Connect with us

ACTUALITATE

Exporturile ruseşti spre Europa s-au prăbuşit în 2023, dar au crescut cele spre Asia

Publicat

rusia steag sursa foto pixabay
sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

Conform datelor oficiale publicate luni și transmise de AFP, exporturile rusești către Europa au înregistrat o scădere de peste două treimi în 2023, ca urmare a reducerii semnificative a achizițiilor de petrol și gaze rusești din partea UE.

Exporturile de bunuri ale Rusiei spre Europa au scăzut anul trecut cu 68% până la 78,8 miliarde de euro (84,9 miliarde de dolari), a informat Administraţia vămilor din Rusia, citată de agenţia de presă Interfax. Conform acestor date, au scăzut şi importurile ruseşti din Europa, cu 12,3%, până la 78,5 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, exporturile ruseşti spre Asia, regiune care a înlocuit Europa în poziţia de principalul client pentru energia rusească, au crescut cu 5,6% până la 284 miliarde de euro (306,6 miliarde de dolari). Aceasta, în timp ce importurile Rusiei din ţările de pe continentul asiatic au crescut cu 29,2%, până la 174 miliarde de euro (187,5 miliarde de dolari).

În total, exporturile ruseşti s-au redus cu 28,3% în 2023 comparativ cu 2022, a precizat Administraţia vămilor din Rusia, ceea ce scoate în evidenţă dificultăţile persistente ale Moscovei ]n a înlocui foştii parteneri comerciali europeni cu noi clienţi din Asia, dar şi din Africa şi America de Sud.

Costul conflictului din Ucraina rămâne deci unul important pentru Moscova, în pofida insistenţelor Kremlinului că economia rusească rezistă cu bine sancţiunilor impuse de Occident şi se reorientează spre alte pieţe.

Excedentul balanţei comerciale a Rusiei a coborât până la 130 de miliarde de euro

Per total, excedentul balanţei comerciale a Rusiei a coborât până la 130 de miliarde de euro (140 de miliarde de dolari) în 2023, o scădere de 58,5% comparativ cu 2022, când Moscova a strâns venituri mari din exporturile de energie, după ce invadarea Ucrainei a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze iar Europa a continuat să cumpere energie din Rusia pentru o mare parte din acel an.

După ce Occidentul a introdus sancţiuni la adresa Rusiei, ca urmare a demarării ofensivei din Ucraina, Administraţia vămilor din Rusia a încetat să mai publice numeroase date statistice, inclusiv date referitoare la balanţa schimburilor comerciale cu fiecare ţară în parte.

Însă, datele statistice publicate la mijlocul lunii trecute de Administraţia vamală din China arată că anul trecut schimburile comerciale dintre China şi Rusia au atins un nivel record de 220 miliarde de euro (240 miliarde de dolari), iar China a devenit principalul partener economic al Rusiei.

De asemenea, pentru prima dată în istorie, valoarea yuanilor chinezi depozitaţi la băncile ruseşti la finele lui 2023 a fost mai mare decât valoarea dolarilor americani, potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

ANM: Procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura mai lent în zonele depresionare în nord și centru

Publicat

anm: procesele de dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor

Publicitate

Ritmurile de vegetație la speciile de câmp și pomi-viticole vor avea o evoluție în general normală pe majoritatea suprafețelor agricole, pe parcursul următoarelor zile, iar în zonele depresionare din nordul și centrul țării procesele de creștere și dezvoltare ale culturilor de primăvară se vor desfășura ușor mai lent, potrivit prognozei agrometeorologice emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 23…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

CALENDAR ORTODOX 2025: Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, şi cei împreună cu el

Publicat

calendar ortodox 2025: sfântul sfinţit mucenic patrichie, episcopul prusei, şi

Publicitate

Sfântul Patrichie a trăit în secolul al 4-lea după Hristos şi a fost Episcop în Prusa. Acest oraş avea izvoare de ape fierbinţi şi era situat pe malul dinspre Asia al Mării Negre, din ţinutul Bitiniei. Acolo, mulţime de bolnavi veneau să se vindece de bolile lor.

Pentru că ţinutul era foarte populat şi căutat de oameni, romanii, în timpul lui Iulian Apostatul (361-363), au aşezat o capişte şi o statuie a lui Esculap, în semn de mulţumire…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Accident la Baranca: Trei tinere au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau s-a răsturnat

Publicat

accident la baranca: trei tinere au ajuns la spital după

Publicitate

Un grav accident rutier a avut loc, în urmă cu puțin timp, pe un drum din localitatea Baranca, comuna Hudești. Un autoturism în care se aflau patru persoane s-a răsturnat în afara părții carosabile, aterizând pe cupolă.

La fața locului au intervenit rapid pompierii din cadrul Punctului de Lucru Darabani, cu o autospecială de stingere dotată cu modul de descarcerare, precum și două ambulanțe ale Serviciului Județean de Ambulanță din Darabani și…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

România are un NOU președinte: Nicușor Dan

Publicat

românia are un nou președinte: nicușor dan

Publicitate

Alegerile prezidențiale din 2025 s-au încheiat, iar rezultatele aproape finale indică victoria clară a lui Nicușor Dan. Cu 99,5% din procesele verbale centralizate, candidatul independent susținut de alianța de centru-dreapta a obținut 5.353.441 de voturi, reprezentând 54,93% din totalul sufragiilor exprimate.

George Simion, candidatul AUR, a fost votat de 4.393.190 de alegători, ceea ce înseamnă 45,07%. Diferența este de peste 960.000 de voturi, un…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe