Connect with us

EVENIMENT

Explozie a prețurilor, în ultimul an: Gazele naturale s-au scumpit cu peste 85%. Ce alte produse sunt în TOPUL scumpirilor

Publicat

bani preturi scumpiri

Gazele naturale, uleiul, mălaiul, făina, cartofii, serviciile de apă, canal şi salubritate, dar şi serviciile poştale s-au scumpit cel mai mult în ultimul an, arată datele publicate, vineri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, în intervalul mai 2021 – mai 2022, preţurile la gaze naturale s-au majorat cu 86,71%, în timp ce cartofii s-au scumpit cu 50,93%, iar uleiul a înregistrat un salt de 44,14%.

Potrivit sursei citate, la capitolul mărfuri alimentare, în afară de cartofi şi ulei, creşteri importante ale preţurilor au mai fost consemnate la mălai (+31,55%), făină (+30,13%) şi ouă (+16,62%). Totodată, comparativ cu luna anterioară, preţul la cartofi a crescut cu 18,91%, iar uleiul cu 6,03%.

Explozie a prețurilor, în ultimul an. Sunt și produse care s-au ieftinit

Pe de altă parte, de la lună la lună, există şi produse care s-au ieftinit, precum ouăle, respectiv cu 1,55%.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare, în ultimul an, creşteri mari au fost consemnate, în afară de gaze naturale, la combustibili – cu 38,48%, la energia termică (+22,98%) şi la energia electrică (+18,46%).

În acelaşi timp, faţă de luna anterioară, gazele s-au scumpit, în mai 2022, cu 0,78%, iar tarifele la energie electrică s-au ieftinit cu 0,30%.

Explozie a prețurilor, în ultimul an. Cele mai mari creșteri în servicii

La servicii, cele mai mari creşteri anuale au fost consemnate la cele de transport aerian (+20,28%), poştale (+16,54%) şi la cele de apă, canal, salubritate (18,67%). Comparativ cu luna anterioară, serviciile de transport aerian s-au scumpit cu 3,03%, în timp ce „alte servicii” s-au ieftinit cu 0,09%.

În ceea ce priveşte preţurile la energia electrică şi la gazele naturale, INS explică faptul că „s-au luat în considerare prevederile OUG nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023”.

Rata anuală a inflaţiei a urcat la 14,5%, în luna mai 2022, de la 13,76% în aprilie, în condiţiile în care, în ultimul an, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 14,25%, mărfurile nealimentare cu 17,18%, iar serviciile cu 7,47%, conform datelor publicate, vineri, de INS. AGERPRES/(AS – autor: Daniel Badea, editor: Oana Tilică, editor online: Simona Aruştei)

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


EVENIMENT

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro nu poate depăși maximul atins în urmă cu un an

Publicat

euro 2 ok e1658928584829.jpg

Relativul calm din Orientul Mijlociu, unde Israelul a întârziat răspunsul armat după ce a fost atacată de Iran, a redus într-o anumită măsură aversiunea față de risc.

Astfel, leul și-a consolidat titlul de „cea mai stabilă monedă” de la marginea zonei euro iar cursul monedei unice a egalat cursul stabilit marți de 4,9763 lei, față de 4,9754 lei, în ședința de miercuri.

Tranzacțiile se realizau între 4,975 și 4,977 lei.

ANALIZĂ. Radu…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Comisia Europeană vrea să reducă şomajul de lungă durată. Cum ar putea fi ajutate persoanele să îşi găsească un loc de muncă

Publicat

comisia europeană vrea să reducă şomajul de lungă durată. cum

Comisia Europeană vrea să reducă şomajul de lungă durată şi să ajute persoanele să îşi găsească un loc de muncă. Comisia a lansat joi o cerere de propuneri în valoare de 23 de milioane de euro pentru a ajuta statele membre ale UE să dezvolte noi modalităţi de combatere a şomajului de lungă durată şi să sprijine revenirea persoanelor pe piaţa forţei de muncă.

Aceasta a fost anunţată în recentul plan de acţiune pentru remedierea deficitului de forţă de muncă şi de…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

Proiect pentru modernizarea unor străzi din Sâncel. Acord de mediu, solicitat la APM Alba

Publicat

proiect pentru modernizarea unor străzi din sâncel. acord de mediu,

Proiect pentru modernizarea unor străzi din Sâncel. Primăria comunei Sâncel vrea să asfalteze opt străzi din satele Sâncel și Iclod. Investiția este estimată la peste 5,8 milioane de lei. 

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Alba a anunțat joi, 18 aprilie, depunerea solicitării de emitere a acordului de mediu pentru proiectul „Modernizare străzi în localitatea Sâncel”.

Potrivit memoriului de prezentare, proiectul vizează, printre altele, modernizarea unor străzi în…

Citește mai mult pe Alba24.ro

Citește mai departe

EVENIMENT

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Publicat

ambulanta 2 e1670876778104.jpg

4 copii, cu vârste între 3 și 8 ani, dar și o femeie, s-au intoxicat, joi, cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital.

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați, de puține momente, pentru a acorda primul ajutor calificat unor persoane care, se pare, s-au intoxicat cu dioxid de carbon.

4 copii și o femeie din Cluj s-au intoxicat cu dioxid de carbon. Toți au fost duși la spital

Solicitarea a venit în jurul orei 20 și a anunțat…

Citește mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe