Connect with us

ACTUALITATE

EXPLOZIE de INFECTĂRI la Cluj. Localităţi cu cele mai MARI rate din ţară. Ciurila, locul 1. Cluj-Napoca, 2. Judeţul Cluj, 3

Publicat

coronavirus sursa getty images 1000x600 e1584954903421.jpg

Judeţul Cluj şi câteva localităţi ale sale, inclusiv municipiul Cluj-Napoca, sunt în topurile naţionale în ceea ce priveşte numărul de noi cazuri de COVID-19. În ultimele zile se înregistrează o adevărată explozie de noi cazuri.

Cluj-Napoca, locul 2 între oraşe, 7,14/1.000

Cinci oraşe din România înregistrează o rată de infectare cu COVID-19 cumulată la 14 zile de peste 6 la mia de locuitori, iar printre ele se află şi Cluj-Napoca.

Cele mai mari incidenţe sunt în oraşele Rădăuţi (Suceava) şi Salcea (Suceava) – 8,32, Cluj-Napoca – 7,14, Predeal (Braşov) – 7,09, Vatra Dornei (Suceava) – 6,02.

Ciurila, locul 1, cu 20,8/1.000

La nivelul comunelor din România, cea mai mare incidenţă la mia de locuitori se înregistrează în Ciurila, judeţul Cluj – 20,8. Incidenţe mari se mai înregistrează în comunele Poarta Albă (Constanţa) – 14,07; Ipoteşti (Suceava) – 13,88; Dumbrăveni (Suceava) – 13,42; Coronini (Caraş-Severin) -12,59; Bosanci (Suceava) – 11,6; Poiana Ilvei (Bistriţa Năsăud) – 10,83.

În judeţul Cluj, mai multe comune au rate de infectare mari. Poieni are 8,99/1.000, Săvădisla – 8,53, Apahida – 7,23, Sânpaul – 6,30, Vad- 6,97. Şi comuna Floreşti a depăşit rata de infectare de 6/1.000.

Judeţul Cluj, locul 3

De asemenea, întreg judeţul Cluj are printre cele mai mari rate de infectare din ţară. El a fost, de altfel, şi primul judeţ „roşu”.

În raportarea de joi, Clujul este întrecut doar de Timiş în privinţa judeţelor. Şi mai este întrecut şi de municipiul Bucureşti.

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare sunt în Bucureşti – 1.210. Urmează judeţele Timiş – 792, Cluj – 712, Suceava –…

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

ACTUALITATE

SALVAMONTIȘTII clujeni, peste 30 de intervenții în weekend. Mai multe decât în toată vacanța de IARNĂ

Publicat

poza salvamont cluj e1642418482324.jpg

Sfârșitul de săptămână recent încheiat a fost unul foarte aglomerat pentru salvatorii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, aflat în subordinea Consiliului Județean Cluj. Aceștia au fost solicitați în 32 de cazuri, cu patru mai multe decât în întreaga vacanță de iarnă.

„Marea majoritate a intervențiilor au avut loc în zonele schiabile Mărișel, Muntele Băișorii/Buscat și Feleacu, dar au fost și două cazuri de turiști care au solicitat ajutorul salvamontiștilor în arealul lacului de acumulare Tarnița, respectiv două în zona Masivului Vlădeasa.

Conform datelor Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, vineri, 14 ianuarie a.c., au fost raportate șase intervenții, sâmbătă numărul acestora a crescut la 10, iar duminică au fost 16 accidentări.

Un caz mai deosebit s-a înregistrat pe pârtia din Mărișel, cu un pacient care acuza dureri în zona membrelor inferioare, coloanei și a bazinului, acesta fiind predat echipajelor de ambulanță. De asemenea, și membrii echipei Salvamont Vlădeasa au predat un turist ambulanței.

Reamintim în acest context faptul că pe parcursul celor două săptămâni de vacanță școlară din preajma sărbătorilor de iarnă au fost raportate 28 de intervenții ale salvamontiștilor montani din județul Cluj.

Recomandăm pe această cale turiștilor și iubitorilor sporturilor de iarnă să respecte sfaturile Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj”, informează CJ Cluj.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Vezi mai mult pe Cluj24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Primarul Fritz cere un nou ajutor financiar de la Guvern pentru Colterm

Publicat

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, i-a transmis, luni, o scrisoare deschisă premierului Nicolae Ciucă, prin care cere ajutor în găsirea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgenţă de fonduri către administraţiile locale pentru subvenţionarea costului de producere a energiei termice.

„Deja, compania locală de termoficare (Colterm, n.r.) a luat măsuri extreme la Timişoara pentru a limita factura la gaz: producerea de agent termic la temperaturi mai scăzute şi restricţionarea furnizării apei calde pe perioada nopţii, măsură ce creează un disconfort considerabil populaţiei. Fac apel la dumneavoastră, domnule prim ministru, să urgentaţi găsirea şi validarea unor soluţii în problema sistemului de termoficare centralizat, inclusiv alocarea în regim de urgenţă de fonduri către administraţiile locale pentru subvenţionarea costului de producere a energiei termice”, afirmă Dominic Fritz în scrisoarea deschisă adresată premierului Ciucă.

El vorbeşte în document despre „falimentarea bugetelor locale şi sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă”, ceea ce ar avea „consecinţe catastrofale” pentru zeci de mii de cetăţeni şi instituţii.

„România are o coaliţie de guvernare stabilă, cu o largă majoritate parlamentară care îi permite să reacţioneze în regim de urgenţă, în favoarea şi beneficiul cetăţenilor ei. Schema existentă de ajutor a Guvernului, care prevede o acoperire din bugetul de stat a 50% din creşterea preţului la gaz pentru CET-uri, încă nu a produs efecte şi nu va putea acoperi decât o mică parte a costurilor reale. Falimentarea bugetelor locale şi sistarea serviciilor de termoficare în plină iarnă ar avea consecinţe catastrofale pentru zeci de mii de cetăţeni, instituţii publice, şcoli şi spitale, un scenariu ce poate fi evitat doar cu ajutorul dumneavoastră”, menţionează Fritz în scrisoare.

Totodată, edilul Timişoarei subliniază că municipiile şi oraşele din România care încă mai au un sistem de termoficare centralizat traversează cea mai dificilă iarnă din ultimele decenii, iar explozia preţurilor la gaze naturale a adus dificultăţi uriaşe în buna funcţionare a oraşelor, nu doar în producerea de agent termic şi apă caldă.

Dominic Fritz punctează că în prima jumătate a lunii ianuarie 2022, factura de gaz la compania de termoficare locală din Timişoara a fost de 30.000.000 de lei, sumă care acoperă doar două săptămâni de funcţionare, echivalent cu aproape jumătate din subvenţia anuală pe care legea permite să fie plătită de primărie.

„În ciuda faptului că aproape toate veniturile oraşului se duc către compania locală de termoficare, în aceste săptămâni, nu va fi destul pentru a acoperi nevoia de gaz la preţurile actuale. La Timişoara, funcţionarea în bune condiţii a sistemului de termoficare în lunile noiembrie-decembrie s-a datorat intervenţiei financiare a Guvernului României care a alocat 53.800.000 de lei în decembrie anul trecut şi subvenţiei de circa 23.000.000 de lei de la Primăria Municipiului Timişoara, la care s-a adăugat suma de 24.000.000 de lei încasată de la abonaţi, inclusiv de la primărie pentru instituţiile subordonate (şcoli, spitale, instituţii de cultură etc.)”, spune Dominic Fritz.

Primarul Timişoarei remarcă faptul că solidaritatea contribuabililor timişoreni cu abonaţii din sistemul de termoficare este mare, dar are câteva limite matematice, astfel că nu se poate plăti din bugetul local mai mult decât se încasează.

„În ciuda tuturor eforturilor, care deja blochează Primăria financiar în alte domenii importante, nu avem pârghii de a susţine continuarea serviciului de termoficare dincolo de fondurile existente. Dublarea preţului la gigacalorie pentru abonaţi de la 1 ianuarie 2022 nu va avea efecte decât în martie”, concluzionează Dominic Fritz.

Administratorul special al companiei de termoficare Colterm a anunţat, luni, că în condiţiile actuale, cu zile geroase şi a costurilor ridicate pentru asigurarea necesarului de gaz şi cărbune, este luată în calcul restricţionarea furnizării apei calde pe timpul nopţii, dar şi apariţia unor situaţii în care „temperatura de producere a agentului termic să scadă cu câteva grade, pentru a limita factura la gaz”, care vor fi resimţite de consumatori. AGERPRES

Citește Romania24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

VIDEO. IAD pentru șoferi. VIJELII pe drumurile din Cluj. Vântul bate cu peste 100 de kilometri pe oră

Publicat

drum dn1.jpg

Se circulă cu mare greutate din cazua viscolului pe DN1 în județul Cluj.

Vântul bate cu peste 100 de kilometri pe oră. Pe A3, la Savadisla ninge abundent, viscolit, iar vizibilitate este de sub 50 metri.

Aceleași probleme sunt și pe DN 1, lângă Huedin și la Ciucea.

Citește și: Video. „SFÂRŞITUL lumii” la Cluj. Cod ROŞU. Vânt de 135 km/h, VIZIBILITATE zero

DRDP Cluj intervine pe DN 1 cu 9 utilaje. Prefectul de Cluj a declarat că în măsura în care vântul se va intensifica de așa natură încât să se impună intervenirea în vederea degajării zăpezii depuse pe carosabil, pentru a se putea relua circulația în condiții de siguranță, este posibil ca traficul să fie blocat pe acest segment de drum.

 

Citește și: Drumarii clujeni, gata să ÎNCHIDĂ DN1. Viscol PUTERNIC. Copaci căzuți pe carosabil

 

Sursa video: DRDP Cluj

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Citește mai departe

ACTUALITATE

Panică într-un cartier din Botoșani. O parte de tencuială de pe fațada unui bloc amenința să cadă peste trecători

Publicat

271704019 708365480148337 5102025516246051175 n 563x600.jpg

Aproximativ zece metri pătrați de tencuială de pe fațada unui bloc de pe strada strada Împărat Traian din municipiul Botoșani se putea desprinde oricând și să cadă peste trecători, de la nivelul etajului IV.

Vântul puternic, care a început în această seară, a crescut pericolul.

Îngrijorați, locatarii au cerut ajutorul pompierilor botoșăneni. Aceștia au intervenit rapid și au înlăturat bucata de tencuială cu ajutorul unei căngi.

Urmăriți știrile Botosani24.ro și pe Google News

 

Vezi mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe