Connect with us

ACTUALITATE

Exporturile ruseşti spre Europa s-au prăbuşit în 2023, dar au crescut cele spre Asia

Publicat

rusia steag sursa foto pixabay
sursa foto: pixabay.com fotografie cu caracter ilustrativ

Conform datelor oficiale publicate luni și transmise de AFP, exporturile rusești către Europa au înregistrat o scădere de peste două treimi în 2023, ca urmare a reducerii semnificative a achizițiilor de petrol și gaze rusești din partea UE.

Exporturile de bunuri ale Rusiei spre Europa au scăzut anul trecut cu 68% până la 78,8 miliarde de euro (84,9 miliarde de dolari), a informat Administraţia vămilor din Rusia, citată de agenţia de presă Interfax. Conform acestor date, au scăzut şi importurile ruseşti din Europa, cu 12,3%, până la 78,5 miliarde de dolari.

Pe de altă parte, exporturile ruseşti spre Asia, regiune care a înlocuit Europa în poziţia de principalul client pentru energia rusească, au crescut cu 5,6% până la 284 miliarde de euro (306,6 miliarde de dolari). Aceasta, în timp ce importurile Rusiei din ţările de pe continentul asiatic au crescut cu 29,2%, până la 174 miliarde de euro (187,5 miliarde de dolari).

În total, exporturile ruseşti s-au redus cu 28,3% în 2023 comparativ cu 2022, a precizat Administraţia vămilor din Rusia, ceea ce scoate în evidenţă dificultăţile persistente ale Moscovei ]n a înlocui foştii parteneri comerciali europeni cu noi clienţi din Asia, dar şi din Africa şi America de Sud.

Costul conflictului din Ucraina rămâne deci unul important pentru Moscova, în pofida insistenţelor Kremlinului că economia rusească rezistă cu bine sancţiunilor impuse de Occident şi se reorientează spre alte pieţe.

Excedentul balanţei comerciale a Rusiei a coborât până la 130 de miliarde de euro

Per total, excedentul balanţei comerciale a Rusiei a coborât până la 130 de miliarde de euro (140 de miliarde de dolari) în 2023, o scădere de 58,5% comparativ cu 2022, când Moscova a strâns venituri mari din exporturile de energie, după ce invadarea Ucrainei a dus la explozia preţurilor la petrol şi gaze iar Europa a continuat să cumpere energie din Rusia pentru o mare parte din acel an.

După ce Occidentul a introdus sancţiuni la adresa Rusiei, ca urmare a demarării ofensivei din Ucraina, Administraţia vămilor din Rusia a încetat să mai publice numeroase date statistice, inclusiv date referitoare la balanţa schimburilor comerciale cu fiecare ţară în parte.

Însă, datele statistice publicate la mijlocul lunii trecute de Administraţia vamală din China arată că anul trecut schimburile comerciale dintre China şi Rusia au atins un nivel record de 220 miliarde de euro (240 miliarde de dolari), iar China a devenit principalul partener economic al Rusiei.

De asemenea, pentru prima dată în istorie, valoarea yuanilor chinezi depozitaţi la băncile ruseşti la finele lui 2023 a fost mai mare decât valoarea dolarilor americani, potrivit datelor Băncii Centrale a Rusiei. Agerpres

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *





Urmăriți Romania24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul:


ACTUALITATE

Olimpiada Balcanică de Fizică 2025. Patru elevi români au obținut premii

Publicat

olimpiada balcanică de fizică 2025. patru elevi români au obținut

Publicitate

Patru elevi în lotul României și patru medalii – trei de aur (dintr-un total de cinci acordate la nivelul competiției) și una de argint, la Olimpiada Balcanică de Fizică 2025, informează Ministerul Educației.

Fericiții câștigători sunt:

– Alexandru Jicu, Colegiul Naţional Gheorghe Vrănceanu, Bacău, medalie de aur și Premiu special, pentru problemă rezolvată cu punctaj maxim

– Dragoş Popuţe, Liceul Teoretic Grigore Moisil, Timişoara,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Înscrieri la Atelierele de interpretare a textului CreativLit, ediția a VII-a, la Memorialul Ipotești

Publicat

Înscrieri la atelierele de interpretare a textului creativlit, ediția a

Publicitate

Memorialul Ipotești Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”, instituție din subordinea Consiliului Județean Botoșani, intenționează să organizeze, în ultima săptămână din iulie, a VII-a ediție a Atelierelor de interpretare a textului CreativLit.

Atelierele de interpretare a textului CreativLit au drept obiectiv, pe de o parte, promovarea operei eminesciene și, pe de altă parte, medierea dialogului cu scriitorii contemporani. Astfel,…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

78,3% – Rata de promovare în prima sesiune a examenului național de bacalaureat 2025 în județul Botoșani

Publicat

de luni, 2 iunie, încep înscrierile pentru probele scrise din

Publicitate

Rezultatele finale obținute de absolvenții studiilor liceale la probele scrise ale examenului național de bacalaureat (sesiunea iunie 2025 au fost afișate astăzi, 30 iunie, în centrele de examen și pe site-ul dedicat (h bacalaureat.edu.ro).

 

La nivelul județului Botoșani, pentru promoția curentă, rata de reușită este de 78,3%, iar pentru promoțiile anterioare – 35,4%.

 

Rata de promovare cumulată (absolvenți din promoția curentă și din…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe

ACTUALITATE

Statistică: În anul 2024, peste 3,5 milioane de români trăiau în sărăcie

Publicat

statistică: În anul 2024, peste 3,5 milioane de români trăiau

Publicitate

În anul 2024, aproape unul din cinci români era afectat de sărăcie, iar aproximativ 19% din populația rezidentă trăia într-o gospodărie ale cărei venituri erau mai mici decât pragul stabilit la nivelul de 60% din mediana veniturilor disponibile pe adult-echivalent, relevă datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS).

 

Numărul persoanelor sărace a fost, în anul 2024, de 3,595 milioane persoane, mai puține cu 375.000 persoane față…

Citește mai mult pe Botosani24.ro

Citește mai departe