţia Neptune — acum companiile nu mai pot atrage angajaţii înapoi.

Lipsa se poate agrava, deoarece patronii companiilor solicită angajarea doar a echipajului vaccinat. Şi odată cu tulpina omicron care necesită mai multe injecţii de rapel, lipsa se intensifică. Mai puţin de 30% dintre navigatorii din India şi Filipine, printre ţările de top care furnizează navigatori, au fost complet vaccinaţi de la mijlocul lunii noiembrie, conform indicatorului Declaraţiei Neptun.

(sursa: Mediafax)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

„Invitatul Zilei” la Botoșani24.ro: Liviu Axinte, Liga Sindicatelor din Învățământ Botoșani – FSLI

Publicat

axinte 1000x600.jpg

„Invitatul Zilei” la Interviurile Botoșani24.ro a fost astăzi Liviu Axinte, președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ Botoșani – FSLI.
Profesorul Liviu Axinte a vorbit despre greva pofesorilor din România, despre drepturile lor, despre cum este afectat anul școlar, dar și despre ceea ce se va întâmpla în viitorul cel mai apropiat cu sistemul de învățământ.

Un interviu realizat în studioul on-line al publicației Botoșani24.ro de editorul șef Tudor Carare.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Percheziții într-o localitate din Botoșani. Ce au căutat oamenii legii

Publicat

perchezitii caini 9 1000x600.jpg

Având în vedere cercetările care se desfășoară în trei dosare penale privind săvârșirea infracțiunii de furt calificat, la data de 5 iunie 2023, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 9 Vlăsinești au pus în executare 7 mandate de percheziție domiciliară, atât la locuința persoanei bănuită de comiterea infracțiunilor, cât și la domiciliile persoanelor bănuite ca ar deține o parte dintre bunurilor sustrase.

Din cercetări, a reieșit faptul că, în luna mai a.c., un tânăr de 27 de ani, din comuna Mitoc, ar fi pătruns, fără drept, de mai multe ori, în incinta unui cabinet medical, de unde ar fi sustras mai multe bunuri.

În urma activităților desfășurate, la locațiile vizate au fost identificate și ridicate în…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Vitezoman beat, din municipiul Botoșani, scos din trafic de polițiști

Publicat

etilotest bun.jpg

Luni, polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au oprit pentru control, pe strada Sucevei, din municipiul Botoșani, un autoturism, condus de un bărbat, de 35 de ani, din municipiul Botoșani, care circula cu viteză peste limita legală.

În urma testării cu aparatul etilotest, valoarea rezultată a fost de 0,61 mg/l alcool pur în aerul expirat.

Conducătorul auto a fost sancționat contravențional cu amendă în cuantum de 1450 de lei, pentru nerespectarea vitezei legale, iar pentru conducere sub influența alcoolului a fost întocmit dosar penal.

Urmăriți Botosani24.ro și pe Google News

Ultimele articole pe botosani24

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

În atenția fermierilor: APIA Botoșani trece la penalități

Publicat

fermieri 960x600.jpg

APIA Botosani a finalizat în data de 31 mai 2023 primirea, fără penalități, a cererilor de plată aferente  intervențiilor în sectorul vegetal și zootehnic finanțate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat  și a intervenţiilor specifice dezvoltării rurale delegate. Și în acest an marcat de schimbarea modului de abordare a asigurării finanțării,  reguli noi, condiții de eligibilitate adaptate noilor cerințe impuse de PAC, solicitanții de sprijin financiar au manifestat un interes sporit față de intervențiile și schemele de plăți care beneficiază de fonduri alocate prin PNS 2023- 2027.

Astfel, un număr de 27.699 solicitanți au depus cereri de plată pentru o suprafață  de 292.829,88 ha, reprezentând un…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe